Zwarte Sneeuw

Totaalbeoordeling:

8
DVD

Zwarte Sneeuw (DVD)
Samenvatting

De 21-jarige Eva Bender (Tamar van de Dop) werkt als au pair in Frankrijk, als op een dag haar ouders langskomen met de mededeling dat ze uit elkaar gaan. De volgende ochtend krijgt Eva het bericht dat haar ouders door nog onbekende oorzaak een ongeluk hebben gehad. Haar moeder is op slag dood, haar vader (Tom Jansen) is zwaargewond en ligt in coma. In het wrak van de auto vindt Eva bij toeval een speelgoedbeertje, verstopt onder één van de banken. In de ambulance neemt ze haar vader terug naar Nederland. Op een dag treft ze bij het bed van haar vader de huilende Russische vrouw Olga aan. Van haar hoort Eva dat haar vader een tweede huis in Amsterdam heeft. Eva neemt haar intrek in dat huis en doet de ene ontdekking na de andere. Zoals een vreemde video en de foto van haar vader met ene Ludo (Josse de Pauw) uit Boedapest. Ze ontmoet Ludo, die in de gevangenis zit. Hij waarschuwt Eva voor gevaar. Eva zoekt steun bij Tessa (Ariane Schluter), de vriendin die ze in Frankrijk heeft ontmoet en aan wie ze de lege etage boven de hare aanbiedt. Stap voor stap ontdekt Eva dat haar vader een geheimzinnig dubbelleven leidde. Op een dag krijgt Eva een pakje uit Frankrijk met daarin haar vaders fotocamera. Bij het uitvergroten van één van de in Frankrijk gemaakte foto’s doet ze een ontdekking en besluit om naar het vakantiehuisje te gaan waar haar ouders vandaan kwamen op de dag van het ongeluk. Wordt de samenhang tussen alle gebeurtenissen Eva nu duidelijk?

Commentaar

De veelgeroemde Nederlandse dramaserie Zwarte Sneeuw uit 1996 is een 12-delige televisieserie, die door de NCRV werd uitgezonden. Begin dit jaar heeft de NCRV deze serie nogmaals herhaald. De serie is een mysterieuze thriller over een jonge vrouw die plotseling in een soort nachtmerrie terecht komt. Het is een psychologisch portret van een jonge vrouw die vervolgens op zoek gaat naar pijnlijke waarheden. Het verhaalverloop is, zoals een mysterieuze thrillerserie betaamt, vol verrassende ontdekkingen. Het tempo van de verhaalontwikkeling ligt vrij laag. In alle twaalf afleveringen wordt veel tijd genomen om alle scènes en de droombeelden en visioenen langzaam en uitgebreid uit te werken.
De hoofdrol wordt fraai gespeeld door Tamar van den Dop. Het betekende voor haar de doorbraak als actrice. Tamar van den Dop is ondertussen ook actief als schrijver en regisseur. Denk hierbij aan de korte film Lot en zeer recent de sprookjesachtige bioscoopfilm Blind. Naast Tamar van den Dop zie je in de belangrijkste rollen Tom Jansen als Eva’s vader, Truus te Selle als haar moeder, Ariane Schluter als de toevallige passante Tessa met wie Eva vriendschap sluit en Josse de Pauw als de geheimzinnige Ludo, die meer weet over het dubbelleven van Eva’s vader. Het scenario werd geschreven door Willem Capteyn en Carel Donck. De spanningsverhogende muziek is van Klaas ten Holt en wordt gespeeld door het Metropolo Orkest onder leiding van Dick Bakker. De serie is geregisseerd door Maarten Treurniet. Treurniet regisseerde eerder al een aantal afleveringen van de ook uitstekend ontvangen televisieserie Pleidooi.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller, TV
Regio: 2
Jaar: 1996
Speelduur: 600 min
Verpakking: Digipack in slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.66:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Just Entertainment
EAN: 8717344729246

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De serie wordt gepresenteerd in het 1.66:1 (ofwel 15:9) beeldformaat op de schijf. Waarom dit formaat is niet duidelijk. Het 14:9 beeldformaat (1.55:1) is een soort compromis tussenformaat in de overgang van standaard 1.33:1 televisieformaat naar het 16:9 breedbeeldformaat. het 15:9 formaat hangt daar weer een beetje tussenin. Het beeld op de DVD is niet anamorf. De serie is waarschijnlijk op film vastgelegd. Gemiddeld genomen is de beeldkwaliteit voldoende tot redelijk. Het beeld is kleurrijk, waarbij de kleuren ook natuurlijk ogen. Contrast is redelijk. Bij donkere scènes valt op dat het zwart niet helemaal mooi diepzwart is. De scherpte van het beeld is redelijk goed, waarbij edge enhancement is toegepast om de scherpte-indruk te verhogen. Af en toe zit een spettertje in het beeld. Een lichte mate van filmgrain is constant in het beeld aanwezig. De flashback en droomscènes zijn met filters bewerkt om een soort surrealistisch aanblik te creëren. Deze scènes zien er quasi overbelicht uit.
Elke aflevering duurt ongeveer 50 minuten en zijn elk zijn opgedeeld in 6 hoofdstukken. Op elke DVD staan drie afleveringen. Er zijn twee optionele Nederlandse ondertitelingen aanwezig. De eerste is een ondertiteling voor die scènes waarin geen Nederlands wordt gesproken. De tweede is een ondertiteling voor doven en slechthorenden. Dit laatste is nog steeds een bijzonderheid, omdat het nog niet vanzelfsprekend is dat Nederlandse films en TV-series op DVD worden ondertiteld voor doven en slechthorenden.

Geluidskwaliteit

De serie is oorspronkelijke in stereo uitgezonden. Op de DVD staat het geluid in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s). Deze 5.1 surroundtrack is zeer waarschijnlijk langs elektronische weg gecreëerd met de stereotrack als bron. De 5.1 track klinkt niet altijd even goed. Meestentijds ligt de nadruk op de voorste kanalen, waarbij de dialogen uit alle drie de voorste kanalen komen. Dit geeft een wat onnatuurlijk geluidsbeeld, waarbij de dialogen niet altijd helemaal goed te volgen zijn. Omdat de muziek ook uit de surroundspeakers komt, wordt een soort ruimtelijk karakter gesuggereerd. Deze ruimtelijkheid gaat wel ten koste van het detail. Dit is vooral merkbaar bij die scènes waarbij de surrounds met omgevingsgeluiden erg nadrukkelijk meedoen. Dan klinkt de soundtrack op een onnatuurlijk wijze erg hol. Bij de muziek wordt frequent het LFE kanaal aangesproken, maar echt diep laag heeft de audiotrack niet. Jammer dat de originele stereotrack niet is toegevoegd.

Extra's

De eerste DVD begint met enkele verplichte reclametrailers van andere Just uitgaven. Deze set heeft geen extra’s.

De vier DVD’s zijn verpakt in een uitvouwbare digipack verpakking, die in een kartonnen slipcase zit. Wanneer je de digipack openklapt, vind je korte beschrijvingen van de afleveringen terug en enkele foto's uit de serie. Het geheel ziet er netjes verzorgd uit.

Conclusie

De hoog gewaardeerde NCRV twaalfdelige televisieserie Zwarte Sneeuw werd in 1996 voor het eerst uitgezonden. De serie vertelt het verhaal van de 21-jarige Eva Bender die plotseling wordt geconfronteerd met het bericht dat haar ouders door onbekende oorzaak een ongeluk hebben gehad. Haar moeder is op slag dood, haar vader ligt in coma. Vanaf dat moment neemt haar leven een andere wending. Ze ontdekt dat haar vader een mysterieus dubbelleven leidde.
De 4 DVD set van Just Entertainment bevat de complete twaalf afleveringen van de serie. De beeld- en geluidskwaliteit van de serie zijn redelijk. Extra’s heeft deze set niet.

Laatste reacties

Richard B.  |  31-03-2008

Deze serie doet voor Amsterdam wat Twin Peaks deed voor de bossen van de Amerikaanse staat Washington. ;) Een heel sfeervolle en mysterieuze serie dit. En ze w...
Lees meer >

Richard B.  |  25-03-2008

Beetje rare keuze dat beeldformaat. Ik hoop dat ze hem nog eens in echt volwaardig 16:9 uitbrengen (mits de serie ook echt in breedbeeld is opgenomen natuurlijk...
Lees meer >

Frank  |  27-11-2007

De webwinkel van de NCRV heeft 'm niet. Ze verkopen alleen de DVD, maar die is dan ook nog niet zo lang geleden uitgebracht. De CD echter al 11 jaar geleden.
Lees meer >

Quido  |  27-11-2007

Ook niet via de webwinkel van de NCRV? Dacht hem daar laatst nog gezien te hebben. Van Cloaca is helaas geen soundtrack-cd uitgebracht.
Lees meer >

Frank  |  27-11-2007

Double T Music heeft destijds in samenwerking met de NCRV een soundtrack uitgebracht, maar deze is volgens mij niet meer verkrijgbaar.
Lees meer >

1101  |  27-11-2007

De muziek van deze serie is een klassiek geval van 'hoe was het ook alweer....'. Kort geleden op tv een aflevering gezien en toen geprobeerd de muziek in mijn k...
Lees meer >

steven van dijk  |  27-11-2007

Ja, en jouw longen zijn zwart ??:wink: Weet ik niet, ik ben bang van wel maar kan ook zijn doordat er veel auto's rijden in Utreg.:-D
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  27-11-2007

Dat was in een tijd dat er nog gerookt mocht worden, zonder gezeur etc. Ik neem aan dat jij een anti-roker bent.:-D Ja, en jouw longen zijn zwart ??:wink:
Lees meer >

steven van dijk  |  26-11-2007

Ik kan me bij deze serie ook niet ontrekken aan de gedachte dat de tabaks industrie het nodige sponsorgeld heeft toegestoken, want te pas en te onpas wordt er ...
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  26-11-2007

Onlangs in 2 achtereenvolgende dagen bekeken. Een hele zit. Zoals reeds gezegd is het tempo van deze film traag, maar nog net te verwerken als je 'm in korte ti...
Lees meer >

deweb  |  06-05-2007

Dat moet je ook zeker niet doen. Hoewel de serie ronduit traag is, is wel zo goed als álles belangrijk.
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  04-05-2007

Lijkt me een interessante serie om is een keer te zien,ik zag hem wel is op tv voorbij flitsen maar nooit gevolgd omdat ik niet een serie ga volgen waar al een ...
Lees meer >

Quido  |  03-05-2007

Prachtige serie. Geluid van de dvd vond ik ook goed, alleen de dialogen klonken soms wat onevenwichtig. Muziek en sounddesign klonk daarentegen mooi vol en warm...
Lees meer >

Quido  |  03-05-2007

Vreemd, vond het geluid erg goed klinken. Was er zelfs erg enthousiast over. Zal hem nog eens opzetten binnenkort.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Drugs Grof Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:5
Extra's:0
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.