Jean Michel Jarre - In China (live)

Recensent:
Arnold van Oostrum
06-06-2005

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Jean Michel Jarre - In China (live) (DVD)
Samenvatting

Op 10 oktober 2004 gaf de Franse componist van elektronische muziek en musicus Jean Michel Jarre een uniek concert in China. Als opening van het Franse culturele jaar in China, gaf Jean Michel Jarre een concert op het plein voor het paleis van de ‘Last Emperor’ in de Verboden Stad in Peking (Beijing). Het slot van het unieke concert vond plaats op het Tian’Anmen plein in Peking.

Het concert dat Jean Michel Jarre gaf was in meerdere opzichten een bijzondere en unieke gebeurtenis. Ten eerste natuurlijk het feit dat een dergelijk concert op deze plaats in China plaats kon plaatsvinden. Dat alleen al maakt het concert uniek. Maar ook artistiek is het concert zeker bijzonder. Jean Michel Jarre wordt begeleid door ongeveer 260 musici uit China. Deze musici zijn het Beijing Symphony Orchestra tezamen met het Beijing Opera Chorus, het Chinese National Orchestra en diverse Chinese rockartiesten.
Ook op technisch vlak is het concert uniek. Het concert is het eerste concert dat live werd opgenomen en uitgezonden in 5.1 surround geluid. Ook het aanwezige publiek genoot door de opstelling van meerdere grote luidsprekers van een 5.1 surround geluid. Verder is het concert opgenomen met 16 High Definition camera’s. Verderop in deze recensie bij beeld- en geluidskwaliteit gaan we daar iets dieper op in.

Het concert bestaat uit twee delen. Jean Micheal Jarre speelt het eerste deel van het concert op het plein in de ‘Forbidden City of Beijing’. Speciaal voor deze gelegenheid heeft hij als opening van het concert een ‘klassieke’ ouverture gecomponeerd, die wordt uitgevoerd door het Beijing Symphony Orchestra. De tracklisting van het concert is als volgt:

DVD 1: Forbidden City (107 min)

1. Forbidden City
2. Aero
3. Oxygene 2
4. Oxygene 4
5. Geometry of Love
6. Small Band in the Rain (Equinoxe 8)
7. Equinoxe 4
8. Journey to Beijing
9. Chronology 6
10. Theremin Memories
11. Zoolookologie
12. Aerozone
13. Aerology
14. Chronology 3
15. Vivaldi ‘Winter’
16. Fishing Junks at Sunset
17. Rendez-vous 4
18. Souvenir of China
19. Rendez-vous 2

Commentaar

Na dit concertgedeelte wordt Jean Michel Jarre in een motor met zijspan gereden naar het Tian’Anmen Square, alwaar hij het concert vervolgt. In minder dan 2 minuten legt Jean Michel Jarre deze afstand af, waarbij hij het plein via dezelfde poort verlaat die keizer Pu Yi begin vorige eeuw ook gebruikte bij zijn vertrek uit zijn paleis in de ‘Verboden Stad’. De opzet van het podium op het Tian’Anmen plein is veel eenvoudiger en ingetogener. Dit heeft onder andere als oorzaak dat daags voor het concert op last van de Chinese autoriteiten de gehele lichtinstallatie moest worden afgebroken. Dit vanwege een fotosessie van de Chinese en Franse president samen. Het lukte niet om de gehele installatie weer binnen 24 uur op te bouwen.

Dit tweede deel van het concert staat op de tweede DVD.

DVD 2: Tian’Anmen Square (22 min)

1. Arrival
2. Aerology (remix)
3. La Foule (tribute to Edith Piaf)
4. Tian’Anmen
5. Oxygene 13

Op verzoek van Jean Michel Jarre werd het concert live op drie grote schermen in de stad Peking uitgezonden, zodat zoveel mogelijk mensen het concert konden meebeleven. Het concert is daarnaast door vier grote televisiemaatschappijen live uitgezonden, waardoor volgens informatie op de cover één miljard Chinese kijkers het concert konden meemaken.

Jean Michel Jarre werkte bij de voorbereidingen onder andere samen met de Chinese rockzanger Gui Jian. Volgens Jarre is Cui Jian de Chinese Bob Dylan. Bij de studentenopstand op het Tian’Anmen plein in 1989 werd het nummer ‘I Have Nothing’ van Cui Jian het volkslied van de opstand. Dit bracht Cui Jian in diskrediet bij de Chinese autoriteiten. Omdat het concert van Jean Michel Jarre, als opening van het Franse culturele jaar ook een soort politiek tintje heeft, was het nodig dat de Chinese autoriteiten toestemming gaven voor het optreden van Cui Jian samen met Jean Michel Jarre. Die toestemming kwam er niet. Cui Jian is door Jean Michel Jarre wel steeds bij het gehele project betrokken. Als alternatief heeft Jean Michel Jarre een Frans lied gespeeld op het concert, een moderne uitvoering van het lied ‘La Foule’ van Edith Piaf. Op het concert zingt de Chinese popartieste Cheng Lin dit nummer.
Vanwege de band met de politieke historie van China besluit Jean Michel Jarre beide concertdelen met de bekende Franse woorden ‘Liberté – Egalité – Fraternité’.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 129 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Frans
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Warner Music
EAN: 5050467696020

Extra's

 • Trailer
 • Photo Gallery
 • Audiocommentaar in Frans en Engels van Jean Michel Jarre
 • Documentaire ‘Jean Michel Jarre in the footsteps of the Last Emperor’
 • Freedom of Speech
 • Biography of Jean Michel Jarre
 • CD met audioversie van het concert

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Zoals gezegd, het concert is in High Definition vastgelegd. Hiervoor zijn 16 Thomson LDK6000 mkII High Defintion camera’s gebruikt. Deze camera’s maken gebruik van drie 9,2 miljoen megapixels HD-DPM+ CCD’s, waarmee de beelden in High Definition ‘progressive’ kwaliteit worden vastgelegd. Voor deze DVD release is het beeld uiteraard (en helaas) in kwaliteit teruggebracht naar de ons bekende PAL kwaliteit. Het concert staat met een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op de schijf. De kwaliteit van het beeld draagt het THX certificaat voor High Defintion Digital Master.
Dat het beeld afkomstig is van een HD bron is duidelijk te zien. Het beeld is in het algemeen bijzonder scherp en gedetailleerd. Ook valt de enorme zuiverheid van het beeld op. Geen filmgrain en nauwelijks enig last van (digitale) beeldruis. Behalve incidenteel een spoortje van aliasing, wat te wijten is aan de PAL transfer, zitten er geen ongerechtigheden in het beeld. Ook de compressie van het beeld is zeer goed gedaan. De gemiddelde totale bitrate van de transfer is 8,2 Mbit/s, waarbij de bitrate zeer frequent op het hoogst mogelijke zit.
Elk nummer van het concert heeft een eigen chapterstop. Beide DVD’s zijn van het type DVD-9 (dubbellaags). Bij het concertgedeelte op de eerste DVD is kort de laagwisseling merkbaar. Jean Michel Jarre spreekt een enkel woordje in het Frans en zelfs in het Mandarijn tot het publiek. Je moet het hierbij echter zonder ondertiteling doen, het concert is niet ondertiteld.

Geluidskwaliteit

Evenals de hoogst mogelijke beeldkwaliteit, streefde Jean Michel Jarre ook naar de hoogst mogelijke geluidskwaliteit. De 5.1 surround mix waar het aanwezige publiek tijdens het concert op werd getrakteerd, is ook voor deze DVD release gebruikt. Het geluid van het enthousiaste publiek is hierin wel gemixt.
De soundtrack staat in twee surround geluidsformaten op de DVD, een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s ) en een DTS 5.1 surroundtrack (bitrate 1506 kb/s). Voor beide geluidsformaten is de hoogst mogelijke bitrate gebruikt.
Evenals bij de DVD release van Jarre’s Aero word je door de toegepaste 5.1 surround mix omgeven door het geluid. Jean Michel Jarre roemt in een interview het Beijing Symphony Orchestra, omdat zij als orkest een dusdanig homogeen geluidsbeeld neerzetten, alsof sprake is van één instrument. Hetzelfde zou je kunnen zeggen van de toegepaste surround mix. Vermits je installatie goed is afgeregeld, maak je bij deze mix eigenlijk geen onderscheid tussen frontspeakers, surroundspeakers, centerspeaker of subwoofer. Alle speakers tezamen zorgen voor een homogeen geluidsbeeld dat zich als een driedimensionale deken om je heen hult. Met name bij de DTS track zorgt de hoge mate van detaillering van het geluid voor deze fraaie geluidsbeleving.

De DD5.1 en de DTS 5.1 track klinken beide zeer goed. Door de hoge bitrate van de DTS track heeft deze direct de voorkeur. Ook bij beluistering is dit voordeel te horen. De DTS track klinkt met name in het midden en hoge frequentiebereik gedetailleerder. In het lage frequentiebereik valt op dat het laag strakker is. De DD5.1 track klinkt in het laag iets ‘vetter’, maar daarmee ook wat minder gecontroleerd.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn fraaie animaties van het concertpodium en zijn voorzien van 5.1 surround achtergrondgeluid.
Bij de start van de DVD maak je keuze voor de Engelse of de Franse taal. Hiermee maak je ook (impliciet) de keuze voor het Engelstalige of Franstalige audiocommentaar van Jean Michel Jarre.

Audio Commentary by Jean Michel Jarre
Beide delen van het concert zijn voorzien van een gesproken toelichting van Jean Michel Jarre. Dit audiocommentaar is naar keuze in het Frans of Engels te beluisteren. Omdat Jean Michel Jarre vertelt wat er bij hem opkomt en geen gebruik maakt van notities, is het Franse en Engelse commentaar ook niet exact gelijk aan elkaar. Je kunt dan ook meteen je kennis van de Engelse en Franse taal testen, want beide audiocommentaren zijn helaas niet voorzien van ondertiteling.

THX Optimizer
Je kunt je installatie correct volgens THX norm af te regelen, met de bekende THX Optimizer.

Clips
Met als vervolgkeuzen:

International Trailer (3 min)
De trailer van het concert in 1.78:1 anamorf beeldformaat met DD5.1 geluid

Ready for the HD world (46 sec)
Een reclamefilmpje van Thomson voor hun High Definition apparatuur.

Credits
Is een lang overzicht op 17 breedbeeld tekstpagina’s van alle betrokkenen bij deze productie.

De overige extra’s staan op de tweede DVD.

Jean Michel Jarre in the footsteps of the Last Emperor (51 min)
Een fraaie en zeer informatieve achtergrond documentaire die een goede indruk geeft van de drie maanden voorbereiding die aan het concert voorafgingen. Vooral de stress die in de laatste dagen voor het concert steeds meer toeneemt, komt in de documentaire duidelijk naar voren. Veel aandacht voor de moeizame relatie met de Chinese overheid, waarbij veel diplomatie nodig was om een en ander te realiseren. Bij de voorbereidingen werd het de mensen door de Chinese overheid niet gemakkelijk gemaakt. Ook deden zich op tot op het allerlaatste moment nog tal van tegenslagen voor. Bewonderenswaardig is hoe kalm en beheerst Jean Michel Jarre naar zijn omgeving blijft, ook al lopen de zaken helemaal niet zoals hij dat graag ziet. Ondertiteling in enkele talen, waaronder het Engels. Helaas geen Nederlands. Beeldformaat is 1.33:1 standaard beeld.

Jean Michel Jarre and Cui Jian – Freedom of Speech (9 min)
Een kort interview met Jean Michel Jarre die ingaat op het belang van de betrokkenheid van de Chinese rockartiest Cui Jian bij het concert en de voorbereidingen erop.

Photo Gallery (5 min)
Een collage van foto’s, getoond in een breedbeeld formaat, die tijdens de voorbereiding op het concert zijn gemaakt. De foto’s wisselen automatisch, onderwijl luister je naar het nummer Souvenir Of China.

Jean Michel Jarre Biography
Een vijftal breedbeeld schermen met daarop de artistieke hoogtepunten van de carrière van Jean Michel Jarre. Zonder achtergrondgeluid.

CD
Als extra zit bij de dubbel DVD set nog een CD verpakt. Deze CD bevat een 57 minuten durende compilatie van het concert. De tracklisting van de CD is:
1. Aero
2. Oxygene 2
3. Oxygene 4
4. Geometry of Love
5. Small Band in the Rain (Equinoxe 8)
6. Equinoxe 4
7. Aerozone
8. Chronology 6
9. Fishing Junks at Sunset
10. Souvenir of China
11. Aerology Remix

De set is een fraai vormgegeven duo digipack met kartonnen omslag.

Conclusie

Op zondag 10 oktober 2004 gaf de Franse componist van elektronische muziek en musicus Jean Michel Jarre een uniek concert in China. Als opening van het Franse culturele jaar in China, gaf Jean Michel Jarre een concert op het plein voor het paleis van de ‘Last Emperor’ in de Verboden Stad in Peking (Beijing). Het slot van dit unieke concert vond plaats op het Tian’Anmen plein in Peking.
Bij het concertgedeelte in de ‘Verboden Stad’ wordt Jean Michel Jarre begeleid door ongeveer 260 musici uit China, waaronder het ‘Beijing Symphony Orchestra’ tezamen met het ‘Beijing Opera Chorus’, het ‘Chinese National Orchestra en diverse Chinese rockartiesten.
Bij de registratie werd door Jean Michel Jarre de hoogste kwaliteit in beeld en geluid nagestreefd. Het beeld is in High Definition vastgelegd, het aanwezige publiek kreeg de muziek in 5.1 surround gepresenteerd.

Deze DVD release bevat het concert in 1.78:1 anamorf breedbeeld formaat. De beeldkwaliteit is weliswaar niet High Definition, maar nog in de vertrouwde PAL standaard. Neemt niet weg dat de beeldkwaliteit van deze release uitstekend is. De 5.1 surround mix die tijdens het concert is gemaakt, staat hier in zowel Dolby Digital 5.1 als DTS 5.1 op de DVD, in beide gevallen met de hoogst mogelijke bitrate. De DTS track klinkt subliem.
Als extra heeft Jean Michel Jarre zowel een Franstalig als een Engelstalig audiocommentaar ingesproken bij het concert. Daarnaast nog een uitgebreide documentaire die een goede indruk geeft van drie maanden voorbereiding. Tevens nog enkele andere extra’s, waaronder een losse CD waarop een bijna één uur durende extractie van het concert staat.
Kortom, een unieke gebeurtenis die zeer fraai in beeld en geluid is vastgelegd en door Warner Music in een evenzo fraaie DVD release is uitgebracht. Een absolute aanrader.

Laatste reacties

BrianB  |  07-03-2008

Gisteren eindelijk gekeken, hij stond veel te lang in de kast. Ik vond hem geweldig! De setting is geweldig, en de tracklisting biedt een goede balans aan oud e...
Lees meer >

Oakey  |  13-05-2007

Lijkt mij nogal logisch dat Jarre niet alles meespeelt. Volgens mij zijn de stukken dermate gecompliceerd en gaat dit gewoon niet ondanks een tweede toetsenist....
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  30-05-2006

Lijkt mij nogal logisch dat Jarre niet alles meespeelt. Volgens mij zijn de stukken dermate gecompliceerd en gaat dit gewoon niet ondanks een tweede toetsenist....
Lees meer >

Avalan  |  05-05-2006

Heb gisteren deze DVD(s) bekeken. Een zeer mooie showcase voor hoe goed de beeld- en geluidskwaliteit op een DVD wel niet kunnen zijn. Het concert zelf, was ik...
Lees meer >

Worp3  |  11-12-2005

Dat is precies wat ik bedoelde te zeggen. En zeker omdat hij daar alleen stond kan dat goed 90 procent geweest zijn. Daar kan ik inderdaad inkomen, want het ...
Lees meer >

robvanknegsel  |  10-08-2005

Dat is precies wat ik bedoelde te zeggen. En zeker omdat hij daar alleen stond kan dat goed 90 procent geweest zijn. Daar kan ik inderdaad inkomen, want het ...
Lees meer >

Worp3  |  09-08-2005

Oakey schreef Net zoals bij alle andere synthesiserbands en -artiesten zal meer dan 90% van wat je hoort aan keyboards/synthesisers niet live gespeeld zijn, ma...
Lees meer >

Oakey  |  09-08-2005

Kan zijn omdat op dat moment een sequenser staat mee te lopen. Hij staat daar alleen he! Hij kan dus niet alle melodielijnen spelen. Misschien is dat wat je ...
Lees meer >

Worp3  |  08-08-2005

Kan zijn omdat op dat moment een sequenser staat mee te lopen. Hij staat daar alleen he! Hij kan dus niet alle melodielijnen spelen. Misschien is dat wat je ...
Lees meer >

robvanknegsel  |  08-08-2005

Op de 2e disc begint het concert op het Tian Anmen plein. Na zo'n 4 minuten maakt hij een klapgebaar naar het publiek omdat die in hun handjes moeten klappen. ...
Lees meer >

Worp3  |  01-07-2005

Bedankt voor de link Ton de Korte. Zeer interessant forum. Jammer dat computergame componisten heel weinig besproken worden. Want in feite gebruiken die ook ...
Lees meer >

Ton de Korte  |  29-06-2005

Ton de Korte schreef Kijk eens op www.groove.nl hier is een uitgebreid forum over electronische muziek, verder is er het Alfa Centauri Music Magazine (www.alf...
Lees meer >

Ton de Korte  |  29-06-2005

Ik zou wel een KITARO live willen horen en zien. Weet iemand of hij een keer in de buurt komt? Ja, Kitaro schijnt komende tijd op tournee in Europa te gaa...
Lees meer >

Tijl Kindt  |  26-06-2005

Ton de Korte schreef Kijk eens op www.groove.nl hier is een uitgebreid forum over electronische muziek, verder is er het Alfa Centauri Music Magazine (www.alf...
Lees meer >

Worp3  |  26-06-2005

Ton de Korte schreef Kijk eens op www.groove.nl hier is een uitgebreid forum over electronische muziek, verder is er het Alfa Centauri Music Magazine (www.alf...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
7.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 39
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.