New World, The (EC)

Recensent:
Ludo Keeris
19-04-2010

Totaalbeoordeling:

8
Blu-ray

New World, The (EC) (Blu-ray)
Samenvatting

Amerika, 17e eeuw. Na een reis van enkele maanden komt de bemanning van drie Engelse schepen aan in de Nieuwe Wereld. Ze slaan hun kamp op vlakbij de plaats waar ze aan land gekomen zijn en beginnen met de voorbereidingen voor het bouwen van een kamp. Ook gaan de mannen het gebied verkennen en één van deze mannen is John Smith (Colin Farrell). Smith zat eigenlijk gevangen aan boord, maar is vrijgelaten door de leider van de expeditie aangezien hij de enige persoon aan boord is met ervaring in het leger. De groep komt al snel in contact met de plaatselijke bevolking. Nadat de twee groepen klaar zijn met elkaar aan te staren wordt Smith al vrij snel gevangen genomen. Het opperhoofd van de stam geeft opdracht Smith te doden, maar hij wordt tegengehouden door zijn dochter Pocahontas (Q'orianka Kilcher). De twee brengen daarna veel tijd met elkaar door en worden verliefd. Op een dag keert Smith terug naar het kamp, waarna de spanningen tussen de lokale bevolking en de Engelsen hoger oplopen. Zowel Smith als Pocahontas komen terecht in werelden die ze niet kennen en komen voor de keus te staan welke te kiezen.

Commentaar

Bijna iedereen kent het verhaal van Pocahontas wel. Dit komt in eerste instantie voornamelijk door de tekenfilm Pocahontas van Disney, maar deze vrouw heeft ook echt bestaan. Evenals John Smith en de The New World voorkomende John Rolfe. De versie van het verhaal van Disney is uiteraard grotendeels geromantiseerd en ook in The New World wordt uitgegaan van een romance tussen Pocahontas en Smith. Historici willen over dit gegeven nog wel eens van mening verschillen, vooral omdat hiervoor geen enkel bewijs te vinden is. Regisseur Terrence Malick heeft met zijn versie van het verhaal echter wel een nauwkeurigere beschrijving van het leven van de prinses gegeven in vergelijking met de versie van Disney. Toch staat een groot gedeelte van de film in het teken van de romance tussen Smith en Pocahontas, waarbij Malick (The Thin Red Line)alle tijd neemt om het verhaal uit de doeken te doen. Op deze Blu-ray Disc vinden we de Extended Cut terug, welke 40 minuten langer duurt dan de bioscoopversie. In deze versie besteedt Malick nog meer tijd aan de romance tussen Pocahontas en Smith. Vooral in het begin is de film daardoor vrij langdradig, maar het verhaal weet daarna genoeg te boeien om de aandacht er bij te houden. Ook zien we nog meer bijzonder fraaie landschappen voorbij komen, die prachtig in beeld zijn gebracht door cameraman Emmanuel Lubezki. Malick neemt uitgebreid de tijd om ons te trakteren op enkele mooie plaatjes van de prachtige natuur. Vrijwel alles is op locatie opgenomen in de staat Virginia, de plaats waar de echte Pocahontas ook gewoond heeft. De verschillen tussen beide versies zijn niet zo heel groot. Het meeste betreft wat uitgebreidere versies van bestaande scènes. Een paar scènes hebben een andere plek gekregen, maar dat verandert niet heel veel aan de context van de film. Al met al is de Extended Cut wat trager dan de bioscoopversie, maar voor fans van Malick hoeft dat geen nadeel te zijn. Zij weten wat ze kunnen verwachten bij een film van deze regisseur, die altijd zijn verhalen vertelt met veel details en in een rustig tempo. Ook weet hij de hoeveelheid romantiek op een niveau te houden zonder dat het allemaal te zoetsappig wordt. Verder laat hij zijn karakters het verhaal grotendeels vertellen door middel van voice-overs en soms wil dit nog wel eens storend werken, maar hier komt het allemaal goed uit de verf. De voice-overs zorgen er namelijk voor dat wij als kijkers een goed beeld krijgen van de gevoelens en emoties van de hoofdpersonen, iets dat zij niet verbaal kunnen uiten doordat ze elkaars taal niet spreken. In dit geval gelden de voice-overs dus als een goede aanvulling op het verhaal.
In de hoofdrollen zien we enkele bekende acteurs en één wat minder bekende, namelijk in de rol van Pocahontas. Deze Q'Orianka Kilcher schittert echter in haar eerste grote rol en geeft de wat meer ervaren acteurs moeiteloos het nakijken. De rol van John Smith wordt gespeeld door Colin Farrell (The Recruit, Phone Booth) en hij brengt het er goed vanaf. Geen schokkend goede acteerprestatie, maar ruimschoots voldoende. Ook Christian Bale (American Psycho, The Dark Knight) is te zien in een wat kleinere rol en ook hij zet een goede rol neer. Verder zien we nog de ervaren Christopher Plummer voorbij komen en is er nog een Nederlander te zien, namelijk Yorick van Wageningen.
De film is aan te raden voor mensen die houden van historische verhalen en romantiek. Het verhaal is bij uitstek geschikt om samen met de partner te bekijken. Voor één keer geen discussie over welke film er bekeken gaat worden, gewoon lekker samen genieten van deze film, maar alleen mag natuurlijk ook.

The New World is eerder door RCV/E1 Entertainment uitgebracht op DVD. De bespreking hieronder betreft de BD-uitgave. Onze bespreking van de DVD kun je hier nog eens nalezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Avontuur, Drama
Regio: A, B, C
Jaar: 2005
Speelduur: 172 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: E1 Entertainment
EAN: 8713045220723

Extra's

  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De HD-transfer op deze Blu-ray Disc wordt gepresenteerd in het originele 2.35:1 beeldformaat. Deze uitgave is een 25GB enkellaags disc, waarvan ruim 23GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de VC-1 videocodering.

De DVD had al een goede beeldkwaliteit en de Blu-ray Disc weet dat te handhaven. Helemaal perfect is het echter niet. Zo zijn er een aantal hele kleine spettertjes waarneembaar, maar echt storend zijn ze niet. Het geheel oogt mooi scherp, met ook nu nog een paar licht softe momenten, net als op de DVD. Maar die momenten zijn schaars. Het beeld heeft een mooie dieptewerking, de prachtige natuuropnames komen uitstekend uit de verf. Het contrast is uitstekend, maar de detaillering in de donkere delen had iets beter gekund, nu loopt het soms wat dicht in het zwart. Een zwart dat er overigens mooi donker uitziet. Er is een lichte beeldruis aanwezig, maar niet in storende vorm. Filmgrain of andere artefacten ontbreken. De kleuren zijn wat minder verzadigd dan op de DVD-versie, waardoor ze nu ook wat natuurlijker overkomen. De transfer is van Amerikaanse afkomst, waarbij de taal van de plaatselijke bevolking in het Engels is ondertiteld. De Nederlandse ondertiteling is hieronder geplaatst, waarbij nog één regel in het beeldvlak staat.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk

Geluidskwaliteit

Het geluid van de Blu-ray Disc bestaat uit een DTS-HD Master Audio 5.1 track (48 kHz/16 bit). De film nodigt uit om prachtig geluid te hebben, vanwege de locaties waar de film is opgenomen. We worden niet teleurgesteld. Het geluid klinkt heel ruimtelijk met veel oog voor detail. De atmosfeergeluiden zijn prachtig en komen uit alle beschikbare kanalen. Zo waan je jezelf midden in de natuur, midden in de wildernis. De film bevat veel voice-overs, die zowel uit het centerkanaal als de frontkanalen komen. De dialogen komen in z'n geheel uit het centerkanaal en klinken mooi warm en vol. De geluidseffecten concentreren zich op de frontkanalen, maar ook in de surroundkanalen komen incidenteel effecten voor. Het LFE-kanaal krijgt alleen wat te doen tijdens de actiescènes, maar doet dat dan met verve met een mooi en strak laag.

Extra's

Deze Blu-ray Disc begint met een aantal promotietrailers, waarna de film direct begint. Een menu is niet beschikbaar.

Conclusie

Drie boten vol Engelsen komen aan in de Nieuwe Wereld na een zeereis van enkele maanden. Eén van die mannen, John Smith, leidt een groep de wildernis in om het gebied te verkennen, maar wordt gevangengenomen door een groep indianen. De dochter van het opperhoofd, Pocahontas, weet te voorkomen dat hij wordt geëxecuteerd en de twee worden verliefd. The New World van regisseur Terence Malick vertelt het verhaal van Pocahontas en John Smith zoals het misschien wel echt gegaan is. Deze Blu-ray Disc bevat de Extended Cut, die 40 minuten langer duurt dan de bioscoopversie. Het verhaal is (nog) wat trager, maar is nog steeds boeiend. Deze uitgave heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit, maar heeft geen extra's. Toch kan men een upgrade overwegen, al was het maar vanwege de langere versie.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door E1 Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Albert Kostwinder  |  03-05-2010

Een andere klacht (wat eigenlijk meer een klacht is over de meeste hedendaagse films) is dat iedereen in deze film er zo atletisch en goed gebouwd uitziet. Da...
Lees meer >

Richard B.  |  03-05-2010

Op zich vind ik het een goeie film, maar wat me wel stoorde is dat de dialogen bijna altijd fluisterend uitgesproken worden. Het is vaak nauwelijks te verstaan ...
Lees meer >

Dai  |  28-04-2010

Ik had een kale blu-ray verwacht, maar dat het zonder menu moet is toch erg armoedig. Te meer omdat een film van zo'n 3 uur je een hoofdstukken selectie oproepb...
Lees meer >

Seus  |  26-04-2010

Het is wel degelijk een avonturen film, alleen had jij een andere verwachting. Dat kan, je hoeft hem niet leuk te vinden. Blijft persoonlijk tenslotte. Wat betr...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  26-04-2010

Albert begrijp mij niet verkeerd, filmisch zag de dvd er al goed uit. Maar ik verwachte in eerste instantie een avonturen film, en dat gevoel heb ik nooit bij T...
Lees meer >

Seus  |  25-04-2010

Ik kan alleen voor mijzelf spreken, ik vind dat er maar weinig blu ray's zijn die er zo fantasisch filmisch uitzien als deze. De film vind ik als extended juist...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  25-04-2010

Ik weet niet of ik mijn dvd-versie voor deze extended bd verwissel. Deze extended duurt behoorlijk langer dan de dvd. En daar zit voor mij meteen al een gro...
Lees meer >

Dai  |  25-04-2010

Mijn belangstelling gewekt maar het betreft een kale blu-ray, de Amerikaanse heeft een paar uurtjes aan extra's.
Lees meer >

Seus  |  25-04-2010

Ik weet niet of ik mijn dvd-versie voor deze extended bd verwissel. Deze extended duurt behoorlijk langer dan de dvd. En daar zit voor mij meteen al een groot...
Lees meer >

McMurphy  |  21-04-2010

Perfect is hij niet nee, maar ik wou dat de LOTR er zo mooi filmisch uit zag. :) Alleen een absoluut meesterwerk kan er zo fraai uit zien, helaas valt LOTR daar...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  20-04-2010

Euh... de Nederlandse blu-ray bevat de Extended Cut! ;) Dacht al, waarom reageert niemand....haha. :)
Lees meer >

Frank  |  19-04-2010

Euh... de Nederlandse blu-ray bevat de Extended Cut! ;)
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  19-04-2010

Er is ook een, in mijn ogen, mooiere extended cut. :) http://www.blu-ray.com/movies/The-New-World-Blu-ray-Review/5573/
Lees meer >

freaky  |  19-04-2010

Wist zelf niet dat deze al uit was bij ons :lol:
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  19-04-2010

Perfect is hij niet nee, maar ik wou dat de LOTR er zo mooi filmisch uit zag. :)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.