Game of Thrones - Seizoen 3

Totaalbeoordeling:

8.5
Blu-ray

Game of Thrones - Seizoen 3 (Blu-ray)
Samenvatting

Westeros. Joffrey Baratheon (Jack Gleeson) zit nog steeds op de troon, maar het is zijn grootvader Tywin Lannister (Charles Dance). Hij dwingt zijn zoon Tyrion (Peter Dinklage) om te trouwen met Sansa Stark (Sophie Turner), die door Joffrey is afgewezen. Tyrion moet voor een mannelijke troonopvolger zorgen. Stannis Baratheon (Stephen Dillane) vindt dat hij ook nog steeds aanspraak maakt op de troon, maar na de mislukte aanval op King’s Landing moet hij andere middelen gaan zoeken. Hij krijgt daarbij hulp van priesteres Melisandre (Carice van Houten), die via zwarte magie nieuwe mogelijkheden ziet. Robb Stark (Richard Madden) heeft een groot leger verzameld om op te trekken naar King’s Landing, maar door verraad van zijn eigen moeder Catelyn (Michelle Fairley) en zichzelf wordt het hem niet makkelijk gemaakt. Hij kan alleen ten strijde trekken als hij het leger van Walder Frey (David Bradley) achter zich krijgt. Maar Frey heeft daarvoor z´n voorwaarden. Ook Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) is in staat om een steeds groter leger om zich heen te verzamelen voor de grote aanval op de troon van Westeros. Jon Snow (Kit Harington) is gevangen genomen door de Wildlings, ten noorden van de Muur, en wordt getest op zijn loyaliteit.

Commentaar

Het derde seizoen van Games of Thrones sluit naadloos aan op waar het vorige deel is geëindigd. Voor wie nu pas instapt in de serie is het bijna onmogelijk te volgen wat er allemaal afspeelt in Westeros. Zoveel karakters, zoveel verhaallijnen. Ik was in het begin ook even de draad kwijt, het was ten tijde van de release van seizoen twee dat ik voor het laatst Game of Thrones had gekeken. Op de eerste disc is gelukkig nog een korte samenvatting van de vorige twee seizoenen te vinden, maar dat zet niet zo heel veel zoden aan de dijk. Je hebt de eerste aflevering nodig om weer in het verhaal te komen. Het derde seizoen volgt het derde boek `A Storm of Swords` in de reeks `A Song of Fire and Ice` van schrijver George R.R. Martin. HBO maakt de gehele serie van in totaal zeven boeken onder de naam van het eerste boek: Game of Thrones
Om maar direct met de deur in huis te vallen: het begin van dit derde seizoen is erg traag en voegt weinig toe aan de al bestaande verhaallijnen. Er worden een paar nieuwe karakter geïntroduceerd, zoals Margaery en Loras van het huis Tyrell, de clan die de Lannisters ondersteunden bij de verdediging van King’s Landing. Maar voor de rest kabbelt het verhaal door, zonder nieuwe ontwikkelingen. Brienne of Tarth is nog steeds onderweg met Jamie Lannister naar King’s Landing. Arya Stark is nog steeds onderweg naar Winterfell, Robb Stark is nog steeds bezig met het opbouwen van zijn leger om King’s Landing aan te vallen en Daenereys Targaryen blijft slaven om zich heen verzamelen voor een groot leger. De eerste zes afleveringen gaan weinig over meer dan dat. Er zijn nieuwe ontwikkelingen, maar die zijn beperkt. De karakters kennen we inmiddels wel, die hebben geen introductie meer nodig. Dus alle aandacht kan naar het verhaal. En daar schort het in het begin aan. De intriges binnen King’s Landing tussen de Lannisters zijn dan nog het meest aansprekend, maar ook daar zien we ellenlange scènes met weinig aktie. Tyrion Bannister behoud zijn sympathie, net zoals Cersei op steeds minder kan rekenen. Joffrey is wat naar de achtergrond gedreven door zijn grootvader Tywin, die geen oog heeft voor persoonlijke emoties, alleen het behoud van King´s Landing is belangrijk.
Qua aktie is het ook een heel stuk minder. In dit deel zijn enkel wat onderlinge schermutselingen te zien. Grote veldslagen, die in de vorige seizoenen nog wel aanwezig waren, zijn nu geheel afwezig. Net als je denkt dat dit derde seizoen op een teleurstelling dreigt uit te lopen verandert alles. Aflevering zeven tot en met tien zijn precies waar we op hopen en waar we inmiddels ook weer erg naar verlangen. De verhaallijnen komen in een stroomversnelling terecht en je zit weer op het puntje van je stoel. Een aantal wendingen zijn zeer verrassend! En zo is het dat we toch weer reikhalzend uitkijken naar het vierde seizoen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Avontuur, Fantasy
Regio: B
Jaar: 2013
Speelduur: 553 min
Verpakking: Boxset
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
 • DTS 2.0 - Commentaar
 • DTS 2.0 - Pools
 • DTS 2.0 - Spaans
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Frans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888168929

Extra's

 • Audiocommentaren
 • The Rains of Castamere Unveiled
 • In-Episode Guide
 • Histories and Lore
 • A Gathering Storm
 • The Policitcs of Marriage
 • Inside the Wildlings
 • New Characters
 • Roots of Westeros
 • Deleted/Extended Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Game of Thrones - Seizoen 3 staat in een beeldformaat van 1.78:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave, wat gelijk is aan het originele formaat. De serie is verdeeld over vijf discs, die allemaal 50 GB dubbellaags zijn. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering. Waar de eerste twee seizoenen een geweldig mooie beeldkwaliteit hadden laat men in het derde seizoen een paar steekjes vallen. En dat zit ‘m voornamelijk in het zwartniveau, dat lang niet altijd even consistent is. Daardoor wordt het beeld op momenten wat vlak. Nu heeft men nooit een heel kleurrijk plaatje neergezet, met uitzondering van de scènes rond Daenerys Targaryen en in King’s Landing, maar nu hebben een aantal scènes een wel heel fletse aanblik. Gelukkig blijft het beperkt tot een aantal donkere scènes, voor het overige is het weer genieten. Sfeervol camerawerk levert dito scènes op. Alles is weer haarscherp met een mooie dieptewerking. Details zijn tot in de perfectie te onderscheiden. Het zijn net die kleine dingen die er voor zorgen dat er geen ‘wow-gevoel’ ontstaat, maar teleurstellend is het zeker niet.

Geluidskwaliteit

Er staan een aantal geluidstracks op de Blu-ray Disc-uitgave van Game of Thrones - Seizoen 3, maar de enige lossless audiotrack is een Engelstalige DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz). Op de vorige uitgaves stond nog een Engelstalige ‘gewone’ DTS 5.1-track, maar die ontbreekt nu. De overige tracks zijn nagesynchroniseerde tracks en die laten we hier buiten beschouwing. Qua geluid weet men de hoge standaard goed vast te houden. Ondanks dat de grote veldslagen nu ontbreken klinkt het geluid nog steeds heel dynamisch. Dialogen staan weer keurig in het midden en staan nooit teveel op de voorgrond, waardoor ze te allen tijde goed te volgen zijn. Voor het Valyriaans, dat gesproken wordt door ondermeer Daenerys Targaryen, is ondertiteling noodzakelijk. Alle geluidskanalen worden weer veelvuldig aangesproken en ook het LFE-kanaal is actief aanwezig. Een geluidstrack die volop gebruik weet te maken van de mogelijkheden van Home Cinema.

Extra's

De Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit vijf discs, waarbij de extra’s verdeeld zijn over alle discs. De verpakking lijkt behoorlijk op het vorige seizoen. Deze uitgave is wederom een mooie digipack in een stevige kartonnen sleeve. Alle extra’s zijn in HD-resolutie en voorzien van Nederlandse ondertiteling, behalve waar vermeld.

Elke disc bevat een In-Episode Guide. Daarnaast hebben alle tien de afleveringen, verdeeld over de vijf schijfjes, een of meerdere audiocommentaren.

Audiocommentaar
Ook nu hebben bijna alle afleveringen één of meerdere audiocommentaren. Alleen de eerste aflevering moet het zonder doen. In aflevering 2 is het commentaar van schrijfster Vanessa Taylor, regisseur Daniel Minahan en acteurs Jack Gleeson (Joffrey Baratheon) en Natalie Dormer (Margaery Tyrell). Aflevering 3 heeft commentaar van regisseurs/schrijvers David Benioff en D.B. Weiss. Aflevering 3 heeft een tweede commentaartrack van decorontwerper Gemma Jackson en kostuumontwerper Michele Clapton. Aflevering 4 bevat het commentaar van regisseur Alex Graves en acteurs Lena Headey (Cercei Lannister) en Diana Rigg (Olenna Tyrell). In aflevering 5 wordt het commentaar ingesproken door schrijver Bryan Cogman en acteurs Nikolaj Coster-Waldau (Jamie Lannister) en Gwendoline Christie (Brienne of Tarth). Aflevering 6 bevat commentaar van regisseur Alik Sakharov en acteurs Kit Harington (Jon Snow) en Rose Leslie (Ygritte). In aflevering 6 is een tweede commentaar te beluisteren van acteurs Sophie Turner (Sansa Stark), Maisie Williams (Arya Stark) en Isaac Hempstead Wright (Bran Stark). Aflevering 7 heeft commentaar van schrijver/producent George R.R. Martin en regisseur Michelle MacLaren. In aflevering 8 wordt het commentaar ingesproken door regisseur Michelle MacLaren en acteurs John Bradley (Samwell Tarly) en Hannah Murray (Gilly). Aflevering 9 heeft ook weer twee commentaartracks, de eerste met regisseur David Nutter en acteurs Richard Madden (Rob Stark) en Michelle Fairley (Catelyn Stark) en het tweede door wapenexpert Tommy Dunne, stuntcoördinatoren Paul Herbert en David Forman en zwaardenexpert C.C. Smiff. Aflevering 10 heeft een audiocommentaar met acteurs Emilia Clarke (Daenerys Targaryen), Iain Glen (Jorah Mormont) en Iwan Rheon (Ramsey Snow).  De commentaartracks zijn niet voorzien van Nederlandse ondertiteling.

In-Episode Guide
Als deze feature is geactiveerd komt er bij elke scène aan de rechterkant een optie in beeld waarbij je meer informatie kunt krijgen over de locatie, de karakters en historische achtergronden van die bepaalde scène.

Disc 1

A Gathering Storm (14 min)
Voor wie de draad van het verhaal een beetje kwijt is, is het zinvol om voor aanvang van seizoen 3 eerst deze impressie van seizoen 2 te bekijken. De acteurs vertellen wat er zich in seizoen 2 heeft afgespeeld en je krijgt ook een paar fragmenten te zien, waardoor je weer een idee krijgt hoe de zaken er voor staan voordat je aan het nieuwe seizoen begint.

New Characters (10 min)
In dit derde seizoen verdwijnen een aantal karakters, maar er worden ook een aantal nieuwe geïntroduceerd. We maken kennis met Olenna Tyrell, Missandei, Mance Rayder, Tormund Giantsbane, Orell, Jojen en Meera Reed, Blackfish Tully, Edmure Tully, Thoros of Myr en Beric Dondarrion. Niet elk karakter heeft een even grote rol en invloed op het verhaal, maar het is interessant om een indruk te krijgen wie ze nu precies zijn.

Disc 4

The Rains of Castamere Unveiled (47 min)
In plaats van een Making of van de hele serie heeft men gekozen om er van één aflevering een te maken. Dat is van de meest aangrijpende aflevering van dit seizoen; The Rains of Castamere. De makers en acteurs vertellen over de achtergronden van het verhaal, maar ook wat er buiten het filmen gebeurde, zoals het overlijden van cameraman Martin Kenzie. Tijdens de interviews zijn er beelden uit de aflevering en van achter de camera te zien. Op sommige momenten verschijnt een icoontje in beeld waarmee je toegang hebt tot nog meer materiaal en informatie.

Disc 5

Roots of Westeros
Via een interactieve reis door Westeros ontdek je de verschillende gebieden en leer je over de koninkrijken en z’n bewoners. The North, The Westerlands, The Riverlands, The Stormlands, The Vale, The Reach, The Wall & Beyond en Across the Narrow Sea worden allemaal via korte animatiefilms (a la Histories & Lore) en tekstkaarten geïntroduceerd. Je krijgt te horen wat hun belangrijkste kenmerken zijn en wie hun bondgenoten en hun vijanden zijn.

Histories & Lore
Ook dit derde seizoen kent de Histories & Lore sectie. Via korte filmpjes vertellen diverse karakters vanuit hun eigen perspectief de verschillende gebeurtenissen die in het verleden hebben plaatsgevonden en die van invloed zijn op de huidige verstandverhoudingen binnen de diverse families en clans. Er zijn zestien hoofdstukken, met in totaal 16 animatiefilmpjes die vertellen over Battle of Qohor en Old Ghis & Slaver's Bay door Jorah Mormont, House Reed door Meera Reed, House Bolton door Roose Bolton, House Frey door Catelyn Stark, House Tully en The Riverlands door The Blackfish, The Lord of Light door Thoros of Myr, Wargs and the Sight door Bran Stark, The Red Keep door Joffrey Lannister, Robert's Rebellion door Petyr Baelish en Lord Varys, The North door Jon Snow, The Reach door Margaery Tyrell, The Stormlands door Brienne of Tarth, The Westerlands door Tywin Lannister en The Vale door Petyr Baelish

Inside the Wildlings (6 min)
Schrijver/producent George R.R. Martin introduceert de Wildlings, de volken die ten noorden van de Muur leven. Hij legt uit wat voor mensen het zijn. De mensen van de kostuums en art direction vertellen hoe ze deze mensen aangekleed hebben. De wapenexpert legt uit welke wapens ze gebruiken.

The Politics of Marriage (9 min)
In die tijd bedreef men politiek via huwelijken. Het huwelijk zorgde voor een politiek bondgenootschap. Het aanstaande huwelijk tussen Joffrey en Margaery Tyrell en de belofte van Robb Stark om met een dochter van Walter Frey te trouwen staan hierbij centraal.

Deleted/Extended Scenes (14½ min)
Vijf scènes, of gedeeltes daarvan, hebben de serie niet gehaald. De langste is een verlengde scène van Jon Snow bij de Wildlings.

Conclusie

Game of Thrones – Seizoen 3, de kroniek over de zeven koninkrijken van Westeros, is nog steeds de strijd gaande tussen Kings Landing, waar Joffrey Baratheon nog steeds op de troon zit, maar waar Tywin Lannister de lakens uitdeelt. Robb Stark probeert een zo groot mogelijk leger te verzamelen om een aanval uit te voeren op de hegemonie van de Lannisters. Maar ook Daenerys Targaryen is in staat om een steeds groter leger om zich heen te verzamelen voor de grote aanval op de troon van Westeros. Het zal misschien als vloeken in de kerk worden beschouwd, maar het begin van het derde seizoen van Game of Thrones blijft qua verhaal behoorlijk achter bij de eerste twee seizoenen. Er is nauwelijks ontwikkeling gaande en de bestaande verhaallijnen worden tot vervelens toe uitgekauwd. Dat wordt  voor een heel groot deel goedgemaakt in de laatste vier afleveringen, waarbij het verhaal nieuwe – en vooral verrassende – wendingen krijgt, waardoor je toch weer heel erg uit gaat zien naar het nieuwe seizoen. De Blu-ray Disc-uitgave heeft wederom een prima beeld- en geluidskwaliteit, al merken we dat het beeld niet meer zo strak is als voorheen. De behoorlijke hoeveelheid extra’s geven een goede indruk hoe de serie is gemaakt, maar ook hier valt men een beetje in herhaling. Neemt niet weg dat de serie weer verplichte aanschaf is voor de fans.

Laatste reacties

Werner  |  27-02-2014

Helaas slagen de makers van Game of Thrones hier wat mij betreft niet in. Ik ben het 200 % met je oneens. Bijvoorbeeld het samennemen van de personages Edric S...
Lees meer >

Digi-gek  |  27-02-2014

Ben ik even blij dat ik de boeken nog niet gelezen hebt....:grin: Het lezen van het bronmateriaal hoeft niet je kijkplezier te bederven. Ik had Lord of the Ring...
Lees meer >

langejan  |  26-02-2014

Ben ik even blij dat ik de boeken nog niet gelezen hebt....:grin:
Lees meer >

Digi-gek  |  26-02-2014

Ik heb pas 2 afleveringen gezien van dit derde seizoen maar weet nu al dat mijn meing aan zal sluiten met die van Ludo. Game of Thrones is een ontzettend trouwe...
Lees meer >

Werner  |  22-02-2014

Ergens is het ook wel gedurfd, om zo'n cijfer te geven voor een alom bejubelde serie. En waarom zou je dat ook niet doen? Tenslotte is een recensie niets anders...
Lees meer >

rogue  |  21-02-2014

Duidelijk Ludo! Ik kreeg vanwege deze 2 quotes juist de indruk dat de hoeveelheid actie teleurstellend was en wel mee gewogen had in het oordeel: De intriges ...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  21-02-2014

De waardering is totaal niet gebaseerd op de hoeveelheid actie in de serie. Als je alleen daarop zou waarderen zou je in dit seizoen op een dikke onvoldoende ui...
Lees meer >

rogue  |  21-02-2014

Een cijfer is altijd subjectief, dus daar kun je hoogstens over discussiëren zonder verwijten te maken. Maar het feit dat er weinig actie in de eerste helft zi...
Lees meer >

Franklin1975  |  19-02-2014

Het lijkt idd wat op marmer. Met n beetje polijsten kan t n mooie hoes worden ;-)
Lees meer >

WaymannDirector  |  19-02-2014

Dat is snel, deze recensie (y). Ik heb de Limited Edition vandaag binnen gekregen, maar het lijkt of de witte hardcover box smerig is, plakkerig stoffig. De bas...
Lees meer >

Franklin1975  |  19-02-2014

Dat is snel, deze recensie (y). Ik heb de Limited Edition vandaag binnen gekregen, maar het lijkt of de witte hardcover box smerig is, plakkerig stoffig. De bas...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
9.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 19
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots