Harry Potter and the Goblet of Fire

Recensent:
Arnold van Oostrum
10-04-2006

Totaalbeoordeling:

8.5
DVD

Harry Potter and the Goblet of Fire (DVD)
Samenvatting

Harry Potter (Daniel Radcliffe) gaat samen met zijn studievrienden Ron Weasly (Rupert Grint) en Hermoine Granger (Emma Watson) naar de Quidditch World Cup. Het plotselinge verschijnen van de Death Eaters gooit het evenement letter en figuurlijk in de as, waarbij ze het teken van Lord Voldemort achterlaten. Harry heeft sindsdien last van angstige nachtmerries en zijn lidteken doet ook weer pijn.
Op de eerste schooldag kondigt professor Dumbledore (Michael Gambon) aan dat Hogwarts dit jaar gastheer is voor het belangrijke Triwizard Tournament (Toverschool Toernooi). Bij dit toernooi nemen de kampioenen van drie toverscholen -Hogwarts, Beauxbaton en Durmstrang - het tegen elkaar op door het afleggen van zeer gevaarlijke proeven. De namen van alle deelnemers die zichzelf hebben opgegeven zitten in de vuurbeker. De uiteindelijk gekozen deelnemers aan het het toernooi zijn Fleur Delacour (Clemence Poesy) voor Beauxbaton, Victor Krum (Stanislav Ianevski) voor Durmstrang en Cedric Diggory (Robert Pattinson) voor Hogwarts. Tot ieders schrik komt nog een naam uit de vuurbeker tevoorschijn, die van Harry Potter. Met zijn 14 jaar veel te jong om deel te mogen nemen aan dit gevaarlijke toernooi, maar nu toch verplicht om wel deel te nemen. Iedereen, inclusief Ron, denkt dat Harry tegen alle geboden in zijn naam zelf in de vuurbeker heeft gegooid. Het lijkt erop dat iemand hoopt dat Harry de proeven van het toernooi niet zal overleven. Naast de voorbereidingen op het toernooi, maakt het drietal zich ook druk voor Yule Bal (het kerstbal). Hermoine blijkt een date te hebben en Harry hoopt de knappe Cho Chang (Katie Leung) met hem mee wil gaan. Dan moet Harry zich door de proeven van het toernooi slaan. Hij kan daarbij de hulp van zijn vrienden goed gebruiken.

Commentaar

Vier jaar geleden startte met groot succes regisseur Chris Columbus de verfilming van het eerste Harry Potter boek, Harry Potter and the Philosopher’s Stone (Harry Potter en de Steen der Wijzen). Wat ooit als een klein idee begon op een treinreis tussen Londen en Manchester, is ondertussen uitgegroeid tot een business van wereldformaat. Naar ieder nieuw boek van schrijfster J.K. Rowling wordt door vele fans wereldwijd halsreikend uitgekeken. En zo vergaat het ondertussen ook de verfilming van de boeken. Na het grote succes van Chris Columbus’ verfilming van het eerste boek, volgde een jaar later in 2002 zijn verfilming van boek twee: Harry Potter and the Chamber of Secrets (Harry Potter en de Geheime Kamer). Twee jaar later verscheen de verfilming van Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Harry Potter en de gevangene van Azkaban). Deze film is door Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón geregisseerd. Evenals de boeken, werd de sfeer van de film donkerder en angstiger, wat er toe leidde dat Warner het leeftijdsadvies verhoogde van 6 naar 9 jaar (alhoewel die laatste officieel niet bestaat).
Afgelopen jaar kwam de nieuwste verfilming van een Harry Potter verhaal in de bioscoop uit. Regisseur Mike Newell en scriptschrijver Steve Kloves zagen zich voor de uitdaging het ruim 600 pagina’s dikke boek te vertalen tot een film van goed 2½ uur. In eerste instantie was er sprake van dat Newell het verhaal in twee delen zou verfilmen, die kort na elkaar uitgebracht zou worden. Uiteindelijk is het originele verhaal sterk afgeslankt en is dus Harry Potter and the Goblet of Fire (Harry Potter en de Vuurbeker) als een 2½ uur durende film verschenen. Ook voor deze film geldt dat de sfeer donkerder en angstiger is dan de voorgaande films, maar ook dat het gefilmde geweld explicieter geworden is. Als gevolg hiervan is het leeftijdsadvies verhoogd naar 12 jaar. Het verfilmde verhaal concentreert zich vooral op het Toverschool Toernooi (Triwizard Tournament) in het licht van Harry’s voortdurende strijd met Lord Voldemort. Als subplot is het Yule Bal (het kerstbal) in het verhaal gebleven. Maar begrijpelijk zijn tal van andere subplots uit het boek niet in deze verfilming terecht gekomen. Gevolg is dat Harry Potter and the Goblet of Fire veel actie heeft met maar weinig momenten van rust. Gelukkig is tussen al het actiegeweld de sfeer van de film niet in verdrukking gekomen, het blijft tenslotte een Harry Potter film met alle tovertrucjes die daarbij horen.
Het doet deugd dat van de originele cast nagenoeg alle acteurs weer van de partij zijn. Uiteraard ons dappere trio Daniel Radcliffe, Rupert Grant en Emma Watson. Maar ook weer Robbie Coltrane als Rubeus Hagrid, Michael Gambon als professor Dumbledore, Jason Isaacs als Lucius Malfoy en Alan Rickman als Severus Snape. Daarnaast natuurlijk ook veel nieuwe karakters en acteurs. De sfeer van de film wordt prima ondersteund door de filmscore van componist Patrick Doyle.
In 2007 wordt de verfilming van Harry Potter and the Order of the Phoenix in de bioscopen verwacht. Wederom met nagenoeg dezelfde cast, maar nu onder directie van regisseur David Yates. Voor nu is het eerst 2½ uur genieten met deze DVD uitvoering van Harry Potter en de Vuurbeker.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 151 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321932586091

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Extra scènes
  • DVD rom
  • Gesprekken met de acteurs
  • Voorbereidingen op het kerstbal
  • Terug op film vier met cast & crew
  • Het Toverschool Toernooi

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1 anamorf op de DVD. Uiteraard bedient Warner ons met de release van deze recente film met een bijzondere goede beeldkwaliteit. De kleuren in de film zijn voor de sfeerverhoging aangepast, waarbij de gehele film een vrij donkere uitstraling heeft. Dit vertaalt zich ook in een overwegend donkergekleurd beeld met grauwe groene en blauwe tinten. Deze transfer geeft dit alles goed weer, mede dankzij een goed contrast en zwartniveau. Ook in de donkere scènes blijven details meestentijds goed te onderscheiden, al is bij enkele scènes het beeld wel heel erg donker. De scherpte van het beeld is in het algemeen goed. Maar Filmgrain is slechts in lichte mate aanwezig, edge enhancement is in lichte mate toegepast. Uiteraard is het beeld vrij van stofjes en beschadigingen.
De film is verdeeld in 29 chapters (hoofdstukken). De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is nauwelijks merkbaar, goed gedaan. De ondertiteling (wit) is duidelijk en staat netjes geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s) op de DVD. Er is ook een Nederlandse in DD5.1 (bitrate 384 kb/s) aanwezig. De soundtrack klinkt uitstekend en is zoals je verwacht bij een moderne actiefilm. Alleen erg jammer dat Warner niet de hogere bitrate voor de soundtrack heeft gebruikt. Alle kanalen worden optimaal gebruikt resulterend in een zeer ruimtelijk klinkende soundtrack. Het hoog is prima, wat een mooie definitie van de soundtrack geeft. Het laag is goed gedoseerd aanwezig. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen, maar de achterkanalen worden zeer goed gebruikt om de prachtige muziek van Patrick Doyle een fraaie ruimtelijkheid te geven. Verder worden de achterkanalen in split-surround gebruikt voor de nodige sfeergeluiden en enkele bijzonder effecten. De dialogen zijn duidelijk te verstaan en komen netjes uit de centerspeaker.
Bij de Nederlandse nasynchronisatie kunnen we wat vraagtekens voor wat betreft de noodzaak zetten. Gezien de leeftijdsindicatie van 12 jaar zou een nasynchronisatie voor deze leeftijdscategorie niet nodig zijn. De nasynchronisatie klinkt redelijk, maar mist de totale emotie van de film. Voor kleinere kinderen wel voldoende, maar daarvoor is de film dan weer te beangstigend.

Extra's

De breedbeeld menuschermen op beide DVD’s zijn leuke animaties met achtergrondmuziek. Op de eerste DVD staat alleen de film, alle extra’s zijn terug te vinden op de tweede DVD.

Drakenarena

Het Toverschool Toernooi: De Draken
Met een drietal spelen, die alle drie gerelateerd zijn aan de drie proeven die Harry moet uitvoeren in de film. Dit onderdeel komt op elke menu terug.

Harry vs. De Hoornstaart: De Eerste Opdracht (6 min)
Met regisseur Mike Newell en mensen van ILM over het creëren en visualiseren van een overtuigende draak.

Ontmoet de Kampioenen (13 min)
Korte impressie op de set met de acteurs Robert Pattinson, Clemence Poesy en Stanislav Ianevski.

Het Meer

Het Toverschool Toernooi: Het Meer
Wederom de keuze voor de drie spelen.

Te Diep: De Tweede Opdracht (10 min)
Waarin je kunt zien hoe de scènes met Daniel Radcliffe in het meer gefilmd zijn en hoe Radcliffe zich hierop voorbereidde.

Het Doolhof

Het Toverschool Toernooi: Het Doolhof
Ook hier de keuze voor de drie spelen.

Naar-Het-Kerkhof-En-Terug-Uitdaging
Wat ook een spel is dat zich afspeelt op het kerkhof.

Het Doolhof: De Derde Opdracht (7 min)
Waarin regisseur Mike Newell en acteur Clemence Poesy de bewuste scène in het doolhof voorbereiden en hoe het doolhof is gecreëerd.

Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden (11 min)
Over hoe acteur Ralph Fiennes de creatie van Lord Voldemort gestalte gaf.

Zweinstein

Extra Scènes (10 min)
Enkele scènes die gesneuveld zijn, waaronder een scène tussen Severus Snape en Igor Karkaroff waarvan het jammer is dat deze niet in de film gekomen is.

Voorbereidingen op het Kerstbal (9 min)
Waarin je ziet hoe de acteurs worden voorbereid op de dansscènes.

Gesprekken met de Acteurs (30 min)
De drie hoofdrolspelers worden geïnterviewd door Richard Curtis.

Terugblik op Film Vier met Cast & Crew (14 min)
Interviewfragmenten met de jeugdige cast, waarin zij hun mening geven over de film.

Bioscooptrailer (1 min)

DVD-Rom
Hiervoor is de PC met DVD speler nodig en de InterActual software (laatste staat op de DVD). Voor sommige onderdelen is ook QuickTime en SchockWave nodig.

De 2-disc Special Edition is voorzien van een licht glanzende slipcase.

Conclusie

De vierde verfilming van de Harry Potter verhalen, genaamd Harry Potter en de Vuurbeker (Harry Potter and the Goblet of Fire) is ook de meest donkere en angstaanjagende film geworden. Het verhaal concentreert zich op het Triwizard Tournament waarin Harry Potter als jongste deelnemer met hulp van zijn vrienden Ron en Hermoine de meest gevaarlijk proeven moet uitvoeren. Heeft zijn allerergste vijand Voldemort hier misschien de hand in? Regisseur Mike Newell heeft de verfilming van het ruim 600 pagina’s dikke boek ontdaan van nagenoeg alle subplots. Wat overblijft is een spannende film met actie, special effects en natuurlijk nog steeds de specifieke Harry Potter sfeer.
De beeld- en geluidskwaliteit van deze 2-disc Special Edition is prima. Op de tweede DVD staan de extra’s met een aardige mix van spelletjes voor de jeugd en enige achtergrondinformatie voor de filmenthousiast. Wederom een aanrader die zijn plekje vindt naast de drie eerdere Harry Potter DVD edities.

Laatste reacties

Rotterdam5314  |  29-01-2007

Ik vind dit laatse deel juist de slechtste uit de tot nu toe uitgekomen Potters. Langdradig en saai. hopelijk wordt het 5de deel weer een stuk beter
Lees meer >

Richard B.  |  29-01-2007

Naarmate de serie vordert lijken de films steeds beter te worden. The Philosopher's Stone vond ik niet geweldig maar Chamber of Secrets was meteen al stukken be...
Lees meer >

Dva  |  03-09-2006

Waarom de naam Cedric in het Nederlands ineens Carlo moet worden is voor mij een onbegrijpelijke zaak. Past totaal niet in de sfeer van de film. Als ze Cedri...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  15-05-2006

Beste deel van de 4 voor mij tot nu toe.De film is een stuk volwassener geworden in vergelijking met z,n voorgaande delen,ik ben benieuwd hoe het volgende deel ...
Lees meer >

Rianne T.  |  05-05-2006

en niemand het gemerkt heeft. Geef je jezelf nu niet teveel eer? Nee, dat doe jij nu voor me. :lol: Ik zei het niet ter meerdere eer en glorie van mijn ego...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  01-05-2006

en niemand het gemerkt heeft. Geef je jezelf nu niet teveel eer? Nee, dat doe jij nu voor me. :lol: Ik zei het niet ter meerdere eer en glorie van mijn ego...
Lees meer >

Nandor  |  28-04-2006

en niemand het gemerkt heeft. Geef je jezelf nu niet teveel eer?
Lees meer >

Roy Langeveld  |  27-04-2006

Ik vind het grappig dat een compleet karakter, dat wel in het boek voorkomt, uit de film geschreven is, en niemand het gemerkt heeft. Het gaat hier om het perso...
Lees meer >

music_maniac1965  |  26-04-2006

tsja, maar voor mijn gevoel was in deel 1 van de film toch meer actie in en rond het leslokaal. bij de geheime kamer ook, met die professor die zichzelf nogal w...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  20-04-2006

Er zitten toch een paar scenes in met Filch/Vilder, wanneer hij het kanon steeds te vroeg afschiet. En er is ook één grappige scene met Sneep in een klaslokaal....
Lees meer >

music_maniac1965  |  19-04-2006

ik vond de film wel onderhoudend. al was het maar om de serie compleet te houden. wel erg vond ik zelf dat er inderdaad behalve het avontuur zelf totaal niks va...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  17-04-2006

Hier een paar zaken waar ik mij aan irriteerde: Compleet out-of-the-blue is Ron jaloers op Harry en praat niet meer met hem. Het feit dat ze hele goede vriend...
Lees meer >

Rianne T.  |  16-04-2006

Hier een paar zaken waar ik mij aan irriteerde: Het lijkt alsof die wedstrijd een heel schooljaar duurt, maar volgens mij duurde 'ie maar een paar d...
Lees meer >

TheGodfather  |  14-04-2006

4/ En hoe voelt het dvd.nl publiek zich bij het feit dat Dobby The House Elf uit de film is geweerd? In de boeken is hij het die Harry op het idee van het gil...
Lees meer >

Rob Eric Blank  |  13-04-2006

Ik vond het zeker een goeie film, dit duistere vind ik erg goed. Dit vind ik samen met deel II de beste uit de reeks. Oja mn sub stond een aardig potje te beuk...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
8.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 348
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.