Full Metal Jacket (nieuwe uitgave)


Full Metal Jacket (nieuwe uitgave) (Blu-ray)
Samenvatting

Full Metal Jacket is een film die ruwweg in tweeën is verdeeld.
Het eerste deel speelt zich af in een US Marines trainingskamp, waar jonge groentjes op hardhandige en haast onmenselijke wijze door de luidruchtige bullebak, drill instructor sergeant Hartman (Lee Ermey) omgevormd worden tot getrainde moordenaars voor de oorlog in Vietnam. Joker (Matthew Modine), Animal Mother (Adam Baldwin), Gomer Pyle (Vincent D’Onofrio), Eightball (Dorian Harewood). Cowboy (Arliss Howard) en anderen worden allemaal ondergedompeld in de hel van het trainingskamp. Aan het eind van de training slaat Gomer Pyle volledig door met alle dramatische gevolgen van dien.
Plaats van handelen verplaatst zich naar Vietnam. We volgen Joker, die verslaggever is bij de ‘Stars & Stripes’ en gelegerd is in een US Marine basis in Da Nang. Na een aanslag op de basis wordt Joker naar de front linies gestuurd voor verslaglegging. Daar ziet hij zijn trainingsmakker Cowboy weer. Als hij met Cowboy’s team mee gaat op pad, worden ze onder vuur genomen door een ‘sniper’ (sluipschutter).

Commentaar

Full Metal Jacket is gebaseerd op de roman ‘The Short-Timers’ van Gustav Hasford, die ook aan het script heeft meegewerkt. Het eerste deel van de film in het trainingskamp is subliem. Ongelooflijk hard en realistisch worden de vernederingen die de groentjes ondergaan in beeld gebracht. In het tweede deel verliest de film wat aan kracht en wordt het een Vietnam film zoals er meerdere zijn. Ook hier weet Kubrick, vooral naar de climax van het einde toe, op indringende wijze de waanzin van de Vietnam oorlog te tonen en laat zien hoe gewone jongens wraakzuchtige ‘moordmachines’ worden. De controverse wordt ook duidelijk gemaakt door de helm die Joker draagt met het opschrift ‘Born to Kill’ terwijl hij ook een button met het peace-symbool draagt.

In 2004 heeft Warner het gehele film oeuvre van Stanley Kubrick uitgebracht in de Stanley Kubrick Collection boxset. Full Metal Jacket is één van de films in deze boxset met gerestaureerd beeld en geluid. Dit is de tweede Hihg Definition release van Full Metal Jacket. Warner heeft de film opnieuw geremastered in High Definition en de uitgave verrijkt met enkele nieuwe extra’s. In deze recensie bekijken we de nieuwe Blu-ray Disc uitgave en maken we natuurlijk een vergelijking met de eerste Blu-ray Disc uitgave van de film. Onze recensie van die eerste Blu-ray Disc uitgave kun je hier nog eens teruglezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Oorlog
Regio: B
Jaar: 1987
Speelduur: 116 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • PCM 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906186272

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Audiocommentaar
  • Full Metal Jacket: Between Good and Evil

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Kubrick heeft zijn films op 35 mm film vastgelegd, waarbij het negatief een beeldverhouding heeft van 1.37:1. Op de DVD uitgave staat de film met het volledige beeld, dus in full frame. De Blu-ray Disc van Full Metal Jackett heeft een 1.85:1 beeldformaat. In de bioscoop is de film vertoond met een 1.66:1 beeldformaat. Het beeld op deze Blu-ray Disc uitgave is nog iets breder, waarbij boven en onder minder beeld zichtbaar is dan bij de eerdere DVD uitgave. De nieuwe Special Edition DVD uitgave heeft nu ook het breedbeeld formaat, net als de Blu-ray Disc uitgave waarover deze recensie gaat.

Het High Definition beeld heeft een resolutie van 1920 * 1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van Microsoft’s VC-1 compressiemethode. Zoals gebruikelijk met High Definition uitgaven is de beeldsnelheid 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid), waardoor je geen last hebt van de vier procent versnelling zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray is 116 minuten tegenover 112 minuten op de PAL DVD uitgave.

Was de beeldkwaliteit van de eerste Blu-ray Disc uitgave een lichte teleurstelling, bij deze nieuwe release zien we een beeld dat er veel beter uitziet. Direct valt op dat de filmgrain in het beeld veel minder is. De filmgrain is nog steeds aanwezig, maar nu zodanig dat dit niet direct als storend wordt ervaren. Bijkomend voordeel is dat de scherpte en detaillering van het beeld nu ook beter zijn. Evenals de kleurbalans. De huidtinten ogen nu meer natuurlijk. De kleurverzadiging is voldoende, al ogen de kleuren een beetje gedateerd. Het beeld is nagenoeg vrij van ongerechtigheden. Kortom, voor een HD release een beeld met voldoende kwaliteit en dat een enorme verbetering is ten opzichte van de voorgaande HD uitgave. De film is opgedeeld in 39 chapterstops. De optionele Nederlandse ondertiteling heeft een mooi klein lettertype dat zich prima laat lezen.

In verband met copyright technische redenen kunnen we de Blu-ray recensies (nog) niet van screenshots voorzien.

Geluidskwaliteit

Bij de originele Engelse soundtrack heb je keuze uit een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en een ongecomprimeerde PCM 5.1 surroundtrack (16 bit / 48 kHz). De vier nasynchronisaties zijn allemaal in Dolby Digital 5.1. Deze laten we verder buiten beschouwing.
De soundtrack is voor zover we kunnen beoordelen niet veranderd en dus kwalitatief gelijk aan de eerste HD release. Voordeel is nu wel dat er een ongecomprimeerde PCM 5.1 track is toegevoegd. De meerwaarde zit hem dan ook vooral in deze PCM track, die nog iets beter klinkt dat de Dolby Digital track. Vooral in het tweede deel van de film met het oorlogsgeweld hoor je de verbetering van de ongecomprimeerde geluidstrack, waarbij met name dynamiek en detaillering beter zijn. Dit komt het richtingsgevoel met rondvliegende kogels en bommen ten goede. Ook de impact van de explosies is groter, mede dankzij een goed strak laag. Nog steeds blijft wel dat de dialogen wat gedateerd klinken en met name in het eerste deel van de film wat schel klinken. Maar ook op dit vlak klinkt de PCM track iets beter dan de Dolby Digital track. Vergeleken bij de DVD uitgave heb je natuurlijk het voordeel van de afwezigheid van de PAL speedup en de hogere bitrate bij de Dolby Digital track. Hierdoor klinkt de Dolby Digital track ook nog iets beter dan zijn DVD tegenhanger. De verschillen zijn echter niet zo heel groot. Bij de Blu-ray Disc uitgave heeft de ongecomprimeerde PCM track wel duidelijk het voordeel.

Extra's

De Blu-ray Disc start automatisch direct met de film. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Deze nieuwe Blu-ray Disc uitgave biedt meer extra’s dan de eerdere uitgave. De extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

Audiocommentary
Acteurs Adam Baldwin, Vincent D’Onofrio en R. Lee Ermey en scenarioschrijver / criticus Jay Cocks hebben een nieuw audiocommentaar ingesproken. Niet het meest boeiende commentaar, waarbij de opmerkingen zich beperken tot de eigen rol en het ophalen van herinneringen. Regelmatig vallen er stiltes.

Full Metal Jacket: Between Good and Evil (31 min)
Een nieuwe retrospectieve documentaire waarin diverse acteurs (Adam Baldwin, Vincent D’Onofrio, R. Lee Ermey en Matthew Modine) en de schrijvers Jay Cocks, John Baxter en David Huggs terugkijken op het maken van de film. Aan de hand van interviewfragmenten worden herinneringen op gehaald, anekdotes verteld en natuurlijk regisseur Stanley Kubrick bejubeld. Interessanter dan het audiocommentaar. Beeldresolutie is 480i SD.

Trailer (1½ min)
De trailer heeft een 1.33:1 beeldformaat met een standaard 480i beeldresolutie.

Conclusie

Full Metal Jacket is een knap stukje filmwerk van regisseur Stanley Kubrick. Een oorlogsfilm die de waanzin van oorlog en het oorlogsgeweld laat zien. Deze nieuwe Blu-ray uitgave biedt een zichtbaar beter beeld dat ook op deze HD release boven en onder bijgesneden is tot het HD breedbeeldformaat. Het geluid klinkt dankzij de ongecomprimeerde PCM 5.1 track iets beter dan de Dolby Digital track. Een nieuw audiocommentaar en een retrospectieve documentaire zijn als extra toegevoegd. Een gedenkwaardige film die nu een betere HD release heeft gekregen.

HD DVD
Full Metal Jacket is ook op HD DVD uitgebracht met nagenoeg dezelfde specificaties. In plaats van een ongecomprimeerde PCM 5.1 track heeft de HD DVD een Dolby True HD 5.1 audiotrack. Overige specificaties zijn gelijk.

Laatste reacties

Marc T.  |  28-09-2009

Heb deze film als Kubrick fan een stuk of 10 keer gezien en vind het nog steeds jammer dat ie halverwege als een plumpudding in elkaar zakt.
Lees meer >

BrianB  |  27-09-2009

Voor mensen die klagen dat het beeld is 'versneden', dat klopt echt niet. Kijk gewoon eens naar de film, de composities komen veel beter over in breedbeeld. Kub...
Lees meer >

Richard B.  |  22-02-2008

Maar we weten wel allemaal dat Kubrick heel bewust in 4:3 filmde. Dat is ook de reden dat bij de eerste uitgaven veel films in 4:3 verschenen zijn. Ik meen ...
Lees meer >

Johan Hendrix  |  23-12-2007

Er worden geen punten afgetrokken omdat de film in Amerika met een beeldformaat van 1.85:1 in de bioscopen heeft gedraaid en in Europa met een beeldformaat van ...
Lees meer >

TJ Weissel  |  22-12-2007

Op DVD worden telkens flink punten afgetrokken als er iets gedaan wordt met het beeldformaat. Waarom wordt hier zo snel overheen gegaan wanneer het over Blu-ray...
Lees meer >

Frank  |  22-12-2007

Er worden geen punten afgetrokken omdat de film in Amerika met een beeldformaat van 1.85:1 in de bioscopen heeft gedraaid en in Europa met een beeldformaat van ...
Lees meer >

Johan Hendrix  |  22-12-2007

Op DVD worden telkens flink punten afgetrokken als er iets gedaan wordt met het beeldformaat. Waarom wordt hier zo snel overheen gegaan wanneer het over Blu-ray...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  19-12-2007

Het eerste deel speelt zich af in een US Marines trainingskamp, waar jonge groentjes op hardhandige en haast onmenselijke wijze door de luidruchtige bullebak, d...
Lees meer >

memphisflash  |  19-12-2007

Ik ga deze wel een keer halen, mischien de US uitgave voor de betere cover ...
Lees meer >

TJ Weissel  |  19-12-2007

Ik vind het op een tragische manier grappig dat ze nu al bij de HD versies ZO SNEL een nieuwe versie uitbrengen... mogen de mensen met de oude versie die gewoon...
Lees meer >

Mathieu Ghekiere  |  19-12-2007

Ik vind het op een tragische manier grappig dat ze nu al bij de HD versies ZO SNEL een nieuwe versie uitbrengen... mogen de mensen met de oude versie die gewoon...
Lees meer >

TJ Weissel  |  19-12-2007

Heb de eerste release hiervan, en ik heb de fuzz nooit echt begrepen, naar goed begrijp had deze film last van overschot aan filmgrain: hoort dit niet gewoon bi...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:4
4.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.