Diary of Anne Frank, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
19-06-2004

Totaalbeoordeling:

6.3
DVD

Diary of Anne Frank, The (DVD)
Samenvatting

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vlucht de Joodse familie Frank, bestaande uit vader Otto (Jospeh Schildkraut), moeder Edith (Gusti Huber) en hun twee dochters Anne (Millie Perkins) en Margot (Diane Baker), in 1942 voor de Duitse wreedheden vanuit Frankfurt naar Nederland. Zij komen in juli 1942 in Amsterdam terecht bij Harry Kraler (Douglas Spencer) en zijn secretaresse Miep Gies (Dodie Heath). Zij vinden bij hen een schuilplaats in het achterhuis en de zolder in het kantoorpand aan de Prinsengracht. Ook de familie Van Daan, bestaande uit vader Hans (Lou Jabobi), moeder Petronella (Shelley Winters) en zoon Peter (Richard Beymer), zijn hier ondergedoken. Anne heeft van haar vader een dagboek gekregen en schrijft daarin haar belevenissen en gedachten op. Gedurende ruim twee jaar verblijven beide families ondergedoken op dit adres, waarbij de nauwe ruimte en het schaarse eten voor de nodige problemen en irritaties zorgt. Het wordt er niet makkelijker op als november 1942 Albert Dussell (Ed Wynn) zich bij het ondergedoken gezelschap voegt. 4 augustus 1944 worden de families door verraad door de Duitsers ontdekt en meegenomen. 3 september zijn de acht onderduikers vanuit Westerbork met de trein afgevoerd naar Auschwitz-Birkenau. Alleen Otto Frank heeft de verschrikkelijke holocaust overleeft.

Commentaar

Het Dagboek van Anne Frank is een van de bekendste en meest persoonlijke beschrijvingen van de Tweede Wereldoorlog. Het dagboek van Anne Frank is kort na de ontdekking van Anne Frank en haar familie en de andere onderduikers gered door Miep Gies, de secretaresse. Vader Otto Frank heeft als enige de verschrikkingen van Auschwitz overleefd en is in juni 1945 teruggekeerd naar Amsterdam. Lange tijd heeft hij de hoop gekoesterd dat zijn dochters nog in leven zouden zijn, maar in juli 1945 kwam het bericht dat zowel Anne als Margot waren gestorven in Bergen-Belsen. Kort daarna heeft Miep de papieren van het dagboek aan Otto Frank gegeven. Het dagboek is een openbaring voor hem, waarin hij veel leest over zijn eigen dochter. In het dagboek stond ook dat Anne zelf het idee had opgevat om haar dagboek na de oorlog uit te geven. Voor Otto aanleiding om het dagboek, conform de wens van zijn dochter, te publiceren. Ik denk dat de meeste van ons dit boek, waarschijnlijk op school, gelezen zullen hebben. En zo niet, dan moet je dat zeker nog eens moeten doen. Meer over Anne Frank kun je vinden op de website van de Anne Frank Stichting.
De hier besproken Amerikaanse verfilming van het boek is een bijzonder goede die het boek aardig goed weergeeft. Er zijn wel de nodige zaken veranderd. Zo zijn onder andere de namen van de andere onderduikers en van de helpers veranderd. Dit zal ongetwijfeld met de Amerikaanse/Engelse uitspraak te maken hebben. De film is wel deels op locatie in het Anne Frank huis, dat nu een museum is, opgenomen. De rol van Anne Frank was oorspronkelijk aan Audrey Hepburn aangeboden. Hepburn heeft zelf de oorlog in Nederland meegemaakt. Omdat de film teveel pijnlijke herinneringen naar boven zou brengen, heeft zij de rol geweigerd. Voor de rol van Anne is men toen bij Millie Perkins uitgekomen. De rol was het filmdebuut voor de toen 21-jarige actrice. De verfilming van regisseur George Stevens werd in 1960 genomineerd voor 8 Oscars®. Drie van deze felbegeerde beeldjes heeft de film gewonnen. Actrice Shelley Winters won het beeldje als beste actrice in een bijrol. Het bijbehorende prijzengeld doneerde zij aan de Anne Frank Stichting.
Let wel even op, de eerste 3½ minuten van de film is het beeld zwart en is er alleen muziek. De film begint als een flashback waarin vader Otto begint te lezen in het dagboek van zijn dochter.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Oorlog
Regio: 2
Jaar: 1959
Speelduur: 172 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 4.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626016076

Extra's

  • Niets

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is in zwart/wit opgenomen en staat in de originele beeldverhouding van 2.35:1 anamorf op de DVD. Duidelijk is dat het beeld voor de release is opgeknapt, want het beeld bevat nagenoeg geen krasjes of iets dergelijks als gevolg van beschadigingen of stof en vuil. Heel incidenteel zit nog wel een spettertje in het beeld. Het beeld ziet er gewoon goed uit. Het contrast, voor een zwart/wit film erg belangrijk voor het juist weergeven van alle grijstinten, is erg goed. Scherpte en detaillering van het beeld zijn zo goed als ze zijn kunnen, rekening houdend met het gebruikte materiaal. Dit betekent dat het beeld af en toe wat soft aandoet, maar gemiddeld gesproken redelijk scherp is. Filmgrain is af en toe nog wel duidelijk te zien. Edge enhancement is in lichte mate toegepast. De begintitels hebben een beetje last van telecine wobble (wiebelen in het beeld).
De film is netjes verdeeld in 32 chapterstops. De optionele ondertiteling is wit, maar erg hoog geplaatst in het zichtbare filmbeeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 4.0 (448 kb/s) op de DVD. Dit betekent dat de surroundkanalen mono zijn en er geen LFE kanaal aanwezig is. De soundtrack is een remastering van de originele 4-track stereo geluidsband. Door de beperkingen in het frequentiebereik kun je goed horen dat het een oude geluidstrack is. Laag is duidelijk afwezig, waardoor de soundtrack erg iel klinkt. Het hoog is vrij scherp van klank, dit zal ook het gevolg van zijn van het digitale remasteringproces. De soundtrack heeft een redelijke stereospreiding. Ondanks de aanwezigheid van een mono surroundkanaal, wordt deze slechts zeer incidenteel en nauwelijks hoorbaar gebruikt. Maar de geluidstrack is wel ruisvrij, geen spetter of kraakje te horen. De dialogen zijn prima te volgen.

Extra's

De breedbeeld menuschermen op de DVD zijn statische plaatjes zonder achtergrond geluid. Deze release heeft geen extra’s.

Conclusie

The Diary of Anne Frank is het aangrijpende verhaal van het Joodse meisje Anne Frank, dat twee jaar samen met haar familie in een Amsterdams kantoorpand ondergedoken heeft gezeten. Al haar ervaringen en gedachten heeft zij toevertrouwt aan haar dagboek. De vader van Anne Frank heeft als enige de oorlog overleefd en conform de wens van zijn dochter het dagboek gepubliceerd. In 1959 waagde regisseur George Stevens zich aan de verfilming van dit boek. Een zeer geslaagde verfilming met in de hoofdrol de toen nog onbekende actrice Millie Perkins. De film is geheel gedraaid in zwart/wit en heeft drie Oscars® ontvangen.
In de budgetserie Big Deal is de film nu door Fox uitgebracht op DVD. Beeld en geluid zijn netjes opgeknapt, wat resulteert in een prima beeld en zeer acceptabel geluid. De bijna drie uur durende film is het enige dat op de schijf staat, voor extra’s was geen ruimte meer. Een bijzondere film die je aan je collectie van klassieke oorlogsfilms kunt toevoegen.

Laatste reacties

expo  |  18-12-2004

Wel, in de UK is ie ook uit, dus da's al R2, maar of deze Nl subs heeft weet ik niet. En in nl heb ik em nog nergens zien liggen.
Lees meer >

Tarkus  |  18-12-2004

Mooie poging, maar, ik schat 22 jarige, Anne Frank kan me niet bekoren. Ik hou meer van deze: http://www.imdb.com/title/tt0246430/ Komt in UK op 12 juli ui...
Lees meer >

fredje-astaire  |  02-11-2004

Knappe verfilming van het dagboek van Anne Franck gemaakt door George Stevens speelt bijna de ganse film in het achterhuis af en duurt bijna 3 uur ; maar vervee...
Lees meer >

Webby  |  20-06-2004

De beste verfilming van het verhaal over Anne Frank blijf ik toch altijd de Nederlandse vinden. Komt veel echter over in het Nederlands. Volgens mij was het ze...
Lees meer >

expo  |  20-06-2004

Mooie poging, maar, ik schat 22 jarige, Anne Frank kan me niet bekoren. Ik hou meer van deze: http://www.imdb.com/title/tt0246430/ Komt in UK op 12 juli ui...
Lees meer >

Fries46  |  19-06-2004

Het is idd een geweldige film. Geweldig in tweeërlei opzicht: als document van een verschrikkelijke oorlog en als goed-gespeeld drama. Een mooie cast in een hee...
Lees meer >

Kaplan  |  19-06-2004

Een mooie film, er valt vast van alles op aan te merken op de hoofdrolspeelster, ik heb me er nooit wat van aangetrokken. Ik blijft het een goede cast vinden. Z...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 4.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
4.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 54
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.