Golden Earring - Live in Ahoy 2006

Recensent:
Marcel den Haan
20-12-2006

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

Golden Earring - Live in Ahoy 2006 (DVD)
Samenvatting

Op 1 februari 2006 gaf de Nederlandse rockband Golden Earring een optreden in de Rotterdamse Ahoy, een zaal waar ze al jaren niet opgetreden hadden. Toen de band de kans kreeg weer eens een show te doen in deze zaal, grepen ze deze met beide handen aan. Op deze DVD is een registratie te zien van dat concert en de volgende nummers passeren de revue:

1. Evil Love Chain
2. Sky Scraper Hell Of A Town
3. Another 45 Miles
4. Watcha Gonna Do (When The Levee Breaks)
5. Future
6. Twilight Zone
7. Save Your Skin
8. Are You Receiving Me
9. Smoking Cigarettes
10. Just A Little Bit Of Peace In My Heart
11. Kill Me (Ce Soir)
12. Gambler\'s Blues
13. Bombay
14. When The Lady Smiles
15. Going To The Run
16. Johnny Make Believe
17. Bass Solo
18. Radar Love
19. Drum Solo
20. Long Blond Animal
21. She Flies On Strange Wings
22. Holy Holy Life

Commentaar

De Nederlandse rockband Golden Earring treedt al ruim 40 jaar op met groot succes in vrijwel dezelfde samenstelling. In het begin werd er wat geschoven met de bezetting maar toen eenmaal de vier huidige bandleden betrokken waren bij de groep veranderde er niets meer. De band bestaat dan ook nu nog steeds uit zanger en gitarist Barry Hay, drummer Cesar Zuiderwijk, bassist Rinus Gerritsen en zanger en gitarist George Kooymans. Midden jaren \'60 kwam de grote doorbraak voor de band en scoorde zij enkele grote hits. Nummers als Twilight Zone, Radar Love en When The Lady Smiles zijn inmiddels bij vrijwel iedereen bekend en de band presteerde bovendien iets wat veel Nederlandse musici niet voor elkaar krijgen, succes in Amerika. De groep is dan ook vele malen al op tour geweest door Amerika, onder andere samen met Aerosmith.
Golden Earring is ten eerste nog altijd een rockband, maar enkele jaren terug werd er gestart met het geven van akoestische concerten, waarbij geen gebruik gemaakt werd van elektrische gitaren. Ook nu nog wisselt de band akoestische en elektrische optredens met elkaar af en beiden soorten doen het erg goed in Nederland. Begin 2006 kregen de bandleden de kans om op te treden in het Rotterdamse Ahoy, een zaal waar de band al jaren niet gespeeld. Deze kans werd dan ook met beide handen aangegrepen en het resultaat is een ouderwets goede rockshow van de Haagse band, uiteraard elektrische gespeeld. Op de hier besproken DVD is het concert zijn geheel te bekijken en aangezien ondergetekende aanwezig was bij dit optreden kunnen we zeggen dat de DVD ruimschoots geslaagd genoemd kan worden. De band brengt enkele bekende en minder bekende nummers ten gehore en de afwisseling hiertussen is goed verdeeld. Met een uitgebreide catalogus als de Golden Earring zullen er natuurlijk altijd nummers ontbreken en tracks als Back Home, Buddy Joe, Just like Vince Taylor en Burning stuntman komen dan ook niet voorbij. In plaats hiervan speelt de band enkele minder bekende nummers. Hierdoor wordt een overlapping met eerder verschenen concerten van de band voorkomen en het is ook wel eens leuk om wat minder bekend werk live gespeeld te zien worden.
Golden Earring - Live in Ahoy 2006 is uiteraard een dikke aanrader voor de fans, maar ook mensen die kunnen genieten van een lekkere rockshow van Nederlands beste rockband zullen zich niet vervelen met deze DVD. De band heeft er in ieder geval zin in en ook het publiek heeft het naar zijn zin en dit wordt zelfs duidelijk tijdens het kijken van de DVD.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 122 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Universal Music
EAN: 0602517097605

Extra's

  • Backstage
  • Bonus CD

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert staat anamorf op de DVD in het formaat 1.78:1. De kwaliteit van het beeld is nogal wisselend. Van natuurlijke kleuren is uiteraard geen sprake, dit door de lampen die constant op de bandleden gericht staan. Dit is goed te zien aan screenshot 1 waar bassist Rinus Gerritsen de kleur van The Hulk heeft aangenomen. De scherpte is redelijk te noemen, softe momenten komen regelmatig voorbij. Dit is grotendeels te wijten aan het sterk inzoomen soms van de camera\'s en dit zijn ook de momenten dat het beeld wat schokkerig overkomt. Contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn voldoende. Filmgrain en beeldruis zijn regelmatig zichtbaar en hier en daar wat posterisatie.
Het concert is verdeeld in 22 hoofdstukken, één voor elke track. Ondertiteling is niet aanwezig.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid is er de keuze uit maar liefst drie audiotracks, namelijk een DTS 5.1 track (754 kb/s), een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) en een enigszins overbodige Dolby Digital 2.0 track (224 kb/s). Het geluid van het optreden wordt verdeeld over alle aanwezige kanalen. De zang komt voornamelijk uit de centerspeaker maar is ook in mindere mate te horen uit de overige speakers. Ook de muziekinstrumenten worden weergegeven door alle speakers, maar hoofdzakelijk door de twee frontspeakers. Hierdoor ontstaat een enigszins onnatuurlijk geluidsbeeld, maar wel één die je het idee geeft in een grote hal als Ahoy aanwezig te zijn. Dit is vaak een keuze van de mensen die de tracks mixen. De één kiest voor zang uit de centerspeaker, muziek uit de frontspeakers en publiek uit de surrounds, de ander kiest ervoor om het geluid te verdelen over alle kanalen. Echt slecht klinkt het geluid sowieso niet en de heftige rockshow komt lekker hard uit je speakers knallen. De drums worden goed ondersteund door het LFE kanaal, maar niet in overheersende mate. Drie prima tracks, vooral de twee 5.1 tracks knallen lekker je huiskamer in.

Extra's

De statische menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en er is geen achtergrondgeluid aanwezig.

Helaas zijn er niet veel extra\'s op de DVD te vinden en we hadden graag een interview gezien met de bandleden en wat beelden van wat er allemaal komt kijken bij het maken een show zoals deze.
We moeten het hier doen met een 7 minuten durend filmpje waarin we de bandleden zien repeteren tijdens de soundcheck en wat zien rondhangen in de kleedkamer.
Gelukkig is er ook nog een extra CD aanwezig waar een gedeelte van de show op terug te vinden is. Op een CD past nu eenmaal minder dan op een DVD dus niet de gehele show is hier te beluisteren. De volgende nummers zijn te vinden op de CD:

1. Sky Scraper Hell Of A Town
2. Another 45 Miles
3. Watcha Gonna Do (When The Levee Breaks)
4. Twilight Zone
5. Save Your Skin
6. Are You Receiving Me
7. Smoking Cigarrettes
8. Just A Little Bit Of Peace In My Heart
9. Kill Me (Ce Soir)
10. Gambler\'s Blues
11. Going To The Run
12. Radar Love
13. She Flies On Strange Wings

Conclusie

Op 1 februari gaf de Nederlandse rockband Golden Earring een optreden in het een uitverkocht Ahoy in Rotterdam. De band had hier al jaren niet gespeeld en de kans om hier weer eens op te treden grepen de bandleden dan ook met beide handen aan. Tijdens dit elektrisch gespeelde optreden bracht de groep een reeks bekende en minder bekende nummers ten gehore en duidelijk is dat de groep nog altijd gerekend mag worden tot de besten van het land. Beeld en geluid zijn voldoende en op de DVD is één kort filmpje te vinden van de bandleden tijdens de soundcheck en in de kleedkamer. Er is ook nog een extra CD aanwezig met enkele tracks gespeeld tijdens het concert. Deze DVD is uiteraard een aanrader voor fans van de band, maar ook voor mensen die wel houden van een goed verzorgde rockshow.

Laatste reacties

Ge_Someone  |  21-12-2006

Waarom zou de 2.0 track overbodig zijn? Een goede DD 5.1 track kun je ook in stereo beluisteren (fold down). (Dat bedoeld Marcel ook, denk ik). Ik moet zeggen ...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  21-12-2006

Waarom zou de 2.0 track overbodig zijn? Ten eerste: meer en meer mensen schakelen terug over van surround naar stereo, dus zou de stereo track een goede uitk...
Lees meer >

Ron-G  |  21-12-2006

Moet deze nog aanschaffen, maar ben vaste klant als ze in de Nieuwe Luxor in Rotjeknor ( voor mij het meest dichtbij ) een acoustisch concert geven, ga er al ja...
Lees meer >

Herjan  |  20-12-2006

Waarom zou de 2.0 track overbodig zijn? Ten eerste: meer en meer mensen schakelen terug over van surround naar stereo, dus zou de stereo track een goede uitk...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 24
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.