Next Door / Naboer

Recensent:
Ludo Keeris
05-01-2009

Totaalbeoordeling:

5
DVD

Next Door / Naboer (DVD)
Samenvatting

John (Kristoffer Joner) is net verlaten door zijn vriendin Ingrid (Anna Bache-Wiig). Zij komt nog een keer langs om wat laatste spulletjes op te halen. John probeert het nog goed te maken, maar het besluit van Ingrid om te vertrekken staat vast. In de lift ontmoet John de jonge vrouw Anne (Cecile Mosli), die naast hem blijkt te wonen met haar zus Kim (Julia Schacht). Anne vraagt aan John of hij een klusje wil opknappen. Een zware kast moet verschoven worden. De kast moet echter voor de voordeur komen te staan. De twee jonge vrouwen blijken ook allerlei intieme details van John en Ingrid te weten. Argwanend verlaat John het tweetal, niet wetend hoe Anne en Kim aan de informatie zijn gekomen. Een paar dagen later vraagt Anne om op Kim te passen. Ze heeft een trauma en wil niet alleen in huis achterblijven. John besluit na enige aarzeling te helpen. Kim blijkt echter helemaal geen trauma te hebben en wil een spelletje spelen. John kan zich niet beheersen en het spel ontaard uiteindelijk in een bizar seksspel. John heeft zichzelf niet meer onder controle en weet niet meer wat er precies gebeurt.

Commentaar

Next Door (originele Noorse titel is Naboer) is een niet alledaagse horror-thriller uit Noorwegen. Niet het land wat bekend staat om z'n horrorfilms. Maar Next Door is een aardige prent van regisseur Pål Sletaune. Hij staat meer bekend als producer en maakt maar zelden zelf een film. Er zat vier jaar tussen deze film en z'n voorganger You Really Got Me. Next Door gaat over John, een antiheld die gewoon naar z'n werk gaat en wiens relatie net is verbroken. Twee jonge buurvrouwen maken het beest in hem los, waarvan hij zelf nog het meeste schrikt. Sletaune werd vooral geïnspireerd door Alfred Hitchcock. Op de set werd regelmatig de muziek uit films van Hitchcock gedraaid om de juiste sfeer te scheppen. De film deed me zelf meer denken aan Repulsion van Roman Polanski. Met name door de enge sfeer in het huis en het lopen door blijkbaar eindeloze gangen in het huis van de buurvrouwen. Het is een doolhof aan gangen met kamertjes en gesloten deuren. Je bent meteen je oriëntatie kwijt, iets wat ook de bedoeling is van regisseur Sletaune. Je moet net zo verdwaald raken als John zelf, iets wat aardig lukt. Het niveau van Repulsion heeft deze film zeker niet. Maar een slechte film is het ook niet. Het is een ingewikkeld en complex verhaal, waarbij een spel wordt gespeeld met John en daarmee ook met de kijker. Wat is werkelijkheid en wat is fictie? Het wordt niet helemaal duidelijk. Heeft John nu met Ingrid ook zulke bizarre seksspelletjes gespeeld als hij met de buurvrouwen doet? Of beeldt hij zich dat alleen maar in? Een antwoord op deze vragen krijgen we niet. En dat hoeft misschien ook niet. Het zorgt in ieder geval wel voor een flinke dosis spanning, waarbij vooral Kristoffer Joner als John zeer goed acteert. Maar persoonlijk ben ik niet zo gecharmeerd van dit type films. Een liefhebber van het genre of van keiharde SM kan hier zeker meer plezier aan beleven, maar men moet wel weten dat er een aantal scènes in de film voorkomen die niet voor iedereen geschikt zijn.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 73 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Noors
  • Dolby Digital 5.1 - Noors
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Living Colour Entertainment
EAN: 8717774231289

Extra's

  • Trailer
  • Behind the Scenes
  • Also Available
  • Meet the neighbours
  • Mental spaces
  • Funny commercial
  • Funny dance

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in 2.35:1 anamorf beeldformaat op de DVD, wat overeenkomt met het originele formaat. De print bevat opvallend veel kleine beschadigingen. Storend zijn ze niet, maar het aantal is vrij hoog voor een recente film. De transfer heeft veel last van beeldruis, die zowel scherpte als detaillering nadelig beïnvloedt. Het contrast is vrij hoog, waardoor er in de zwarte delen weinig schaduwdetail is. Door de constante bitrate van 8 Mb zijn er nogal wat compressiefoutjes te zien in de achtergrond. De kleuren komen goed over met natuurlijke tinten. Maar over het geheel genomen toch een vrij matige transfer.
De film is onderverdeeld in 8 hoofdstukken, die ook via het menu zijn te kiezen. De optionele ondertiteling is goed verzorgd, waarbij één regel in het beeldvlak is geplaatst.

Geluidskwaliteit

De DVD heeft zowel een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) als een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) geluidstrack. Het geluid op zich is vrij dun. Men beperkt zich tot de meest noodzakelijke geluiden. De dialogen zijn goed te volgen, maar klinken wat nasaal. Bij de meerkanaals track richt het geluid zich hoofdzakelijk op het centerkanaal. De frontkanalen worden eigenlijk alleen maar gebruikt voor muziek en een enkel heel licht atmosfeergeluid. De surroundkanalen slechts voor muziek. Het LFE kanaal doet bij tijd en wijle mee met een diep en strak laag. Vooral de muziek en stiltes zorgen voor de spanning in het geluid.

Extra's

De DVD heeft een geanimeerd menu in 1.78:1 anamorf beeldformaat met fragmenten uit de film als achtergrond. Als geluid is er een fragment uit de filmmuziek gekozen. Alle hieronder genoemde extra's zijn in 4x3 beeldformaat met Dolby Digital 2.0 geluid, behalve waar vermeldt. Alle extra's zijn Nederlands ondertiteld.

Behind the Scenes (14½ min)
Een kijkje op de set van Next Door. De hele set is in de studio gebouwd. Op de set wordt veel muziek gedraaid om in de juiste sfeer te komen. Regisseur Pål Sletaune vertelt over zijn ideeën en inspiratiebronnen.

Meet the Neighbours (3½ min)
Cecile Mosli en Julia Schacht, de twee buurvrouwen in de film, leggen uit wat voor karakters de twee vrouwen zijn en hoe ze zich voorbereidt hebben op hun rollen.

Mental Spaces (5 min)
Het huis van de buurvrouwen is opgebouwd uit veel lange gangen en kleine kamertjes. Net een doolhof. Production-designer Jack van Domburg heeft het huis in de computer ontworpen en het later nagebouwd in de studio.

Funny Commercial (½ min)
Een korte, soort blooper. Acteur Kristoffer Joner prijst in het Engels een krachtig schoonmaakmiddel aan.

Funny Dance (½ min)
Tijdens de opnames werd vaak muziek gedraaid om in de juiste sfeer te komen. Op een van zulke momenten maakt Kristoffer Joner een grappig, sensueel dansje met zichzelf, waarbij de camera dit vastlegt.

Trailer (1½ min)
De bioscooptrailer van de film. Deze trailer is in 2.35:1 anamorf beeldformaat.

Conclusie

John is net verlaten door zijn vriendin Ingrid. Zijn buurvrouw vraagt of hij haar en haar zus wil helpen bij het verzetten van een kast. Dan blijken de vrouwen veel intieme details te weten van hem en Ingrid. John komt in een wereld van waarheid en fictie terecht.
Next Door van de Noorse regisseur Pål Sletaune is een bizarre, soms gewelddadige thriller/horrorfilm. Sletaune speelt met waarheid en fictie, dromen en werkelijkheid. Zodanig dat je ook als kijker regelmatig de draad kwijt bent. De film is stijlvol gedraaid, maar weet als geheel toch niet helemaal te overtuigen. De beeldkwaliteit is vrij matig door de grote hoeveelheid beeldruis. Het geluid is karig, maar wel toepasselijk voor de film. De extra's geven een aardige kijk op het opnamegebeuren van de film. Deze DVD kan een aanwinst zijn voor liefhebbers van het genre. Voor de meer mainstream kijker is de film bij vlagen toch iets te bizar. De DVD is uitgebracht in de reeks Mr. Horror Presents van Living Colour. Samensteller van deze reeks is Jan Doense, voormalig organisator van het Amsterdam Fantastic Film Festival.

Laatste reacties

Oudlid_X5  |  20-01-2009

Hier ben ik heel erg benieuwd naar. Eens kijken waar ik de dvd voor een leuke prijs kan halen.
Lees meer >

Camera Obscura  |  11-01-2009

Kan me wel vinden in de bespreking. Houd best van dit soort films, maar vond Naboer nogal overroepen..
Lees meer >

JT H.  |  05-01-2009

Zeer beklemmende en spannende film, vond hem goed.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:4
4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.