Seven Pounds

Recensent:
Patrick van den Hul
07-07-2009

Totaalbeoordeling:

5.6
DVD

Seven Pounds (DVD)
Samenvatting

Ben Thomas (Will Smith) helpt mensen. Hij heeft zeven mensen geselecteerd wiens leven hij op ingrijpende wijze wil verbeteren. Hij heeft zich tot in de puntjes voorbereid en steekt al zijn tijd en energie in deze ‘missie’. Ben denkt dat niets hem kan stoppen, totdat hij de dodelijk zieke Emily Posa (Rosario Dawson) in levende lijve ontmoet. Ze verzet zich stevig tegen de hulp die deze voor haar volkomen vreemde man schijnbaar onzelfzuchtig aanbiedt. Laten we eerlijk zijn, het is natuurlijk ook vreemd. Doordat hij voor dit geval extra veel moeite moet doen, leert hij Emily goed kennen. Beter dan de bedoeling was. Hij wordt tot over zijn oren verliefd op haar. Ze maakt Ben tot een ander persoon. Maar wat is Bens uiteindelijke plan en zal hij het nog steeds uit kunnen voeren?

Commentaar

Will Smith is ooit begonnen in de muziekindustrie en als komedieacteur maar heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een veelzijdig en gerespecteerd vakman. Hij koos voornamelijk rollen in grote blockbusters en actiefilms die vooral veel charisma vergen en minder van zijn acteertalent. In Smith’s eerdere samenwerking met de regisseur van Seven Pounds, Gabriele Muccino, durfde hij het aan om een moeilijkere rol in een zwaar drama te spelen. Hoewel meningen verschillen, was men in het algemeen positief over zijn prestatie in The Pursuit of Happyness. Deze tweede samenwerking tussen beide heren behoort tot hetzelfde genre, namelijk dat van het all-the-way zware (melo)drama. Het mag gezegd worden, ook hier zet Smith weer een puike prestatie neer. Wat hierbij ook zeker helpt is de mysterieuze insteek van het verhaal. Je weet erg weinig over de protagonist en pas op het allerlaatste moment wordt de grote clou uit de doeken gedaan. Smith wordt naar een hoger niveau getild door de misschien nog wel krachtigere rol van Rosario Dawson. Ze bewandelt op bewonderenswaardige wijze de fijne lijn tussen welgemeend drama en soapachtig melodrama. Een minder punt van de film zijn de vele zijplotjes die nauwelijks uitgewerkt worden. Ook is het nogal misleidend dat Woody Harrelson een hoge positie op de credits krijgt, terwijl hij feitelijk een veredelde cameo op zich neemt. Hetzelfde kan gezegd worden voor een andere redelijke bekend lid van de cast, Barry Pepper, die een iets grotere, maar nog steeds erg kleine rol speelt. Daarnaast is de film wellicht een tikkeltje traag zo nu en dan en kan de speelduur van 2 uur gevoelsmatig wat lang aanvoelen. Als kijker kun je je niet aan de indruk onttrekken dat er soms wel erg duidelijk wordt ingespeeld op je emoties. De personages maken zoveel ellende mee dat je wel met ze mee moet voelen. De ingenieuze plot wijst er echter op dat je als kijker serieus wordt genomen. Bovendien zorgt de ongebruikelijke structuur ervoor dat de film onderhoudend blijft en een nieuwe draai geeft aan een soort verhaal dat al ontzettend vaak verfilmd is. De zware materie komt niet altijd goed uit de verf en de vertelstructuur moet je liggen. Is dit echter het geval dat kun je genieten van een mooi drama met sterk acteerwerk van, en chemie tussen, Smith en Dawson. Seven Pounds is niet zo goed als diens ‘voorganger’ The Pursuit of Happyness maar overtuigt op geheel eigen wijze.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 118 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Audiodescriptie
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609658516

Extra's

  • verwijderde scenes
  • Making Of
  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Featurettes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De originele beeldverhouding van 2.35:1 is heel licht aangepast naar 2.40:1 voor de transfer op deze DVD. De scherpte en hoeveelheid detail zijn niet onaardig, maar kunnen beter. Het beeld maakt soms – misschien bewust – een wat softe en dromerige indruk. Het contrast is doorgaans erg hoog en ook de kleuren hebben soms een licht onnatuurlijke tint. Waar bovenstaande allemaal nog niet zo’n probleem is, laat de transfer wel steekjes vallen in de schaduwen. Deze slibben vaak volledig dicht. Dat het beeld sowieso al donker oogt helpt hier niet bij. Er is dan weer geen sprake van onrechtmatigheden in het beeld, afgezien van wat lichte edge enhancement.
Seven Pounds is verdeeld in een royale 28 hoofdstukken. De Nederlandse ondertiteling is goed geplaatst met één regel in en één regel buiten het actieve beeld.

Geluidskwaliteit

Op de DVD is een Engelstalige Dolby Digital 5.1 audiotrack opgenomen met een bitrate van 448kb/s. Daarnaast is er voor slechtzienden een Engelstalig audiobeschrijving beschikbaar. De geluidstrack weet volledig te overtuigen dankzij een precies en gecontroleerd geluidsbeeld. Dialogen zijn goed verstaanbaar. De nadruk van de geluidseffecten ligt op het stereobeeld uit de voorste speakers. Echter worden ook de achterste luidsprekers regelmatig ingezet voor de emotionele muziek en subtiele geluidseffecten. Dit zorgt voor een mooie ambiance. De subwoofer wordt sporadisch op gecontroleerde wijze ingezet. Een sfeervolle mix die de film op effectieve wijze ondersteunt.

Extra's

Naast de hoofdfilm is er op deze enkele disk nog ruimte gevonden voor een aantal extra’s. Alle extra’s hebben een beeldverhouding van 1.78:1 en Dolby Digital 2.0 audio (192kb/s), tenzij anders vermeld. Ook zijn ze voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Audiocommentaar
Dit commentaar is verzorgd door regisseur Gabriele Muccino. Zijn Engels is niet al te best, maar dit mag de pret niet drukken. Hij heeft namelijk genoeg interessant te vertellen. Wel vallen er soms wat stiltes.

Seven Views on Seven Pounds (30 min.)
Zoals de titel al verklapt bestaat deze making of uit 7 delen. Elk van deze belicht een aspect van het maken van de film. Van script en acteurs tot locaties en montage. Er wordt weer veel met complimenten gestrooid maar zo nu en dan zijn er ook wat interessante beelden van op de set en achter de schermen te zien.

Creating the Perfect Ensemble (12 min.)
Een aspect dat niet in de algemene making of aan bod kwam wordt hier behandeld: de casting. Deze start met hoofdrolspelers Will Smith en Rosario Dawson en richt zich daarna op de bijrollen.

The Box Jellyfish: World’s Deadliest Co-star (5 min.)
Zonder teveel van het verhaal weg te geven kan er gesteld worden dat deze dodelijkste kwal ter wereld een rol speelt in de film. Deze featurette gaat over dit dier. Interessant voor de liefhebbers, maar niet een extra gerelateerd aan filmzaken.

Emily’s Passion: The Art of The Printing Press (8 min.)
Geheel in de stijl van de hierboven besproken extra staat ditmaal een object uit de film centraal: de antieke drukpers. Wederom een beetje vergezocht.

Deleted Scenes (4 min.)
Een viertal nietszeggende verwijderde scènes zijn hier te aanschouwen, variërend in speelduur van een halve minuut tot 2 minuten. Er is geen commentaar beschikbaar.

Trailers
Tenslotte een collectie van maar liefst 8 filmtrailers en 1 promotietrailer voor blu-ray. Allen met Dolby Digital 5.1 (384kb/s) geluid en Nederlandse ondertiteling. De beeldverhouding varieert.

Conclusie

Ben Thomas draagt een zware last met zich mee. Er is hem iets overkomen wat zijn leven diepgaand heeft ontwricht en hem nu drijft tot een mysterieuze missie. Hij doet zich voor als medewerker van de belastingdienst om in contact te komen met zorgvuldig geselecteerde maar voor hem vreemde mensen. Seven Pounds valt te prijzen vanwege de originele vertelwijze en de integere manier waarop complexe emoties worden behandeld. Hoofdrolspelers Smith en Dawson laten het beste van zichzelf zien. De DVD kent een redelijke beeldkwaliteit en een goede audiotrack. De extra’s zijn talrijk maar inhoudelijk niet altijd even interessant.

Laatste reacties

Bas Hokke  |  13-07-2009

Een afschuwelijk slap drama als je het mij vraagt. Je ziet het einde al van kilometers ver afkomen en de 'onderliggende' boodschap ligt er veel te dik op. Ik be...
Lees meer >

Sonic  |  13-07-2009

Een afschuwelijk slap drama als je het mij vraagt. Je ziet het einde al van kilometers ver afkomen en de 'onderliggende' boodschap ligt er veel te dik op. Ik be...
Lees meer >

-Jaap-  |  08-07-2009

Daar houden mensen kennelijk niet van, en is dat ook de reden waarom Children of Men nogal flopte op financieel gebied.
Lees meer >

Joris Springer  |  08-07-2009

Ik vond het persoonlijk een erg depressieve film, vond het dan ook uiteindelijk een rampzalige film, heb nog nooit eerder zo een rotgevoel gehad als wat ik kree...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  08-07-2009

Bij deze film had ik gelijk al iets van brrrrr, die ga ik never nooit niet zien en gelukkig wordt mijn vermoeden bewaarheid... :)
Lees meer >

Pieter V  |  07-07-2009

Film was mij te langzaam. Klein uurtje gekeken daarna afgezet. Geloofde het allemaal wel.
Lees meer >

jeanreno  |  07-07-2009

Op zich geen slechte film. Will Smith is inderdaad ook hier weer op dreef in een serieuze rol. Nadeel vond ik dat je na het 1e uur opeens in de gaten hebt waar ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
3.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.