Goodfellas (SE)

Totaalbeoordeling:

8.5
DVD

Goodfellas (SE) (DVD)
Samenvatting

Henry Hill (Ray Liotta) wil al van jongs af aan bij de maffia. Hij begint als loopjongen en door de jaren heen krijgt hij steeds grotere klussen. Hij valt hierbij onder de hoede van Jimmy Conway (Robert DeNiro), een oude rot in het vak en kompaan Tommy DeVito (Joe Pesci). Henry verdient bakken met geld en alles gaat op rolletjes. Na een paar jaar komt Henry erachter dat Jimmy buiten de maffia om ook nog wat zaakjes heeft lopen en hij merkt dat hij ook een beetje voor zichzelf moet gaan zorgen als hij wil blijven overleven in de harde maffia wereld.

Commentaar

Goodfellas is zo’n film die al tijden geleden op DVD verscheen, maar waarvoor iedere filmliefhebber reikhalzend uitkeek naar een nieuwe en verbeterde release. Welnu, het wachten is voorbij. De ‘2-Disc Special Edition’ ligt vanaf 11 november in de schappen.
De hereniging van Martin Scorsese, één van \'s werelds meest getalenteerde en gerespecteerde regisseurs, met tweevoudig Oscarwinnaar Robert De Niro in Goodfellas, resulteerde in één van de meest aangrijpende films van de jaren ‘90. De twee werkten eerder op succesvolle wijze samen aan Taxi Driver en Raging Bull.
De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de bestseller ‘Wiseguy’ van Nicholas Pileggi. Om verwarring te voorkomen ten aanzien van de gelijknamige TV-serie werd de film omgedoopt tot Goodfellas. Goodfellas raakte zowel bij de critici als bij het grote publiek een gevoelige snaar. De New York, Los Angeles en National Society of Critics noemden Goodfellas de beste film van 1990. Bovendien sleepte de film niet minder dan 6 Oscarnominaties in de wacht, waaronder Beste Film en Beste Regisseur. Daarbovenop ontving Scorsese ook nog de Zilveren Leeuw van Venetië. Robert De Niro kreeg veel lof voor zijn vertolking van de geroutineerde misdadiger Jimmy \"The Gent\" Conway. Joe Pesci ontving voor zijn rol van de wispelturige Tommy DeVito de Oscar voor de Beste Mannelijke Bijrol. Ook de Oscargenomineerden Lorraine Bracco, Ray Liotta en Paul Sorvino schitteren in hun respectievelijke rollen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad
Regio: 2
Jaar: 1990
Speelduur: 139 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • Dolby Digital 2.0 - Frans
 • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931191227

Extra's

 • Theatrical trailer
 • Audiocommentaar cast & crew
 • Audiocommentaar cop & crook
 • Getting Made
 • The Workaday Gangster
 • Made Men - The Goodfellas Legacy
 • Paper is Cheaper than Film

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De transfer kent, in tegenstelling tot het op de cover aangegeven originele aspect ratio van 1.85:1, een verhouding van 1.78:1. Eindelijk heeft Goodfellas de langverwachte anamorfe transfer gekregen. In de film zit hier en daar lichte ‘filmgrain’, maar dit werkt niet storend omdat dit bijdraagt aan het rauwe karakter van de film.
Ook in deze film is veelal gebruikt gemaakt van herfstachtige kleuren om de sfeer van de jaren ’50 kracht bij te zetten. De gelaatskleuren lijken hierdoor niet altijd even consistent. Maar dat mag geen probleem vormen. Het beeld van deze DVD is behoorlijk strak met een goed oog voor detail en een voldoende contrastniveau. Slechts in een handjevol scènes neigt het beeld een licht softe uitstraling te krijgen. MPEG-compressiefouten beperken zich tot een minimum. De witte Nederlandstalige ondertiteling, die uiteraard desgewenst aan of uit is te schakelen, is prima leesbaar. Ook hier geldt dat Warner Home Video de tekstuele ondersteuning in onze beleving te hoog in het beeld heeft geplaatst.

Geluidskwaliteit

Op de DVD staat een Dolby Digital 5.1 track (384 Kbit/s) in de originele Engelse taal. Daarnaast staan er ook nog een tweetal Dolby Digital 2.0 tracks op de schijf in Italiaans en Frans. Uiteraard dient de 5.1 track als basis voor deze bespreking.
De dialogen, de film draait hier met name om, zijn uitstekend te volgen en het geheel is zo goed als vrij van ruis en andere verstoringen. Verwacht geen uitgebreide dynamische effecten maar een goed uitgebalanceerde, op de voorkanalen gerichte sound met gepaste inbreng van de subwoofer en de surroundkanalen voor enige ruimtelijkheid. Maar zoals gezegd is het voornamelijk geluidsbeeld voornamelijk gericht op de voorkanalen met een hoofdrol voor de centerspeaker ten aanzien van de dialogen.

Extra's

Disc 1

Audiocommentaar cast & crew
Het eerste audiocommentaar bevat de stemmen van Ray Liotta, Robert de Niro, Joe Pesci, Lorraine Bracco, Paul Sorvino, Frank Vincent, Martin Scorsese, schrijver Nicholas Pileggi, producers Irwin Winkler en Barbara DeFina, cinematograaf Michael Ballhaus en editor Thelma Schoonmaker. De commentaren zijn separaat opgenomen (de bijdragen van Pesci en De Niro komen vermoedelijk uit een interview ten tijde van de release van de film) en tot een geheel gevormd. Een wijs besluit om te voorkomen dat er een kleuterklaseffect ontstaat. Overigens is niet de complete film voorzien van commentaar. Dit commentaar beslaat een slordige twee uur. De commentatoren leveren interessante informatie met betrekking tot de wereld van Goodfellas. Een prima, informatief commentaar.

Audiocommentaar cop & crook
Het tweede commentaar op de disc wordt verzorgd door voormalig FBI agent Edward McDonald en gangster Henry Hill, op wiens levensverhaal het boek ‘Wiseguy’ en de verfilming ervan (Goodfellas) is gebaseerd. Deze is nog een tandje beter dan de eerste in mijn beleving. Henry Hill is natuurlijk de ideale persoon om de film van commentaar te voorzien. McDonald schikt zich met name in de rol van interviewer. Een prima combinatie welke een uitstekende commentaartrack oplevert.

Disc 2

Getting Made (29:37 min)
Zoals de titel al suggereert gaat het hier om een ‘making of’ van Goodfellas. In deze bijna half uur durende documentaire wordt het totale proces van script tot uiteindelijke première belicht.

The Workaday Gangster (7:58 min)
Deze documentaire uit 2004 bevat als rode draad een interview met Henry Hill, de gangster op wiens verhaal Goodfellas en het boek van Nicholas Pileggi is gebaseerd. Verder interviews met Nicholas Pileggi, producer Barbara De Fina, Paul Sorvino en een interview uit 1990 met Martin Scorsese. Interessant achtergrondmateriaal.

Made Men - The Goodfellas Legacy (13:33 min)
In The Goodfellas Legacy komen diverse regisseurs aan het woord die oprecht hun loftrompet blazen over de klassieker van collega Martin Scorsese. Deze feature bevat onder andere reacties van Jon Favreau (Something’s Gotta Give), Richard Linklater (School of Rock), Antoine Fuqua (Training Day) en Albert en Allen Hughes (Menace II Society).

Paper is Cheaper than Film (4:28 min)
Deze korte feature laat enkele kleine schetsen zien die Scorsese op het filmscript heeft gemaakt in verhouding tot de uiteindelijke film.

Theatrical Trailer (1:24 min)
De originele trailer van Goodfellas (16:9 anamorf – Dolby Digital 2.0 @ 192 Kbit/s).

Conclusie

In Goodfellas zien we Henry Hill (Ray Liotta) zich opwerken binnen de maffia. Hij doet dit aan de hand van Tommy DeVito (Joe Pesci) en Jimmy Conway (Robert de Niro). Goodfellas is een kei van een misdaadfilm en is een absolute klassieker binnen het genre. De acteerprestaties van Robert DeNiro, Ray Liotta en Paul Sorvino zijn om te smullen. Joe Pesci is als altijd op zijn best als gangster en steelt de show.
De kwaliteit van de transfer is prima te noemen. Het geluid is geen droom voor audiofielen, maar desondanks weet deze wel vakkundig de taak te volbrengen. Beide audiocommentaren zijn uiterst informatief. De vier documentaires geven een waardevol inzicht in zowel het maken alsmede de invloed van de film.
Conclusie? Een misdadig goede film op een prima DVD. Een onvervalste ‘must have’ derhalve.

Laatste reacties

Jeroen vS  |  12-01-2007

Twee dagen geleden gezien. Goeie film. Het werd al laat en ik wou eigenlijk naar bed (01:00 uur), maar ik moest ontzettend veel moeite doen om op te staan en d...
Lees meer >

ghostdog  |  06-08-2006

Je vergeet donnie brasco
Lees meer >

Rotterdam5314  |  18-07-2006

1 van de beste films in zijn genre (toevallig mij fav genre) mijn all time fav maffiafilms (niet op volgorde) godfather goodfellas blow once upon a tim...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  23-05-2006

Weer een film die in m,n top 20 allertijden prijkt net zoals de andere film Casino,die ook van de hand van Scorsese die ik persoonlijk net een tikje beter vindt...
Lees meer >

xbarryx  |  30-11-2005

Dit blijft toch ook een toppertje hoor :lol:
Lees meer >

Don Vito Corleone  |  29-11-2005

Mijn favo. film. Een briljant kunststukje met foutloze casting, directie en soundtrack. een must voor elke liefhebbr van films in het algemeen.
Lees meer >

TheGodfather  |  28-11-2005

Een film die je met zijn keiharde realisme omverblaast. Met namedat stukje in dat cafe van henri als ze die cambine gast afmaken is onvergetelijk je moet je sp...
Lees meer >

ghostdog  |  28-11-2005

Een film die je met zijn keiharde realisme omverblaast. Met name dat stukje in dat cafe van henri als ze die cambine gast afmaken is onvergetelijk
Lees meer >

Wizz-Art  |  03-12-2004

Steengoede film en eindelijk die SE ervan in mn bezit 8)
Lees meer >

MGdutch  |  28-11-2004

Zeer goede maffiafilm die ik kan blijven bekijken 8) .
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  22-11-2004

hij ligt sporadisch in de winkel; eerlijk gezegd zag ik hem vandaag pas voor het eerst bij MM R'dam. Voor zover ik weet hebben de meeste MM-en ze wel, veel and...
Lees meer >

Hankster  |  22-11-2004

hij ligt sporadisch in de winkel; eerlijk gezegd zag ik hem vandaag pas voor het eerst bij MM R'dam. Voor zover ik weet hebben de meeste MM-en ze wel, veel and...
Lees meer >

scheur  |  22-11-2004

Ligt deze nu al in de winkels , hier in Katwijk nog niet.... Wil deze zo graag hebben :?
Lees meer >

jan smets  |  21-11-2004

Waarom steken ze toch nooit geen boekjes in uitgaves als deze :(. Maar TOPFILM!!
Lees meer >

nova6666  |  17-11-2004

Toch maar mijn oudere versie gaan vervangen! Zo vaak gezien en o zo goed! Echte klassieker!!!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:7
6.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 112
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.