RED

Totaalbeoordeling:

8
Blu-ray

RED (Blu-ray)
Samenvatting

Frank Moses (Bruce Willis) is al een tijdje met pensioen. Hiervoor werkte hij voor de CIA als geheim agent. Frank heeft moeite om een gewoon leven te gaan leiden, maar met Sarah Ross (Mary-Louise Parker) zou hij het graag willen proberen. Helaas heeft zijn voormalige werkgever een agent (Karl Urban) op hem afgestuurd om hem uit te schakelen. Om zijn nieuwe vriendin te beschermen, besluit hij zijn oude collega’s (Morgan Freeman, John Malkovich en Helen Mirren) bij elkaar te roepen. Samen zoeken ze uit waarom de CIA het op hen heeft gemunt en zetten ze de tegenaanval in.

Commentaar

RED staat voor Retired Extremely Dangerous. Dit is ook meteen de beste manier om Bruce Willis, Morgan Freeman, John Malkovich en Helen Mirren te beschrijven. Hoewel alle vier karakters al een tijdje met pensioen zijn, maken ze zonder enig probleem korte metten met hun veel jongere opvolgers. RED is gebaseerd op de gelijknamige comic. Het is een driedelige miniserie uit 2003-2004, geschreven door Warren Ellis. Deze miniserie is veel donkerder dan de film en de verhaallijnen zijn voor de film behoorlijk veranderd. Dit is gedaan door de gebroeders Hoeber, die in 2009 het script voor de film Whiteout hebben geschreven. De film is geregisseerd door Robert Schwentke. Hij regisseerde eerder al de film The Time Travellers Wife met Rachel McAdams en Eric Bana en de film Flightplan met Jodie Foster in de hoofdrol. RED doet denken aan die andere actiefilm uit 2010 met oude sterren in de hoofdrol, The Expendables. Hoewel de actie misschien iets beter is in The Expendables, is vooral de humor een stuk beter in RED. Ook de acteurs zijn van een hoger niveau en spelen andere rollen dan ze normaal doen. Want zeg nou zelf, wanneer zie je Helen Mirren nou in actie met een machinegeweer? Bruce Willis speelt zijn beste rol in jaren en John Malkovich is geniaal als paranoïde malloot. Ook Karl Urban is goed gecast als tegenstander voor Willis en doet niet onder voor de oudere talenten. Mary-Louise Parker (bekend uit haar rol in de tv-serie Weeds) past erg goed in de rol van vriendin van Willis. De romantische spanning tussen de karakters van Willis en Parker is duidelijk aanwezig en neemt steeds verder toe naarmate het verhaal vordert. De film blijft de hele speelduur spannend. Actie en humor worden erg goed afgewisseld en ook vaak gecombineerd. De scène waarin Bruce Willis al schietend uit een rijdende politieauto stapt, is er één om niet snel te vergeten en is eigenlijk op zichzelf al reden genoeg om de film te kijken. RED is een aanrader voor liefhebbers van goede actiefilms, maar ook mensen die wel van een actiekomedie houden, zouden deze film zeker niet moeten missen!

RED is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder de recensie van de BD-uitgave, de recensie van de huurversie van de DVD-uitgave lees je elders op de site.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Komedie
Regio: A, B, C
Jaar: 2010
Speelduur: 111 min
Verpakking: Steelbook
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045225858

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Deleted and Extended Scenes
  • Access RED

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van RED heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.40:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50GB dubbellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.

Beschouwen we scherpte van deze HD-transfer, dan zijn de prestaties wat variabel. Er zijn shots die haarscherp zijn en alle kleine details tonen, maar er zijn ook shots die softer ogen. Maar al haalt de transfer qua detaillering niet het onderste uit de kan, toch zet deze als geheel een mooi filmisch plaatje neer, met een aangenaam laagje lichte grain. Kleuren ogen bovendien natuurlijk en vol, kijk maar eens naar de het felblauwe pak dat Morgan Freemans personage op een gegeven moment draagt of het felle oranje van de explosies. Eveneens positief zijn de goede helderheid en het natuurlijke contrast van deze HD-transfer. De film bevat zoals gezegd diverse scènes met explosies, dus met vuur en rook. Dit zijn vaak lastige zaken voor de compressie, maar in dit geval geeft dit gelukkig geen problemen. Wel kleine probleempjes zijn de minimale posterisatie en de gebruikte edge enhancement. Maar daar blijft het qua opvallende artefacting bij. Resultaat van dit alles is een solide transfer, die zeker niet teleurstelt.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Bij een film zoals RED, vol actiespektakel, hoort natuurlijk een actieve audiotrack. De op de BD-uitgave aanwezige DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz) voorziet hierin volledig. Deze lossless track weet namelijk een uitermate ruimtelijk geluidsbeeld neer te zetten, waarbij schoten, sirenes, glassplinters en explosies van alle kanten komen. Uiteraard waar nodig ondersteund door het LFE-kanaal. Naast al het over-the-top audiospektakel is er echter ook ruimte voor subtielere muziek en effecten. Ook dat klinkt prima. De DTS-HD MA-track brengt dan ook al het geluid met veel richting, definitie en detail de huiskamer in, zodat je je echt middenin de film waant. Ook over de dialogen geen klachten. Het komt bij actiefilms wel eens voor dat spraak ondergesneeuwd wordt door het aanwezige audiogeweld, maar daar is bij deze track geen sprake van. De klank en dynamiek zijn eveneens dik in orde. De conclusie mag duidelijk zijn: dit is een goed klinkende en aangenaam agressieve track, die het bioscoopgevoel op uitstekende wijze de huiskamer in brengt.

Extra's

In het (popup-)menu van de BD-versie van RED tref je een klein aantal extra’s aan. Helaas zijn de extra’s geen van alle Nederlands ondertiteld.

Audiocommentaar van Retired CIA Field Officer Robert Baer
Een interessant commentaar van een man die vroeger bij de CIA heeft gewerkt. Hij legt op een duidelijke manier uit hoe realistisch de film eigenlijk is. De stiltes worden na verloop van tijd steeds langer, maar vooral aan het begin is het erg interessant om naar Baer te luisteren.

Access RED
Deze extra toont je tijdens de film allerlei info. Je hebt de keus uit twee tracks, die afzonderlijk of gelijktijdig ingeschakeld kunnen worden.
- Trivia Track: Deze track geeft je allerlei (tekstuele) feitjes en weetjes. Helaas zijn deze lang niet altijd even interessant en bovendien heeft ook niet alles betrekking op de film. Schakel je de trivia-track in, dan komt de ondertiteling bij de film te vervallen.
- Picture-in-Picture Track: De tweede track laat je interviews met cast en crew zien, toont beelden van achter de schermen en geeft achtergrondinfo over de CIA en diens missies. Deze track is vrij interessant, maar bevat wel redelijk wat “stiltes”.

Deleted and Extended Scenes (9 min)
Hier vind je in totaal tien verwijderde en verlengde scènes, die afzonderlijk of achter elkaar te bekijken zijn. Het beeld van de fragmenten heeft een resolutie van 1080i en het geluid is in DD 2.0-formaat.

Conclusie

In RED zien we vier ex-collega’s in actie die vroeger allemaal bij de CIA hebben gewerkt. Ze werken opnieuw samen om er achter te komen waarom hun oude werkgever het ineens op hen gemunt heeft. De vier ex-collega’s worden geweldig gespeeld door grote namen uit het vak, namelijk Bruce Willis, Morgan Freeman, John Malkovich en Helen Mirren. Met name die laatste is erg verrassend in een rol waarin je haar niet snel verwacht. De wat oudere cast wordt aangevuld met de jongere Mary-Louise Parker en Karl Urban die niet voor de senioren onderdoen. Humor en actie wisselen elkaar goed af. De BD-uitgave van RED heeft prima beeld en uitstekend geluid. Qua extra’s is de uitgave geen topper, maar toch zijn een paar interessante zaken aanwezig. Daarmee is het een aardige uitgave, en een aanrader voor de actiekomedie-liefhebber.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Entertainment One.

Lees meer

Laatste reacties

Ron-G  |  06-06-2011

Deze film ook recent gezien, en vond het een enorm leuke film, je ziet dat alle acteurs het naar hun zin hebben en dat het werkt tussen de acteurs. Verhaal is...
Lees meer >

skank  |  22-05-2011

Ronduit slechte film. Het feit dat het om gepensioneerde mensen gaat voegt niks toe aan de film. Zoals ook gezegd, krijgt Willis veel te weinig ruimte om zijn ...
Lees meer >

Frank  |  17-04-2011

Dit is niet waar: op de cover van de BD-uitgave staan alleen de extra's vermeld die in de recensie zijn beschreven. Je hebt gelijk. Ik heb me vergist. :oops:
Lees meer >

Koen Koene  |  17-04-2011

De DVD heeft namelijk meer extra's dan de blu-ray. Dat is nog maar de vraag, ik heb namelijk sterk het vermoeden dat de aanvullende extra's op de retail-DVD (Ca...
Lees meer >

Frank  |  16-04-2011

Kan de recensie aangepast worden? De DVD heeft namelijk meer extra's dan de blu-ray. En de cover geeft ook meer extra's aan dan dat er op staan.
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  15-04-2011

Haha, inderdaad. :-P Nee, vergelijking is geen noodzaak, evenmin vernieuwing. Maar in termen van "oude-rotten-terug-in-actie" vond ik The Expendables zeer d...
Lees meer >

Daniël V.  |  15-04-2011

Ooit komt er een tijd dat het jonge blommen voor je zijn.....:) Maar,.... Ontgaat mij dat je telkens moet vergelijken tussen films en dat het telkens vernie...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  15-04-2011

Ik had nooit gedacht dat ik me zo aangetrokken zou voelen tot een vrouw van boven de 60. :lol: Ooit komt er een tijd dat het jonge blommen voor je zijn.....
Lees meer >

Daniël V.  |  15-04-2011

Ik vond hier maar weinig aan. Willis krijgt veel te weinig ruimte om echt los te gaan a la Die Hard, want laten we eerlijk zijn, dat is toch de standaard die de...
Lees meer >

theregiment  |  14-04-2011

Toffe film is dit! Al 2x gezien :)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:5
8.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.