13 Going On 30

Recensent:
Arnold van Oostrum
26-02-2005

Totaalbeoordeling:

5.6
DVD

13 Going On 30 (DVD)
Samenvatting

De 13-jarige Jenna (Christa B. Allen) geeft een feestje voor haar verjaardag. Ze is dikke vriendjes met haar buurjongen Matt (Sean Marquette), die voor haar een prachtig modelhuis heeft gemaakt. Matt geeft haar naast het modelhuis ook wenspoeder, die elke wens die ze doet uit zal laten komen. Echt happy is Jenna niet, mede omdat ze niet behoort tot de populairste meiden op school. Jenna heeft deze meiden ook uitgenodigd, want ze wil erg graag bij hen horen. Als die komen, verstopt ze snel het modelhuis in de kast. De zes meiden, onder leiding van gemene Tom-Tom, zijn niet echt aardig, en bedenken ook een spel waarvoor Jenna in de kast moet zitten. Als alles niet zo loopt als Jenna zou willen, doet zij een wens terwijl net op dat moment het wenspoeder op haar hoofd valt. En dan…. wordt Jenna (Jennifer Garner) wakker in een vreemd huis met een vreemde man. De dag begint verwarrend maar al snel is Jenna helemaal in de wolken als blijkt dat ze populair en succesvol is, ook nog eens mooi is en over vijf dagen 30 wordt. Gaandeweg komt Jenna er ook achter dat andere dingen in het leven nog belangrijker zijn.

Commentaar

Tja, de wens van Jenna in deze film is voor menigeen geen vreemde. Wie heeft dat niet als tiener de wens om ouder te zijn. Volwassen, lekker doen waar je zin in hebt, geen gezeur aan je hoofd en je hebt het natuurlijk helemaal gemaakt. Het ideale leven zoals je dat als tiener voorstelt. En dat is nu precies wat Jenna in deze film overkomt. Maar is dan het leven zoals je dat jezelf toewenste dan wel zo ideaal?
Het verhaal zoals in deze film vertelt is geen spectaculair nieuw gegeven. ’t Is al vaker gedaan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de film Big (1988) met Tom Hanks. Of aan The Family Man (2000) met Nicholas Cage. De laatste is dan wel geen tiener, maar het plotseling geconfronteerd worden met een ander leven is wel hetzelfde idee. Recentelijk zagen we ook iets dergelijks in Freaky Friday (2003) met Jamie Lee Curtis. Ofwel, voorbeelden te over. Toch heeft 13 Going On 30 ook iets verfrissends. De film heeft een bepaalde nostalgische hang naar de jaren ’80 tienerfilms en doet dat trouwens erg leuk. Het komische gehalte is goed voor een lach, de romantiek is er prima in gedoseerd en natuurlijk komt de wijze levensles ook aan bod. Kortom, als geheel een geslaagde combinatie.
Het jaren ’80 gevoel wordt ook geaccentueerd door de gekozen muziek. Meest opvallend natuurlijk is natuurlijk de leuke dansuitvoering van Michael Jackson’s Thriller halverwege de film. Verder muziek van Rick Springfield, Talking Heads, David Bowie, Billy Joel en nog enkele anderen.
Hoofdrolspelers Jennifer Garner en Mark Ruffalo (als de oudere uitgave van vriendje Matt) geven prima spel. Met de Hollywood filmcarrière van beide gaat het zeer voorspoedig, waarbij de ordeportefeuille goed gevuld is. Garner was trouwens niet als eerste voor de rol bedacht. Zowel Renée Zellweger, Gwyneth Paltrow en Hilary Swank waren ook voor deze rol gepolst. Ook met de jeugdige versies van Jenna en Matt, in de film gespeeld door Christa B. Allen en Sean Marquette verliep het anders dan oorspronkelijk gedacht. Deze rollen zijn eerst gespeeld door Jack Salvatore Jr. en Shana Dowdeswell, die het echter bij een testpubliek niet zo goed deden. En dus werden de scènes overnieuw gedaan met de nieuwe spelers.
De film zal vooral tieners aanspreken, het publiek waar de film ook voor bedoeld is. Zowel film als de hoofdrolspelers werden door tieners uitgebreid genomineerd voor de Teen Choice Award.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 94 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • Dolby Digital 2.0 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
 • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Portugees, Turks, En vele andere
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609962482

Extra's

 • verwijderde scenes
 • Trailers
 • Videoclips
 • Audiocommentaar regisseur
 • Bloopers
 • 3 documentaires
 • Audiocommentaar producenten
 • Videomontage

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld is met de oorspronkelijk verhouding van 1.85:1 anamorf op de disc vastgelegd. De beeldkwaliteit is zeer goed, daar is weinig op aan te merken. De kleuren zijn mooi helder en goed verzadigd (sommige kleuren extra geaccentueerd) en ogen natuurlijk. Het beeld oogt scherp met voldoende detaillering en is contrastrijk. Zwartniveau is ook prima. Enige kleine puntjes zijn een constante lichte beeldruis tijdens de gehele film, waardoor fijne details verloren gaan. Dit laatste zal meer opvallen bij grootbeeld projectie. Edge enhancement is in lichte mate toegepast. Het is een nieuwe film, dus geen verrassing dat het beeld vrij is van ongerechtigheden.
De film is netjes opgedeeld in 28 chapterstops. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) staat goed geplaatst in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelse soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (met een bitrate van 448 kb/s). Ook hier geen klagen. De soundtrack concentreert zich op de frontspeakers. De filmmuziek wordt met een goede stereospreiding weergegeven, waarbij de surroundspeakers er een ruimtelijke dimensie aan geven. Verder worden de surroundspeakers voor enkele kleine effecten subtiel in split-surround gebruikt. Het LFE-kanaal wordt slechts incidenteel gebruikt. De dialogen zijn prima te volgen en komen, zoals gebruikelijk, mooi helder uit de centerspeaker.

Extra's

De geanimeerde breedbeeld menuschermen zijn voorzien van achtergrondmuziek. Alle extra’s zijn in 1.33:1 beeldformaat met DD2.0 geluid en natuurlijk voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Director’s Commentary
Regisseur Gary Winick geeft een informatief een aangenaam te beluisteren commentaar. Hij geeft zichzelf zelfs kritiek. Prima commentaar.

Producers Commentary
De producenten Gina Matthews, Donna Arkoff-Roth en Susan Arnold geven ook een redelijk informatief en aangenaam te beluisteren commentaar. Duidelijk waren ze erg betrokken bij de realisatie van de film. Natuurlijk zijn zo ook erg complimenteus naar elkaar en de rest van de cast.

Deleted Scenes
Met keuze uit 18 verwijderde scènes of scènes die anders in de film zijn gekomen. Van hele korte ½ minuut scènes tot en met scènes van ruim 4 minuten. Via een play all optie kun je alles aaneengesloten bekijken.

Making of a Teen Dream (19 min)
Een standaard uitgevoerde making of documentaire, zoals je die veelal kort voor de première van de film ter promotie op televisie ziet. Desondanks natuurlijk leuk om te zien. Met de nodige interviewfragmenten, beelden tijdens de opnames en filmfragmenten.

Making of a Teen Dream: Another Take (8 min)
Is deels een herhaling van de voorgaande documentaire, waarbij nu de producers wat meer aan het woord zijn.

I Was a Teenage Geek (8 min)
Een aardige bijdrage die niets over de film vertelt maar meer over de spelers. Ofwel, de cast maakt je deelgenoot van hun herinneringen aan hun eigen schooltijd.

Bloopers (3 min)
De lachmomenten met enkele leuke bloopers.

Music Videos, met keuze uit:

Pat Benatar: Love Is A Battlefield (5 min)
De originele videoclip.

Rick Springfield: Jessie’s Girl (3 min.)
Nog zo’n originele jaren ’80 clip, nu van de zanger Rick Springfield.

Gallery Photo (2 min)
Een fotocollage met foto’s uit de film, gemaakt tijdens het draaien en achter de schermen. Onderwijl hoor je muziek uit de film.

Trailers
Een vijftal trailers van andere Columbia titels, waaronder ook de trailer van deze film 13 Going On 30.

Bij de DVD zit nog een fraaie inlay met de tracklisting. Heel netjes!

Conclusie

13 Going On 30 is een grappige romantische tienerkomedie met een goed spelende Jennifer Garner en Mark Ruffalo. Het verhaal gaat over een 13-jarig meisje die wenste dat ze ouder was en natuurlijk succesvol. Voor ze het beseft gebeurd dat ook. Maar of de toekomst die ze zich toewenste dan wel ideaal is?
Beeld- en geluidskwaliteit van de DVD zijn beide prima in orde. Toegevoegd een leuke collectie extra’s die goed aanvullende informatie over de film geven. De film zal vooral de tienerjeugd aanspreken, al mag je als ouder natuurlijk best meekijken.

Laatste reacties

YAH87  |  11-02-2007

Afgelopen vrijdag nog gezien op tv. Geinige film vooral door de Garner. Ze speelt hierin erg leuk en enthousiast.
Lees meer >

slindenau  |  20-10-2006

romantische tienerkomedie Dat zegt meestal al genoeg over het soort film, en het gewenste publiek (meest al meiden tot +- 15 jaar :D)...maar desondanks vond ...
Lees meer >

Ron-G  |  20-10-2006

Een 13 in een dozijn filmpje. Leuk om eens op een zondagnamiddag naar te kijken. Ben je de hele DVD lijst van DVD.nl chronologiesch aan het afwerken :D zie...
Lees meer >

tityken  |  20-10-2006

Een 13 in een dozijn filmpje. Leuk om eens op een zondagnamiddag naar te kijken.
Lees meer >

TheGodfather  |  28-02-2005

en Ruffalo is een acteur die ik steeds beter begin te waarderen. Heb je 'You Can Count on Me' (2000, winnaar van het Sundance Festival) wel eens gezien? Daa...
Lees meer >

Jaap22  |  27-02-2005

en Ruffalo is een acteur die ik steeds beter begin te waarderen. Heb je 'You Can Count on Me' (2000, winnaar van het Sundance Festival) wel eens gezien? Daa...
Lees meer >

chimera01  |  27-02-2005

Gewoon een plezierige film met een zeer leuke soundtrack. Vermaak komt zelden in zo'n lekker pakketje. Niets wereldschokkends gewoon leuk.
Lees meer >

Surya  |  27-02-2005

Ruffalo is een acteur die ik steeds beter begin te waarderen. Same here, maar het wordt wel tijd dat hij eens wat boeiendere rollen krijgt dan gewoon 'de knapp...
Lees meer >

Richard B.  |  26-02-2005

Lijkt me een leuke film om eens te huren, alhoewel dit TOTAAL niet mijn genre is. Garner is natuurlijk altijd 'plezierig op de ogen' en Ruffalo is een acteur di...
Lees meer >

Surya  |  26-02-2005

doordat Jennifer's personage van oorsprong een bitch is Uiteraard ziet ze het allemaal in en wordt ze veel beter... Waarom kunnen ze eens geen lekker negatieve...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  26-02-2005

doordat Jennifer's personage van oorsprong een bitch is Uiteraard ziet ze het allemaal in en wordt ze veel beter... Waarom kunnen ze eens geen lekker negatieve...
Lees meer >

Surya  |  26-02-2005

doordat Jennifer's personage van oorsprong een bitch is Uiteraard ziet ze het allemaal in en wordt ze veel beter... Waarom kunnen ze eens geen lekker negatieve...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  26-02-2005

Vorig weekend gehuurd, en was heel tevreden. Mooie film met een leuk eigties-sfeertje en een goeie Jennifer Garner. Ik vond het verhaal trouwens heel wat beter ...
Lees meer >

Surya  |  26-02-2005

Amusant, maar hij blijft geen seconde hangen. Ook geen film om vaak te zien, eerder een huurfilm imo
Lees meer >

TheGodfather  |  26-02-2005

Heb deze in de bios gezien en vond m erg vermakelijk. Garner is altijd goed en uiteraard een genot om naar te kijken. Gewoon een fijne popcorn film, niet meer e...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
4.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 39
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.