Dinotopia: The Election / New Horizons

Recensent:
Koen Koene
18-05-2004

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

Dinotopia: The Election / New Horizons (DVD)
Samenvatting

Na het succes van de miniserie Dinotopia, gebaseerd op de boeken van James Gurney, besloot men om het verhaal voort te zetten in een TV-serie. In de hier besproken Dinotopia-box tref je twee DVD’s aan, getiteld The Election en New Horizons, die elk twee afleveringen van de TV-serie bevatten.

The Election: afleveringen Car Wars (afl. 9) en The Matriarch (afl. 5)
Het is tijd voor verkiezingen in Waterfall City. In de strijd tussen oud-burgemeester Waldo (Jonathan Hyde) en de dinosaurus Zipeau lijkt de zege onvermijdelijk naar Waldo te gaan. Maar dan mengt zich een derde kandidaat in de strijd: Frank Scott (Michael Brandon), die het leven in Dinotopia wil verbeteren met zijn nieuwe uitvinding, de automobiel.
In The Matriarch valt Marion (Georgina Rylance) in slaap terwijl ze op een dinosaurusei moet letten. Als ze wakker wordt is het ei verdwenen. Al gauw klopt er echter een vrouw aan met een ei, dat ze naar eigen zeggen van een van de Outsiders heeft afgepakt. Het blijkt echter het verkeerde ei te zijn. Marion, Karl (Erik von Detten) en David (Shiloh Strong) zijn ervan overtuigd dat de Outsiders het ei hebben verwisseld. Vastberaden om het ei terug te halen trekken ze naar de Outsiders-burcht.

New Horizons: afleveringen Handful of Dust (afl. 3) en Big Fight (afl. 6)
Karl en Marion zijn op zoek naar de moordenaar van een stegosaurus. Vreemd genoeg heeft de dader de staartstekel van de dino meegenomen. Hun zoektocht brengt hen bij de zonderlinge Cortez, die iets lijkt te verbergen. Ondertussen heeft David zijn eigen problemen. Een leerlinge van zijn Skybax-klas lijkt te frauderen. Hoe moet hij dit aanpakken?
In Big Fight zie je vervolgens hoe Frank behoefte heeft aan een verzetje. Sportwedstrijden zoals in de ‘gewone wereld’ kent men echter niet op Dinotopia. Als zoon David echter ruzie krijgt met een Outsider, ziet Frank zijn kans. Hij organiseert een bokswedstrijd. Maar of de bewoners van Dinotopia daar op zitten te wachten?

Commentaar

De op de miniserie voortbordurende TV-serie Dinotopia, die vrijwel volledig opgenomen werd in Hongarije, liep slechts één seizoen. Het is dan ook geen echte topper, al heeft de setting, een eiland waar dinosaurussen en mensen samenleven, zeker potentie voor een aantal vermakelijke vertellingen. Helaas zijn de scripts van de serie niet erg sterk. De plots zijn zeer beperkt en rechtlijnig, en verrassend zijn de verhaallijnen nooit. Het acteerwerk is daarentegen wel in orde, al heeft men een totaal andere cast ingeschakeld dan bij de miniserie. Eerder bespraken we al de Dinotopia-box met The Outsiders en The Temptation, waarbij men op elk van de twee DVD’s twee afleveringen achter elkaar geplakt heeft, in plaats van ze los op de schijf te zetten. Helaas is dat bij deze tweede set, bestaande uit The Election en New Horizons niet anders. Per DVD worden de twee afleveringen dus gepresenteerd als een enkele lange TV-film van anderhalf uur, ook al sluiten de afzonderlijke verhalen totaal niet op elkaar aan. Daar komt nog bij dat men niet twee opeenvolgende afleveringen uit het seizoen samengepakt heeft, maar schijnbaar een willekeurige keus heeft gemaakt. Zo wordt bij The Election de negende aflevering gevolgd door de vijfde, en bestaat New Horizons uit de derde en zesde aflevering. Erg verwarrend, vooral op de sporadische momenten dat er verwezen wordt naar een voorgaande aflevering. Bridge had toch op zijn minst de goede volgorde aan kunnen houden. Of beter nog: gewoon alle afleveringen los op de schijfjes zetten. Want de uitgave zoals die nu is maakt inhoudelijk een erg rommelige indruk.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, TV
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 175 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Bridge Entertainment
EAN: 8711983458758

Extra's

  • Silkstone Promo
  • DVD-Rom Extra's
  • Dinotopia Enyclopedie
  • Plattegrond Dinotopia

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Voor de kwaliteit van het 1.33:1-beeld van deze tweede Dinotopia-boxset geldt eigenlijk hetzelfde als voor de eerste. Dat wil zeggen dat er weinig te klagen valt over kleurverzadiging en scherpte (al zijn sommige effectscènes wat aan de softe kant, waarschijnlijk om onvolmaaktheden te verdoezelen), maar dat er op momenten wel wat edge enhancement en compressiefoutjes te zien zijn. Ook de trackindeling is met zes chapters per DVD wederom te magertjes. Maar ach, heel erg storend zijn deze probleempjes nu ook weer niet, zodat een ruime voldoende op zijn plaats is.

Geluidskwaliteit

Indien je onze recensie van de vorige Dinotopia-box hebt gelezen, dan zul je je wellicht herinneren dat het geluid van een van de twee schijfjes ontzettend schel klonk. Bij The Election en New Horizons is dat gelukkig niet het geval. Toegegeven, de Dolby Digital 2.0-tracks (192kbit/s) laten hier en daar wel een scherp randje in het hoog horen, maar zo problematisch als bij de eerste box is dit bij lange na niet. Verder valt er weinig te klagen over het geluid. Zo heeft het een aardige spreiding, mede door het gebruik van het mono achterkanaal voor muziek en ambiance, en tevens komen de dialogen via Dolby ProLogic meestal netjes uit het midden. Wel wordt af en toe, bijvoorbeeld bij het stampen van de dino’s, wat extra laag gemist. Maar al met al kunnen we zeker spreken van een nette geluidskwaliteit voor een TV-serie.

Extra's

De extra’s op deze box van Dinotopia zijn volledig identiek aan de vorige box die we bespraken. Ook nu worden op de verpakking extra’s beloofd die er niet zijn, namelijk de Skybax Pilot Game en Dinotopia Trivia. Wat tref je dan wel aan? Hieronder volgt een korte omschrijving van de toevoegingen, die je op allebei de schijfjes van de box aantreft:

Dinotopia Encyclopedie
Hier kun je info opvragen over negen verschillende dinosaurus-soorten. Na een soort geselecteerd te hebben krijg je in circa een minuut wat achtergrondgegevens over de betreffende dino.

Plattegrond Dinotopia
Een landkaart van Dinotopia, waarbij de belangrijkste plaatsen geselecteerd kunnen worden, waarna je een kort filmpje over de locatie te zien krijgt. Het gaat daarbij om Earth Farm (19s), Waterfall City (33s), World Beneath (15s) en Canyon City (30s).

Silkstone Promo
Deze promo (1.33:1, DD 2.0) van de Nederlandse rockband Silkstone hebben we al bij meer Bridge-titels voorbij zien komen. Uiteraard puur reclame, want een connectie met Dinotopia is in de verste verte niet aanwezig.

DVD-Rom Extra’s
Dit staat nergens op de verpakking vermeld, maar het schijfje bevat tevens enkele extra’s voor bezitters van een PC met DVD-Rom-speler. Selecteer je namelijk het bestand ‘dinotopia.htmt’ dat op de DVD staat, dan krijg je een menu te zien met de volgende zaken:
- Download Production Storyboard: Een 14-pagina’s tellende verzameling storyboards, in PDF-formaat.
- Play the Dinotopia Trivia Game: Wat weet je van Dinotopia en zijn bewoners? Test het hier.
- Play the Skybax Pilot Game: Een eenvoudig spel waarin je een Skybax moet besturen.
- Listen to the Sound Gallery: Acht geluidsfragmenten van verschillende dino’s.
- Explore Internet Links: De gebruikelijke links naar de officiële sites, alsmede een link naar het Smithsonian-museum.
- Download a Printable Suarian Alphabet: Een PDF-bestand met het Saurian alfabet (niet ‘Suarian’ zoals het menu vermeldt).

Conclusie

De hier besproken boxset bevat twee DVD’s met in totaal vier afleveringen van de TV-serie Dinotopia, die slechts een enkel seizoen op de buis te zien was. Op audiovisueel gebied zijn de afleveringen dik in orde, zonder het audioprobleem dat bij een van de schijfjes in de vorige box te vinden was. Extra’s zijn echter volledig identiek aan die op de vorige Dinotopia-box, en wederom dus weinig bijzonder. Een ander minpunt is dat men het bij Bridge nodig vond om per DVD twee willekeurige afleveringen uit de dertiendelige reeks achter elkaar te plakken en te presenteren als een enkele lange aflevering. Dat is onnodig en uiterst verwarrend. Wil je de hele serie bezitten ‘zoals het hoort’, dus als complete boxset met alle losse afleveringen van het eerste (en tevens enige) seizoen, dan zul je uit Amerika of Engeland moeten importeren.

Laatste reacties

Werner  |  01-03-2021

En om het nog wat erger te maken hebben ze telkens twee afleveringen tot één omgevormd door wat in de openings- en eindcredits hebben liggen snijden... Het gewo...
Lees meer >

SuperDre  |  01-03-2021

Crap, jammer dat jullie niet ook de laatste set hebben gereviewed, dan had ik geweten welke afleveringen daar precies op staan, maar volgensmij is dan: The viru...
Lees meer >

Koen Koene  |  18-05-2004

Dat is niet helemaal waar. Regio 2 UK heeft ook een uitgave van het gehele eerste seizoen, op 4 discs. Je hebt helemaal gelijk! Ik zal de recensie meteen aanpa...
Lees meer >

Sjekster  |  18-05-2004

Wil je de hele serie bezitten ‘zoals het hoort’, dus als complete boxset met alle losse afleveringen van het eerste (en tevens enige) seizoen, dan zul je uit Re...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:3
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 146
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.