Matrix Reloaded, The

Recensent:
Nathan Strik
20-10-2003

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Matrix Reloaded, The (DVD)
Samenvatting

Ongeveer zes maanden na de gebeurtenissen uit The Matrix heeft Neo nachtmerries waarin Trinity wordt vermoord door een Agent. Zoals kijkers van The Animatrix en spelers van het videospel Enter the Matrix al weten, wordt Zion bedreigd door grote graafmachines, ondersteund door duizenden Sentinels. De data, doorgegeven door het schip de Osiris (zie de Animatrix-episode: Final Flight of the Osiris) is schokkend en de laatste stad van de mensen wordt nu bedreigd met de ondergang. Neo (Keanu Reeves) zoekt hulp bij The Oracle, waar hij zoals gewoonlijk naast wat antwoorden, ook wat raadsels van meekrijgt. Neo moet op zoek naar de Keymaker, die hem de sleutel tot The Source kan bezorgen; het mainframe van The Matrix. Alleen op die manier kunnen de machines voor eens en voor altijd gestopt worden.

Commentaar

Na het succes van het eerste deel was het al snel duidelijk dat regisseurs Andy en Larry Wachowski (ook wel bekend als de Wachowski Brothers) de rest van het Matrix verhaal ook zouden verfilmen. The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions werden ‘back-to-back’ geschoten, achter elkaar dus. Begin dit jaar draaide Reloaded in de bios en in november 2003 is het de beurt aan Revolutions, waarmee de Matrix-saga tot een einde zal komen. De verschillen tussen Reloaded en de vorige zijn legio, vooral de nadruk op de actie is groter geworden en de actiescènes zijn langer en uitgebreider dan in het eerste deel. Maar ook het filosofische karakter van het verhaal is uitgebreider. De afwisseling tussen actie en praatscènes is minder briljant dan in het eerste deel, waardoor de film wat fragmentarischer en rechtlijniger overkomt. Ook is het nut van sommige actiescènes nu soms wat vergezocht. De verrassing is er ook wel een beetje af natuurlijk. Wat overblijft is een lekkere popcornfilm waarbij je het ene moment van je stoel geblazen wordt door werkelijk fenomenale vechtscènes en actie, en het andere moment met je oren zit te klapperen vanwege het filosofische gebabbel. Dit was in mijn ogen ‘not a bad thing’ en vooral de vele verwijzingen naar mythologische verhalen sprak me zeer aan. Niet iedereen zal het hele “oorzaak-gevolg” thema van de film even makkelijk slikken, maar de causaliteitstheorieën die ten toon worden gespreid in de film zijn zeker voer voor discussie achteraf. Een prachtig gefilmd actiespektakel met een filosofisch randje en het moet gezegd worden, de cliffhanger aan het einde van de film maakt erg nieuwsgierig naar het derde deel. Reloaded is wellicht niet zo baanbrekend en vernieuwend als de eerste film, maar is zeker een garantie voor een adembenemend avondje op de bank.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 133 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931286480

Extra's

  • Preload – Behind the Scenes
  • The Matrix Unfolds
  • The Freeway Chase – Making Of
  • Get Me an Exit – Reclame
  • Enter the Matrix – Videogame Making Of
  • What is the Animatrix?
  • MTV Movie Awards Clip

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Als het om beeldkwaliteit gaat heeft Warner een goede naam hoog te houden en deze transfer stelt wat dat betreft zeker niet teleur. De film is in Super 35 geschoten en het beeld werd in de bioscopen vertoond in de ratio 2.40:1. In deze verhouding is het beeld anamorf op de DVD vastgelegd. De scherpte van het beeld is erg goed wat een extreem gedetailleerd plaatje oplevert. Helderheid, contrast en zwartniveau van het beeld zijn erg goed, waarbij ondanks het harde contrast toch voldoende schaduwdetail bewaard blijft. In de Matrix zijn, net als bij de eerste film, de blauwe tinten wat onderdrukt, wat een enigszins ziekelijk groen beeld oplevert. De beelden in de ‘Real World’ zijn veel blauwer en in Zion overheersen de rode en bruine aardtonen. In geen van de scènes leverde de kleurweergave problemen op en het rijke palet van de film komt dan ook goed tot zijn recht. Compressiefoutjes zijn zelfs in extreem moeilijke scènes nergens te bespeuren, wat ongetwijfeld te danken is aan de relatief hoge bitrate, met uitschieters tegen de 7,5 Mbit/s aan. De enige artefacts zijn de gebruikelijke video-effecten die de makers er zelf in hebben gestopt in sommige scènes en daar gaan we uiteraard geen punten voor aftrekken. Heel af en toe is er wat lichte grain te zien, maar dit mag absoluut de pret niet drukken. De ondertiteling is netjes leesbaar onder in beeld geplaatst en de chapterverdeling van 36 stops is lekker ruim. Een erg goede transfer.

Geluidskwaliteit

The Matrix Reloaded heeft een Dolby Digital 5.1 (384 kbit/s) meegekregen die zeer goed klinkt. Het is wel vreemd dat Warner niet heeft gekozen voor de maximale bitrate van 448 kbit/s, maar toegegeven: de track klinkt erg goed. Wel een tip: kijk deze film in een stille kamer, want de dialogen zijn soms echt op fluisterniveau, wat de verstaanbaarheid niet altijd ten goede komt. Waar de film in uitblinkt is het surroundgebruik en de 3D-plaatsing van de effecten, waar ook de soundtrack van de vorige film al hoge ogen mee gooide. Vooral in de zogenaamde bullet-time shots is het geluidsbeeld erg ruimtelijk en vliegen de effecten werkelijk om je oren. Ook het LFE-kanaal is erg aanwezig, wat vooral te merken is in de dans/seksritueel scène in Zion en de inmiddels beroemde scène waar Neo tegen honderden Agent Smiths moet vechten. Erg goed geluid, maarre… volgende keer a.u.b. de hoogste bitrate.

Extra's

Er is veel te doen geweest over de Snapper verpakking die Warner sinds jaar en dag hanteerde voor hun DVD-releases. Voor- en tegenstanders van de unieke look van de Snapper hebben ook op ons forum vaak de degens gekruist. Warner is nu gezwicht voor alle kritiek en heeft besloten om voortaan al haar releases in keepcases uit te brengen. In het geval van Reloaded betekent dit een 2-disc keepcase (geen Amaray helaas), die toch nog wat ruimte voor verbetering overlaat. Vooral de hubjes waarmee de discs in de verpakking zitten geklemd voelen erg goedkoop aan. Hoe dan ook, ik denk dat het voor veel mensen toch een verbetering is ten opzichte van de snapper.

En dan nu over naar de extra´s, die allemaal op disc 2 te vinden zijn.:

Preload – Behind the Scenes (22:12)
Een zeer uitgebreide kijk achter de schermen, met allerlei interviews en beelden die tijdens het filmen van Reloaded werden gemaakt. Allerlei aspecten van de productie, inclusief design en special effects, worden aangestipt.

The Matrix Unfolds (5:22)
In deze korte analyse van het Matrix-fenomeen wordt vooral ingegaan op het feit dat het verhaal van The Matrix gedeeltelijk door middel van het videospel en de anime-shorts van The Animatrix wordt verteld. Een niet bepaald diepgaande featurette helaas.

The Freeway Chase – Making Of (30:49)
Wat mij betreft het hoogtepunt van de features in deze DVD-set. Je krijgt een zeer uitgebreide kijk achter de schermen bij het filmen van The Freeway Chase, een scène waarvan het filmen drie maanden in beslag nam, een tijd waarin normaliter een complete film gedraaid kan worden.

Get Me an Exit – Reclame (9:49)
Hier een kijkje in de grote marketing campagne van The Matrix, waaraan allerlei bekende fabrikanten graag hun naam leenden uiteraard. Onder andere een fabrikant van energiedrankjes en een maker van mobiele telefoons werden gestrikt voor reclamespotjes, geregisseerd door James McTiegue, de first Assistant Director bij The Matrix.

Enter the Matrix – Videogame Making Of (28:17)
In deze zeer uitgebreide Making Of van het spel Enter the Matrix zien we goed het verschil tussen andere spellen. Zowel in productiewaarden, als in de verschillende verhaalelementen die werden geschreven speciaal voor het spel. Ook werd er de nodige motion capture gedaan om de bewegingen in het spel zo realistisch mogelijk te maken.

What is the Animatrix? (4:34)
Eigenlijk niets meer dan een trailer voor de DVD met korte Matrix animé-filmpjes. Net als bij het spel, krijg je bij The Animatrix unieke achtergronden in het Matrix-verhaal

MTV Movie Awards Clip (9:41)
Een nogal flauwe MTV bewerking van enkele scènes uit Reloaded voor de MTV Movie Awards. Sterren in dit staaltje puberale onzin zijn Justin Timberlake en de eeuwig irritante Sean William Scott.

Conclusie

The Matrix Reloaded gaat verder waar zijn voorganger ophoudt en doet dat ook qua special effects. Soms is de film een beetje te rechtlijnig, maar voor de actiefans én de fans van filosofisch gebabbel is er weer genoeg te beleven. De beeldkwaliteit is zoals we van Warner gewend zijn weer erg goed en ook de geluidskwaliteit weet de trommelvliezen een aangename massage te geven. De extra´s zijn helaas wat teleurstellend. Vooral het audiocommentaar wordt erg gemist. De featurettes achter de schermen zijn echter zeker de moeite waard. Een lekkere popcornfilm op een zeer goed verzorgde DVD met aardige, maar niet spectaculaire extra´s.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Dennis Kuijper  |  28-07-2005

Goed vervolg alleen minder dan deel 1 maar dat is bijna altijd met vervolg delen.De nadruk van dit deel ligt veel meer op aktie wat ik helemaal niet verkeerd vi...
Lees meer >

DannySheffield  |  19-07-2005

Zeker een super film waar je nog vaak van kan genieten, echt hoe een spannende actie/science fiction film hoort te zijn! 8)
Lees meer >

MGdutch  |  21-01-2005

Redelijke film die ik niet veel vaker zou bekijken. Deze heb ik dus al uit mijn collectie gedaan :) .
Lees meer >

FrankGuthrie  |  20-01-2005

Heb ik dit geschreven??? Ik neem het volledig terug. :confused: Ik had de indruk dat er meer 'in' deze film zou zitten maar ik weet intussen wel beter. He...
Lees meer >

pcboi  |  20-01-2005

ik heb hem net gekocht (een beetje laat , ik weet het) ik vind het een goede film , met mooie graphics, de dvd- extra's heb ik ook niets op aan te merken. ik ...
Lees meer >

Richard B.  |  08-01-2005

Voortreffelijke film die perfect in het verlengde ligt van het eerste deel. Ik snap de kritiek niet die van diverse kanten op deze film is geleverd: zowel qua v...
Lees meer >

Olaf van der Kroon  |  29-08-2004

weet iemand of het volgende ook naar ned. gaat komen?? Warner Announces Release Date for Matrix DVD Set Wednesday August 25, 2004 ...
Lees meer >

mark t  |  03-06-2004

ook jammer dat The Oracle deel 3 niet meer heeft mogen mee maken en dus een ander persoon daar hebben gebruikt. Was ze ziek ofzo?De actrice die in de eerste del...
Lees meer >

Chris W  |  31-05-2004

P.S. Het best kan je TMR vergelijken met ongeveer tegelijkertijd uitgebrachte blockbuster aktiefilms zoals Terminator 3 en X-men 2. Van deze drie vindt ik TMR e...
Lees meer >

Robert V  |  02-01-2004

Gave film, geweldige actiescenes! Alleen het verhaal blijft vaag. Ben verder zeer benieuwd naar Revolutions.
Lees meer >

Rob P.  |  24-10-2003

Misschien een klein beetje een spoiler maar toch niet echt... Ik raak er steeds meer van overtuigd dat ik deze film niet kan beoordelen zonder Revolutions ge...
Lees meer >

flitsflits  |  24-10-2003

Matige film als je de 1e ernaast legt. Robotjes die je even zag beloven veel goeds voor deel 3. Vechtpartijtjes: teveel, te lang en teveel mannetjes. Nu lachw...
Lees meer >

Pat  |  23-10-2003

Tjee wat een stelletje zeurpieten bij elkaar zeg..... :oops: Het is ook nooit goed he.....tjee er zit een dans scene in en ooh die duurt wel 1 minuut..nou n...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  23-10-2003

Tjee wat een stelletje zeurpieten bij elkaar zeg..... :oops: Het is ook nooit goed he.....tjee er zit een dans scene in en ooh die duurt wel 1 minuut..nou n...
Lees meer >

Kars  |  23-10-2003

Wel aardige film, komt niet in de buurt van de eerste film (hoewel ik die ook niet superdepuper vond). De vechtscènes zijn de eerste paar minuten erg goed, maar...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 325
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.