School of Rock (SCE)

Recensent:
Koen Koene
24-07-2004

Totaalbeoordeling:

5.4
DVD

School of Rock (SCE) (DVD)
Samenvatting

Dewey Finn (Jack Black) heeft maar één passie: muziek maken. Zijn droom: doorbreken met zijn band. Helaas denkt de band daar anders over, want ze zijn de egoïstische gitarist helemaal beu. En dus belandt Dewey op straat. Helemaal platzak, want hij had gehoopt om met zijn band de hoofdprijs van de ‘Battle of the Bands’ binnen te slepen. Maar de huur zal toch betaald moeten worden. En dus spoort zijn vriend Ned Schneebly (Mike White), zelf leraar, hem aan om een baan te gaan zoeken. Dewey’s kans komt als het vrouwelijk hoofd van de Horace Green Basisschool (Joan Cusack) opbelt voor een vervangingsleraar. Door zich uit te geven voor Ned weet Dewey de baan te bemachtigen. Hij heeft echter weinig zin om echt les te gaan geven, maar dat verandert als hij ziet wat voor muzikale capaciteiten de kinderen hebben. Dewey ziet hierin de kans om eindelijk een droomband te vormen, en begint aldus aan een ‘geheim project’: De Rockband. De School of Rock is geopend!

Commentaar

Schrijver Mike White (Orange County, The Good Girl), die drie jaar naast komiek Jack Black woonde, liep al lange tijd rond met het idee om een film specifiek voor hem neer te pennen. En dus is het niet zo vreemd dat de rol die Black in het resulterende School of Rock vertolkt, die van mislukte muzikant die zich uitgeeft als leraar en zo kinderen stiekem opleidt tot volwaardige bandleden, hem op het lijf geschreven is. Sterker nog, Black draagt de hele film. Uiteraard valt er daarbij weer volop te lachen om zijn drukke fratsen, maar ook de chemie met de kinderen is verrassend goed. Naast ‘volwassen’ castleden als Jack Black, Joan Cusack en Mike White (de schrijver neemt zelf ook een bijrol op zich) kent School of Rock namelijk een groot aantal opkomende kindsterretjes. Bij de audities werd van de jeugdige acteurs en actrices die de band zouden vormen geëist dat men kon zingen of een instrument kon bespelen. En dat kunnen ze, op een manier waar menige ‘grote mensen band’ een puntje aan kan zuigen! Dat het acteerwerk van de tienjarige virtuozen wat minder kan overtuigen neem je dan ook graag voor lief. Bovendien is School of Rock vergeleken met de meeste films uit het ‘familiegenre’, zeker die waarin een groep kinderen een belangrijke rol speelt, niet overdreven zoetsappig. Natuurlijk, het blijft een ‘feelgood-movie’, maar wel eentje zonder bergen aan vals sentiment. Dat het een film is voor een breed publiek, waaronder kinderen, is wel terug te vinden in het script, dat nogal aan de voorspelbare kant is. Verrassende wendingen hoef je dus niet te verwachten. Maar ach, School of Rock is eigenlijk gewoonweg veel te leuk om te gaan lopen klagen over zulke zaken. Een eerlijke, ongecompliceerde comedy voor het hele gezin. Let’s Rock!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 105 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Fins, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865559604

Extra's

 • Trailer
 • Music Video
 • Audiocommentaar (2x)
 • Jack Black’s Pitch to Led Zeppelin
 • Lessons Learned in School of Rock
 • MTV Diary of Jack Black
 • Kids’ Video Diary

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Zoals tegenwoordig gebruikelijk is, zeker bij een recente film als School of Rock, heeft men het beeld anamorf op DVD gezet. De verhouding is gelijk aan 1.78:1, wat een acceptabele wijziging is van het oorspronkelijke 1.85:1. Afgezien van de sporadische soft ogende scène heeft de transfer een nette scherpte. Wel is daarbij op momenten de nodige edge enhancement zichtbaar. Erg storend wordt dit gelukkig nergens. Hetzelfde kan gezegd worden over de lichte filmgrain die continu aanwezig is. Wat betreft de kleurweergave valt er weinig te klagen, al ogen met name huidtinten soms een tikje aan de paarse kant. Maar dat is wellicht bewust, de film speelt namelijk tijdens de winter. Klein minpuntje is het feit dat de ondertiteling wel wat lager geplaatst had mogen worden. Ook is de gebruikte letter erg groot. Dat neemt niet weg dat we kunnen spreken van een prima transfer.

Geluidskwaliteit

Gezien het feit dat het om een comedy gaat, kun je eigenlijk al op voorhand ongeveer weten wat je op geluidsgebied kunt verwachten. De 5.1-track die je bij de doorsnee komische film aantreft heeft namelijk de nadruk op de voorkanalen, met weinig spectaculair surroundgebruik. Ook het Dolby Digital 5.1-spoor (448kbit/s) van School of Rock voldoet aan dit profiel. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat het geluid slecht is. In tegendeel, zo heeft de track een volle warme klank, zonder ruis of vervorming, en blijven de goed verstaanbare dialogen netjes beperkt tot de centerluidspreker. Surrounds worden benut voor wat milde ambiance en muziek (uiteraard volop stevige rock-klassiekers). Het LFE-kanaal draagt hier voornamelijk subtiel aan bij. Al met al niets wat je mond zal doen openvallen, maar voor een comedy is de geluidskwaliteit dik in orde.

Extra's

Deze uitgave van School of Rock draagt de toevoeging ‘Special Collector’s Edition’, en dus verwachten we een flink aantal leuke en boeiende extra’s. Wordt dit waargemaakt? Nou, we hebben wel eens uitgebreidere DVD’s gezien, maar toch bevat deze SCE zeker een aantal aardige zaken (inclusief Nederlands ondertiteling, tenzij anders vermeld).

Audiocommentaar
Twee commentaartracks op deze DVD, beide enkel Engels ondertiteld:
- Hoofdrolspeler Jack Black en regisseur Richard Linklater: In hun luchtige toelichting praten beide heren onder meer over de cast (uiteraard inclusief de kinderen), de muziekkeuze, en het thema van de film. Ook hebben ze het regelmatig over geknipte zaken en alternatieve takes, die spijtig genoeg niet op deze DVD te vinden zijn. Een interessant spoor, al is het jammer dat Mike White vanwege ziekte niet aanwezig kon zijn.
- Kids’ Kommentary: Commentaar van ongeveer de hele band, namelijk Joe Gaydos (Zack, gitarist), Kevin Clark (Freddy, drummer), Maryam Hassan (Tomika, zangeres), Rebecca Brown (Katie, bassist), Miranda Cosgrove (Summer, manager), Caitlin Hale (Marta, zangeres) en Robert Tsai (Lawrence, toetsenist). De jeugdige castleden vertellen vooral hoe zij het werk aan de film hebben ervaren. Je kunt je voorstellen dat het niet de meest diepgaande toelichting is (vooral aangezien het regelmatig vervalt in het woordelijk opzeggen van de dialogen), maar gezellig is het wel. Onderhoudend, maar niet onmisbaar.

Lessons Learned in School of Rock (25 min)
In deze ‘Making Of’-featurette komen in vogelvlucht het ontstaan de film, de casting, de repetities en de opnames aan bod. Het geheel is licht promotioneel van aard, maar desondanks vermakelijk genoeg om eens te bekijken.

Music Video
De videoclip (1.33:1, DD 2.0) van het nummer ‘School of Rock’, gespeeld door Jack Black en consorten.

MTV Diary of Jack Black (17 min)
Een aflevering uit de ‘Diary’-reeks van MTV, waarin je dit maal meekijkt met een dagje van Jack Black. Op deze dag bezoekt hij o.a. de repetities van de band van School of Rock, de geluidsstudio en zijn vriend Kyle van Tenacious D. Daarnaast vertelt Black over zijn ‘alle dieren in één maaltijd’-dieet. Het mag duidelijk zijn dat je deze extra niet hoeft te bekijken voor het informatiegehalte, maar voor de fans van Jack Black is het zonder meer een leuke toevoeging.

Jack Black’s Pitch to Led Zeppelin (4 min)
Na een introductie van Black krijg je te zien hoe de komiek, met honderden juichende mensen op de achtergrond, de bandleden van Led Zeppelin smeekt om een nummer van hen te mogen gebruiken. Of dit is gelukt? Dat moet je zelf maar gaan bekijken.

Kids’ Video Diary (8 min)
Een kort videodagboek van de kinderen van de rockband, gefilmd terwijl ze te gast waren op het internationaal filmfestival van Toronto in september 2003.

Trailer
De extra die op vrijwel geen enkele DVD ontbreekt: de oorspronkelijke bioscooptrailer. Bij School of Rock heeft die een beeldverhouding van 1.78:1 (niet anamorf) en DD 2.0-geluid.

Conclusie

School of Rock is een erg leuke comedy, waarin je ziet hoe een mislukte muzikant (gespeeld door een hilarische Jack Black) onder valse voorwendselen een groep kinderen opleidt tot zijn bandleden. Paramount heeft de film een waardige uitgave gegeven, in de vorm van een Special Collector’s Edition met prima anamorf beeld en 5.1-geluid, en een aardige collectie extra’s. Een leuke, rockende DVD voor het hele gezin!

Laatste reacties

Wizz-Art  |  03-12-2004

Heb ervan kunnen genieten, ook omdat ik Jack Black een erg leuke acteur vind. De muziek is top het verhaal wat mager.
Lees meer >

fredje-astaire  |  27-11-2004

Heerlijke amusuments-DVD met eigenlijk een one-man show van Joe Black. Origineel uitgangspunt om rock'n'roll als volwaardig leervak in een school te geven. Somm...
Lees meer >

BassFace  |  09-08-2004

heerlijke film, moest even op gang komen , maar heb daarna zitten genieten van zowel de film als zeker de fantastische muziek! Ook de extra`s zijn leuk en zijn ...
Lees meer >

Gaffaboy  |  28-07-2004

Na aanraden van collega's deze film gehuurd. Nou, na een half uur of wat uitgezet. Alles in de film was flauw en werkte op mijn zenuwen.
Lees meer >

Pierre  |  27-07-2004

Ook al zou ik hem voor niets krijgen, ik hoef deze zeker niet. Zelfs niet uit de verhuur om te kijken.
Lees meer >

scheur  |  27-07-2004

Vond henm wel aardig, maar waarom de pers er nou zo laaiend enthousiast over is..... :roll:
Lees meer >

Henry Leenheers  |  27-07-2004

Smaken verschillen. Gelukkig !!!! Kon er zelf niet langer dan een half uur naar kijken; wat een flauw niemandalletje...... Altijd gedacht dat komedies leuk mo...
Lees meer >

Gertjan  |  26-07-2004

Deze film krijgt van mij een cijfer 7. Is een leuke film voor een avondje met een pilsje erbij, en gewoon lekker wegkijken zonder er bij na te denken.
Lees meer >

Menno Hagendoorn  |  26-07-2004

Leuke Film, alleen jammer dat Jack Black niet echt "los" kon gaan. Het blijft natuurlijk een familiefilm....., desondanks vermakelijk en indien hij wat goedkop...
Lees meer >

Bart de Graaf  |  26-07-2004

Heb deze film blind aangeschaft en heb hier zeker geen spijt van! Jack Black speelt naar mijn mening erg leuk en de chemie met de kids in de film is er ook zeke...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  26-07-2004

Zonder dat ik ook maar íets van die muziek afweet/wist, heb ik echt ouderwets zitten genieten bij deze film. We gingen met school naar het Filmhuis. Grote verra...
Lees meer >

sioux  |  25-07-2004

heerlijke film, moest even op gang komen , maar heb daarna zitten genieten van zowel de film als zeker de fantastische muziek! Ook de extra`s zijn leuk en zijn ...
Lees meer >

Daniel1974  |  25-07-2004

Mocht je het even niet meer zien zitten met de Rockmuziek of er helemaal genoeg van hebben. Dan is dit je medicijn !!! Ik heb echt genoten van deze film. En MOE...
Lees meer >

Mark S  |  25-07-2004

Jack Black. Zijn over the top performance in High Fidelity was een prima aanvulling/tegenwicht op de rest van de cast. Maar verder, zoals in deze film? Downrigh...
Lees meer >

Digger  |  24-07-2004

Ik vond de film heel erg flauw, ik heb hem voortijdig afgezet (wat bijna nooit gebeurd). De hoofdspeler is eerder irritant dan grappig.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
2.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 75
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.