Rocky Horror Picture Show, The (25 jarige jubileum editie)

Recensent:
Arnold van Oostrum
05-09-2001

Totaalbeoordeling:

1.7
DVD

Rocky Horror Picture Show, The (25 jarige jubileum editie) (DVD)
Samenvatting

Op de trouwerij van goede vrienden van Janet (Susan Sarandon) en Brad (Barry Bostwick), vangt Susan na afloop het bruidsboeket. Volgens goed gebruik betekent dit dat Susan de volgende is die zal trouwen. Susan en Brad zijn heerlijk verliefd op elkaar. Ze hebben elkaar ontmoet bij dr. Everett Scott (Jonathan Adams). Ze willen dan ook naar hem gaan om hun huwelijksplannen bekend te maken. Maar op weg naar dr. Scott, in een vreselijke onweersbui, krijgt de auto van Brad een klapband. Ook de reserveband is lek, dus er zit niets anders op dan hulp halen bij een kasteel dat ze zojuist waren gepasseerd. En dat hadden ze beter niet kunnen doen. Want in het kasteel woont dr. Frank-N-Furter (Tim Curry), een travestiet gekleed in jarretels en met teveel make-up op. Eenmaal in het kasteel worden Susan en Brad uitgenodigd te blijven eten en slapen. Een weigering van deze uitnodiging zit er niet in.
En zo maken Susan en Brad kennis met de hulpjes Riff Raff (Richard O’Brien) en Magenta (Patricia Quinn). En ook met Columbia (Nell Campbell) en vele andere vreemde gasten. Al snel komen Susan en Brad erachter dat al deze rare mensen van de planeet Transsexual komen uit het sterrenstelsel Transylvania. Verder maken ze nog kennis met Eddie (Meat Loaf), een neef van dr. Scott. Frank-N-Furter heeft zijn hersenen gebruikt voor zijn ‘Frankenstein’ creatie, de blonde spierbundel Rocky (Peter Hinwood). Het verhaal wordt verteld en van commentaar voorzien door een criminoloog, gespeeld door Charles Gray.
Zowel Susan en Brad worden ’s avond in bed verleid door dr. Frank-N-Furter, met verstrekkende gevolgen die zijn climax krijgen op de grote ‘Floor Show’. Voor Susan en Brad wordt dit een ervaring om nooit meer te vergeten.

Commentaar

The Rocky Horror Show is een ‘erotische nachtmerrie buiten iedere proporties’. Het is een rockmusical, geschreven door Richard O’Brien, een bizarre persiflage op de horror, science fiction en B-films van de jaren ‘50/’60. In 1974 heeft Jim Sharman er een film van gemaakt. Alles in de film is juist extra dik en erg overdreven aangezet. En dat maakte de film juist succesvol. De Fox studio’s zagen er aanvankelijk niet veel heil in, en hadden niet kunnen vermoeden dat de film na de première een regelrechte rage ontketende.
The Rocky Horror Picture Show is geen film … het is een ervaring. Want in Amerika wordt deze film niet gewoon bekeken. Nee, het is een interactieve film die ook van het publiek actie en reactie verwacht, zoals het gooien met rijst, met confetti en toiletpapier en het gebruiken van een krant om te voorkomen dat je nat wordt van het elkaar natspuiten met waterpistooltjes. Ook bij het bekijken van de DVD zijn deze en vele andere rekwisieten nodig (zie ook bij de extra’s). In de afgelopen 25 jaar is het succes van deze film en musical alleen maar gegroeid, heeft het vele tv-shows gekend en heeft een ware cultstatus gekregen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, Muziekfilm, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 1975
Speelduur: 96 min
Verpakking: Scanavo Keep Case
Beeldverhouding: 1.66:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626008804

Extra's

 • Weggeknipte scènes
 • Photo Gallery
 • Bioscooptrailers
 • Audiocommentaar van Richard O’Brien en Patricia Quinn
 • Interactieve bioscoopervaring
 • Videoclip ‘Hot Patootie’
 • Documentaire ‘Rocky Horror Double Feature Video Show’
 • Featurette ‘Rocky on VH1’
 • Singalongs
 • Informatieboekje (12 pagina’s)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 1.66:1 en staat ook zo anamorf op de DVD. De film is alweer zo’n 25 jaar oud, maar het geremasterde beeld ziet er uitstekend uit. Kleuren zijn mooi en natuurlijk. Ook de scherpte en detaillering zijn prima. Het contrast en het zwartniveau zijn uitstekend. Het beeld is ook totaal vrij van ongerechtigheden. En soms is een heel lichte beeldruis zichtbaar. Kortom, een uitstekend beeld.
De film is prima verdeeld in 36 tracks. De laagwisseling ligt tussen twee scènes, is kort waarneembaar maar niet storend. De ondertiteling (wit) is duidelijk en staat netjes in het beeld. Ook de vele songs zijn ondertiteld.

Geluidskwaliteit

De originele mono soundtrack is volledig gerestaureerd en opnieuw gemixt in Dolby Digital 5.1 (met een bitrate van 384 kb/s). Hierbij is de originele stereo soundtrack van het muziekalbum ook gebruikt. De film leeft helemaal van de muziek en die komt erg mooi en ruimtelijk uit de speakers. Het totale geluid heeft een lekker laag en een goede detaillering in het hoog. Als je de soundtrack hoort, zou je niet zeggen dat deze alweer 25 jaar oud is.
Er is goed gebruik gemaakt van alle kanalen, maar de soundtrack is toch vooral op de voorste kanalen gericht, de achterkanalen worden goed gebruikt voor de ambiance en ruimtelijkheid in de muziek en omgevingsgeluiden. Vooral bij effecten worden agressief gebruik gemaakt van de achterkanalen in split-surround, zoals bv. bij de onweersbui.
Bij de dialogen kun je wel merken dat de soundtrack van origine mono is. De dialogen en zangstemmen komen goed hoorbaar uit het centerkanaal. In sommige liedjes is de zang niet helemaal synchroon met de lipbewegingen, maar ik weet niet of dat alleen aan deze transfer ligt. Al met al een prima soundtrack.

Extra's

Deze set bestaat uit 2 DVD’s. De breedbeeldmenu’s op de 1e disc zijn mooi vormgegeven filmgerelateerde animaties met stimulerende (Engelse) gesproken toelichtingen en muziek. De menu’s op de 2e disc zijn statische breedbeeldplaatjes zonder achtergrondmuziek.
Op de 1e DVD staat de film, inclusief een paar bijzondere extra’s. De overige vele extra’s staan op de 2e disc. Geen van de extra’s is Nederlands ondertiteld, erg jammer!

Op de 1e disc staat de film met een drietal extra’s die je ‘aan’ kunt zetten om daar tijdens de film van te genieten, te weten:
‘Audiocommentaar’ (DD2.0 – 192 kb/s) door Richard O’Brien en Patricia Quinn.
‘Multi View Theater Experience’, op bepaalde momenten in de film krijg je dan te zien hoe het Amerikaanse bioscooppubliek reageert. De scènes worden ingevoegd middels de ‘seamless branching’ techniek, alhoewel de ingevoegde scènes in 4x3 standaard beeldformaat zijn en van mindere kwaliteit. Ook duurt het soms even voordat de scène wordt getoond (althans bij mijn DVD-speler).
‘Audience Participation’ (DD2.0 – 96 kb/s), op een aparte audiotrack waarbij aan de soundtrack de hoorbare reacties van het Amerikaanse bioscooppubliek zijn toegevoegd. De kwaliteit van deze track is niet zo geweldig.
‘Participation Prompter’, de (Engelstalige) ondertiteling geeft aan wanneer je zelf mee kan doen aan de film. Dit gaat ten koste van de gewone Nederlandse ondertiteling. Deze actiemomenten zijn ook beschreven in het bijgeleverde boekje.

Dan staat op de 1e disc ook nog een verborgen extra (hidden feature), een tweede versie van de film. Kun je die niet zelf vinden, spiek dan even op onze Easter Eggs pagina.

De rest van de vele extra’s staan op de 2e disc.

‘Deleted Musical Scene “Once In A While”’ (beeldformaat 1.78:1 letterbox met DD2.0 - 192 kb/s geluid), een mooie ballad van drie minuten. Echt jammer dat dit liedje uit de film is geknipt.

‘Outtakes’, een 11-tal korte weggeknipte filmfragmenten. Het zijn eigenlijk 4 verschillende scènes die vanuit verschillende camerastandpunten zijn gefilmd. Alles in 1.78:1 letterbox beeldformaat met DD2.0 – 192 kb/s geluid.

‘Rocky On VH-1’, een menukeuze bestaande uit twee extra’s:
Excerpts From VH1\'s \'Behind The Music & Where Are They Now\", een collectie van interviews met de acteurs, opgenomen in 1995 ter gelegenheid van het 20-jarige jubileum en de daarmee samenhangende nieuwe videorelease van de film. Alle interviews zijn in 4x3 standaard beeldformaat met DD2.0 – 192 kb/s geluid.
- Richard O\'Briens Interviews, ruim 6 minuten interviewfragmenten met Richard O’Brien.
- Richard O\'Brien In The Rocky Castle, een 9 minuten durende rondleiding door Richard O’Brien in het Rocky kasteel.
- Susan Sarandon, een 10 minuten durend interview met Susan Sarandon
- Barry Bostwick, een 4 minuten durend interview met Barry Bostwick
- Patricia Quinn, een bijna 7 minuten durend interview met Patricia Quinn
- Meatloaf Aday, een bijna 19 minuten durend interview met Meat Loaf
‘PopUp Video Hot Patootie’ (beeldformaat 4x3 standaard met DD2.0 – 192 kb/s geluid). Een 5 minuten durende videoclip van deze song uit de film met Meat Loaf.

‘Alternate Credit Ending’ (beeldformaat 1.78:1 letterbox met DD2.0 - 192 kb/s monogeluid. Een alternatief einde van de eindaftiteling, bijna 4 minuten.

‘Rocky Horror Double Feature Video Show’ (beeldformaat 4x3 standaard met DD2.0 - 192 kb/s monogeluid). Een ruim 36 minuten durende documentaire over het fenomeen ‘The Rocky Horror Picture Show’. Deze documentaire is in 1995 gemaakt ter gelegenheid van het 20-jarige jubileum en de daarmee samenhangende nieuwe videorelease van de film.

Twee ‘theatrical trailers’ (eentje van 30 seconden en eentje van 3 minuten), beide in 4x3 standaard beeldformaat met DD2.0 – 192 kb/s monogeluid.

Twee ‘Sing-A-Longs’, waarbij je mee kunt zingen met de liedjes ‘Toucha Toucha Touch Me’ en ‘Sweet Transvestite’. Beide gepresenteerd in 1.78:1 letterbox beeldformaat met DD2.0 - 192 kb/s geluid.

‘Misprint Ending’ (beeldformaat 1.78:1 letterbox met DD2.0 - 192 kb/s monogeluid). Een reconstructie van een verkeerde aftiteling die schijnbaar bij de eerste release van de film was gebruikt.

‘Photo Gallery’, een groot aantal foto’s van de film en van de verschillende platenhoezen, gepresenteerd in een 16x9 breedbeeldscherm zonder achtergrondgeluid.

En bij de DVD zit een boekje (12 pagina’s) met ‘een rekwisietenlijst voor het publiek’ en korte biografieën van de acteurs (in het Nederlands en Frans).

Conclusie

‘The Rocky Horror Picture Show’ is geen film … het is een ervaring’. En FOX heeft met deze DVD-set er alles aan gedaan om die ervaring ook in de huiskamer te brengen. De film is met een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit op de disc gezet. De set is voorzien van een indrukwekkende hoeveelheid goede en bijzondere extra’s. En het is te waarderen dat ook een prima verborgen extra op de disc is meegenomen. Al sinds de eerste bioscooprelease is sprake van een ware cult rondom ‘The Rocky Horror Picture Show’. En het is zo apart, dat het niet iedereen zal aanspreken. Maar ik zou zeggen, probeer het gewoon een keer en onderga zelf die bijzondere ervaring.

Vanaf november 2001 is de musical weer te zien (en te beleven) in de verschillende Nederlandse theaters.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Fox Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Frank  |  15-01-2009

Ik denk niet dat het daaraan ligt. Waar het dan wel aan ligt weet ik niet.
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  15-01-2009

Inderdaad. Zowel de film als de uitvoering verdient beter. In ieder geval een ENORM verschil met imdb. Misschien niet besteed aan de nuchtere hollander? :?:
Lees meer >

Nandor  |  30-01-2005

Inderdaad. Zowel de film als de uitvoering verdient beter.
Lees meer >

Richard B.  |  30-01-2005

Erg leuke film en een geweldige dvd. 1,88 als cijfer is echt belachelijk. :x
Lees meer >

piet superlight  |  03-09-2003

You love it or you'll hate it, nothing inbetween. I'm still lovin' it. Een pracht verfilming van de live show, die ik ondertussen ook al diverse keren gezien he...
Lees meer >

BrianB  |  18-07-2002

Leuk zeg, zo'n Philips-tv! Ik heb net deze dvd op m'n computer zitten kijken en wat blijkt? Gewoon 1.66:1, dus m'n tv zorgt er blijkbaar voor dat het beeld auto...
Lees meer >

BrianB  |  17-07-2002

Dan staat op de 1e disc ook nog een verborgen extra (hidden feature), een tweede versie van de film. Wanneer je op het menu de keuze ‘Scene Selections’ aankiest...
Lees meer >

BrianB  |  14-07-2002

Ik heb vrijdag mijn dubbel-dvd hiervan ontvangen en ik heb hem gisteren gekeken, maar bij mij is hij 1.85:1 in plaats van 1.66:1! Bij mij is er dus een gedeelte...
Lees meer >

BrianB  |  01-07-2002

Daar vergis je je in, er zijn zelfs bijzondere vertoningen in openlucht-theaters (Duitsland). Ik ben er zelf nog niet naartoe geweest, in Nederland voor zo...
Lees meer >

Martin de Goeij  |  01-07-2002

RHPS is een goeie film, echt genieten. Heb een al tig-keer gezien en blijft leuk:cool:
Lees meer >

MiKe__LL  |  01-07-2002

Volgens mij heeft de film niet zoveel impact gehad hier in L'Europe Daar vergis je je in, er zijn zelfs bijzondere vertoningen in openlucht-theaters (Duits...
Lees meer >

Danielle Gerards  |  28-06-2002

Volgens mij heeft de film niet zoveel impact gehad hier in L'Europe
Lees meer >

Henk Heideveld  |  28-06-2002

Is het een comedy-comedy of meer een enigzinsserieusbedoeldekijkwezijnexcentriekbezig-comedy? Ik heb einge tijd geleden gezien op bbc (uncut?dont know), maar h...
Lees meer >

Danielle Gerards  |  28-06-2002

ik braak normaal van musicals maar dit vond ik echt wel een coole film: pulp en decadentie overgoten met een aanstekelijke rock soundtrack, meer moet dat nt zi...
Lees meer >

Matt D  |  28-06-2002

ik braak normaal van musicals maar dit vond ik echt wel een coole film: pulp en decadentie overgoten met een aanstekelijke rock soundtrack, meer moet dat nt zij...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
?

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:-
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:10
1.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 864
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.