Die Hard 4.0


Die Hard 4.0 (Blu-ray)
Samenvatting

Politieman John McClane (Bruce Willis) moet de computernerd Matthew Farrell (Justin Long) arresteren en op het politiebureau brengen voor verhoor. Nog voordat ze de woning van Farrell verlaten hebben, worden ze onder zwaar vuur genomen. Zich eerst niet bewust wat hen overkomt, wordt het langzamerhand duidelijk dat Farrell een hackers klus heeft gedaan voor een onbekende opdrachtgever. Hij heeft daarmee onbewust meegewerkt aan een computerprogramma om de gehele infrastructuur van Amerika plat te leggen. Brein achter deze ingenieuze aanslag is ex-veiligheidsman Thomas Gabriel (Timothy Olyphant), die wraak wil nemen op de Amerikaanse overheid. Samen met de hulp van computernerd The Warlock (Kevin Smith), die vanuit de kelder van zijn ouderlijk huis een soort netwerk heeft opgebouwd, gaan McLane en Farrell op zoek naar Gabriel om een grote catastrofe te voorkomen.

Commentaar

Twaalf jaar na de derde en laatste Die Hard verfilming, genaamd Die Hard with a Vengeance is Bruce Willis weer terug als de geharde politieman John McLane. En hoe … Al is het haar op zijn hoofd nagenoeg verdwenen en lijkt Bruce Willis wat ouder en stijver, de actie is er niet minder spectaculair om. Al eerder waren er geruchten voor een vierde Die Hard film met Bruce Willis. Dit resulteerde uiteindelijk in de film Tears of the Sun, die niets met Die Hard heeft te maken, maar wel een actiefilm is met Bruce Willis in de hoofdrol. Maar in 2007 was het dan zover. Die Hard 4.0, in Amerika uitgebracht als Live Free or Die Hard blijkt een onvervalste actiefilm met een nog immer perfect gecaste Bruce Willis als inspecteur John McLane. Natuurlijk geholpen met de nodige computer gegenereerde effecten (CGI) is deze Die Hard 4.0 verfilming weer vol gestopt met snelle, adrenalineverhogende harde actiescènes. Soms wat over-the-top, zoals de scène in de tunnel en de wijze waarop een helikopter wordt neergehaald, maar dat mag de pret niet drukken. Qua verhaal zit Die Hard 4.0 weer lekker in elkaar. Een onverschrokken slechterik die met een geniaal plan haast ongenaakbaar blijkt. Maar daarbij buiten onze held John McLane heeft gerekend. Regisseur Len Wiseman, onder andere bekend van Underworld heeft met Die Hard 4.0 een waardige toevoeging aan de Die Hard films gemaakt.
Het begon allemaal in 1988 met de eerste Die Hard film, gemaakt door regisseur John McTiernan. Volgens menigeen, mijzelf incluis, de beste en eigenlijk de enige echte Die Hard film. McTiernan zette met deze Die Hard een standaard neer voor de adrenalineverhogende actiefilms. Twee jaar later kwam Die Hard 2: Die Harder van regisseur Renny Harlin. Een prima actiefilm, maar feitelijk meer van hetzelfde. In 1995 verscheen de derde John McLane film Die Hard with a Vengeance, wederom van John McTiernan. McTiernan bracht met deze film zeer succesvol het Die Hard gevoel terug. En nu dus twaalf jaar later Die Hard 4.0: Live Free or Die Hard, een uitstekende Die Hard verfilming van Len Wiseman.
Naast Bruce Willis in deze verfilming prima gespeelde rollen van Justin Long als de computer hacker en Timothy Olyphant als de ingenieuze slechterik. In de oorspronkelijk opzet van het verhaal zou de computer hacker de zoon van McLane zijn, gespeeld door Justin Timberlake. Maar dit idee is bij de verdere uitwerking van scenario vervallen. De bioscoopversie van de film is op het gebied van geweld en taalgebruik van ingeperkt, zodat de film in Amerika in PG-13 advies zou krijgen. In Nederland heeft de film een 12 jaar advies gekregen. Op de “Ultimate Action Edition” DVD uitgave is het taalgebruik wat grover. De hier besproken Blu-ray Disc uitgave betreft de bioscoopversie van de film.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie
Regio: B
Jaar: 2007
Speelduur: 129 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Pools
 • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Italiaans
 • DTS-HD MA - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626036265

Extra's

 • Bioscooptrailer
 • Analoge held in een digitale wereld
 • Yippie-ki-yay Motherf******!
 • Muziekvideo van Guyz Nite
 • Achter de schermen met Guyz Nite
 • Movie Channel presenteerd Fox Legacy

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

De High Definition beeldkwaliteit van deze Blu-ray Disc is van uitstekende kwaliteit. Het overwegend donkere beeld heeft een prima schaduwdetail, alle details blijven altijd goed zichtbaar. De Blu-ray Disc laat een kleurrijk plaatje zien met een zeer goede kleurverzadiging en contrastrijk en helder beeld. Het beeld is met kleurfilters aangepast om het een blauwachtige, koele sfeer te geven. De scherpte en de detaillering van het beeld zijn beide uitstekend. Dit valt vooral op bij overzichtsscènes, waarbij alles op voor- en achtergrond goed gedetailleerd en zeer scherp is. Ook bij close ups valt de uitstekende detaillering van het beeld op. Het beeld heeft een fraaie diepte, dat gecombineerd met de sfeervolle kleuren een fraai filmisch beeld oplevert. Het beeld is volledig vrij van ongerechtigheden. Kortom, een uitstekende, filmische HD beeldpresentatie. De film is opgedeeld in 37 chapters. De optionele ondertiteling (wit) heeft een goed leesbaar, mooi klein lettertype. De ondertiteling staat geheel in het zichtbare filmvlak geplaatst.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is te beluisteren in DTS HD Master Audio 5.1 surround (48 kHz, 24 bit – gemiddelde bitrate 4,5 Mb/s). De Franse en Italiaanse nasynchronisatie zijn in DTS 5.1 surround (bitrate 754 kb/s) , de Tsjechische track is Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) en de Poolse track is DD2.0 (bitrate 224 kb/s). We beperken ons tot de originele Engelse soundtrack.
Een modern actiespektakel als deze film heeft veel baat bij de hoge kwaliteit DTS HD MA 5.1 surround track. Want bij deze soundtrack komt de vele soms zeer agressieve geluidseffecten, waarbij vrijwel continu de surroundkanalen worden gebruikt, zeer goed tot hun recht. Nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen. De filmmuziek en de omgevingsgeluiden klinken mooi ruimtelijk, mede dankzij het gebruik van de surroundkanalen. De detaillering is uitstekend met een goed gedetailleerd helder hoog. Een soundtrack die ook zeer dynamisch is, mede dankzij de imposante ontploffingen. Het LFE kanaal wordt intensief aangesproken om het geluid extra punch en kracht te geven. De dialogen komen via de centerspeaker en zijn goed te volgen. Een overdonderend klinkende surround soundtrack, die goed de meerwaarde van de hoge audiokwaliteit van Blu-ray Disc laat horen. Een uitstekend klinkende soundtrack die als demonstratiemateriaal kan dienen.

Extra's

De Blu-ray Disc start direct met de film. De Blu-ray Disc maakt gebruikt van een pop-up menu. Bij Blu-ray Discs wordt het menu weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het keuzemenu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt het merendeel van de extra’s zoals ook op de DVD uitgave staan. De extra’s hebben MEGP-2 480i SD beeldkwaliteit (tenzij anders vermeld) en zijn Nederlands ondertiteld.

Analoge held in een digitale wereld: Het make van Die Hard 4.0 (97 min)
Een uitstekende en informatieve making of documentaire van de film. Uiteraard in de geijkte opzet van beelden op de set, interviewfragmenten en filmfragmenten. Nagenoeg alle aspecten van de filmproductie komen langs. Opgedeeld in tien verschillende apart te selecteren hoofdstukken of als één geheel te bekijken.

Yippie-Ki-Yay, MotherF***** (23 min)
Kevin Smith die Bruce Willis interview, waarbij natuurlijk veel aandacht voor de vier Die Hard films.

Muziekvideo: Die Hard door Guyz Nite (4 min)
Een muziekvideo van de New York muziekband Guyz Nite. Oorspronkelijk een illegal muziekvideo die dankzij YouTube erg populair is geworden. In eerste instantie onder druk van Fox verwijderd, maar later door Fox toch als marketing tool gebruikt.

Achter de schermen met Guyz Nite (6 min)
Interview met de band Guyz Nite.

Fox Movie Channel presents Fox Legacy (6 min)
Tom Rothman van Movie Channel bediscussieert de Die Hard franchise.

Bioscooptrailer (2 min)
De bioscooptrailer van Die Hard 4.0, in 1080p HD beeldkwaliteit.

De Blu-ray Disc mist een paar extra als het audiocommentaar en enkele korte featurettes.

Conclusie

Twaalf jaar na de derde en laatste Die Hard verfilming is Bruce Willis weer terug als de geharde politieman John McLane. En hoe … In Die Hard 4.0 moet Willis het als McLane opnemen tegen terrorist die een geniale computeraanval op Amerika uitvoert. Met hulp van een computerhacker en een vreemde computernerd gaat McLane de strijd aan om Amerika te redden van een ondergang. Bruce Willis speelt weer als vanouds de onverschrokken held die niets te dol is, John McLane. Een heerlijke adrenaline verhogende en luidruchtige actiefilm van regisseur Len Wiseman.
De Blu-ray Disc uitgave van 20th Century Fox heeft uitstekende HD beeld en geluidskwaliteit. Op het gebied van de extra’s biedt deze Blu-ray Disc niet alle extra’s van de DVD uitgave. De 1½ uur durende making of documentaire maakt veel goed. Een onderhoudende actiefilm op een nette HD release.

Laatste reacties

DJR  |  19-06-2009

Er is in regio B geen unrated versie te krijgen. Waarom ze op de cover zetten dat er scènes in zitten die te schockerend waren voor de bioscoop weet ik niet. We...
Lees meer >

Frank  |  18-06-2009

Er is in regio B geen unrated versie te krijgen. Waarom ze op de cover zetten dat er scènes in zitten die te schockerend waren voor de bioscoop weet ik niet. We...
Lees meer >

DJR  |  18-06-2009

AvP 2 bevat de bioscoopversie, niet de unrated versie. Dus zo consequent zijn de bij Fox niet. Net ff na gekeken en je hebt gelijk maar waarom adverteren ze da...
Lees meer >

Frank  |  18-06-2009

AvP 2 bevat de bioscoopversie, niet de unrated versie. Dus zo consequent zijn de bij Fox niet.
Lees meer >

DJR  |  18-06-2009

De echte Unrated versie met meer geweld/bloed/grove taal komt vast volgend jaar op Blu-ray. Kan het uitmelken weer beginnen................. Ik hoop dat je gel...
Lees meer >

BrianB  |  17-06-2009

Je klinkt verbaasd.
Lees meer >

Peter van 't Wout  |  17-06-2009

De echte Unrated versie met meer geweld/bloed/grove taal komt vast volgend jaar op Blu-ray. Kan het uitmelken weer beginnen.................
Lees meer >

SuperDre  |  17-08-2008

Nou de meest irritante(in the sense of unbelievable) vond ik toch wel het plaatsen van C4 in de computer van een hacker, en dan ook nog de computer overnemen zo...
Lees meer >

'Terminator4' Ronald Zwar  |  17-08-2008

Over de top (je zou er haast een aparte forumrubriek van maken :-P) - de helicopter neerhalen met een auto (reeds genoemd) - op de straaljager terechtkomen - me...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  15-08-2008

Wel als die actie af en toe dusdanig ongeloofwaardig is dat het eerder een stripverfilming lijkt dan een actiefilm. Dat is wat ze over the top noemen. Het is ...
Lees meer >

Alexander D  |  11-08-2008

Als je twee uur lang gefascineerd en stijf van de adrenaline naar iets kan kijken, dan mag het best 4 bolletjes krijgen. Dat een het film enkel en alleen van éé...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  11-08-2008

Waarom komen jullie op 4 bolletjes uit voor een film die het enkel van de actie moet hebben en zelfs daarmee de plank af en toe behoorlijk mis slaat. (dit all...
Lees meer >

-Jaap-  |  11-08-2008

Deze film is gemaakt als PG-13 film, maar tijdens de opnames hebben ze ook rekening gehouden met een Unrated versie voor op DVD etc. Dus Arnold heeft gelijk.
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  11-08-2008

Dat IS dus de geknipte versie ;) Quote van DVD Compare: CUTS: Bluray A America- Fox - No cuts. "PG-13" theatrical version. Bluray A Japan- Fox - No cuts. "P...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  10-08-2008

Mijn complimenten voor deze goede recensie. (y) Er zit echter wel één Engelse spellingsfout in. Het is niet 'Life' maar 'Live', dus 'Live Free or Die Hard'. ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 26
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.