Die Hard with a Vengeance

Recensent:
Arnold van Oostrum
25-03-2009

Totaalbeoordeling:

8.1
Blu-ray

Die Hard with a Vengeance (Blu-ray)
Samenvatting

In het centrum van New York ontploft een bom. Kort daarna meldt de bomlegger zich en vraagt specifiek naar politieagent John McClane (Bruce Willis). Vanwege zijn vele alcoholgebruik is McClane echter geschorst. McClane moet van de onbekende bomlegger in het midden van Harlem een opdracht uitvoeren. Uiteraard brengt hem dat in problemen. Dankzij de lokale winkeleigenaar Zeus (Samuel L. Jackson) kan McClane aardig ongeschonden Harlem weer verlaten. Het is duidelijk dat de bomlegger een spel speelt met McClane en de politie. Iedere opdracht die McClane en Zeus moeten uitvoeren is bijna niet te volbrengen. En dus ontploft nabij het financiëel centrum van New York een zware bom. De bomlegger wordt geïdentificeerd als ene Simon (Jeremy Irons), die met McClane nog een appeltje te schillen heeft vanwege het verleden. McClane en Zeus krijgen een nieuwe onmogelijke opdracht. De politie van New York is in rep en roer als Simon bekend maakt dat op een school in New York een zware bom tot ontploffing wordt gebracht. McClane heeft steeds meer het gevoel dat er iets heel anders aan de hand is. En hij krijgt gelijk …

Commentaar

Die Hard with a Vengenanc is de derde Die Hard film met Bruce Willis in de rol van de geharde politieman John McClane. Het begon allemaal in 1988 met de eerste Die Hard film, gemaakt door regisseur John McTiernan. Volgens menigeen, mijzelf incluis, de beste en eigenlijk de enige echte Die Hard film. McTiernan zette met deze Die Hard een standaard neer voor de adrenalineverhogende actiefilms. Twee jaar later kwam Die Hard 2: Die Harder van regisseur Renny Harlin. Een prima actiefilm, maar feitelijk meer van hetzelfde. In 1995 verscheen dan dit derde deel Die Hard with a Vengeance, met opnieuw John McTiernan als regisseur. Twaalf jaar later speelde Bruce Willis opnieuw het karakter John McClane in Die Hard 4.0: Live Free or Die Hard, een verfilming van regisseur Len Wiseman.
Kijkend naar de vier Die Hard films kun je er een tweedeling in aanbrengen. Het eerst deel speelde zich in een hoog kantoorgebouw af en had daarmee een soort claustrofobisch actiegevoel. Dit werd herhaald in Die Hard 2: Die Harder, dat zich op een vliegveld afspeelt. Bij Die Hard with a Vengeance werd het over een andere boeg gegooid. Nu is het speelveld groter geworden en krijgt een hele stad het te verduren, waarbij een crimineel een ingenieus plan heeft bedacht om de economie te ontwrichten. En dit thema werd feitelijk herhaald in Die Hard 4.0. Uiteraard zijn alle vier verhalen in basis gelijk. Veel adrenalineverhogende actiescènes, prima special effects en een onderhoudend en spannend verhaal. Natuurlijk onze held Bruce Willis als John McClane, de menselijke superheld die met veel vocale herrie en evenzoveel geweld de klus als geen ander weet te klaren. Naast Bruce Willis zie je in deze verfilming prima gespeelde rollen van Samuel L. Jackson als zijn tegensputterende hulp en Jeremy Irons als de ingenieuze slechterik. Oorspronkelijk was de film bedoeld als de derde Lethal Weapon verfilming onder de titel Simon Says. Ook Hollywood heeft weleens last van de werkelijkheid. Vanwege de bomaanslag in Oklahoma City overwoog regisseur John McTiernan de beginscène te laten vervallen of de film later in première te laten gaan. Uiteindelijk is de beginscène niet vervallen maar wel iets aangepast. Die Hard with a Vengeance moet je zien als explosief onderhoudende no-nonsense actiefilm.

Buena Vista heeft Die Hard with a Vengeance nu in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc. Onze recensie van de eerste DVD uitgave kun je hier nog eens nalezen. In deze recensie bekijken we de kwaliteit van de Blu-ray Disc uitgave en maken we een korte vergelijking met de eerdere DVD uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie
Regio: B
Jaar: 1995
Speelduur: 128 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • DTS 5.1 - Duits
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Spaans
 • DTS-HD MA - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418201722

Extra's

 • Trailers
 • Audiocommentaar
 • Visuele Effecten
 • Featurettes en TV specials
 • Achter de schermen en storyboards
 • Interiew en profiel

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

De High Definition beeldkwaliteit van deze Blu-ray Disc is zeer goed. De Blu-ray Disc laat een scherp beeld zien met een goede detaillering. Dit valt vooral op bij overzichtsscènes, waarbij alles op voor- en achtergrond goed gedetailleerd en scherp is. Ook bij close ups valt de uitstekende detaillering op. Het filmbeeld heeft hierdoor een fraaie diepte. In combinatie met de goed verzadigde kleuren levert dit een fraai filmisch beeld op. Het beeld is mooi helder en heeft een goed contrast met prima schaduwdetail. Ongerechtigheden zijn nagenoeg volledig afwezig, een incidenteel spettertje is te bespeuren. De film is opgedeeld in 40 chapters. De optionele ondertiteling (wit) heeft een goed leesbaar, mooi klein lettertype. De ondertiteling staat geheel in het zichtbare filmvlak geplaatst.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is te beluisteren in DTS HD Master Audio 5.1 surround (48 kHz, 24 bit – gemiddelde bitrate 4,5 Mb/s). Op de cover staat foutief DTS – True HD vermeld. Mocht je nog geen DTS HD MA audiodecoder hebben, dan wordt deze soundtrack gedecodeerd als een ‘gewone’ DTS 5.1 surroundtrack (bitrate 1509 kb/s).
Een modern actiespektakel als deze film heeft natuurlijk veel baat bij de hoge kwaliteit DTS HD MA 5.1 surround track. Vooral omdat de soundtrack rijkelijk is voorzien van agressieve geluidseffecten, waarbij vrijwel continu de surroundkanalen worden gebruikt. Nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen. De filmmuziek en de omgevingsgeluiden klinken mooi ruimtelijk, mede dankzij het gebruik van de surroundkanalen. De detaillering is uitstekend met een goed gedetailleerd helder hoog. De soundtrack is zeer dynamisch met een goed verschil tussen zachte subtiele geluiden en de explosieve actie. Het LFE kanaal wordt intensief aangesproken om het geluid extra punch en kracht te geven. De dialogen komen via de centerspeaker en zijn goed te volgen. Een overdonderend klinkende surround soundtrack, die goed de meerwaarde van de hoge audiokwaliteit van Blu-ray Disc laat horen.

Extra's

Na de keuze voor de menutaal start de film automatisch. Bij Blu-ray Disc wordt gebruik gemaakt van pop-up menuschermen, waarbij het menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Op het gebied van de extra’s is deze Blu-ray Disc nagenoeg gelijk aan de DVD uitgave. De extra’s zijn in 480i NTSC resolutie. De extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

Gesproken Toelichting
Regisseur John McTierman, scenarioschrijver Jonathan Hensleigh en producer Andrew G. Vajana geven een onderhoudend en informatief commentaar.

Featurettes en TV-Specials
Met de volgende opties:

Featurette: “Achter de schermen van Die Hard with a Vengeance (22 min)
Een promotionele ‘making of’ van de film uit 1995 met interviewfragmenten, beelden op de set en filmfragmenten.

Featurette: “A Night to Die For / McClane is Back (21½ min)
Beetje een herhaling van bovenstaande featurette. Ook dit is een promotie filmpje met beelden op set en natuurlijk veel filmfragmenten.

Die Hard 3 – Featurette (4 min)
Een korte featurette, ook met een promotionele insteek. Filmfragmenten worden afgewisseld met beelden op de set.

Alternatief Einde (6 min)
Een ander bedacht einde voor de film, optioneel met toelichting van de scenarioschrijver.

Achter de Schermen en Storyboards
Met de volgende opties:

Terreur in de metro (9 min)
Met meer informatie over de scène waarin de ondergrondse metro ontspoort.

Voorbereidingen van het park (10½ min)
Met speciale aandacht voor de scène waarin Bruce Willis als een wilde door Central Park scheurt.

Het opblazen van Bonwit (8 min)
Een featurette waarin de openingsscène van de film wordt besproken.

Storyboard (2 min)
De storyboard tekeningen van de scène in de watertunnel.

Interview en Profiel
Met als keuzemogelijkheden:

Interview met Bruce Willis (6½ min)
Interview met Bruce Willis dat hij gaf naar aanleiding van de promotie van de film.

Schurkenprofiel – Featurette (4½ min)
Met speciale aandacht voor het karakter Simon, gespeeld door Jeremy Irons.

Visuele Effecten (5 min)
Met zeven aparte selecties waarin je stukjes film ziet van de scènes zoals ze gefilmd zijn voordat de speciale effects er aan toegevoegd zijn. Geen verder uitleg.

Trailers (4 min)
Met keuze voor twee bioscooptrailers voor de film.

Conclusie

Die Hard with a Vengeance is de derde Die Hard film met Bruce Willis in de rol van de geharde politieman John McClane. De film gaat over een onbekende bomlegger die John McClane en een onbedoelde hulp met onmogelijke opdrachten dwars door New York stuurt, onder dreiging een schoolgebouw op te blazen. Dit lijkt een wraakactie, maar natuurlijk komt John McClane erachter dat de bomlegger andere bedoelingen heeft. Naast Bruce Willis spelen Samuel L. Jackson als zijn tegensputterende hulp en Jeremy Irons als de ingenieuze slechterik mee. Een heerlijke adrenaline verhogende en luidruchtige actiefilm van regisseur John McTiernan.
De Blu-ray Disc uitgave van Walt Disney Studios Home Entertainment heeft zeer goede HD beeld en geluidskwaliteit. Op het gebied van de extra’s biedt deze Blu-ray Disc de extra’s van de eerdere SE DVD uitgave. Een onderhoudende actiefilm op een nette HD release.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Walt Disney Studios Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Lex v/d Moolen  |  04-04-2009

haha, geweldig :D
Lees meer >

Daan de G.  |  04-04-2009

Speciaal voor kenji! http://www.youtube.com/watch?v=OTyw6cq86kY :D
Lees meer >

Kendorjia  |  26-03-2009

Ik ben een echte Die Hard addict, en dus zal deze er ook wel inkomen. John McClane is voor mij de absolute verpersoonlijking van het woord cool. Deze film is zo...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  26-03-2009

Bedankt voor de tip Aart, de Australische had ik nog niet aan gedacht. (y)
Lees meer >

Aart v. Grootheest  |  25-03-2009

Niet de beste (dat vind ik nog steeds deel 1), maar wel het leukste deel van de vier. Jammer dat ie in Nederland nog erg duur is en helaas in Engeland er nog ni...
Lees meer >

Pascal Barroso  |  25-03-2009

Dat was ook de dialoog waar ik aan dacht :mrgreen:
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  25-03-2009

Beste stukje dialoog uit de serie inderdaad Lex (y)
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  25-03-2009

Deze komt er heel snel in. Ik geniet iedere keer weer zo ontzettend door die wisselwerking tussen Jackson en Willis. Zeus: Why you keep calling me Jésus? I l...
Lees meer >

Pascal Barroso  |  25-03-2009

Deze komt er heel snel in. Ik geniet iedere keer weer zo ontzettend door die wisselwerking tussen Jackson en Willis.
Lees meer >

Frank  |  25-03-2009

Ik heb zelfs het idee dat ze iets in prijs zijn gestegen. Ik zie nu ook prijzen van € 35,- voor Disney-releases, terwijl dat eerst € 30,- (wat trouw...
Lees meer >

Pieter V  |  25-03-2009

Niet de beste (dat vind ik nog steeds deel 1), maar wel het leukste deel van de vier. Jammer dat ie in Nederland nog erg duur is en helaas in Engeland er nog ni...
Lees meer >

Daniël V.  |  25-03-2009

De DVD gaat naar mijn ouders en ik koop de blu-ray (als ik 'm in ieder geval kan vinden voor een voor mij redelijke prijs). Same here. 8) Een dikke Blu-Ray voor...
Lees meer >

Frank  |  25-03-2009

De DVD gaat naar mijn ouders en ik koop de blu-ray (als ik 'm in ieder geval kan vinden voor een voor mij redelijke prijs).
Lees meer >

Frank  |  25-03-2009

De DVD gaat naar mijn ouders en ik koop de blu-ray (als ik 'm in ieder geval kan vinden voor een schappelijke prijs).
Lees meer >

Daan de G.  |  25-03-2009

Niet de beste maar idd wel de leukste! Geweldige rollen van zowel Samuel L Jackson en Bruce Willis! Zie dat deze BR de DVD uitstekend vervangt, mooi!:D
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
8.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 12
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.