Event Horizon (SCE)

Recensent:
Koen Koene
12-10-2006

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Event Horizon (SCE) (DVD)
Samenvatting

In 2040 wordt het ruimteschip ‘Event Horizon’ gelanceerd om de grenzen van het zonnestelsel te verkennen. Aan boord de experimentele ‘gravity drive’, waarmee lange aftstanden in een fractie van de normaliter benodigde tijd kunnen worden afgelegd. Als het schip echter voorbij Neptunus spoorloos verdwijnt spreekt men van de grootste ramp ooit in de menselijke ruimtevaart. Maar dan, zeven jaar later, pikt men op aarde een noodsignaal op. Vreemd genoeg blijkt het afkomstig van de Event Horizon, die zich ergens in een baan rond Neptunus bevindt. Waar is het schip al die tijd geweest? Om hier achter te komen vertrekt de ontwerper van de Event Horizon, Dr. Weir (Sam Neill), op het schip van kapitein Miller (Laurence Fishburne) naar Neptunus. Wat Weir, Miller en de crew op de Event Horizon aantreffen overtreft hun ergste nachtmerries...

Commentaar

Na het onverwacht succesvolle verstand-op-nul-actiefilmpje Mortal Kombat was regisseur Paul W.S. Anderson toe aan wat zwaarder materiaal. Toen Paramount hem het script voor Event Horizon stuurde was hij meteen enthousiast. Event Horizon is in essentie een spookhuisfilm, maar dan een die zich afspeelt in een van de meest mysterieuze omgevingen denkbaar: de ruimte. Event Horizon biedt dan ook een effectieve combinatie van science fiction en horror, maar de productie was niet zonder problemen. Na een teleurstellende testscreening van een ruwe, 2-uur durende versie van de film vertelde de filmmaatschappij Anderson namelijk doodleuk dat hij het geheel een half uur in moest korten. En dus werd er flink geknipt, op verzoek van de filmmaatschappij vooral in de meer gruwelijke scènes. Event Horizon is dan ook niet voor honderd procent de film geworden zoals Anderson die wilde maken. Waarmee niet gezegd is dat het een mislukking is. Integendeel, voor de liefhebber valt er voldoende te genieten. Om te beginnen ziet de film er uitstekend uit. Niet alleen qua cinematografie (aan mooie, inventieve shots geen gebrek), maar ook qua sets. Neem bijvoorbeeld het verlaten, gehavende interieur van de Event Horizon, dat zeker het nodige bijdraagt aan de kippenvel-factor. Of de gravity drive: te bereiken via een gang die nog het meest op een gehaktmolen lijkt, kom je bij een gyroscopisch geheel vol gotische uitsteeksels. Zeg maar de ruimteversie van Hellraiser’s puzzle-box. Erg creepy. Sowieso is het een vrij donkere film, zowel visueel als qua thematiek. Anderson mag dan het nodige extreme materiaal geknipt hebben, toch valt er nog genoeg te griezelen. Op horrorgebied is Event Horizon dan ook zeker geslaagd, met toch behoorlijk expliciete beelden (vol religieuze symboliek). Een ander pluspunt van de film is het acteerwerk. Anderson kon dan ook beschikken over een sterke cast, waarbij een beheerste Sam Neill en de immer koele Laurence Fishburne de positieve uitschieters zijn. En al heeft het inkorten van de speelduur dan vermoedelijk zijn negatieve invloed hebben gehad op de uitwerking van plot en personages, het zorgt er tevens voor dat er weinig \'opvulmateriaal\' aanwezig is en de vaart er dus goed wordt ingehouden. Bijkomend voordeel is dat je niet echt tijd krijgt om na te denken over de gaten en onwaarschijnlijkheden in het verhaal. Daarmee is Event Horizon, ondanks de tekortkomingen, wel degelijk het bekijken waard. Op DVD-front was de film al een hele tijd verkrijgbaar, maar nu heeft Paramount onlangs een 2-disc Special Edition van de film uitgebracht. Deze is verpakt in een apart vormgegeven container. Hieronder een recensie.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 1997
Speelduur: 92 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865552797

Extra's

 • Trailers
 • Boekje
 • Audiocommentaar
 • The Making Of Event Horizon
 • Secrets
 • The Unseen Event Horizon
 • The Point of No Return

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van Event Horizon staat anamorf op DVD, met de oorspronkelijke verhouding van 2.35:1. Kwalitatief gezien valt er nagenoeg niks te klagen. Het beeld oogt namelijk erg strak, mede door een uitstekende scherpte, helderheid, kleurverzadiging en zwartniveau. Bovendien is het beeld op al deze fronten een grote verbetering van de oververzadigd en overbelicht ogende transfer op de eerdere versie (zie onderstaande vergelijkingsscreenshots, met de oude versie links en de nieuwe transfer rechts). Op de SE komen de gedetailleerde sets en goede CG-effecten pas écht goed tot hun recht. Wel duikt hier en daar een klein spikkeltje in het beeld op en ook is er wat minimale edge enhancement gebruikt, maar beide zaken vallen meestal nauwelijks op. Een van de betere transfers van afgelopen tijd.

Geluidskwaliteit

Het geluid op deze Special Edition van Event Horizon staat in de vorm van een Dolby Digital 5.1-track (448kbit/s) op de schijf. Er is ook een DTS-track aanwezig, maar deze in het Frans. En aangezien wij Nederlanders onze films het liefst in het Engels bekijken zullen we het dus zonder DTS-geluid moeten doen. Dat is erg jammer, maar gelukkig geeft ook het DD-geluid weinig reden tot klagen. Zo heeft het spoor een goede ruimtelijkheid; dialogen uit het midden, de rest uit de overige beschikbare luidsprekers (inclusief volop surround-gebruik). Ook qua detaillering en dynamiek niks dan lof. Al met al klinkt het DD-geluid dan ook zeer goed, waarmee de pijn van het ontbreken van een Engelse DTS-track iets verzacht wordt.

Extra's

Een ruim pakket aan extra’s op deze Special Edition. De meeste toevoegingen zijn te vinden op de tweede DVD, het eerste schijfje herbergt als enige extra een commentaartrack. De extra’s zijn vrijwel allemaal Nederlands ondertiteld, met als uitzondering het commentaar (alleen Engels ondertiteld).

Audiocommentaar
Zoals al eerder vermeld is op het eerste schijfje een commentaartrack aanwezig. Hierop lichten regisseur Paul Anderson en producer Jeremy Bolt de film toe. Dit doen ze op prima wijze: gewoon lekker luchtig, met veel achtergrondinfo en anekdotes. Ook geeft Anderson aan waar hij minder tevreden mee is. Hier en daar is er wat overlap met de info van de overige extra’s, maar desalniettemin is het spoor zeker het beluisteren waard.

The Making Of Event Horizon
Een uitgebreide en erg interessante documentaire over de totstandkoming van de film. Het geheel is opgeknipt in een aantal featurettes, die m.b.v. de ‘play all’ optie automatisch achter elkaar worden afgespeeld.
- Into the Jaws of Darkness (15 min): Een kwartiertje achtergrondinfo over de pre-productie, bijvoorbeeld de inspiratie voor de film, de wijzigingen aan het oorspronkelijke script en het ontwerp van de sets.
- The Body of the Beast (23 min): Regisseur Anderson, producer Jeremy Bolt en acteur Jason Isaacs praten over de castleden.
- Liberate Tutume Ex Infernis (20 min): Een featurette over de special effects, waarbij de nadruk ligt op de geavanceerde make-up effecten.
- The Scale to Hell (19 min): Nog meer info over de effecten, dit maal o.a. over de het digitale effectwerk.
- The Womb of Fear (27 min): De post-productie gaf nogal wat kopzorgen, met o.a. de eerder genoemde desastreuze testscreening tot gevolg. Hier lichten Anderson en Bolt o.a. toe wat er fout ging en hoe dit het eindresultaat beïnvloedde.

Secrets (10 min)
Onder deze noemer tref je drie verwijderde scènes aan. Bij de eerste scène kun je het commentaar van Anderson in- of uitschakelen, terwijl je de andere twee fragmenten verplicht met commentaar moet bekijken. Ook hier ontbreekt een ‘play all’-optie niet.

The Unseen Event Horizon
Hier vind je de volgende zaken:
- The Un-Filmed Rescue Scene (3 min): Een compilatie van storyboards van de nooit gefilmde reddingsscène waarmee de film oorspronkelijk zou starten. Inclusief commentaar van Anderson.
- Conceptual Art (4 min): Een verzameling pre-productie schilderijen en CG-beelden, bedoeld als ontwerpideeën. Ook hier zijn is het materiaal voorzien van interessant commentaar.

The Point of No Return
Deze optie herbergt een collectie achter-de-schermen-materiaal. Het verhelderende commentaar van Anderson maakt dit een stuk boeiender dan de gebruikelijke B-roll.
- The Revolving Corridor (2 min): Opnames in de “gehaktmolen-gang”.
- The Crew Gathers (1 min): Een moeilijk te filmen scène, waarbij de camera om de castleden draait.
- Shooting Wire Work (2 min): Voor bepaalde stunts in de film (bijvoorbeeld de gewichtloosheid) zaten de castleden vast aan een draad. Hier kijk je kort mee bij de opnames van zo’n scène.
- The Dark Inside (3 min): Bij deze beelden praat Anderson wat meer over de sets. Ook kijk je mee bij Anderson’s 31e verjaardag op de set.

Trailers
De laatste extra’s op de tweede disc zijn twee trailers: de bioscooptrailer en een videotrailer.

Boekje
Naast de toevoegingen op de schijfjes bevat de verpakking ook nog een 16 pagina’s tellend boekje.

Conclusie

In de SF/horror-film Event Horizon zie je hoe een onderzoeksteam terecht komt op een verdwenen geacht ruimteschip, waar ze gruwelijke dingen aantreffen. Event Horizon is zeker het bekijken waard, al is het niet helemaal de film geworden die regisseur Paul W.S. Anderson voor ogen had. Waarom en waardoor wordt duidelijk op de onlangs verschenen 2-disc Special Edition DVD-uitgave. In een uitgebreide set extra\'s, waaronder prima audiocommentaar en een uitgebreide Making Of, kom je namelijk ongeveer alles te weten over de productie. Bovendien heeft men de film met nagenoeg perfect beeld (een aanzienlijke verbetering t.o.v. de oude versie) en geluid op DVD gezet, waardoor het creepy sfeertje goed tot zijn recht komt. Met als kanttekening dat de aanwezige DTS-track in het Frans is en daarmee hier in Nederland geen toegevoegde waarde heeft. Desalniettemin is het een uitstekend verzorgde uitgave en daarmee een prima (vervangings)aanschaf voor de liefhebber.

Navraag bij Paramount leert dat er in 2007 een versie op de markt komt die wel een Engelse DTS-track bevat.

Laatste reacties

Franklin1975  |  08-11-2010

Ik had deze superfilm vroeger op vhs en nu ik een bluray-speler heb, zal ik niet zo snel meer voor dvd kiezen. Iemand ervaring met de bluray-versie? Hoe is het ...
Lees meer >

Frank  |  27-03-2008

In 2007 zal Paramount Home Entertainment Benelux deze verpakking aanpassen met de juste DTS track. Het is inmiddels 2008, maar Paramount heeft de DVD nog steeds...
Lees meer >

Eric B.  |  23-06-2007

en de "geremasterde" beeldkwaliteit is ook super! de extra's heb ik niet gezien, maar zien er ook wel interessant uit(y)
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  23-06-2007

Ik vind Event Horizon zeker een goede film in zijn genre. Het houdt een beetje het midden tussen scifi en horror met veel spanning en (vooral veel) gore in een ...
Lees meer >

Daniël V.  |  23-06-2007

Ik blijf maar twijfelen om deze film in deze uitgave aan te schaffen (70% van reviews zijn namelijk vrij negatief, van de film, that is, niet de uitgave). Wie w...
Lees meer >

MatrixTom  |  23-06-2007

Ik blijf maar twijfelen om deze film in deze uitgave aan te schaffen (70% van reviews zijn namelijk vrij negatief, van de film, that is, niet de uitgave). Wie w...
Lees meer >

Frank  |  19-12-2006

Nee.
Lees meer >

Jeroen vS  |  19-12-2006

Jammer dat dit niet de Director's Cut is, maar desondanks in dit een erg goede horror. Het feit dat je met een klein groepje mensen in het uiterste puntje v...
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  11-11-2006

Paul W.S. Anderson is de regisseur van deze prima horrorfilm met een scheut science fiction. In de hoofdrollen o.a. Laurence Fishburne, Sam Neill en Kathleen Qu...
Lees meer >

Olaf van der Kroon  |  18-10-2006

Is er qua beeld of geluid met de uitgave vergeleken enig verschil in kwaliteit? Dit kan ik nergens terugvinden in de resensie of in jullie reakties. En dan pr...
Lees meer >

TheGodfather  |  17-10-2006

Is er qua beeld of geluid met de uitgave vergeleken enig verschil in kwaliteit? Dit kan ik nergens terugvinden in de resensie of in jullie reakties. En dan pr...
Lees meer >

Olaf van der Kroon  |  17-10-2006

Is er qua beeld of geluid met de uitgave vergeleken enig verschil in kwaliteit? Dit kan ik nergens terugvinden in de resensie of in jullie reakties. En dan pr...
Lees meer >

TheGodfather  |  14-10-2006

Dat klopt niet, da's een fout op de website. Bij de versie zonder die mooie verpakking staat het wel goed: http://www.ezydvd.com.au/item.zml/789547 ok ;)
Lees meer >

Frank  |  14-10-2006

Dat klopt niet, da's een fout op de website. Bij de versie zonder die mooie verpakking staat het wel goed: http://www.ezydvd.com.au/item.zml/789547
Lees meer >

TheGodfather  |  14-10-2006

Ja, zie: http://www.ezydvd.com.au/item.zml/789660 (helaas nog niet op voorraad). met een 4:3 transfer?? Aspect Ratio: 2.35:1 Fullscreen Transfer Form...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
7.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 46
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.