Minority Report

Recensent:
Koen Koene
05-06-2010

Totaalbeoordeling:

9.2
Blu-ray

Minority Report (Blu-ray)
Samenvatting

Utopia, de ultieme samenleving, is een ideaal dat wij mensen waarschijnlijk nooit zullen bereiken. Oorlog, ziekte, lijden en moord zijn nu eenmaal onderdelen van onze dagelijkse werkelijkheid. De laatste van deze kwalen der mensheid kan nu eindelijk bestreden worden. Dankzij Precrime, een anti-misdaadcorps in het prachtige Washington van 2054, kunnen nu alle moorden voortijdig voorspeld worden. Drie genetisch gemanipuleerde mensen, Precogs genaamd, krijgen in visioenen beelden van een toekomstige moord te zien. Die beelden worden vastgelegd door Precrime en gebruikt in het preventieve moordonderzoek. De (toekomstige) daders kunnen zo veilig worden opgeborgen, nog voordat de moord is gepleegd. Detective John Anderton (Tom Cruise) van Precrime lost op deze manier vele moorden op, ondanks de vele kritiek. Het probleem is namelijk dat je mensen wegstopt die feitelijk nog niets op hun kerfstok hebben. Juist op het moment dat de afdeling Precrime doorgelicht wordt door een FBI onderzoeker, komt er een ongewoon visioen binnen bij de Precogs.

Commentaar

Als de politie in de toekomst kan kijken en moordenaars oppakken voordat de misdaad begaan wordt, is het dan nog wel een misdaad? En hoe bewijs je nu dat je onschuldig bent van een moord die je nog niet eens gepleegd hebt? Dit zijn vraagstukken die Minority Report (2002) oproept bij de kijker. De film is gebaseerd op het gelijknamige korte verhaal van Philip K. Dick. Deze in 1982 overleden schrijver schreef veel sciencefictionverhalen in het midden van de vorige eeuw. Zijn werk is de basis geweest voor films als Blade Runner en The Matrix. In het werk van Dick zien we vaak thema´s terugkeren als ‘wat is de waarheid, wat is echt?’, ‘bestaat er zoiets als noodlot?’, en meer van dat soort gezellige levensvragen. Dick was een aparte man, die er een zekere vorm van achtervolgingswaanzin op na hield. Zijn werk heeft desondanks een intelligent, filosofisch karakter. Minority Report wordt, naast Artificial Intelligence door Spielberg zelf beschouwd als een film uit zijn ‘experimentele fase’. Spielberg probeert dan ook allerlei stilistische dingen uit, wat we vooral terugzien in de visuele stijl van de film. Maar ook bijvoorbeeld aan het gebruik van klassieke muziek, wat enigszins doet denken aan het werk van zijn overleden vriend Stanley Kubrick. Tom Cruise, die al lange tijd aasde op een samenwerking met Spielberg, speelt met de rol van Tom Anderton één van zijn beste rollen. Hoewel het in essentie een ‘running man’-verhaal is, weten Cruise en Spielberg er toch enorm veel diepgang aan te geven. John Anderton en de wereld om hem heen zijn tot in het kleinste detail uitgewerkt. Ook zit het verhaal weer vol met typische Spielberg-vondsten, zoals de geniale ‘spyder-scène’ met de elektronische spinnetjes. Het verhaal verloopt vlot en de puzzelstukjes die langzaam op hun plaats vallen zetten je als kijker regelmatig op het verkeerde been. De sciencefictionwereld is daarnaast prachtig vormgegeven, met special-effects die - een enkele uitzondering daargelaten - ook anno 2010 nog prima weten te overtuigen. Minority Report is een film die enorm veel elementen bevat. Drama, sciencefiction, actie: deze film heeft het allemaal. Al deze ingrediënten worden samengesmeed tot een geheel dat meer is dan simpelweg de som der delen. Wederom een meesterwerk uit de handen van Spielberg.

Minority Report is al lange tijd op DVD verkrijgbaar, lees hier onze recensie. Onlangs heeft Fox de film ook op Blu-ray Disc uitgebracht. Hieronder de bespreking van deze BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Drama, Science fiction
Regio: B
Jaar: 2002
Speelduur: 145 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Tsjechisch
 • Dolby Digital 2.0 - Turks
 • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
 • Dolby Digital 5.1 - Pools
 • DTS 5.1 - Duits
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626044505

Extra's

 • De Toekomst volgens Steven Spielberg
 • Binnen in de Wereld van Precrime
 • Philip K. Dick, Steven Spielberg en Minority Report
 • Toekomst Gerealiseerd
 • Props van de Toekomst
 • Hoogtepunten uit Minority Report
 • Commercials van de Toekomst
 • Previsualisaties
 • 2002 Featurettes
 • Archief

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Minority Report heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.40:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50GB dubbellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.

De stijl die Spielberg bij het filmen van Minority Report heeft gebruikt wordt gekenmerkt door een grauw, vrij korrelig beeld met vaak een overbelichte, wollige uitstraling. Het resultaat past perfect bij de film noir-achtige toon van de prent. In de HD-transfer komt de stijl perfect tot zijn recht. Alles ziet er precies uit zoals het bedoeld is, met een mooi filmische look tot gevolg. Bovendien zijn storende problemen zoals aliasing, edge enhancement en compressieartefacting compleet afwezig. Wel komen er zo nu en dan wat kleine krasjes en vuiltjes in het beeld voorbij, maar dat valt eigenlijk alleen op als je er naar op zoek bent. Al met al dus een uitstekende transfer, zonder echte grote tekortkomingen.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Het lossless geluid van Minority Report is in het bekende DTS-HD Master Audio 5.1-formaat (24bit/48kHz). De film bevat zowel rustige, dialooggeoriënteerde scènes als flitsende actie, en de track scoort op beide fronten hoge ogen. Op de rustige momenten blinkt het spoor uit in de helderheid van de dialogen en het neerzetten van een mooie subtiele ambiance. Heel wat minder subtiel gaat het er aan toe tijdens de actiescènes, waarbij agenten aan hoverpacks door de gehele huiskamer zoeven en de magnetisch voortgedreven auto’s door het geluidsbeeld jagen. De muziek van John Williams, die zonder uitzondering strak en dynamisch klinkt, schakelt op deze momenten eveneens een tandje bij. Dit alles gaat uiteraard vergezeld van een goed gedoseerde hoeveelheid laag. Qua agressiviteit dus geen gebrek, maar het wordt gelukkig nergens te gekunsteld of overdreven. We kunnen dan ook spreken van een perfect gebalanceerde track, waar niks op aan te merken valt.

Extra's

De BD-uitgave van Minority Report bevat een ruime hoeveelheid extra’s, waaronder het nodige BD-exclusieve materiaal. Tenzij anders vermeld heeft het beeld van de extra’s een resolutie van 1080p en is het geluid in DD 2.0-formaat. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

De Toekomst volgens Steven Spielberg (34 min)
Een uitgebreid interview met Steven Spielberg, opgenomen vlak voor de bioscooppremière van de film. Gedurende het interview kun je via icoontjes aan de zijkant van het beeld (zie het zesde screenshot) aanvullend materiaal over het betreffende onderwerp bekijken. Dit materiaal is afkomstig uit de andere extra’s.

Binnen in de Wereld van Precrime (10 min)
Een fictieve TV-spot over hoe Precrime nu precies werkt en waarom het zo’n aanwinst voor de mensheid is.

Philip K. Dick, Steven Spielberg en Minority Report (14 min)
Deze featurette gaat vooral over schrijver Philip K. Dick en de vergelijking tussen zijn verhaal en Spielbergs film. In interviews met zijn dochter, zijn biograaf, de scriptschrijver en andere betrokkenen komen diverse onderwerpen aan bod. Zoals wat voor man Philip K. Dick was, de verschillen tussen film en verhaal en hoe de schrijver tegen zijn huidige bekendheid aangekeken zou hebben.

Toekomst Gerealiseerd (6 min)
Iedereen die Minority Report gezien heeft kan zich vast nog wel herinneren hoe John Anderton met hand- en armbewegingen de computer bediende. Het lijkt futuristisch, maar inmiddels is er een bedrijf dat een product ontwikkeld heeft waarmee deze manier van bedienen werkelijkheid wordt. In deze extra krijg je een demonstratie.

Props van de Toekomst (10 min)
Spielberg heeft vele rekwisieten uit de film bewaard. Productieontwerper Alex McDowell laat zien welke zaken er in Spielberg “geheime kluis” te vinden zijn.

Hoogtepunten uit Minority Report (9 min)
Een korte blik achter de schermen bij de opnames van twee scènes, namelijk die met de hoverpacks en die in de autofabriek.

Commercials van de Toekomst (4 min)
In de wereld van Minority Report word je als consument rechtstreeks aangesproken door reclameborden. In deze extra worden de ideeën achter en de uitvoering van deze manier van reclamemaken besproken.

Previsualisaties
De zogenaamde “previsualisaties” zijn ruwe computeranimaties die gebruikt worden als een soort van geanimeerde storyboards. Op de BD-uitgave kun je van twee scènes, namelijk de Hoverpack-scène en de scène met de Maglev ontsnapping, de previsualisatie bekijken.

2002 Featurettes
Op de eerdere DVD-uitgave waren diverse featurettes te vinden. Deze tref je ook op de BD-versie aan (resolutie 480i). Hieronder een beknopte beschrijving van deze extra’s, zie de DVD-recensie voor een uitgebreidere beschrijving:
- Van Verhaal tot Scherm (19 min): twee featurettes die gaan over het prille begin van de film.
- Een Analyse van Minority Report (33 min): In dit gedeelte krijg je aan de hand van vijf featurettes meer info over de productie van de film.
- De Stunts van Minority Report (9 min): Hier krijg je een blik achter de schermen bij het maken van drie actiescènes.
- ILM en Minority Report (20 min): In dit gedeelte duiken we in zes featurettes achter de schermen bij ILM (Industrial Light & Magic), het bedrijf dat de effecten voor de film maakte.
- Laatste Rapport: Steven Spielberg & Tom Cruise (4 min): Hier blikken regisseur Steven Spielberg en acteur Tom Cruise terug op hun werkervaring bij deze film.

Archief
Onder deze noemer vind je een verzameling trailers, productiefoto’s en storyboards. Het beeld is in SD-resolutie (480i).

Conclusie

Met Minority Report laat Steven Spielberg zien dat hij het experimenteren, dat begon bij A.I., nog niet is afgeleerd. En met succes: deze film bevat enorm veel kleine lagen die samen een mooi geheel vormen. Zowel qua drama, actie, sciencefiction als effecten is het allemaal erg goed uitgevoerd. De film bevat bovendien weer genoeg onvergetelijke Spielberg-momenten. De BD-uitgave van de film heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Ook qua extra’s valt er het nodige te beleven. Naast flink wat BD-exclusief materiaal bevat de disc namelijk ook de featurettes van de eerdere 2-disc DVD-uitgave. Daarmee is het een uitstekende uitgave, en een prima aanwinst voor de collectie van iedere SF-liefhebber.

Laatste reacties

Jeroen D  |  05-08-2010

Dit noem ik muggeziften Het is muggenziften, niet muggeziften (y)
Lees meer >

jerox  |  01-08-2010

http://www.dvd.nl/images/reviews/4204/cover.jpg Mijn God.....geef de hoesontwerper aub een cursus photoshop! Oerlelijke cover met een volledig onnatuurlijk og...
Lees meer >

Thaman  |  29-07-2010

http://www.dvd.nl/images/reviews/4204/cover.jpg Mijn God.....geef de hoesontwerper aub een cursus photoshop! Oerlelijke cover met een volledig onnatuurlijk oge...
Lees meer >

BrianB  |  07-06-2010

Ok, maar als er soms een krasje zichtbaar is en van dien niveau dat je er echt speciaal naar moet gaan zoeken heb ik er geen moeite mee. Ik zou het dan niet een...
Lees meer >

Coen P.  |  07-06-2010

Eensch Mel, de hoes is verschrikkelijk slecht. Inspiratieloze bagger. De film daarentegen (y)
Lees meer >

Melzz  |  07-06-2010

http://www.dvd.nl/images/reviews/4204/cover.jpg Mijn God.....geef de hoesontwerper aub een cursus photoshop! Oerlelijke cover met een volledig onnatuurlijk oge...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  07-06-2010

Ok, maar als er soms een krasje zichtbaar is en van dien niveau dat je er echt speciaal naar moet gaan zoeken heb ik er geen moeite mee. Ik zou het dan niet een...
Lees meer >

-Jaap-  |  06-06-2010

De bron is 35mm film, dus een krasje (hoe klein ook) kan altijd voorkomen. Ik zal er de volgende keer eens op letten, als je goed kijkt valt het vaak wel op. (...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  06-06-2010

Overal ;) Maar effe serieus, als je goed kijkt zie je regelmatig kleine witte spettertjes in het beeld opduiken, met hier een daar een wat grotere beschadiging....
Lees meer >

Werner  |  05-06-2010

Zeer mooie, nette uitgave, aangenaam beeld en geluid, en voor mij zijn de extra's meer waard. Akkoord, d'r staat geen audiocommentaar op; het is algemeen gewete...
Lees meer >

Coen P.  |  05-06-2010

Eens met de review, verplichte aanschaf dit! Pas geleden weer gezien en nog steeds genieten geblazen! (op het Spielberg einde na)
Lees meer >

Koen Koene  |  05-06-2010

Ik kan mij ook geen krasjes of vuiltjes heugen. Waar dan? Overal ;) Maar effe serieus, als je goed kijkt zie je regelmatig kleine witte spettertjes in het beeld...
Lees meer >

pietdvd  |  05-06-2010

Nette beoordeling. De nieuwe extra's zijn op zich maar 3 bolletjes waard, als je daar de 5 bolletjes van de eerdere dvd bij optelt kom je op een mooi gemiddelde...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  05-06-2010

Maar één vraagje: wanneer krijgt een Blu-ray het predikaat topper, gezien de vele "bolletjes" ?? Wanneer beeld, geluid en extra's minimaal een 9 scoren (dus 4...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  05-06-2010

Prachtige release! (y) Ik kan mij ook geen krasjes of vuiltjes heugen. Waar dan?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
9.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 65
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.