Face/Off


Face/Off (Blu-ray)
Samenvatting

Sean Archer (John Travolta) is een detective die er alles aan doet om de psychotische terrorist Castor Troy (Nicolas Cage) te pakken. Castor is verantwoordelijk voor de dood van Sean’s zoon. Uiteindelijk wordt hij na een zwaar vuurgevecht gearresteerd, maar raakt in een coma. Net voor hij in de coma raakt, heeft hij Sean verteld dat er in San Francisco een biologische bom verborgen ligt. Teneinde op het spoor van de bom te kunnen komen, wordt Sean door regeringsfunctionarissen gevraagd zich voor te doen als Castor om zo contact te kunnen leggen met de broer van Castor. Ze hopen dat die dan zal verraden waar de bom verborgen is. De tijd die nog rest is erg kort. Door middel van een medische ingreep worden de gezichten van Sean en Castor verwisseld. Sean neemt Castor’s leven over, onwetend dat deze intussen ontwaakt is uit zijn coma. Castor weet uit het ziekenhuis te ontsnappen en neemt Sean’s identiteit aan. Sean is als Castor in de gevangenis terecht gekomen. Hoe kan Sean nu nog Castor stoppen, nu hij zelf in de gevangenis zit? Om zijn leven terug te krijgen, moet de echte Sean achter Castor aan...

Commentaar

Face/Off uit 1997 is een film van de uit Hong Kong afkomstige John Woo. Het is na Hard Target (met Jean Claude van Damme) zijn derde film, sinds hij zich op het terrein van Hollywood waagde. In de productie van Face/Off, waarbij acteur Michael Douglas als executive producer optrad, is de hand van Woo duidelijk aanwezig. Kenners van zijn overige werk weten wat dit betekent: veel stijlvolle opnames, een groot aantal slowmotion-shots, een flinke portie over-the-top-actie en om het geheel af te maken een ouderwetse “Mexican stand-off”. Uiteraard ontbreekt ook Woo’s handelsmerk, wegvliegende witte duiven, niet in deze film. Het verhaal over een agent en misdadiger die elkaars gezicht en zodoende elkaars leven overnemen, bevat de nodige plotgaten en komt als geheel niet erg geloofwaardig over. Maar het vormt wel een prima uitgangspunt voor de eerder genoemde spectaculaire actiescènes. Na actiespektakels als The Rock en Con Air laat Nicolas Cage met Face/Off nogmaals zien dat hij uitstekend uit de voeten kan met een rol als actieheld. En in de nieuwe National Treasure films zien we hem daarin ook weer terug. Voor John Travolta betekende Face/Off de voortzetting van de geslaagde samenwerking met John Woo. Een jaar eerder resulteerde deze samenwerking in het vermakelijke Broken Arrow. Travolta en Cage hebben geruime tijd elkaars bewegingen, gezichtsuitdrukkingen en manier van praten bestudeerd om zo een overtuigende rol neer te kunnen zetten. Dit is goed gelukt en het is dan ook opmerkelijk om John Travolta te zien praten en bewegen met de trekjes van Cage en vice versa. Dit alles maakt Face/Off tot een zeer geslaagde actiefilm, waarmee iedere liefhebber zich ruim twee uur prima mee kan vermaken!

Buena Vista heeft nu Face/Off in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc. In deze recensie bespreken we deze Blu-ray Disc uitgave en maken we een vergelijking met de in 2001 gereleasde Special Edition DVD uitgave van de film. De recensie van deze SE uitgave kun je hier nog eens nalezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Misdaad
Regio: B
Jaar: 1997
Speelduur: 138 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Spaans
  • PCM 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418148126

Extra's

  • Action Overload
  • Bioscooptrailer
  • Uitgelichte scènes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. De film staat in 1080/24p op de Blu-ray Disc. Het beeld heeft een resolutie van 1920*1080 beeldpunten en is progressief opgebouwd. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB dual layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. De film heeft op deze Blu-ray de originele filmsnelheid van 24 beelden per seconde. Je hebt dus geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray Disc is 138 minuten tegenover 133 minuten op de PAL DVD uitgave.

De beeldkwaliteit is erg goed, maar niet helemaal perfect. Het beeld ziet er zeer kleurrijk uit, waarbij de huidtinten natuurlijk ogen. In het algemeen is het zwartniveau prima met een mooi diep zwart. Ook het contrast is goed met voldoende schaduwdetail in de donkere delen van het beeld. De scherpte van het beeld is goed met een evenzo goede detaillering. De scherpte-indruk van het beeld is goed, al oogt het beeld een beetje soft en is het beeld niet zoals bij sommige recente films gestoken scherp. In lichte mate is constant een beetje filmgrain in het beeld aanwezig. Als geheel wel een zeer fraai beeld dat mooi filmisch aandoet. Vergeleken bij de DVD oogt het beeld gedetailleerder en kleurrijker. Ook is de diepte werking van het beeld beter. De Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk en heeft een mooi klein, goed leesbaar lettertype. Zoals gebruikelijk bij de Buena Vista Blu-ray Disc uitgaven staat de ondertiteling wat te hoog geplaatst onder in het beeld.

In verband met copyright technische redenen kunnen we de Blu-ray Disc recensies (nog) niet van screenshots voorzien.

Geluidskwaliteit

Wat geluid betreft heb je bij deze Blu-ray Disc uitgave bij de originele Engelstalige soundtrack keuze uit een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en een ongecomprimeerde LPCM 5.1 (16bit / 48kHz – 4,6 Mb/s) soundtrack. Het beste klinkt deze actiefilm bij beluistering van de ongecomprimeerde LPCM 5.1 surroundtrack. Vooral deze actiegerichte soundtrack heeft baat bij de grote(re) dynamiek van de LPCM track. Bij de actiescènes vliegen de kogels je rond de oren en komen de filmgeluiden met bijzonder goed surroundgevoel van alle kanten je tegemoet. De surrounds worden intensief in split-surround (stereo) aangesproken. Het LFE kanaal ondersteunt de actiescènes met een goed laag, dat dankzij de PCM track wel zeer strak klinkt. Bij de actiescènes blijven de dialogen steeds goed te volgen. Bij de incidentele rustigere scènes beperkt het geluid zich meer tot de voorste kanalen, met subtiele achtergrondgeluiden uit de surrounds. Als geheel versterkt de ongecomprimeerde LPCM 5.1 het bioscoopgevoel tijdens het kijken van de film.

Extra's

De Blu-ray Disc start met enkele promotietrailers voor andere Buena Vista Blu-ray Disc uitgaven. De Blu-ray Disc heeft een nieuw vormgegeven menu. Tijdens de film kun je de menu opties ook oproepen. Deze worden dan getoond zonder dat de film wordt onderbroken. Nadat je een extra hebt bekeken, vervolgt de film weer. Op deze Blu-ray Disc uitgave zijn de extra’s van de eerdere Special Edition uitgave overgenomen, al stellen deze eigenlijk niet veel voor. De extra’s hebben 480i (NTSC) resolutie.

Uitgelicht scènes
Een extra dat (bijna) op elke Buena Vista Blu-ray Disc uitgave voorkomt. Je kunt direct naar een paar vooraf geselecteerde scènes in de film gaan. Dit zijn scènes waarvan de samenstellers van de BD uitgave vinden dat die een ‘showcase’ zijn van de mogelijkheden van Blu-ray Disc. Dit onderdeel is in 1080p HD resolutie.

Action Overload (1 min)
Een compilatie van actievolle fragmenten uit de film. Een onzinnige toevoeging, zeker gezien de eerste keuze met uitgelichte scènes.

Bioscooptrailer (2 min)
De bioscooptrailer.

Deze extra’s staan in schril contract met de goed toebedeelde Amerikaanse HD DVD uitgave van de film door Paramount. Die heeft enkele prima achtergronddocumentaires, een tweetal commentaren en enkele verwijderde scènes. Dat de Buena Vista uitgave, die de rechten voor onze regio heeft, minder toebedeeld is, is zeer waarschijnlijk een rechtenkwestie. En dat is jammer.

Conclusie

In Face/Off nemen John Travolta en Nicolas Cage het tegen elkaar op. Zij spelen een FBI agent en een fanatieke crimineel die van gezicht wisselen, met alle consequenties van dien. Deze actiefilm is geregisseerd door John Woo, die een specialist is op het gebied van fraai gefilmde actiescènes. De Blu-ray Disc uitgave van Buena Vista heeft goede HD beeldkwaliteit en een zeer goede PCM 5.1 surround geluidskwaliteit. Op het gebied van de extra’s schiet de uitgave tekort. Face/Off is een lekkere actiefilm voor ruim twee uur pretentieloze actievermaak.

HD DVD
Face/Off is in onze regio niet op HD DVD uitgebracht.

Laatste reacties

socko  |  03-09-2016

Laatst de steelbook bij zavvi gekocht voor minder dan een tientje :) Ik denk dat ik met je mee doe, ook al is iets duurder. jammer dat er lichtelijk in geknipt...
Lees meer >

De_Hollander  |  03-09-2016

Nu kost het daar €15,75 maar is zonder NL subs
Lees meer >

Martin Z.  |  03-09-2016

Laatst de steelbook bij zavvi gekocht voor minder dan een tientje :)
Lees meer >

De_Hollander  |  01-09-2016

Was deze kwijt, en gelukkig weer gevonden. 1 van de beste films, als je deze wil kopen op het moment is er heel moeilijk aan te komen, je betaald bij bol.com zo...
Lees meer >

johnsmeets  |  24-03-2010

uitstekende film deze...
Lees meer >

O.v.Dijk  |  23-03-2010

coole film kan hem blijven kijken, zeker op blu-ray :P
Lees meer >

scheur  |  04-01-2008

Ik vind dit een van de grootste toppers die er is, mocht ik aan de Bleu-ray gaan dan zal ik deze zeker vervangen.(het is overigens niet de bedoeling om alles bi...
Lees meer >

Marcel Hagels  |  30-12-2007

Ik vind dit een goede film maar denk niet dat als ben overgestapt naar HD al mijn films ga herkopen. Tenminste dat hoop ik.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:1
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.