Wolf

Recensent:
Rogier Burghout
15-04-2014

Totaalbeoordeling:

6.8
Blu-ray

Wolf (Blu-ray)
Samenvatting

Majid (Marwan Kenzari) leeft in een achterstandswijk en samen met wat vrienden verdient hij zijn geld met wat berovingen en kleine drugshandel. Majid is echter een getalenteerd kickbokser en als hij in de sportschool van Ben (Raymond Thiry) terecht komt kan hij gaan trainen en meedoen aan toernooien. Zijn talent om geschillen op te lossen met zijn vuisten valt echter ook op bij Hakan (Cahit Ölmez), een eigenaar van een Turks koffiehuis en leider van een genadeloze bende die handelt in drugs en alles daaromheen. Hij ziet in Majid een ideale loopjongen die tijdens transacties de beslissingen van Hakan door weet te drukken. Majid ziet in het baantje van Hakan een prima mogelijkheid om wat geld te verdienen om zo zijn moeder en zijn kleine broertje een beter leven te geven. Daarnaast wil hij ook in de ring koste wat kost elke wedstrijd winnen. Maar sportambitie en de wereld van Hakan vallen soms niet goed te combineren. Majid wordt steeds dieper het gewelddadige en misdadige leven ingetrokken en de grenzen tussen boven- en onderwereld vervagen steeds meer. Majid wordt gedwongen om keuzes te maken; keuzes die verder gaan dan het winnen of verliezen van een wedstrijd in de boksring.

Commentaar

Regisseur Jim Taihuttu (Rabat) levert met Wolf zijn tweede bioscoopfilm af en won hiermee in 2013 het Gouden Kalf voor Beste Regie. Deze winst is meer dan terecht want Wolf heeft een uitstraling van internationale allure. De film zit erg sterk in elkaar: het heeft een meeslepend verhaal, onderscheidend uiterlijk, kwalitatief hoogstaand art direction en je merkt tijdens het kijken de hand van een regisseur die weet wat hij wil met zijn verhaal en de film. Het winnen van het Gouden Kalf is dan ook meer dan terecht. Marwan Kenzari had er echter ook eentje mogen winnen voor zijn rol van Majid. Marwan speelt de rol met een sterke intensiteit en weet een gelaagdheid aan te brengen in een karakter wat van nature gesloten is en voornamelijk wil spreken met zijn vuisten in plaats van met emotie. Ook de bijrollen zijn erg goed vertegenwoordigd en geven Marwan goed tegenspel en ondersteunen de film in de kwaliteit die het wil bereiken. Daarnaast zijn er ook enkele actiescènes met vuist- en vuurgevechten en ook hier verzakt Wolf niet af in amateurisme en compromissen. De overval heeft niet de kwaliteit van de overval in bijvoorbeeld Heat maar zit daar niet ver vanaf. Het verhaal in Wolf zit ook dicht op de actualiteit en weet met het misdaadverhaal een treffend beeld te geven van de Europese onderwereld zonder dat dit onrealistisch overkomt. Het knappe van Wolf is dat de film draait om het personage Majid, en die rode draad maakt de film zo goed als hij is. Je leeft mee met hem, en ondanks dat hij een kickboxer is (met alle vooroordelen die je daar bij kan hebben) snap je sommige keuzes die hij maakt. Wolf is een zeer sterke misdaadfilm en regisseur Tuhuttu is iemand om in de gaten te blijven houden.

Wolf wordt uitgegeven op DVD, Blu-ray Disc en op een Limited 3-disc-edition DVD, welke is voorzien van een fotoboekje met interviews en een extra soundtrack CD. De Blu-ray Disc wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Misdaad
Regio: B
Jaar: 2013
Speelduur: 121 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS-HD MA 5.1 - Nederlands
 • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
 • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Just Bridge Entertainment
EAN: 8711383442979

Extra's

 • Making of Wolf
 • Docu 'Wolf: Een week met Appa en Sjaak'
 • Videoclip 'Onbegrepen'
 • Videoclip 'Stuntman'
 • Videoclip 'Mooie val'
 • Patta x Wolf teaser
 • Trailer
 • Teaser

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Wolf staat in zijn originele beeldverhouding van 1.85:1 op een dubbellaags 50GB Blu-ray Disc. De encodering is via MPEG-2 gedaan, wat redelijk opvallend is aangezien deze codec toch redelijk verouderd is en eigenlijk alleen voor de eerste generatie Blu-ray Disc-uitgaves is gebruikt.
Desalniettemin is de beeldkwaliteit erg goed. In vergelijking tot de DVD is deze transfer een stuk scherper en komt de fotografie die veel werkt met scherpte-diepte-werking beter tot zijn recht. De DVD had nogal wat last van onscherpte en gebrek aan detail maar dat is bij de Blu-ray Disc absoluut niet het geval. De zwartwaardes op de Blu-ray Disc zijn ook beter waarneembaar en het onderscheid tussen zwart, wit en grijs is veel duidelijker waarneembaar. Al-met-al is de transfer op blu-ray Disc een duidelijke verbetering ten opzichte van de DVD. 

De screenshots van de Blu-ray Disc die bijgevoegd zijn bij deze recensie zijn nagenoeg dezelfde scènes als de screenshots bij de DVD-recensie. Dit om een goede vergelijking van de beeldkwaliteit mogelijk te maken.

Geluidskwaliteit

Wolf krijgt als orgineel geluidsspoor een DTS HD MA 5.1-audiotrack mee in de Nedelandse taal. De stemmen op de DVD waren wat minder goed te horen maar dat is op de Blu-ray Disc niet het geval. Spraak is beter te verstaan en komt luid en duielijk uit de center speaker. De audiotrack is verder een stuk aggressiever en heeft een groter bereik naar de achterspeakers toe. De audiotrack si een stuk voller en heeft meer meer 'punch' dan de Dolby Digital 5.1 track van de DVD (en die ook op deze Blu-ray Disc staat).

Extra's

Wolf krijgt dezelfde extra's mee op de 2-disc DVD en de Limited 3-disc Edition DVD. Enig verschil is dat de extra's op de Blu-ray Disc in 1080p zijn uitgevoerd en allen een DTS HD MA 5.1-audiotrack mee hebben gekregen. De waardering van de extra's is iets lager door het ontbreken van het fotoboekje en soundtrack CD.

Making of Wolf (27 min.)
Een zeer interessant kijkje achter het maken van de film. Als kijker zie je diverse interviews en opnames van achter de schermen en tijdens het filmen.

Docu 'Wolf: Een week met Appa en Sjaak' (27 min.)
Een documentaire over het maken van de muziek in de film. De makers hadden slechts 6 dagen om de muziek te maken, en alles rondom die krappe tijd is interessant om te bekijken.

Videoclip 'Onbegrepen' (3 min.)
Een videoclip van een muzieknummer met filmbeelden.

Videoclip 'Stuntman' (4 min.)
Nog een videoclip met beelden uit de film.

Videoclip 'Mooie val' (3 min.)
Een derde videoclip met beelden uit de film.

Trailer (2 min.)
De trailer van de film.

Teaser (1 min.)
Een korte teaser van de film.

Patta x Wolf teaser (30 sec.)
Een korte teaser van een kledinglijn die geïnspireerd is op de film.

Conclusie

In Wolf gaat kickbokser Marwan van de sportring naar de georganiseerde misdaad, en vice versa. Maar valt deze combinatie te maken en kan je daarbij je eigen keuzes blijven maken? Wolf levert een kwalitatief hoogstaande film af met een professioneel uiterlijk en internationale allure. De Blu-ray Disc is technisch gezien een duidelijke upgrade ten opzichte van de DVD gezien de betere beeld- en geluidskwaliteit. De extra's zijn hetzelfde en vodoende van kwaliteit. De echte fan koopt deze Blu-ray Disc en wellicht de Limited 3-disc Edition, voor de andere extra's. 

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Dolby Digital DTS HD Master Audio
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:8.5
Geluidskwaliteit:8.5
Extra's:7.5
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots