Millennium: Mannen die Vrouwen Haten

Totaalbeoordeling:

9.1
Blu-ray

Millennium: Mannen die Vrouwen Haten (Blu-ray)
Samenvatting

De onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) werkt bij het blad Millennium, maar hij is aangeklaagd door de directeur van een groot bedrijf wegens smaad. Blomkvist moet drie maanden de cel in, een straf die hij over een half jaar moet gaan uitzitten. Hij twijfelt of hij nog wel bij Millennium kan blijven werken. Computerhackster Lisbeth Salander (Noomi Rapace) heeft in opdracht van Hendrik Vanger (Sven Bertil Taube) het leven van Blomkvist tot in het laatste detail uitgeplozen. Vanger wil namelijk Blomkvist inhuren voor een privéopdracht. Zijn nichtje Harriët is veertig jaar geleden verdwenen. Vermoord, volgens Vanger. Hij wil dat Blomkvist, voordat hij de gevangenis in moet, zich nog eens werpt op de verdwijning van Harriët. De dader moet zich binnen een gezelschap van dertig personen bevinden, waarvan er al een aantal zijn overleden. Blomkvist neemt de opdracht aan, maar komt al snel op een dood spoor. Lisbeth, die via computerhacks de stappen van Blomkvist ongemerkt blijft volgen, heeft een idee om het onderzoek vlot te trekken en besluit Blomkvist te gaan helpen. Samen gaan ze op zoek naar de mogelijke dader van de moord op Harriët en stuiten zo op een bizar moordcomplot.

Commentaar

Millennium: Mannen die Vrouwen Haten (originele Zweedse titel: Män som Hatar Kvinnor) is de verfilming van het eerste boek uit de Millennium trilogie van de Zweedse journalist en schrijver Stieg Larsson. Larsson was een linkse onderzoeksjournalist die zich voornamelijk bezighield met het blootleggen van politieke en financiële schandalen. Hij werkte voor de stichting Expo, die hij zelf had opgericht en was ook de hoofdredacteur van het gelijknamige blad van de stichting. Naast journalist was Larsson ook schrijver. Hij publiceerde enkele kleine boekjes en werkte ondertussen aan een tiendelige reeks rond onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist. Het karakter Mikael Blomkvist is een soort alter ego van Larsson, ze zijn beiden onderzoeksjournalist en werken beiden voor een tijdschrift. Larsson had reeds drie manuscripten geheel klaar toen hij een uitgever ging zoeken. In eerste instantie was niemand geïnteresseerd, maar uiteindelijk wilde uitgeverij Norstedt de boeken uitgeven. Echter, voordat het eerste boek in de schappen van lag overleed Stieg Larsson op 50-jarige leeftijd. Zijn boeken zijn een wereldwijd succes en er zijn reeds tientallen miljoenen exemplaren verkocht, maar Larsson zelf heeft dus nooit van dit mooie resultaat kunnen genieten. De boeken hebben een soort The Da Vinci Code-achtig succes gekregen, waarbij vele fans en toeristen aan de hand van de boeken een tocht door Stockholm maken, langs de lokaties uit het verhaal.
De filmrechten kwamen al voor het verschijnen van de boeken in handen van de produktiemaatschappij Yellow Bird. Zij vroegen de Deen Niels Arden Oplev om de film te regisseren. Die zag het in eerste instantie niet zitten, omdat hij geen trek had in een standaard Zweedse detective. De producent wist hem echter te overtuigen om het toch te doen. Arden Oplev bedong om het op zijn manier te doen en om final cut te hebben, totale controle over het eindresultaat dus. Het verhaal was in het begin bewerkt tot een film van 90 minuten, maar Arden Oplev vond dat er dan teveel uit het boek verloren ging, een boek dat uit ruim vijfhonderdvijftig pagina's bestond. Hij wilde er een versie van 2½ uur van maken en zo geschiedde. Het resultaat is een zeer boeiende en enerverende film met goed uitgewerkte karakters. Vooral het karakter van Lisbeth Salander krijgt in het begin veel aandacht, hoewel ze in de zoektocht naar het verdwenen meisje nauwelijks enige rol van betekenis heeft. Maar later blijkt haar leven en vooral verleden wel degelijk van belang te zijn in de ontwikkeling van het verhaal. Actrice Noomi Rapace weet veel in de rol van Lisbeth te steken en speelt erg goed. Mikael Blomkvist wordt gespeeld door Michael Nyqvist (As it is in Heaven). Ook hij weet zijn rol veel inhoud te geven. De film zelf is een bovengemiddelde, spannende thriller met een verhaal dat ingenieus en sterk in elkaar steekt. De verfilming is soms ruw en hard. Vooral de verkrachtingsscènes rond Lisbeth zijn niet prettig om naar te kijken. Maar ze laten wel zien dat Lisbeth een sterke vrouw is en passen dan ook goed in het verhaal. Voor televisie is er een langere versie gemaakt die uit twee delen van ieder 90 minuten bestaat. Hierin wordt er ook meer aandacht besteed aan de perikelen rond het blad Millennium en de relatie tussen Blomkvist en de hoofdredactrice van het blad. Deze lange televisieversie is ook de versie die hier op DVD en Blu-ray Disc is uitgebracht.
Millennium: Mannen die Vrouwen Haten is het eerste deel uit een trilogie die doet uitkijken naar de komende delen. Het tweede deel uit de reeks wordt in januari 2010 in de bioscopen verwacht, een aantal maanden later gevolgd door deel drie.

Millennium: Mannen die Vrouwen Haten is door Lumière zowel uitgegeven op DVD als Blu-ray Disc. De hieronder besproken uitgave betreft de BD.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Thriller
Regio: B
Jaar: 2009
Speelduur: 179 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080i
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Zweeds
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Lumière Home Entertainment
EAN: 5425019004071

Extra's

  • Trailers
  • Interviews met cast en crew
  • Millennium – The Story
  • The Millennium Tour
  • Making of the Soundtrack

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Millennium: Mannen die Vrouwen Haten staat in een beeldformaat van 1.78:1 op deze Blu-ray Disc uitgave. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB dual layer disc, waarvan ruim 44 GB is gebruikt. Het beeld heeft een resolutie van 1080/50i. Het beeld is interlaced opgebouwd, wat betekent dat het beeld uit 50 samengevoegde halve beelden per seconde bestaat. Dit betekent ook dat de transfer last heeft van de 4% versnelling, zoals ook bij PAL DVD's aan de orde is. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) codering.

De transfer heeft een mooi filmische uitstraling. De scherpte is over het algemeen goed en ook de detaillering is prima in orde. Het contrast is soms wat aan de hoge kant, wat mede door het kille winterlicht veroorzaakt wordt. Er is wat lichte filmgrain waar te nemen, maar nooit in een storende mate. De kleuren hebben vaak een wat winterse, kille uitstraling, maar dat maakt het geheel alleen maar natuurlijker. Ondanks dat het beeld 1080/50i is heeft dat nauwelijks invloed op de kwaliteit. Alleen bij een paar zeer snelle bewegingen is het te merken. Nadelig kunnen we het dus niet noemen. Dat kan niet gezegd worden van het beeldformaat. Het beeld is voor televisie bijgesneden naar 1.78:1 formaat, waarbij het originele bioscoopformaat 2.35:1 is. Er is in deze TV transfer iets minder beeld aan de zijkanten en iets meer beeld aan de bovenkanten zichtbaar. Er is echter geen extended versie van de film in het originele beeldformaat beschikbaar. Daarom heeft uitgever Lumière bewust gekozen om deze versie met het niet-originele beeldformaat op de markt te brengen. De film bestaat uit twee delen, die ieder 10 hoofdstukken bevatten. Het eerste deel eindigt met de aftiteling en het tweede deel heeft ook weer de volledige begincredits. De ondertiteling is goed te volgen, maar bevat wel een paar (kleine) incorrecte vertalingen.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk

Geluidskwaliteit

Het geluid van deze film betreft een lossless DTS-HD Master Audio 5.1 track (16bit/48kHz) in de oorspronkelijke Zweedse taal. Je merkt nauwelijks iets van de 4% afspeelversnelling die bij deze transfer hoort. Het betreft hier een dynamische soundtrack die mooi ruimtelijk klinkt, waarbij de achterkanalen bijna continue actief zijn. Dialogen zijn prima te volgen en zijn voornamelijk aanwezig in het centerkanaal, maar hebben, waar nodig, wat overspraak naar de andere kanalen om de ruimtelijkheid te versterken. Er wordt regelmatig gebruik gemaakt van het LFE-kanaal met een diep en strak laag. De filmmuziek van Jacob Groth is erg sfeerbevorderend en past uitstekend bij de film.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een stijlvol geanimeerd menu in 1.78:1 beeldformaat met een fragment uit de filmmuziek als achtergrondgeluid. Deze Extended Edition zit in een normale keepcase met daaromheen een slipcase met opdruk in reliëf. Er staan een aantal extra's op deze uitgave, die allemaal een beeldformaat hebben van 1.78:1 en Nederlands ondertiteld zijn, behalve waar vermeld.

Millennium – The Story (49 min)
Een uitgebreide en interessante documentaire over het leven en werk van schrijver Stieg Larsson. De makers zijn in gesprek met de uitgever, zijn beste vriend en zelfs zijn vader en broer komen aan het woord. Soms heeft men een wat clichématige aanpak en ziet het er beeldtechnisch niet allemaal even professioneel uit, maar de inhoud is zeer interessant. Het geeft een goed beeld van Larsson en in wat voor omgeving hij moest werken.

The Making of the Soundtrack (4 min)
Een kort item over de opnames van de filmmuziek. Componist Jacob Groth is naar Bratislava getrokken om daar met een orkest onder leiding van dirigent Allan Wilson de muziek voor de gehele trilogie op te nemen. Voor Scandinavische (en ook Europese) begrippen een enorm project en een grote uitdaging.

The Millennium Tour (6 min)
Stieg Larssons beste vriend en de producent van de film neemt de kijker mee op een korte tour door Stockholm om een aantal lokaties uit de film te bekijken. Ondertussen praten ze over Larsson en de film.
Dit item is in 2.35:1 beeldformaat en bevat een korte introductie met Vlaamse voice-over. De rest van het item is Engels gesproken.

Interviews Cast & Crew (10 min)
Korte interviews met de twee hoofdrolspelers en regisseur Niels Arden Oplev. Ze spreken in het Engels over de onderlinge samenwerking, over hoe de karakters opgebouwd werden en hoe bepaalde scènes in elkaar steken.

Trailers (6 min)
De trailers van alle drie de delen van Millennium. De trailer van deel 1 (Mannen die Vrouwen Haten) heeft een beeldformaat van 2.35:1, de overige twee een beeldformaat van 1.78:1.

Conclusie

Onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist wordt ingehuurd om de plotselinge verdwijning van een zestienjarig meisje te onderzoeken. Hij krijgt hulp van computerhackster Lisbeth. Millennium: Mannen die Vrouwen Haten is het eerste deel uit de trilogie van Stieg Larsson over Mikael Blomkvist. Het is een sterke thriller met goed opgebouwde karakters. Deze Blu-ray Disc bevat de Extended Edition, wat zoveel betekent als de tweedelige televisieserie die van de film is gemaakt. Dat betekent wel een aangepast beeldformaat. Het beeld ziet er verder prima uit en heeft nauwelijks enige nadelige bijwerkingen van de 1080/50i transfer. Het geluid klinkt ruimtelijk en steekt prima in elkaar. Er staan een aantal extra's op deze uitgave, waarvan vooral de documentaire rond Stieg Larsson erg interessant is.

Laatste reacties

Tarkus  |  16-03-2012

Opnieuw bekeken, ditmaal op Blu-ray en de extended version. En doordat de prent nog wat langer duurt is ie nog beter, het loont echt de moeite om deze versie ee...
Lees meer >

Franklin1975  |  12-02-2012

Dit weekend de blu-rays van de eerste 2 EE-films gezien (had ze al eerder gezien, op dvd) en het verschil in beeldkwaliteit viel mij meteen op. De 2e film heeft...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  14-07-2010

Ben zeer benieuwd naar de andere delen, alhoewel ik heb begrepen dat ze daar flink minder budget hadden waardoor er veel minder op lovatie is opgenomen. Beetje ...
Lees meer >

Ed Lewis  |  08-03-2010

Ik vond het persoonlijk de beste film die ik heb gezien in 2009. Ik heb de korte versie niet gezien, alleen deze extended, dus ik kan daar niet veel van zeggen,...
Lees meer >

Martino  |  02-03-2010

Deel 3 schijnt weer een stuk beter te zijn en komt eind deze maand uit. Recensie: http://www.movie2movie.nl/index.php?item=190&film=103307&resultSearch=millenni...
Lees meer >

jeanreno  |  02-03-2010

Ik kende het boek niet, maar heb de film gekeken omdat een vriendin van me het boek an het lezen was en het geweldig vond. Prima film, treft op een hoop punten ...
Lees meer >

.:Quadran:.  |  08-01-2010

Ik heb hem nu ook gezien. Het "geknipte" beeldformaat heeft me niet echt gestoord. Ik heb ook geen last gehad van de 1080i (moest ik het niet weten, had ik het ...
Lees meer >

Requiem  |  08-01-2010

Uitstekende film, kan niet anders zeggen, die akelig dicht bij de kwaliteit van het voortreffelijke boek komt! Beeld is overigens prima
Lees meer >

Edwin V  |  27-12-2009

Eergisteren de huur dvd met theatrical cut gezien die wel op 1:2.35 formaat is uitgebracht. Ik heb het boek niet gelezen dus weet niet of ik hier mis. Goede fi...
Lees meer >

Fokkeyou  |  19-12-2009

Ik hoor anders heel wat positieve verhalen over de langere versie die qua plot evenwichtiger schijnt te zijn... Ik vond de theatrical release een aantal crucia...
Lees meer >

Coen P.  |  19-12-2009

Niemand heeft behoefte aan deze "Extended Versie Ik hoor anders heel wat positieve verhalen over de langere versie die qua plot evenwichtiger schijnt te zijn....
Lees meer >

magiccornflake  |  18-12-2009

ik had wel het gevoel dat er enkele gaten in het plot zaten. Blijkbaar zijn die dan niet opgevuld in de EE ?
Lees meer >

MatrixTom  |  17-12-2009

Niemand heeft behoefte aan deze "Extended Versie". Alle relevante filmmateriaal was al in de theatrical cut aanwezig, het feit dat deze versie aan de man gebrac...
Lees meer >

marcelb7  |  17-12-2009

Geloof nu echt maar eens dat dat die 1080i géén belemmering vormt. Blij dat er in ieder geval twee mensen zijn (de scribent en u) die iets verder kijken dan het...
Lees meer >

Jeroen Trapman  |  17-12-2009

Heb gisteren het boek uitgelezen, en gelijk ook het tweede deel aangeschaft (vrouw die met vuur speelde). Deze film krijg ik vandaag of morgen binnen. Ben erg b...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
9.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 41
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.