Day After Tomorrow, The (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
27-09-2004

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Day After Tomorrow, The (SE) (DVD)
Samenvatting

Jack Hall (Dennis Quaid) doet als paleo-klimatoloog onderzoek naar het ontstaan van de vroegere ijstijd. Op basis van zijn onderzoeksresultaten en ontwikkelde modellen waarschuwt hij voor het ontstaan van een nieuwe ijstijd. Maar zijn waarschuwing naar de vice-president (Kenneth Welsh) van Amerika is tegen dovemansoren. Totdat veel sneller dan verwacht, zich allerlei extreme weerssituaties voordoen. Hagelstenen zo groot als tennisballen in Tokyo en de gedeeltelijke vernietiging van Los Angeles door vele tornado’s. Ondertussen doet Jack’s zoon Sam (Jake Gyllenhaal) mee aan een academische kennisquiz in New York, evenals teamgenoot Laura Chapman (Emmy Rossum) op wie Sam een oogje heeft. In New York zorgt de regenval voor wateroverlast, maar dat is nog niets vergeleken met de stormvloed die de stad vanaf zee bedreigt. In korte tijd ontstaan op het Noordelijk Halfrond drie grote stormen, die volgens Jack binnen één week zorgen voor een klimaatsverandering en het begin van een nieuwe ijstijd over het gehele Noordelijke Halfrond. Hall heeft maar weinig tijd om de president van de VS ervan te overtuigen het land te evacueren en miljoenen mensenlevens te redden, waaronder dat van z\'n zoon Sam. Bij bijtende koude en extreme weersomstandigheden begint Jack een levensgevaarlijke race tegen de tijd om zijn zoon te redden...

Commentaar

Dat regisseur Roland Emmerich een spektakel film kan afleveren, heeft hij al met Independence Day laten zien. Met grootse special effects werd de hele aarde bedreigd door agressieve buitenaardse wezens. Een film waarin ook het chauvinistische Amerikaanse gevoel dik werd onderstreept en de kijker in het verhaal werd meegenomen door de persoonlijke drama’s van de hoofdrolspelers.
Acht jaar later komt Roland Emmerich met The Day After Tomorrow. Net als Independence Day een spektakel film, waarbij de special effects qua echtheid en impact duidelijk weer een paar stapjes gaan. De overeenkomst tussen The Day After Tomorrow en Independence Day is groot. De aarde wordt nu bedreigd door een klimaatsverandering. Ook is er weer persoonlijk leed en ook nu is er weer een held die ondanks alles het gevaar trotseert. De opbouw van de film, met in de eerste helft de voltrekking van de ramp en in de tweede helft het meer persoonlijke omgaan met en een reddingsactie, heeft ook grote overeenkomst met de opbouw van Independence Day. Zelfs de muziek, van de hand van Harold Kloser en Thomas Wankler doet denken aan de filmmuziek die David Arnold voor Independence Day heeft geschreven. Is The Day After Tomorrow dan een slechte film. Dat ligt natuurlijk een beetje aan je verwachting. Maar als je twee uur wilt genieten van een popcorn spektakel, dan zit je bij The Day After Tomorrow wel goed. Lekker spektakel op een zeer mooie wijze in beeld gebracht. Een aardig verhaal, maar wel weinig diepgang en een voorspelbare afloop.
Dat Roland Emmerich het met de feiten ook niet zo nauw neemt, heeft hij met The Patriot wel laten zien. Ook The Day After Tomorrow neemt het met de juistheid niet zo nauw. De natuurramp die zich voltrekt kan zich nooit in zo’n hoog tempo zo kort op elkaar voltrekken. Alhoewel… weten we dat wel zeker? Maar goed, The Day After Tomorrow is dan ook een sciencefiction speelfilm en geen documentaire. Feit is wel dat de film wel het nodige heeft losgemaakt. Want de voorspellingen van klimaatsverandering als gevolg de globale opwarming zijn de laatste jaren natuurlijk wel steeds meer in het nieuws. Het zijn enkele wetenschappelijke feiten en hypothesen die Emmerich in zijn film met een vergrootglas in gedramatiseerde vorm op het witte doek bracht. De milieuactivisten en een aantal natuurwetenschappers zijn wel tevreden dat The Day After Tomorrow het risico en de gevolgen van klimaatsverandering op deze aansprekende wijze onder de aandacht heeft gebracht.

20th Century Fox Home Entertainment heeft The Day After Tomorrow uitgebracht als een enkele disc uitgave en een 2-disc special edition. De enkel disc uitgave is gelijk aan de eerste disc van de 2-disc set, met de film inclusief twee audiocommentaren. De tweede disc van de special edition uitvoering herbergt dan nog een aantal filmgerelateerde extra’s. We bespreken in deze recensie de 2-disc speciale edition.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 119 min
Verpakking: Double transparant keep case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626016731

Extra's

  • verwijderde scenes
  • 2x audiocommentaar
  • Het maken van The Day After Tomorrow
  • Wetenschap en politiek over klimaatsveranderingen
  • Interactieve kijk op natuurrampen
  • Beroemde Wereldiconen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1 en staat ook zo anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is uitstekend. Kleuren zijn mooi en natuurlijk. De sneeuw ziet er in de film ook zeer helder wit uit. Zowel de scherpte van het beeld als de detaillering zijn prima, evenals het contrast en het zwartniveau. De film heeft in het eerste deel overwegend wat donkere (slecht weer) beelden, maar de details blijven altijd goed te onderscheiden. Uiteraard is bij deze nieuwe film geen sprake van ongerechtigheden in het beeld. Edge-enhancement en filmruis is nauwelijks een issue.
De film is verdeeld in 32 tracks. De laagwisseling heb ik niet ontdekt, uitstekend gedaan. De ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een net lettertype, maar staat geheel in het zichtbare filmbeeld geplaatst. Enkele momenten in de film is een ingebrande Engelse ondertiteling zichtbaar, de Nederlandse ondertiteling staat dan zoals gebruikelijk boven in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) en in DTS 5.1 (bitrate 754 Kb/s) op de DVD. Met een uitstekende dynamiek komt de zeer goed klinkende soundtrack uit alle speakers, waarbij goed gebruik wordt gemaakt van alle beschikbare kanalen. De nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorkanalen, met name de fraaie filmmuziek heeft hier de nadruk liggen. De achterkanalen worden actief in split-surround (stereo) gebruikt voor de ambiance en speciale effecten. Daardoor ontstaat een mooie en goed klinkende ruimtelijke soundtrack. Het laag is goed strak en diep, waarbij veelvuldig gebruik wordt gemaakt van de subwoofer. Het hoog is goed gedetailleerd.
Het verschil tussen de DD5.1 en DTS 5.1 is niet zo groot. De DTS track klinkt iets opener met een iets betere detaillering van het hoog en betere controle van het laag.
Ondanks al het natuurgeweld blijven de dialogen te allen tijde goed hoorbaar en komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker. Een uitstekende soundtrack.

Extra's

De DVD start met een 45 seconden durende filmpje over Pircay, it’s a crime, ofwel het illegaal kopiëren. Dan nog 12 minuten met reclametrailers voor Man on Fire, Alien vs. Predator, The Girl Next Door, Garfield, I, Robot en Runaway Jury.
De breedbeeldmenu’s zijn fraaie filmgerelateerde animaties en zijn voorzien van Dolby Surround achtergrondgeluid. De extra’s staan op beide discs. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld. Tenzij anders vermeld is het beeldformaat 1.78:1 anamorf en het geluid is DD2.0 Surround (192 kb/s).

Disc 1
Twee audiocommentaren begeleiden de film. Dit zijn:

Commentary by director/co-writer Roland Emmerich and producer Mark Gordon
Tijdens de film vertellen beide heren alle facetten van de film, met natuurlijk veel nadruk op de special effects. Meneer Mark Gordon gebruikt redelijk stevige taal en valt Emmerich frequent in de rede.

Commentary by co-writer Jeffrey Nachmanoff, cinematographer Ulei Steiger, editor David Brenner and production designer Barry Chusid
Gezien de samenstelling van dit commentaarteam, is het begeleidende commentaar duidelijk nogal technisch van aard. Maar niet minder interessant.

Disc 2.

Deleted Scenes (18 min)
Je hebt keuze uit een tiental korte verwijderde scènes, met optioneel commentaar van regisseur Roland Emmerich en producer Mark Gordon. Via een Play All kun je alle scènes achter elkaar doorspelen. Beeldformaat van de scènes is 2.35:1 anamorf.

The Science of Tomorrow (60 min)
Met één vervolgkeuze genaamd The Force of Destiny: The Science and Politics of Climate Change. Een uitgebreide documentaire over de klimaatsverandering die nu al worden waargenomen. Maar wat doen we eraan, wie kan er wat doen. Het is een probleem dat de hele wereld aangaat, maar dan spelen vele andere factoren mee die de aanpak in de weg staan. Beeldformaat is 1.33:1 standaard.

Inside The Day After Tomorrow, met drie vervolgkeuzen:

Pre-production, met de volgende opties:

Previsualisation (5 min)
Kort stukje over laag resolutie beelden om de regisseur een idee van de computer gegenereerde speciale effects te geven.

Pre-production meeting (7 min)
Impressie van het eerste productie overleg in Canada op 1 november 2002.

Storyboard Gallery
Onder verschillende menukeuzes kun je een zeer groot aantal storyboard tekeningen bekijken. Met de Play all optie kun je ze allemaal achter elkaar bekijken.

Concept Art Gallery
Evenals bij de Storyboard Gallery, hier ook weer verschillende menukeuzes met een groot aantal schetsen van scènes. Ook nu de Play all optie om ze achter elkaar te bekijken.

Production (69 min)
Met één vervolgkeuze, genaamd Eye of the Storm: Filming The Day After Tomorrow. Uitgebreide en interessante documentaire over de vele facetten van de realisatie van de film. Met veel beelden tijdens het filmen, de voorbereiding van stunts en veel interviewfragmenten.

Postproduction, met de volgende opties:

Pushing the Envelope: Visual Effects (32 min).
Documentaire over de 416 speciale effecten scènes in de film, waarin uitgebreid op diverse spectaculaire effects wordt ingegaan.

Scoring (10 min)
Korte documentaire over de filmmuziek, waarbij je getuige bent van het inspelen van de filmmuziek door het orkest. Onderin een klein venster met de filmbeelden. Een klein tekstschermpje geeft toelichting.

Audio Anatomy, met weer twee vervolgkeuzen:
- The Final Mix (9 min)
Korte featurette waarin je in de geluidstudio bent en ziet hoe geluiden aan de film worden toegevoegd. Kleine tekstschermpjes geven toelichting.
- Interactive Demo (2 min)
Één scène waarin je keuze hebt uit acht veschillende geluidstrack, elke track is een specifiek geluidsdeel. De muziek, de dialogen en diverse geluidseffecten en één track waarbij alles samengevoegd is tot de eindmix.

Global Watch
Een soort interactief computerscherm waarop je een keuze kunt maken voor een bepaald weerstype (vloed, orkaan, storm, hagel en afwijkingen) en daarbij informatie krijgt over bijzonderheden die zich in de afgelopen 10-20 jaar hebben voorgedaan.

City Freeze
Net als voorgande optie een soort interactief computerscherm waarbij je een aansprekende locatie op de wereld kunt kiezen. In een klein schermpje wordt vervolgens getoond hoe het de bewuste plaats er uit ziet ingeval van een nieuwe ijstijd.

De 2-disc set heeft nog een kartonnen slipcase.

Conclusie

Regisseur Roland Emmericht levert met The Day After Tomorrow een groots filmspektakel waarin de mensheid op aarde wordt bedreigd door hevige natuurrampen die vervolgens leiden tot een klimaatsverandering en het begin van een nieuwe ijstijd. Een film die in veel opzichten lijkt op zijn een eerder spektakelstuk Independence Day. De film moet je gewoon lekker relaxed bekijken en gedachtenloos genieten van 2 uur popcorn scienceficition drama dat visueel bijzonder mooi in beeld is gebracht. Positief punt is dat de film weer de aandacht gevestigd heeft op de wereldwijde problematiek van opwarming en langzame klimaatsverandering.
20th Century Fox Home Entertainment heeft The Day After Tomorrow uitgebracht als een enkele disc uitgave en een 2-disc special edition. De enkel disc uitgave is gelijk aan de eerste disc van de 2-disc set, met de film inclusief twee audiocommentaren. De tweede disc van de special edition uitvoering herbergt dan nog een aantal filmgerelateerde extra’s. Deze recensie gaat over de 2-disc speciale edition. Beeld- en geluidskwaliteit zijn van hoog niveau. Bij het geluid keuze uit zowel een DD als een DTS mix. De extra’s zijn uitgebreid, informatief en voegen iets toe aan de film. Bijzonder is ook dat de extra\'s in dit geval uitgebreider zijn dan bij de Amerikaanse regio 1 versie. Alhoewel geen bijzonder sterke film, is deze DVD presentatie van FOX dat wel.

Laatste reacties

Frank  |  30-05-2011

Op de oorspronkelijke uitgave wel, maar Fox heeft deze titel met een paar andere titels opnieuw uitgebracht.
Lees meer >

zetmoon  |  30-05-2011

"De enkel disc uitgave is gelijk aan de eerste disc van de 2-disc set, met de film inclusief twee audiocommentaren" Op de 1-disc versie geen DTS track!
Lees meer >

Richard B.  |  09-02-2008

Mijn mening over deze film in het kort: IK WIL MIJN 9,99 TERUG!! :evil: :( Het idee was goed en de effects ook wel, maar het verhaal is gewoon rotzooi van d...
Lees meer >

Bjorn vanhuffel  |  13-04-2007

Beste rampenfilm ooit !
Lees meer >

Khonnor  |  09-01-2006

MAAR WAAROM STAAT ER GEEN TRAILER VAN DE FILM OP? Wel een debiele Inside Look ding van Alien vs Predator? Maar niet de trailer van de film waar ik WEL een d...
Lees meer >

waxie  |  09-01-2006

Het is een hollywoodproductie over een actueel onderwerp. Lekker overdreven allemaal... en die persoon die zegt dat alle inwoners van new york nog leven... J...
Lees meer >

Richard B.  |  29-12-2005

Volgens mij is mijn mening al tig keer gepost in deze thread. :lol: Hij is leuk om een keer te zien maar verder is het niet veel soeps. Prachtige effects m...
Lees meer >

ghostdog  |  30-11-2005

Na grondige bestudering ben ik tot de conclusie gekomen dat dit toch wel 1 van de grootste crapfilms allertijden is geworden. Als je iemand wilt martellen ofzo ...
Lees meer >

Ron-G  |  13-08-2005

Zowel bij de première in de bios als een paar maanden later op dvd een flinke tegenvaller. Misschien rare vraag hoor :lol: maar als je de film in de bioscoo...
Lees meer >

TR1988  |  12-08-2005

Qua special effects vind ik het 1 van de mooiste films behalve de scène met de wolven in het schip maar het verhaal is wel zó flinterdun en saai dat het voor mi...
Lees meer >

Khonnor  |  06-08-2005

Toen ik ergens in 2000 te horen kreeg dat Sela Ward in deze film ging spelen, was ik meteen lekker gemaakt. Helaas zijn veel van haar scenes eruit gehaald of...
Lees meer >

1der  |  18-07-2005

Ik heb em gister gezien en ik vond het maar niets.
Lees meer >

Sneaker  |  27-03-2005

Ik vond dit echt een geweldige film. Oke, het verhaal is cliche en verschikkelijk voorspelbaar. Maar ik zat, net als met ID4, echt midden in de film. De effecte...
Lees meer >

Frank  |  21-02-2005

De helft van de dvd bestaat uit journaalfilmpjes waarop mensen alleen maar roepen: "Oh my God!" Wat zou jij dan zeggen? Sodeju of zo?
Lees meer >

glannestino  |  21-02-2005

Ik vond de film echt waardeloos. Ik snap dat je bij dit soort films geen goed verhaal hoeft te verwachten. Maar alleen het einde al waaruit blijkt dat (mensen d...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 320
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.