Christine

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Christine (DVD)
Samenvatting

Arnie Cunningham (Keith Gordon) is een 17 jarige scholier die constant het middelpunt van spot en pesterij is. De enige die het nog voor hem opneemt is zijn vriend Dennis Guilder (John Stockwell). Dennis is als footbal speler erg populair bij de meisjes, uiteraard is Arnie dat niet. Arnie droomt ervan een goede automonteur te worden, zijn ouders zien veel liever dat hij gaat studeren. Dan op een dag ziet Arnie een totaal verwaarloosde 1958 vuurrode Plymouth Fury staan. Het is zogezegd liefde op het eerste gezegd met Christine, de naam die de vorige eigenaar aan de auto had gegeven. De vorige eigenaar is onder mysterieuze omstandigheden overleden. Arnie koopt de Plymount voor $250, geld dat eigenlijk voor zijn studie was bedoeld. Bij een plaatselijke garage stalt Arnie de Plymount die hij in de weken daarna liefdevol met diverse reserveonderdelen weer helemaal opknapt. Het lijkt alsof Arnie geheel geobsedeerd is door Christine en dat Arnie alles voor haar doet. Arnie weet Christine weer zodanig op te knappen waardoor haar oude glorie weer prachtig straalt. En uit de autoradio schalt altijd de muziek van eind vijftiger jaren. Arnie heeft een zelfverzekerde uitstraling gekregen en krijgt zelfs het mooiste meisje op school Leigh Cabot (Alexandra Paul) als zijn vriendin. Arnie is zo geobsedeerd door Christine, dat hij helemaal geen oog meer voor Dennis heeft. En wee degene die tussen Christine en Arnie wil komen, die wordt slachtoffer van Christine’s wraak.

Commentaar

John Carpenter’s Christine is gebaseerd op de gelijknamige roman van Stephen King. Het script voor de film is geschreven door Bill Phillips. Alhoewel in het script bepaalde karakters en situaties uit het boek heeft weggelaten, is het in essentie goed trouw gebleven aan het boek. In beide speelt de auto Christine de onmiskenbare de hoofdrol. Christine behoort tot Carpenter’s beste verfilmingen. Een jaar eerder maakte Carpenter The Thing, dat niet direct een groot succes was, maar nu algemeen als een klassieker wordt bestempeld. Christine is wat je noemt een thriller volgens het klassieke recept, waar het goed en het kwaad in strijd tegenover elkaar staan.
Voor Christine had Carpenter niet alleen een goed script, ook de cast mag er wezen. Uitstekend acteerwerk is er van hoofdrolspeler Keith Gordon. In de film zie je hem veranderen van een verlegen schooljochie, tot een zelfverzekerde en geobsedeerde jongen. De blik die hij dan in zijn ogen heeft, is fantastisch. Hij wordt in zijn spel goed ondersteund door de twee andere hoofdrolspelers, John Stockwell en Alexandra Paul. De laatste werd later vooral bekend door de serie Baywatch. In de film ook een paar acteerveteranen; Harry Dean Stanton als de politie-inspecteur en een geweldige rol van Robert Prosky als de garage eigenaar.
Maar de hoofdrol is weggelegd voor de vuurrode Plymouth Fury uit 1958. In de film zit een scène waarbij de auto zichzelf weer ‘repareert’ nadat hij helemaal total loss was geslagen. Een geweldige scène met ook naar huidige standaards nog prima special effects. Niet iedereen was enthousiast over het gebruik van de Plymouth Fury klassieker. Vandaag de dag een klassieker die erg zeldzaam is geworden, wat twintig jaar geleden al niet anders was. Naar verluidt heeft Carpenter ongeveer 15 van deze klassiekers in de film tot schroot omgevormd, iets dat de Plymouth verzamelaars en liefhebbers niet echt konden waarderen.
Zoals Carpenter ook bij zijn film The Fog deed, tekende hij zelf voor de ondersteunende synthesizermuziek. Verder natuurlijk muziek van de klassiekers uit de jaren ’50 / ’60, die uit de autoradio van Christine komen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 1983
Speelduur: 106 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609051209

Extra's

  • Trailers
  • Audiocommentaar regisseur
  • 3 nieuw opgenomen documentaires
  • 20 verwijderde scènes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Columbia had de film al in 2000 op DVD uitgebracht, maar heeft voor deze heruitgave het beeld volledig gerestaureerd. En dat toont zich zeker. Het originele 2.35:1 beeld, dat natuurlijk anamorf op de DVD staat, ziet er bijzonder goed uit. Het beeld is zeer helder en kleurrijk met prima verzadigde en zeer natuurlijke ogende kleuren. Wat vooral opvalt is de kleur rood, die in deze film natuurlijk erg belangrijk is en nu prachtig diep rood oogt. Contrast is ook prima met een evenzo uitstekend zwartniveau. Bij de meer donkere scènes is de beeldkwaliteit een tikje minder met iets minder scherp getekend beeld. Het beeld is vrij van spetters of anderszins als gevolg van beschadigingen. Filmgrain is nog wel in lichte mate aanwezig. Verder valt aliasing af en toe een beetje op, met name bij de autogrill van Christine. Verder een puik beeld.
De film is netjes verdeeld in 28 chapterstops. De laagwisseling op deze DVD-9 (dubbellaags) is slechts kort merkbaar. De optionele Nederlandse ondertiteling is wit, heeft een ietwat groot lettertype en is netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het geluid is vergeleken met het beeld dan een tegenvaller. Want bij een zo fraai opgeknapt beeld verwacht je toch direct een evenzo opgewaardeerde soundtrack. Maar helaas, de soundtrack is gewoon de Dolby Digital 2.0 Surround gecodeerde geluidstrack (bitrate 256 kb/s) gebleven. En dat is best jammer, want deze geluidstrack klinkt toch eigenlijk wel wat gedateerd. De soundtrack heeft een beperkte spreiding van het geluid. De muziek heeft een redelijk stereobeeld. De meeste filmgeluiden beperken zich tot de centerspeaker. De surrounds worden subtiel gebruikt voor het ruimtelijke karakter van de muziek en incidenteel wat geluiden van de film. Meest opvallend is daarbij de regen, waarvan het geluid ook duidelijk uit de surroundspeakers komt. Verder wordt weinig gebruik gemaakt van de surrounds. De soundtrack heeft maar een beperkt laag en klinkt daardoor wat iel. De dialogen komen uit de centerspeaker en zijn goed te volgen.

Extra's

Alle menuschermen zijn in breedbeeld, alleen het hoofdmenu is een fraai vormgegeven filmgerelateerde animatie met achtergrondgeluid. Overige menschermen zijn statisch zonder achtergrondgeluid. De extra’s zijn in standaard 1.33:1 beeldformaat en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Commentary by John Carpenter and Keith Gordon
Een nieuw ingesproken audiocommentaar van regisseur John Carpenter en acteur Keith Gordon (die de rol van Arnie speelt). Gordon regisseert tegenwoordig ook zelf films (bv. The Singing Detective). In het commentaar is dan ook te merken dat beide hun gedachten over hun gedeelde vakgebied met elkaar bepraten. Een prima informatief commentaar.

Deleted Scenes (26 min)
Met keuze uit maar liefst twintig scènes die of niet in de film zijn gekomen of die korter in de film zijn gekomen. Natuurlijk zitten we niet op de stoel van de regisseur, maar sommige scènes hadden best in de film mogen blijven. Er is ook een play all optie. Van elke scène verschijnt eerst kort de titel in beeld. Beeldformaat is 2.35:1 niet anamorf. Beeldkwaliteit varieert enigszins per scène.

Featurettes
Met keuze uit drie korte nieuw opgenomen documentaires die gezamenlijk eigenlijk één documentaire vormen. De documentaires zijn samengesteld door Laurent Boureau, die al een zeer goede reputatie heeft op het gebied van het samenstellen van extra’s voor DVD.

Christine: Fast and Furious (29 min)
In deze documentaire kijken de makers en acteurs terug op de productie van de film. Uiteraard veel filmfragmenten en ook wat fotowerk die tijdens de opnames gemaakt zijn. In deze documentaire ook de anekdote over de tweelingzus van actrice Alexandra Paul.

Christine: Finish Line (7 min)
Met onder andere aandacht voor de muzieknummers en een terugblik hoe de film ontvangen werd en het besef dat de film na 20 jaar er niet eens gedateerd uitziet.

Christine: Ignition (12 min)
Waarin producer Richard Kobritz meer verteld over alle voorbereidingen die aan de productie vooraf gingen.

Trailers
Met de trailers van andere Columbia titels, te weten: Secret Window, The Bone Collector, Bram Stoker’s Dracula en Mary Shelley’s Frankenstein.

Bij de DVD zit ook nog een inlay met de tracklisting. Daarnaast heeft de DVD een zeer fraaie kartonnen slipcase die dankzij het 3D reliëf en licht glanzende letters een chique uitstraling heeft.

Conclusie

Christine is een klassieke thriller uit 1983 van regisseur John Carpenter, gebaseerd op de gelijknamige thriller van Stephen King. Het verhaal gaat over de verlegen jongen Arnie die een oude 1958 Plymouth Fury koopt en opknapt. Gaandeweg raakt hij geheel geobsedeerd door de auto, die de naam Christine draagt en een duivelse wil heeft. Wee diegene die tussen Arnie en Christine komt, die wordt slachtoffer van Christine’s wraak. Het verhaal is een klassieke thriller over de strijd tussen goed en kwaad en over liefde en jaloezie.
Deze nieuwe Limited Edition uitgave van Columbia heeft fraai ogend opgeknapt beeld. Het Dolby Digital 2.0 surround geluid is minder indrukwekkend en doet wat gedateerd aan. Naast de film enkele nieuw opgenomen extra’s die voldoende informatief zijn. De extra’s zijn een prima audiocommentaar, enkele nieuw opgenomen documentaires met een terugblik op de realisatie van de film en een verzameling van twintig niet gebruikte scènes. Een nette release van een goede Stephen King klassieker.

Laatste reacties

Richard B.  |  22-02-2007

Leuke, 'vrijdagavond-op-RTL4' film. Geinig om eens op tv te zien maar niet om op dvd te bezitten.
Lees meer >

Sneaker  |  22-02-2007

Bedankt voor snelle antwoord. De sleeve ziet er wel erg mooi uit, kijken of ik die misschien ergens vandaan kan halen. Nogmaals bedankt (y).
Lees meer >

Frank  |  22-02-2007

Zowel op de slipcase als op de keepcase staat Limited Edition. En de LE is inderdaad inhoudelijk identiek aan de SE, alleen de cover is wat anders. http://me...
Lees meer >

Sneaker  |  22-02-2007

Ik heb vandaag de SE gekocht en nu zie ik dat de specs identiek zijn aan de LE. Alleen heeft de LE een sleeve, nu vraag ik me alleen af wat er op de cover van d...
Lees meer >

pretorian22  |  22-02-2005

vind het nog steeds een supergave film. vooral door mijn obsessie van oude amerikaanse autos denk ik :) maar had de nl versie. vond de uk mooier heb die toen...
Lees meer >

Martijn Beunk  |  21-02-2005

Vond dit toendertijd een heeeeeeele goeie film, nu is het meer jeugdsentiment voor me en volstaat de keepcase versie wel voor mij :wink:
Lees meer >

scheur  |  21-02-2005

Persoonlijk vind ik dit een van de betere King films..... Jammer van het geluid , misschien dat deze voor een leuk prijsje ooit nog eens in mijn kast komt........
Lees meer >

Frank  |  21-02-2005

Goede film, maar wat is er zo 'limited' aan deze editie? De slipcase?
Lees meer >

JWCHeetebrij  |  21-02-2005

Goede film, maar wat is er zo 'limited' aan deze editie?
Lees meer >

raymond koene  |  21-02-2005

Leuke film, ik zag 'm laatste toevallig nog op tv. Ik moet zeggen dat de film nu wel een beetje gedateerd overkomt maar het blijft een leuke film om naar te kij...
Lees meer >

Frank  |  21-02-2005

Een goede release van een mooie film. Jammer van het geluid, maar verder niets dan lof voor deze release (met een mooie verpakking).
Lees meer >

rkrijger  |  21-02-2005

Christine was 1 van de eerste "Kings" die ik gelezen heb. Het is zeker niet de beste verfilming van King, maar zit wel bij de beste 10. Het is ook zeker niet he...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Grof Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:8
6.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 42
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.