For Your Eyes Only (UE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
18-08-2006

Totaalbeoordeling:

6.6
DVD

For Your Eyes Only (UE) (DVD)
Samenvatting

Wanneer een Brits schip nabij de kust van Griekenland tot zinken wordt gebracht, beginnen de wereldmachten een koortsachtige zoektocht naar de supergeheime lading van het schip, bestaande uit het controlesysteem van een nucleaire onderzeeër. Op agent 007 James Bond (Roger Moore) rust de bijna onmogelijke taak om samen met de mysterieuze Melina Havelock (Carole Bouquet) het wrak als eerste te vinden en zo een wereldomvattende ramp te voorkomen.

Commentaar

John Glen was als assistent regisseur en filmeditor betrokken bij de Bond films On Her Majesty’s Secret Service, The Spy Who Loved Me en Moonraker. Bij de twaalfde Bond verfilming For Your Eyes Only neemt John Glen nu zitting in de regisseurstoel. For Your Eyes Only is gebaseerd op een kort gelijknamig verhaal van Ian Fleming. Bepaalde scènes in de film zijn genomen uit andere Bond boeken van Fleming. For Your Eyes Only is een uitstekend spionagethriller waarin politiek en de koude oorlog tussen Oost en West goed wordt gebruikt. Het verhaal is serieuzer en complexer dan voorgaande Bond films met Roger Moore. Ook Roger Moore speelt in deze film een serieuzere agent 007. De Bond girl in deze film is de knappe verschijning van de Franse actrice Carole Bouquet, die een juiste mysterieuze uitstraling heeft. Een echte schurk is er niet in deze film, het verhaal is meer een wedloop tegen de tijd en tegen de Russen. Tegenstander van Bond is onder andere de doodstille moordenaar Emile Leopold Locque gespeeld door Michael Gothard en zijn trawant Claus, gespeeld door Charles Dance. Bernard Lee speelde niet meer mee in de film. Hij was ten tijde van de opnamen te zien en overleed op 16 januari 1981 aan kanker. Zijn teksten werden verdeeld over Desmond Llewelyn als de ondertussen zeer bekende Q, Geoffrey Keen als de minister van Defensie Sir Frederic Gray en James Villiers als Chief of Staff Bill Tanner. Het karakter Tanner zou pas weer terug komen in GoldenEye en werd dan gespeeld door Michael Kitchen. For Your Eyes Only kent enkele memorabele actiesscènes, zoals de onderwatervechtscène met de mini-submarines. De bobslee scène kende nog een dodelijk ongeluk met een stuntman, wat een donkere deken over de film legde. De filmmuziek was bij deze film van de hand van Bill Conti, die ook de gelijknamige Bond song schreef. Deze song werd gezongen door Sheena Easton. De song was weer goed voor een Oscar en Golden Globe nominatie. De film ging op 24 juni 1981 in première bij aanwezigheid van Prins Charles en Lady Diana Spencer. Uiteraard eindigt de film met de woorden “James Bond will return in Octopussy. De wereldwijde opbrengst was zodanig goed dat Bond inderdaad twee jaar later weer terugkeerde in Octopussy.

Vijf jaar na de Special 007 Edition (SE) brengt Sony Pictures alle 20 ‘officiële’ James Bond films opnieuw uit als een Ultimate Edition. Beeld en geluid zijn door DTS Image (voorheen Lowry Digital Images) met state of the art middelen gerestaureerd. Op het gebied van extra’s is deze 2-DVD set nog uitgebreider dan de voorgaande SE versie. Is dit de ultieme release? Reden om nu je oude versie te vervangen door deze nieuwe uitgave? Hieronder helpen we je op weg om deze vraag voor jezelf te beantwoorden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 1981
Speelduur: 122 min
Verpakking: Duo Keep Case in Slipcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (3)
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures / MGM
EAN: 8712609687378

Extra's

 • Trailer
 • Deleted Scenes
 • Audiocommentaren
 • Image Database
 • TV en Radio Spots
 • Bond In Greece
 • Bond In Cortina
 • Inside Your Eyes Only
 • Animated Storyboard Sequence
 • Sheena Easton Music Video
 • Neptune’s Journey

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afgelopen drie jaar heeft DTS Images (voorheen Lowry Digital Images) in opdracht van MGM alle 20 officiële James Bond films volledig gerestaureerd. Onder supervisie van John Lowry is elke film vanaf het origineel frame voor frame digitaal gescand en opgeslagen. Hiervoor zijn 600 Apple computers gebruikt met een opslagruimte van 700 terrabyte. Alle films zijn gescand met een extreem hoge resolutie van 4000 bij 3000 pixels. Ter vergelijk: PAL DVD’s hebben een resolutie van 720 bij 576 pixels. Totaal is ruim 67 kilometer film gescand en vervolgens digitaal ontdaan van vuil en andere ongerechtigheden. Volgens John Lowry zijn op deze wijze ruim 37 miljoen stukjes vuil verwijderd. Ook de filmgrain is sterk geminimaliseerd en de kleurbalans is hersteld. Doordat nu bijna alle extra’s op een tweede DVD zijn geplaatst, kon de film met minder compressie op de schijf worden gezet. En hoe ziet het resultaat er nu uit?

De film staat met de brede Panavision beeldverhouding 2.35:1 anamorf op de DVD. De voorgaande SE release had een goede beeldkwaliteit, maar bij deze film heeft DTS Images bijzonder goed werk afgeleverd. Het getoonde beeld ziet er nagenoeg perfect uit. Een zeer mooi helder beeld met volle goed verzadigde kleuren. De kleurbalans is bijgesteld, waarbij de kleuren er nu veel natuurlijker uitzien. Het contrast is uitstekend. Het beeld oogt in het algemeen goed scherp, behoudens enkele scènes die bewust een wat softe aanblik hebben. Detaillering van het beeld is uitstekend. Ook dit beeld is volledig vrij van ongerechtigheden als gevolg van stof of beschadigingen. Filmgrain is nagenoeg helemaal verdwenen. Het is slechts in lichte mate in de luchtpartijen of achtergrond te zien. Edge enhancement is niet zichtbaar. De film is netjes opgedeeld in 32 chapterstops. De ondertiteling is goed leesbaar en staat goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

For Your Eyes Only had bij de SE release al een Dolby Digital 5.1 surround geluidstrack. Bij deze Ultimate Edition uitgave heb je keuze uit een Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) en een DTS 5.1 surround (bitrate 754 kb/s). Het is een bijzonder fraai klinkende soundtack met veel detail en goed gebruik van de surround kanalen. De filmmuziek klinkt mooi ruimtelijk en heeft een goed stereobeeld. De nadruk van de soundtrack ligt nog wel op de voorste kanalen omdat het merendeel van de filmgeluiden zich concentreren op de centerspeaker en de frontspeakers. Maar de surround worden zeer actief gebruik voor omgevingsgeluiden en speciale geluidseffecten bij actiesènes. De surroundkanalen worden in split-surround (stereo) gebruikt. Bij de actiescènes zorgt het LFE kanaal met de subwoofer voor een goed diep laag. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker. De DTS track klinkt in dit geval mooier met een betere surroundbeleving. Mogelijk dat de DTS track hier apart gemixt is. De DD track klinkt zoals bij alle UE uitgaven 4 dB luider.

Extra's

De bewegende menu’s zijn mooi vormgegeven en van mooi achtergrondgeluid voorzien. Op beide DVD’s zijn extra’s opgenomen. Uiteraard zijn alle extra’s van de SE versies ook nu weer opgenomen in de 2-DVD set. Bij deze Ultimate Edition zijn nog tal van extra’s toegevoegd, deze extra’s zijn met een (*) aangeduid. Belangrijk voordeel is dat de extra’s bij deze Ultimate Edition release bijna allemaal Nederlands ondertiteld zijn. Een overzicht:

DVD-1

De eerste DVD begint met een reclametrailer voor de 007 James Bond Ultimate Edition

MI6: Commentary

Audio Commentary featuring John Glen and Actors
Regisseur John Glen geeft samen met enkele acteurs een aardige commentaar.

Audio Commentary featuring Michael G. Wilson and Crew
Ook mede-producer Michael G. Wilson geeft samen met onder andere camerman Will Bogner en Derek Meddings een onderhoudend en informatief commentaar.

Audio Commentary featuring Roger Moore (*)
Ook dit is een leuk en onderhoudend commentaar dat Roger Moore special voor de UE uitgaven heeft opgenomen. Moore weet met een aangename rustige stem te boeien met anekdotes en leuke achtergrondinformatie. Als zijn geheugen hem in de steek laat, praat hij in algemene zin over 007.

Credits
Een tekstscherm met de namen van iedereen die bijgedragen heeft aan deze Ultimate Editie.

DVD-2

Declassified: MI6 Vault (*)
Onder deze keuze vind je het belangrijkste nieuwe bonusmateriaal. Met als vervolgkeuzen:

Bond in Greece (*) (6 min)
Een korte achter de schermen featurette opgenomen tijdens het filmen op Griekenland.

Bond in Cortina (*) (4 min)
Zelfde als bovenstaand, maar nu opgenomen op Cortina D’Ampezzo waar de koude winterscènes zijn opgenomen.

Neptune’s Journey (*) (3½ min)
Nog een stukje achter de schermen, nu bij het filmen van de onderwater scènes bij de Bahama’s.

John Glen Intro - Death of Locque (*) (1 min)
John Glen geeft een korte introductie bij een specifieke scène, die hieronder staat.

Death of Locque - Multi Angle (*) (½ min)
Een bepaalde scène waar je de verschillende camerastandpunten van ziet.

Deleted Scene – Joining Forces (*) (1 min)
John Glen geeft een introductie bij deze niet gebruikte scène, die je vervolgens ook kunt bekijken.

Deleted Scene – Hockey 007 Style (*) (2 min)
Idem als bovenstaand.

Expanded Angles - Death of Locque (*) (½ min)
Dezelfde scène als bovenstaand nu vanuit een andere hoek bekeken.

007 Mission Control(*)
Een interactief gedeelte waarbij je een bepaalde scène in de film kunt bekijken gerelateerd aan een bepaalde keuze. Zonder ondertiteling.

Exotic Locations (*) (4 min)
Een overzicht van de locaties die in de film zijn gebruikt. Zonder ondertiteling.

Mission Dossiers
Met de featurettes, die van de SE versie afkomstig zijn:

Inside For Your Eyes Only (29 min)
Wederom een prima achter de schermen documentaire, waarin Patrick Macnee je meeneemt bij een kijkje op de set. Met interviewfragmenten, beelden op de set en natuurlijk wat filmfragmenten.

Animated Storyboard Sequence - Snowmobile Chase (1 min)
De oorspronkelijk bedoelde scène in de film in storyboard formaat.

Animated Storyboard Sequence – Underwater (2 min)
Andere actiescène in storyboard formaat.

Sheena Easton Music Video (2½ min)
De Bond song van deze film als muziekvideo gezongen door Sheena Easton. Zonder ondertiteling.

Ministry Of Propaganda

Theatrical Trailer Archive (3½ min)
Met de bioscooptrailer van de film. Geen Nederlandse ondertiteling.

TV Broadcasts (3 min)
Met drie TV reclamespotjes. Geen Nederlandse ondertiteling

Radio Communication (1 min)
Met keuze uit twee radiospotjes. Geen Nederlandse ondertiteling

Image Database
Een groot overzicht van foto’s en ander statisch beeldmateriaal. Verdeeld over vijftien verschillende thema’s. De foto’s worden in de vorm van een diashow gepresenteerd.

Boekje (*)
In de set zit een 8 pagina’s tellend boekje met foto’s en achtergrondinformatie bij de film. Dit boekje is inhoudelijk anders dan het boekje dat bij de SE versie zat.

De 2-DVD set is voorzien van een fraai glanzende kartonnen slipcase met 3D reliëf. De afbeelding op de slipcase is gelijk aan de cover.

Conclusie

For Your Eyes Only is een uitstekend spionagethriller waarin politiek en de koude oorlog tussen Oost en West goed wordt gebruikt. Het verhaal is serieuzer en complexer dan voorgaande Bond films met Roger Moore. Ook Roger Moore speelt in deze film een serieuzere agent 007. De Bond girl in deze film is de knappe verschijning van de Franse actrice Carole Bouquet, die een juiste mysterieuze uitstraling heeft. In het verhaal staat een zoektocht naar een gezonken nucleaire onderzeeër centraal, waarbij Bond in een race tegen klok en tegen de Russen moeten opereren. Behoudens het meer serieuze karakter is dit een echte Bond film met alle bekende ingrediënten.
Alle 20 ‘officiële’ James Bond films zijn door DTS Images en MGM volledig gerestaureerd en door Sony Pictures als een Ultimate Edition opnieuw uitgebracht. De beeldkwaliteit van deze ruim 20 jaar oude film is een duidelijke verbetering ten opzichte van de voorgaande SE release. De beeldkwaliteit is nu bijzonder goed. De 5.1 surroundtrack is beschikbaar in zowel Dolby Digital als DTS. Met name de DTS soundtrack klinkt uitstekend. Op het gebied van de extra’s scoort deze uitgave ook goed met een aantal nieuwe maar welk korte featurettes, een nieuw ingesproken audiocommentaar van Roger Moore en de uitstekende extra’s van de eerdere SE release. Met name de verbeteringen in de beeld- en geluidskwaliteit maken een hernieuwde aanschaf van deze Ultimate Edition de moeite waard.

De James Bond Ultimate Edition bestaat uit:
- Dr. No (1962)
- From Russia with Love (1963)
- Goldfinger (1964)
- Thunderball (1965)
- You Only Live Twice (1967)
- On Her Majesty\'s Secret Service (1969)
- Diamonds Are Forever (1971)
- Live and Let Die (1973)
- The Man with the Golden Gun (1974)
- The Spy Who Loved Me (1977)
- Moonraker (1979)
- For Your Eyes Only (1981)
- Octopussy (1983)
- A View to a Kill (1985)
- The Living Daylights (1987)
- Licence to Kill (1989)
- GoldenEye (1995)
- Tomorrow Never Dies (1997)
- The World Is Not Enough (1999)
- Die Another Day (2002)

Laatste reacties

Tarkus  |  05-12-2011

Toch een van de betere uit de reeks deze film. Veel actie en mooie locaties.
Lees meer >

Jeroen vS  |  20-08-2006

Hm, dat screenshot van die onderzeeër toont toch wel een groot verschil tussen de SE en de UE in voordeel van de laatste. Ja, inderdaad heel ernstig. Top bo...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  20-08-2006

Hm, dat screenshot van die onderzeeër toont toch wel een groot verschil tussen de SE en de UE in voordeel van de laatste. Ja, inderdaad heel ernstig. Top bo...
Lees meer >

Jeroen vS  |  20-08-2006

Hm, dat screenshot van die onderzeeër toont toch wel een groot verschil tussen de SE en de UE in voordeel van de laatste. Ja, inderdaad heel ernstig. Top bo...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  18-08-2006

Hm, dat screenshot van die onderzeeër toont toch wel een groot verschil tussen de SE en de UE in voordeel van de laatste. Ja, inderdaad heel ernstig. Top bo...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  18-08-2006

Hm, dat screenshot van die onderzeeër toont toch wel een groot verschil tussen de SE en de UE in voordeel van de laatste.
Lees meer >

Aloys  |  18-08-2006

Kan iemand mij even wat spoilers geven, ik ben vergeten hoe deze ging..
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
5.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 50
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.