Batman Returns

Recensent:
Arnold van Oostrum
28-01-2009

Totaalbeoordeling:

7
Blu-ray

Batman Returns (Blu-ray)
Samenvatting

In Gotham City is een criminele circusbende actief, die onder leiding zou staan van de bizarre en sinistere Oswald Cobblepot, beter bekend als The Penguin (Danny DeVito). De meedogenloze zakenman Max Shreck (Christopher Walken) heeft duistere plannen voor met Gotham City. Als zijn secretaresse Selina Kyle (Michelle Pfeiffer) achter deze plannen komt, wordt zij door hem zo uit het raam gegooid. Als de mysterieuze Catwoman komt zij ‘herboren’ terug en heeft één doel voor ogen, wraak nemen op Max Schreck. Ondertussen ziet Max Shreck in de persoon van The Penguin zijn kans schoon om zijn plannen voor Gotham City voor elkaar te krijgen. Schreck gaat The Penguin promoten als de nieuwe burgemeester van Gotham City. Batman heeft het ondertussen druk met de circusbende van The Penguin en met Catwoman, die op een vreemde wijze haar zinnen op hem heeft gezet. Kan Batman twee vijanden van dit kaliber wel tegelijk aan?

Commentaar

Drie jaar na het succes van Batman klom regisseur Tim Burton wederom in zijn regisseursstoel om Batman Returns te maken. En wederom speelde acteur Michael Keaton de hoofdrol als de getormenteerde Bruce Wayne en zijn alter ego Batman. Wat opvalt aan deze verfilming is dat Burton verder gaat in het excentrieke en cartooneske karakter van de film. Maar ook nu een weer een serieus getoonde en donker vormgegeven verfilming laat zien. Het bizarre karakter The Penguin - prachtig spel van Danny DeVito trouwens - met zijn uit de kluiten gewassen rubber eendje, zijn een fraaie ‘persiflage’ op Batman en zijn Batmobiel. Mede door de ‘over the top’ karakters spreekt deze verfilming van Tim Burton niet iedereen even positief aan. Burton heeft in deze film ook weer veel aandacht besteed aan het visuele aspect. Zowel de make-up als de special effects zijn in 1993 genomineerd voor een Oscar. Batman’s pak en zijn snelle Batmobiel hebben voor deze film ook een aantal veranderingen ondergaan om het geheel nog ‘realistischer’ te maken. Maar de aandacht in de film verschuift ook meer naar de actiemomenten, die hier wat nadrukkelijker aanwezig zijn. De cast met acteurs als Christopher Walken, Danny DeVito en Michelle Pfeiffer is geweldig. Naast Michael Keaton, die wederom Bruce Wayne / Batman speelt, zijn ook Pat Hingle (als commissaris Gordon) en Michael Gough (als butler Alfred Pennyworth) weer van de partij. Wie ook weer van de partij is, is Burton’s vaste soundtrackcomponist Danny Elfman. Het zeer fraaie thema van Batman dat hij als bij de eerste Batman film introduceerde, wordt ook nu weer gebruikt.

Evenals de eerste Batman film van Burton bleek ook deze Batman Returns verfilming een commercieel succes. Een nieuw vervolg kon dus niet uitblijven. Regisseur Joel Schumacher maakte drie jaar later Batman Forever en twee jaar daarna Batman & Robin.

Warner heeft elk van deze vier Batman films enkele jaren geleden in opgeknapte versie op een 2-DVD Special Edition uitgebracht. Nu zijn deze vier films in High Definition op Blu-ray Disc uitgekomen. In bovenstaande opsomming van de vier Batman films, zijn verwijzingen opgenomen naar onze 2-DVD SE besprekingen, Klik op de cursieve titel en je kunt de DVD bespreking lezen. Hieronder vervolgen we met onze bespreking van Batman Returns op Blu-ray Disc.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie
Regio: B
Jaar: 1992
Speelduur: 126 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 1.0 - Portugees
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Japans
 • Dolby Digital 2.0 - Spaans
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888000755

Extra's

 • Audiocommentaar
 • Theatrical trailer
 • Music Videos
 • Shadows of the Bat: The Cinematic Saga of the Dark Knight
 • Beyond Batman
 • Batman: The Villans
 • The Bat, The Cat and The Penguin
 • Batman: The Heroes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft een 1.78:1 beeldformaat. Dat is nagenoeg gelijk aan de oorspronkelijke bioscoop beeldverhouding van 1.85:1 (zoals op de cover staat aangegeven). Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van SMPTE VC-1 videocodering methode.

Evenals bij Batman was het beeld voor de Special Edition DVD heruitgave opnieuw geremasterd in High Definition kwaliteit. Ook nu oogt het beeld overwegend donker met ingehouden kleuren. Dit sluit aan bij de stijl van de eerste Batman film. Ook bij deze film oogt het beeld niet gestoken scherp, maar heeft het wel een natuurlijk en filmisch aanzien. In de vele donkere scènes wil het schaduwdetail nog wel eens tekort schieten, waarbij het zwart teveel dichtslibt. De kleuren zien er natuurlijk en goed verzadigd uit. Ten opzichte van de DVD ogen de kleuren wat natuurlijker en iets helderder. Er is geen edge enhancement toegepast om de scherpte-indruk te verhogen. Filmgrain is geen issue, het beeld ziet er zuiver en schoon uit. Het filmbeeld is volledig vrij van ongerechtigheden. De hogere resolutie van de Blu-ray Disc en lagere compressie geeft het beeld ten opzichte van de DVD een natuurlijker aanzien. De scherpte en detaillering zijn beide zeker beter dan bij de DVD uitgave. De film is ruimschoots verdeeld in 38 chapterstops. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk leesbaar en netjes onder in het beeld geplaatst.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Warner heeft voor de originele Engelse soundtrack twee keuzemogelijkheden gegeven. De Engelse soundtrack is te beluisteren in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 640 kb/s) en als een lossless gecomprimeerde Dolby True HD 5.1 surroundtrack (48 kHz / 16 bit). Er is ook een aantal nasynchronisaties aanwezig, die we buiten beschouwing laten

Ook bij deze tweede Batman film ligt de nadruk van de soundtrack op de voorste speakers, waarbij de dialogen uit de centerspeaker komen. De zeer fraaie filmmuziek van Danny Elfman komt met een prima stereobeeld uit beide frontspeakers. Vergeleken bij de eerste Batman film worden nu de surroundkanalen nadrukkelijker gebruikt. Zoals gebruikelijk worden de surroundspeakers vooral gebruikt voor de ruimtelijkheid van de muziek en de weergave van omgevingsgeluiden. Ook worden de surroundspeakers nu actief gebruikt voor de geluidseffecten. Het LFE kanaal wordt af en toe aangesproken voor het diepere laag. De soundtrack is goed gedetailleerd in het hoog. De lossless gecomprimeerde DolbyTrueHD klinkt voller, gedetailleerder en natuurlijker vergeleken met de DVD soundtracks. De scherpte in het hoog die op de DVD soundtrack nog aanwezig was, is bij de Dolby TrueHD track veel minder, waardoor de soundtrack aangenamer en rustiger klinkt.

Extra's

De Blu-ray Disc start automatisch direct met de film. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een licht transparante ‘overlay’ op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt dezelfde extra’s als de eerdere 2-disc Special Edition DVD uitgave. De extra’s hebben op deze Blu-ray Disc een 480i NTSC resolutie. De extra’s, met uitzondering van het audiocommentaar, zijn Nederlands ondertiteld.

Commentary by Tim Burton
Net als bij de eerste film geeft regisseur Tim Burton ook nu weer gedurende de film een rustig gesproken maar zeer informatief commentaar op de film. Helaas niet Nederlands ondertiteld.

The Bat, The Cat and The Penguin (22 min)
Een promotionele featurette, toentertijd bedoeld om het publiek alvast warm te draaien voor de nieuw Batman film.

Shadows of the Bat: The Cinematic Saga of the Dark Knight (30 min)
Met Pt. 4: The Darkside of the Knight, het vierde deel van de totaal zesdelige, alles omvattende documentaire over de Batman verfilmingen en alles wat daarbij hoort.

Batman: The Heroes (7 min)
Ook nu weer een korte toelichting op de verschillende karakters in de film. Eerst de goede karakters, te weten Batman en Alfred. Ook hier weer een Play All optie.

Batman: The Villans (11½ min)
En natuurlijk ook weer aandacht voor de slechteriken in de film. Dit zijn dus The Penguin, Catwoman en Max Shreck. En ook hier weer een Play All optie.

Beyond Batman (66 min)
Ook op deze set een uitgebreide en zeer informatieve achter de schermen documentaire over het maken van de film, waarbij verschillende aspecten van de productie aan de orde komen. Er is een Play All optie. Maar alles is ook los te kiezen.

Gotham City Revisited (11½ min)
Ofwel alles over de ‘production design’ van Batman.Returns.

Sleek, Sexy and Sinister (13½ min)
Waarin de kleding van de hoofdpersonen centraal staat.

Making Up The Penguin (8 min)
Elke dag onderging Danny DeVito een uren durende make-up behandeling om hem om te toveren tot The Penguin.

Assembling The Arctic Army (9 min)
Hier zie je hoe je een leger van pinguïns in de film krijgt.

Bats, Mattes and Dark Nights (11½ min)
Gaat over de bijzondere visuele effecten in de film.

Inside the Elfman Studios (11½ min)
Ook nu tekende componist Danny Elfman voor de filmmuziek.

Face to Face Music Video by Siouxsie and the Banshees (4½ min)
Muziekvideoclip van het lied dat tijdens de aftiteling te horen is.

Theatrical Trailer (2 min)
De originele bioscooptrailer in 1.78:1 anamorf beeldformaat.

Conclusie

Met de film Batman Returns maakte regisseur Tim Burton zijn tweede Batman verfilming. Wederom speelde Michael Keaton de rol van Bruce Wayne en alter ego Batman. Ditmaal bindt Batman de strijd aan met een bizarre crimineel genaamd The Penguin, die gesteund wordt door de meedogenloze zakenman Shreck. En dan is er nog de mysterieuze Catwoman, die ook op vreemde wijze haar zinnen heeft gezet op Batman en wraak wil nemen op Max Shreck. Ook nu levert Burton een donkere verfilming waarin de slechteriken meer grotesk en over the top zijn. Naast Michael Keaton spelen Danny DeVito, Michelle Pfeiffer en Christopher Walken prima rollen.
De Blu-ray Disc uitgave van Warner toont het eerder geremasterd beeld en geluid van de film in High Definition kwaliteit. Beide scoren een ruime voldoende. De uitgebreide extra’s van de eerdere 2-DVD set zijn integraal overgenomen op deze Blu-ray Disc uitgave.

Een overzicht van de Batman films op Blu-ray Disc:
- Batman (1989)
- Batman Returns (1992)
- Batman Forever (1995)
- Batman & Robin (1997)
- Batman Begins (2005)
- The Dark Knight (2008)

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

BrianB  |  03-03-2011

Als je de making of echt hebt gezien, had je kunnen weten dat er wel degelijk CGI gebruikt is... ;)
Lees meer >

blraydvd  |  03-03-2011

Hey Mark, Hihi, ...Nee zo bedoel ik het niet :-) Heb de zin een beetje raar neergezet. Ik bedoelde dus, Dat de film zeker niet slecht is, Maar gewoon goed i...
Lees meer >

Mark van L.  |  03-03-2011

Maar het is zeker ook meer dan geen slechte film voor die tijd. Greets Ferry, ... Ferry, wat bedoel je met deze zin? Ik vind het qua stijl/sfeer een stuk be...
Lees meer >

blraydvd  |  03-03-2011

Hey, Zo van de week deel 1 bekeken en beoordeeld en nu is het 2de deel aan de beurt. Kwa HD beeld is hij gelijk aan het eerste deel, Dus gewoon ruim dik in ...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  31-01-2009

Ik kom net van het Batman BD thread en heb volgens mij een deja vú... :mrgreen:
Lees meer >

Lagomorph  |  31-01-2009

Heb voor alle 4 bd's ca. € 57,-- betaald, inclusief verzenden...... :) Ik kom net van het Batman BD thread en heb volgens mij een deja vú...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  29-01-2009

Ten opzichte van de 2-disc dvd editie biedt deze blu-ray niets nieuws..... Jammer.... en om alleen voor een klein beetje beter beeld en geluid weer 25-30 uit te...
Lees meer >

Gandalf the funny  |  29-01-2009

Ten opzichte van de 2-disc dvd editie biedt deze blu-ray niets nieuws..... Jammer.... en om alleen voor een klein beetje beter beeld en geluid weer 25-30 uit te...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
6.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 28
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.