Shawshank Redemption, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
25-07-2007

Totaalbeoordeling:

9.4
DVD

Shawshank Redemption, The (DVD)
Samenvatting

In 1949 wordt bankier Andy Dufresne (Tim Robbins) veroordeeld tot levenslange gevangenis, nadat hij schuldig is bevonden aan de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Dit ondanks het feit dat hij volhoudt onschuldig te zijn. Andy wordt naar de zwaarbewaakte Shawshank gevangenis gestuurd, waar de streng religieuze gevangenisdirecteur Norton (Bob Gunton) de scepter zwaait. Samen met hoofdbewaker Hadley (Clancy Brown) houdt Norton er een regiem van strenge tucht op na. In de gevangenis wordt raakt Andy bevriend met Ellis ‘Red’ Boyd Redding (Morgan Freeman). Red is de man die in de gevangenis tegen betaling alles kan regelen. Andy vraagt een kleine ‘steenhamer’ om in de cel zijn archeologische hobby weer op te pakken. De eerste maanden zijn niet makkelijk voor Andy, als de gewelddadige bende de Zusters hebben dwingen tot seksuele 'diensten'. Maar Andy ondergaat in de gevangenis alles met een uitstraling van ongenaakbare rust. Naast de vriendschap met Red houden nog twee dingen Andy op de been. Samen met de oudere Brooks (James Whitmore) bouwt hij de gevangenisbibliotheek om en Andy krijgt speciale privileges als hij de bewakers helpt met hun belastingaangifte. Uiteindelijk leidt dit laatste ertoe dat Andy de boekhouding van directeur Norton mag doen. En zo lijkt Andy de rest van zijn dagen in de Shawshank gevangenis te slijten. Of toch niet?

Commentaar

Ondanks de nog jonge leeftijd van The Shawshank Redemption van regisseur Frank Darabont, hij maakte de film in 1994, behoort deze film al tot de categorie ‘filmklassiekers’. In 1995 kreeg The Shawshank Redemption zeven Oscar nominaties, waaronder die voor beste film, beste script en beste acteur (Morgan Freeman), maar geen van de beeldjes werd gewonnen. Aanvankelijk was de film geheel niet succesvol. In de jaren ’90 deed de bioscooprelease van de film het slecht. Maar de film werd in de jaren ’90 een van de meest gehuurde titels op video en groeide in de jaren daarna uit tot één van de meest bejubelde films.
The Shawshank Redemption is gebaseerd op het korte Stephen King verhaal “Rita Hayworth & Shawshank Redemption”. Stephen King is vooral bekend van zijn horrorthriller, maar heeft ook enkele bijzondere gevangenisverhalen geschreven. The Shawshank Redemption is een verhaal over hoop, vriendschap en overleving binnen de muren van een streng bewaakte gevangenis. Wat Rita Hayworth met Shawshank van doen heeft, wordt wel duidelijk als je de film bekijkt. Zij heeft alles te maken met de sublieme ontknoping van het verhaal. Regisseur Frank Darabont kreeg de rechten voor de verfilming voor slechts één dollar van Stephen King. Stephen King stimuleerde jonge filmmakers door hen de rechten van zijn korte verhalen voor slechts één dollar te verkopen. Darabont kreeg van regisseur Rob Reiner een bod van 2½ miljoen dollar om de rechten aan hem te verkopen, maar Darabont besloot uiteindelijk om het verhaal zelf te gaan verfilmen. In 1983 had Darabont ook al een kort verhaal van King verfilmd, getiteld The Woman in the Room. De film is geproduceerd door Castle Rock Entertainment, de productiemaatschappij die opgericht is door Rob Reiner.
De acteerprestaties zijn van grote klasse. Tim Robbins zet een indrukwekkende rol als Andy Dufresne neer. Aanvankelijk was de rol van Dufresne aangeboden aan acteur Tom Hanks, maar die had met Forrest Gump op dat moment andere verplichtingen. Darabont en Hanks werkten daarna wel samen in Darabont’s verfilming van Stephen King’s The Green Mile , dat ook een gevangenisverhaal is. Acteur Kevin Costner heeft de rol geweigerd en heeft naar verluid daar achteraf veel spijt van gehad. Gelukkig maar dat Costner de rol weigerde en Tim Robbins uiteindelijk de kans kreeg de rol te spelen. De andere hoofdrol wordt gespeeld door Morgan Freeman. Volgens velen is dit één van Freeman’s beste rollen die hij heeft gespeeld. Andere prachtige rollen zijn van Bob Gunton als de gevangenisdirecteur Norton, Clancy Brown als de sadistische hoofdbewaker en James Whitmore als de grijze bibliothecaris die zich alleen nog maar binnen de gevangenismuren vertrouwd voelt. Cameraman Roger Deakins heeft alles fraai in beeld gebracht, ook dit leverde een Oscar nominatie op. The Shawshank Redemption is een film die je gezien moet hebben.

Onder het label Essential Cinema brengt Dutch Filmworks “een unieke verzameling films uit die de afgelopen jaren door een combinatie van hoge kwaliteit, cultstatus, taboe doorbrekende thema’s en carrièrebepalende momenten van cast en crew een unieke plaats in de filmgeschiedenis heeft gekregen”. The Shawshank Redemption is eerder al door Universal op DVD uitgebracht. Zie hieronder voor een korte beeldvergelijking tussen beide releases.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Thriller
Regio: 2
Jaar: 1994
Speelduur: 136 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664046593

Extra's

  • Filmografie

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke beeldformaat van de film voor de bioscooprelease is 1.85:1. Dit was ook het beeldformaat van de oude Universal release uit 2001 (zie screenshot 3). Op deze nieuwe Dutch Filmworks uitgave staat de film in het marginaal afwijkende 1.78:1 beeldformaat, waarbij het beeld anamorf is vastgelegd. Het beeld van deze uitgave ziet er zeer fraai uit. Vergelijk screenshot 4 van deze nieuwe uitgave maar eens met screenshot 3 van de oude Universal uitgave. Het verschil tussen beide is duidelijk zichtbaar, met een duidelijke verbetering bij de nieuwe Dutch Filmworks uitgave.
De verdere beschrijving van het beeld gaat over de nieuwe Dutch Filmworks uitgave. Kleuren zijn goed verzadigd en ogen natuurlijk. Het beeld is scherp en heeft een goede detaillering. Edge enhancement is niet toegepast. Filmgrain is niet aanwezig. Het beeld oogt schoon en is vrij van artefacten. De ragfijne belijning van de gevangenishemden leidt af en toe tot lichte aliasing of moiré. De gemiddelde bitrate voor het beeld ligt op ongeveer 7 Mbit/s. Bij de begin- en eindtitels valt een lichte telecine woble (wiebelen van het beeld) op, maar is verder niet storend. Als geheel een zeer fraai beeld dat de sfeer van de film uitstekend tot zijn recht laat komen. De film is verdeeld in zes chapterstops. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een mooi klein, goed leesbaar lettertype en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) op de DVD. Er is ook een Dolby Digital 2.0 stereotrack (bitrate 224 kb/s) aanwezig. We bespreken alleen de Dolby Digital 5.1 surroundtrack. De nadruk van deze soundtrack ligt op de voorste drie kanalen. Het merendeel van de filmgeluiden beperkt zich tot de frontspeakers. De filmmuziek van Thomas Newman komt met een goede stereospreiding uit de frontspeakers. De surrounds worden heel subtiel gebruikt om het geheel een ruimtelijk karakter te geven, al zijn de surrounds meestentijds nauwelijks hoorbaar. De subwoofer wordt voornamelijk gebruikt om enkele momenten de muziek extra laag te geven. De dialogen komen, uiteraard, goed te verstaan uit de centerspeaker.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische plaatjes met achtergrondgeluid. Deze DVD heeft geen extra’s. Spijtig genoeg missen we dus de extra's zoals die te vinden zijn op de buitenlandse 10-jarige jubileum release van de film. Zeer waarschijnlijk heeft dit met rechtenkwesties te maken, aangezien het om andere uitgevers gaat. Bij de DVD uitgave zit een acht pagina’s tellend boekje met een korte filmografie van de film en enkele filmfoto’s. De keepcase zit in een kartonnen slipcase met dezelfde afbeelding als de cover.

Conclusie

The Shawshank Redemption is een verhaal over hoop, vriendschap en overleving binnen de muren van een streng bewaakte gevangenis. Tim Robbins speelt de tot levenslang veroordeelde bankier, Morgan Freeman is de ritselaar binnen de gevangenis waarmee hij bevriend raakt. Frank Darabont verfilmde het korte verhaal van Stephen King. De film is in twaalf jaar tijd uitgegroeid tot een ‘klassieker’ met de status van ‘beste film aller tijden’. De beeld- en geluidskwaliteit van deze Dutch Filmworks uitgave zijn prima in orde. Extra’s heeft deze release helaas niet, behalve een booklet met een korte filmografie. The Shawshank Redemption is een film die je gezien moet hebben.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Lex v/d Moolen  |  03-09-2008

Voor mij een directe aanschaf.
Lees meer >

TJ Weissel  |  03-09-2008

Komt eind deze maand uit op Blu, misschien het wachten waard? http://ecx.images-amazon.com/images/I/51AuphHq-DL._SS500_.jpg
Lees meer >

Richard B.  |  01-09-2008

M'n mening over deze film is na de laatste kijkbeurt niet veranderd, maar deze dvd-uitgave heeft wel een erg mooie transfer. En hij is momenteel ook voor heel w...
Lees meer >

BrianB  |  03-01-2008

Omdat de 3-disc UK uitgave van Carlton momenteel erg goedkoop is, ging ik even aan vergelijken. Ik moet echter bij m'n mening blijven dat het beeld van de "Esse...
Lees meer >

MatrixTom  |  02-01-2008

Omdat de 3-disc UK uitgave van Carlton momenteel erg goedkoop is, ging ik even aan vergelijken. Ik moet echter bij m'n mening blijven dat het beeld van de "Esse...
Lees meer >

TheGodfather  |  28-10-2007

Geweldige film, maar zeker niet 1 van de beste aller tijden IMO. En inderdaad ontzettend jammer van de matige release. De beeldkwaliteit mag dan verbeterd zijn ...
Lees meer >

rein  |  25-10-2007

Deze heeft gewoon nog een dolby digital 2.0.
Lees meer >

hstadman  |  18-08-2007

Arnold schrijft dit; De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) op de DVD. Er is ook een Dolby Digital 2.0 ster...
Lees meer >

Hugo R  |  18-08-2007

Deze gisteren weer eens gekeken (de R2UK 3-disc) en blijft toch een geweldige film. Simpel verhaal, maar geweldig gespeeld en uitgewerkt. Blijft echt heel goed,...
Lees meer >

Bolo  |  05-08-2007

Briljante film 1 van mijn beste in de collectie.
Lees meer >

Werner  |  03-08-2007

In het audiocommentaar (dat niet op deze uitgave staat, maar wel op de R1 en R2UK) spreekt Frank Darabont hierover. Er waren wel stukken uitgeknipt, maar die vo...
Lees meer >

BrianB  |  03-08-2007

Ik had het ook niet bedoeld in de zin van, langer dus beter. Ik was gewoon erg benieuwd naar eventueel verwijderde scenes. Ze hadden ook als extra op de DVD gez...
Lees meer >

DMaarten  |  03-08-2007

Ik heb deze DVD vandaag binnen gekregen en even snel bekeken. De beeldkwaliteit is zoveel beter dan de oude versie. Mooie uitgave ook. same here, ook gisteren g...
Lees meer >

Jeroen D  |  31-07-2007

Ik heb deze DVD vandaag binnen gekregen en even snel bekeken. De beeldkwaliteit is zoveel beter dan de oude versie. Mooie uitgave ook.
Lees meer >

Frank  |  31-07-2007

Inderdaad een coverfout. Via het menu kun je trouwens niet de audiotracks selecteren. Dat moet handmatig.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:2
8.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 56
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.