Da Vinci Code, The


Da Vinci Code, The (Blu-ray)
Samenvatting

Jacques Saunière (Jean-Pierre Marielle), de curator van het Louvre, wordt in zijn eigen museum vermoord. Voor hij sterft weet hij nog enkele mysterieuze codes op de vloer te schrijven. Voor de Franse politieagent Bezu Fache (Jean Reno) is de Amerikaanse professor in symboliek Robert Langdon (Tom Hanks) de belangrijkste verdachte. Sophie Neveu (Audrey Tautou), de kleindochter van het slachtoffer, denkt daar echter anders over en helpt Langdon te ontsnappen. Samen volgen ze de sporen die Saunière heeft achtergelaten om de echte moordenaar te vinden. Ze worden daarbij niet alleen achternagezeten door Fache en zijn Franse politiecollega’s, maar ook door monnik Silas (Paul Bettany) en zijn opdrachtgever bisschop Aringarosa (Alfred Molina). Langdon en Neveu gaan te rade bij Langdon’s vroegere studievriend Sir Leigh Teabing (Ian McKellen). Van hem horen ze meer over de Priorij van Sion, een mysterieus genootschap dat een bijzonder geheim beschermt. Een geheim over het geloof en het leven van Jezus Christus, dat zo groot is dat het de mensheid voor altijd zal veranderen...

Commentaar

In 2003 verscheen de ‘fact-fiction’ roman “The Da Vinci Code” van de Amerikaanse schrijver Dan Brown. De roman was het vervolg op zijn eerder verschenen thriller “Angels and Demons” (Het Bernini Mysterie). In “Angels and Demons’ wordt een reis terug in de tijd gemaakt om de strijd tussen religie en wetenschap te verklaren. In deze roman spelen de kunstwerken van Gian Lorenzo Bernini in Rome de leidraad in een zoektocht. De verfilming van dit boek is nu (2009) onder de titel Angels and Demons te zien. Met “The Da Vinci Code” hanteert Brown dezelfde aanpak. In dit verhaal een zoektocht naar de Heilige Graal en de ontrafeling van het grootste geheim uit de geschiedenis dat de Kerk eeuwenlang verborgen heeft gehouden. Centraal in deze vertelling staan de kunstwerken van Leonardo da Vinci, en dan met name zijn wereldberoemde fresco ”Het Laatste Avondmaal”. De fictieve thriller bleek een wereldwijde bestseller, het boek is vertaald in 44 talen en wereldwijd werden er zo’n 50 miljoen exemplaren verkocht. Ondanks het feit dat het boek pure fictie is, waarbij Brown handig gebruik maakt van een herkenbaar en realistisch geschetst decor, werd de roman door velen als ‘waarheid’ aangenomen. Mede vanuit deze optiek wekte het boek veel kritiek uit zowel christelijke als wetenschappelijke hoek.

Regisseur Ron Howard, producer Brain Gazer en scriptschrijver Akiva Goldsman werkten al eerder samen bij films als A Beautiful Mind (2001) en Cinderella Man (2005). Met de verfilming van The Da Vinci Code begonnen zij te werken aan een controversieel werk. Bij de verfilming zijn ze dicht bij het boek van Dan Brown gebleven. Brown zelf is betrokken geweest bij het schrijven van het script. Het proces betekende ook dat Brown aanvullingen op het verhaal heeft gemaakt en de film in zekere zin een soort bijgewerkte versie van het boek is. De film is een bijzondere mengeling van een thriller en mysterie. Terwijl de hoofdpersonen op de vlucht zijn voor politie en andere achtervolgers, proberen ze een mysterie op te lossen, waarin de waarheid verscholen ligt achter geheimzinnigheid en bedrog. Actie en spanning worden afgewisselend met momenten van spirituele rust, kalmte en overpeinzingen. Howard heeft de afwisseling tussen deze verschillende kenmerken met goede timing in de film gebracht, wat de film een ‘plezierig ritme’ geeft. Evenals het boek is ook de verfilming met gemengde kritieken ontvangen. Met name de professionele critici lieten zich minder enthousiast over de film uit. Maar het publiek was positief, getuige de ruime bezoekersaantallen in de bioscopen. Het zwaartepunt van de kritieken ligt voornamelijk op de hoofdkarakters. Howard heeft een soort afstandelijk stijl genomen. Beide onderzoekende personen Robert Langdon en Sophie Neveu, prima gespeeld door Tom Hanks en Audrey Tautou, roepen geen hartstochtelijk gevoelens van dramatiek of betrokkenheid op. Een bewuste keuze van Howard, waardoor de aandacht meer ligt op het mysterie en het onderzoek en niet zozeer op de karakters van de hoofdpersonen. Als nadeel zou je kunnen aandragen dat je daardoor als kijker minder betrokken bent bij de hoofdkarakters. Een karakter dat zeker bij de kijkers emotie oproept is de monnik Silas, zeer sterk gespeeld door Paul Bettany. Met name zijn zelfkastijding roept bij menig kijker heftige reacties op. Andere rollen worden gespeeld door Ian McKellen, Alfred Molina, Jean Reno en Jürgen Prochnow. Jean Reno verklaarde dat Dan Brown al bij het schrijven van de thriller hem zag als onderzoekende politiecommissaris Fache. Voor regisseur Ron Howard was er maar één actrice die de rol van Sophie Neveu zou spelen en dat is dus Audrey Tautou. Visueel is het verhaal door Howard prachtig in beeld gebracht. De gekozen locaties in zowel Frankrijk, met onder andere de glazen piramide van het Louvre, Engeland en op Malta zijn zeer fraai gefilmd, evenals de ingelaste ‘historische beelden’. De religieuze sfeer wordt dankzij de muziek effectief naar voren gehaald. De prachtige filmmuziek is afkomstig van meester-componist Hans Zimmer. Met The Da Vinci Code heeft regisseur Ron Howard wederom een zeer fraai staaltje cinema afgeleverd. Een film die niet gemakkelijk wegkijkt, maar het zeker waard is meer dan eens te bekijken.

Van The Da Vinci Code is ook een 25 minuten verlengde versie gemaakt. Met een speelduur van bijna drie uur is deze versie een meer ‘voldragen’ film geworden. De uitbreiding zit in de gehele film verweven in diverse scènes die verlengd zijn. Hiermee geven deze scènes meer inzicht in het handelen van de karakters, zoals bijvoorbeeld bij de bijzondere relatie tussen de monnik Silas en bisschop Aringarosa. Ook wordt nu meer achtergrondinformatie gegeven. Het verhaal verandert hierdoor niet qua inhoud, maar heeft wel meer diepte gekregen. Als geheel zijn deze 25 extra minuten een welkome aanvulling op de film.

Sony Pictures heeft van The Da Vinci Code eerder zowel de bioscoopversie als de verlengde versie op DVD uitgebracht. Nu is alleen de verlengde versie in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc. Dit is de bespreking van deze Blu-ray Disc uitgave. We maken natuurlijk een vergelijking met onze bespreking van de DVD uitgave. Lees hier onze recensie van de DVD uitgave nog eens terug.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Thriller
Jaar: 2006
Speelduur: 174 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby TrueHD 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609659498

Extra's

  • Trailer Angels & Demons
  • First Day on the Set with Ron Howard
  • Unlocking the Code Interactive Picture-in-Picture
  • Select Scenes Commentary with Director Ron Howard
  • CineChat
  • Filmmaker’s Journey
  • Vele achter de schermen featurettes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is volgens het Super 35 mm film proces gefilmd. De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920 * 1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat er geen PAL versnelling is toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc, waarvan 43 GB gebruikt. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) coderingsmethode.

De film heeft vrij donker beeld met een warme uitstraling. De verschillende locaties en ook de ‘historische’ achtergrondscènes zijn met filters bewerkt om een andere sfeer en uitstraling te bewerkstelligen. Dit heeft ook zijn invloed op de beeldkwaliteit. Met name bij deze bewerkte scènes zijn scherpte en detaillering niet zo bijzonder te noemen voor een High Definition uitgave. Maar bij andere scènes ziet het beeld er wel duidelijk scherper en meer gedetailleerd uit dan de DVD uitgave. Kleuren ogen goed verzadigd. Het schaduwdetail is voldoende en beter dan bij de DVD uitgave. Al slibt soms het donkere beeld wat dicht met verlies aan details. In het beeld is redelijk wat filmgrain aanwezig. Dit is de intentie van de regisseur geweest. Bij de flashback scènes is dit zeer duidelijk zichtbaar. Zoals het hoort is bij deze nieuwe film het beeld verder geheel vrij van ongerechtigheden. Ondanks de kritiekpunten ziet het beeld er wel fraai filmisch uit. De film is verdeeld in 24 chapterstops. De ondertiteling (wit) is duidelijk leesbaar en staat netjes onder in het beeld geplaatst. Het lettertype is iets aan de grote kant.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelse taal is een gecomprimeerde Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s). Op de cover staat onjuist de vermelding van een Engelse Dolby TrueHD track. De Franse nasynchronisaties is in lossless gecomprimeerde Dolby True HD 5.1 kwaliteit (16 bit, 48 kHz).
Er is al veel over gezegd en geschreven, het is onbegrijpelijk dat Sony Pictures de keuze heeft gemaakt om de originele soundtrack een lagere kwaliteit te geven dan een nasynchronisatie. Vooral omdat in ons land alleen maar de originele soundtrack wordt beluisterd. Alle andere (Europese) releases hebben wel een Engelstalige Dolby TrueHD soundtrack, maar missen dan de Nederlandse ondertiteling.
De Engelse Dolby Digital soundtrack klinkt wel fraai en sfeervol. De sfeervolle religieus getinte muziek van Hans Zimmer komt met een prima stereobeeld uit de frontspeakers, waarbij de surrounds voor de ruimtelijkheid van de muziek zorgen. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen. De surrounds geven de omgevingsgeluiden subtiel weer en worden gebruikt voor enkele effectgeluiden. Bij de actiescènes zijn ze nadrukkelijker aanwezig. Het LFE kanaal wordt effectief gebruikt voor het diepere laag om de actiemomenten te ondersteunen. Dialogen komen prima verstaanbaar uit de centerspeaker.
Wat kwaliteit betreft is de Dolby Digital track dus identiek aan de DVD uitgave. Enig verschil is dat je nu geen last hebt van de 4% PAL speedup, waardoor de soundtrack nu toch iets voller klinkt. Maar feitelijk verder geen verbetering ten opzichte van de DVD uitgave.

Extra's

De Blu-ray Disc start automatisch direct met de film. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een licht transpante ‘overlay’ op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt dezelfde extra’s als de 2-disc DVD uitgave van de film en heeft daarnaast nog meer extra’s. Alle extra’s hebben 1080/60i HD beeldresolutie en zijn Nederlands ondertiteld.

BD-1

Unlocking the Code Interactive Picture-in-Picture
Gedurende de film zie je op gezette tijden een symbool verschijnen. Druk je dan op de enterknop van je afstandsbediening, dan kun je een soort picture-in-picture (PiP) video bekijken met informatieve fragmenten over de productie van de film. Een alternatief commentaar met een soort visuele toelichting tijdens de film. Deze optie kan alleen afgespeeld worden op Blu-ray Disc speler met de Bonus View functie (de zgn. BD Profile 1.1 spelers) of met een BD Live functie (de zgn. BD Profile 2.0 spelers). De getoonde PiP beelden hebben 480p NTSC beeldresolutie.

Select Scenes Commentary with Director Ron Howard (39 min)
Regisseur Ron Howard geeft bij 27 apart te selecteren scènes een begeleidende toelichting.

Angels & Demons
Een korte impressie van de nieuwe, tweede Dan Brown verfilming met Tom Hanks in de hoofdrol, ingeleid door regisseur Ron Howard.

BD Live
Optie waarvoor je een BD Profile 2.0 speler nodig hebt met internetverbinding. Je krijgt dan een menu te zien met diverse keuzen bestaand uit algemeen materiaal van Sony Pictures of Blu-ray Disc en BD titels van Sony Pictures.

CineChat
Waarbij de BD Live mogelijkheid wordt gebruikt als een soort messenger, waarbij je online berichten kunt uitwisselen met andere “cinechat buddies”.

BD-2

First Day On Set With Ron Howard (2 min)
Korte stukje waarin regisseur Ron Howard met enige opwinding melding maakt te gaan filmen in Parijs en Londen.

A Discussion with Dan Brown (5 min)
Interview met schrijver Dan Brown over het succes van The Da Vinci Code en de verfilming ervan. Verwacht hier geen diepere uitleg van het verhaal. Dan Brown vertelt tevens met een nieuw Robert Langdon verhaal bezig te zijn.

A Portrait of Langdon (7 min)
Waarin het hoofdkarakter van het verhaal nader toegelicht wordt door onder andere schrijver Dan Brown, acteur Tom Hanks, regisseur Ron Howard en producer Brian Gazer. Uiteraard ook hoe blij iedereen met de samenwerking is, waarin Ron Howard onder andere de samenwerking met Hanks in Apollo 13 memoreert.

Who Is Sophie Neveu? (7 min)
Vergelijkbaar met bovenstaande featurette, met nu de aandacht voor het karakter Sophie Neveu en actrice Audrey Tautou. Onder andere ook aandacht voor het casting proces voor deze rol, waarbij diverse Franse actrices auditie hebben gedaan.

Unusual Suspects (18 min)
Waarin uitgebreide aandacht voor de overige acteurs in de film, met een zeer sterke cast in de personen van Jean Reno, Ian McKellen, Alfred Molina, Paul Bettany en diverse anderen.

Magical Places (16 min)
Met aandacht voor de filmlocaties in onder andere Frankrijk, Engeland en Malta. Het grootste gedeelte van deze featurette gaat over het filmen in Het Louvre. Benoemd wordt ook het onderhoud dat de filmmakers met de Franse president Chirac hebben gehad.

Close-Up On Mona Lisa (6½ min)
De Mona Lisa is Leonardo da Vinci’s bekendste werk. Cast en crew van de film kregen de gelegenheid dit wereldberoemde doek in alle rust te bekijken, iets wat maar weinigen gegund is.

Filmmaker’s Journey Part One & Part Two (24½ en 12 min)
Een uitgebreide achter de schermen documentaire waarin je meekijkt op de set tijdens het filmen. Uiteraard veel interviewfragmenten met cast en crew. Deze documentaire geeft eveneens een fraaie indruk van de werkwijze van Ron Howard.

The Codes of The Da Vinci Code (5½ min)
Diverse symbolen spelen een belangrijke rol in het verhaal. Hier een korte toelichting op enkele van deze symbolen.

The Music of The Da Vinci Code (3 min)
Erg kort stukje, veel te kort eigenlijk, over componist Hans Zimmer en zijn soundtrack voor de film.

Book to Screen (11 min)
Featurette over de omzetting van het boek naar het script voor de film.

The Da Vinci Props (10 min)
Een featurette over de gebruikte bijzondere rekwisieten, zoals de cryptex.

The Da Vinci Sets (9 min)
Met aandacht voor de locaties waar de film is opgenomen.

Recreating Works of Art (6 min)
Tja, het aantasten van echte schilderijen zit er niet in, dus werden in de film nagemaakte schilderijen en andere kunstwerken gebruikt.

The Visual Effects World of The Da Vinci Code (15 min)
Waarin de speciale effecten in de film nader worden toegelicht.

Scoring The Da Vinci Code (10 min)
En natuurlijk aandacht voor de fraaie soundtrack van Hans Zimmer.

Trailers
Met keuze uit een aantal trailers van andere Sony Pictures (Blu-ray Disc) uitgaven.

Conclusie

In The Da Vinci Code staat een moordonderzoek centraal, waarin een Amerikaanse professor en een Franse politieagente op het spoor komen van een geheime kerkgenootschap die met grote toewijding waakt over een eeuwenoud geheim. De ontdekking van deze grootste doofpotaffaire uit de geschiedenis van de mensheid blijft niet zonder gevolgen. The Da Vinci Code is de verfilming van de gelijknamige ‘fact-fiction’ roman van de Amerikaanse schrijver Dan Brown. In de hoofdrollen spelen Tom Hanks, Audrey Tautou, Ian McKellen en Jean Reno.
Sony Pictures heeft de verlengde versie van de film in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc. De beeldkwaliteit is goed en in het algemeen een (lichte) verbetering ten opzichte van de DVD uitgave. Doordat er slechts een gewone Dolby Digital track is gebruikt, is de geluidskwaliteit niet beter dan de eerdere DVD uitgave. Qua extra’s is alles overgenomen van de eerdere 2-DVD uitgave, met nog enkele toevoegingen. Een intrigerende, sfeervolle film die niet gemakkelijk wegkijkt, maar het zeker waard is meer dan eens te bekijken.

Laatste reacties

Frank  |  21-11-2011

Op de heruitgave is volgens mij alleen de cover veranderd; waarop nu correct staat aangegeven dat er Franse TrueHD opstaat ipv Engels... De fout op de cover was...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  21-11-2011

Op de heruitgave is volgens mij alleen de cover veranderd; waarop nu correct staat aangegeven dat er Franse TrueHD opstaat ipv Engels...
Lees meer >

hstadman  |  21-11-2011

Ik heb hem onlangs besteld en binnengekregen. Er staat GEEN Engelse HD track op, alleen een Franse HD track! Geluid is goed van de Engelse track, kan altijd bet...
Lees meer >

Ralph71  |  21-11-2011

Weet iemand of de heruitgave van augustus 2011 wel een Engelse HD-track heeft? http://www.bol.com/nl/p/dvd/da-vinci-code-the/1002004011473705/index.html h...
Lees meer >

nlamste3  |  08-10-2009

Nou heb mijn Blu-ray zonder problemen teruggebracht, en ook die van een vriend van mij. Eventjes uitgelegd dat er helemaal geen TrueHD op staat en kreeg gewoon ...
Lees meer >

-Jaap-  |  04-10-2009

Ze hadden gewoon de videobitrate iets omlaag moeten gooien, dat zie je toch amper.
Lees meer >

Richard B.  |  04-10-2009

Moet ik dan de eerste zijn in dit topic die niet over de audio begint? :mrgreen: Ik vond deze versie eigenlijk weinig toevoegen aan de originele cut. Ik had d...
Lees meer >

crocs  |  03-10-2009

De oplossing is heel erg simpel: Je mag deze Blu-ray wettelijk gewoon teruggeven en je geld terug krijgen. Er is namelijk geen sprake van een zogenaamde spijt...
Lees meer >

nlamste3  |  02-10-2009

De oplossing is heel erg simpel: Je mag deze Blu-ray wettelijk gewoon teruggeven en je geld terug krijgen. Er is namelijk geen sprake van een zogenaamde spij...
Lees meer >

Werner  |  20-08-2009

Het staat op de cover ja, maar niet op de disc...
Lees meer >

Frank  |  19-08-2009

Raar dat Sony beweert dat er geen BD bestaat met Engelse True HD en Nederlandse subtitles, op de cover van de BD (hier in België toch) staat er duidelijk een En...
Lees meer >

jurgen42u  |  19-08-2009

Raar dat Sony beweert dat er geen BD bestaat met Engelse True HD en Nederlandse subtitles, op de cover van de BD (hier in België toch) staat er duidelijk een En...
Lees meer >

scorpius  |  30-06-2009

Heb deze blu-ray toch maar aangeschaft. Heb er geen spijt van. De extended versie van de film vind ik een stuk beter dan de bioscoopversie (die ik op dvd had). ...
Lees meer >

Frank  |  11-06-2009

Dat is volgens mij al gedaan, maar dat weet ik niet zeker. Anders kun je zelf natuurlijk ook een mail sturen.
Lees meer >

@tinytim's  |  11-06-2009

Wordt het niet 's tijd om bijvoorbeeld Kassa of Radar over dit soort blunders een mailtje te sturen?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:9
7.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 27
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.