Captain Phillips

Recensent:
Rogier Burghout
18-04-2014

Totaalbeoordeling:

9
Blu-ray

Captain Phillips (Blu-ray)
Samenvatting

Richard Philips (Tom Hanks) is kapitein van het grote containerschip Maersk Alabama die rond de kust van Somalië vaart. Muse (Barkhad Abdi) is een arme man in Somalië die voor zijn vrouw en kinderen moet zorgen. De enige manier om nog een redelijk inkomen te verdienen is om als piraat te werken voor een groep nietsontziende criminelen voor wie deze soort van criminaliteit een dagelijkse gang van zaken is. Muse neem de leiding over een groep piraten en komen oog-in-oog met het schip van Philips. Kapitein Philips geeft zich echter niet zomaar gewonnen en door middel van waterspuiten probeert hij de boten van de piraten af te wenden. Echter lukt dit uiteindelijk niet en weten de piraten de boot te enteren. Kapitein Philips geeft zich over en probeert zoveel mogelijk stiekem de handelingen van de piraten te saboteren. Maar houdt kapitein Philips dit vol tot er redding is gekomen? Of heeft de slimme Muse de ware aard van Philips door en gaat hij over tot geweld om zijn doel te bereiken?

Commentaar

Captain Philips is gebaseerd op het boek "A captain's duty: Somali pirates, Navy Seals, and dangerous days at sea" wat geschreven is door kapitein Richard Philips. Dit boek beschrijft de waargebeurde piraterij van zijn schip de Maersk Alabama. Dit boek is nu verfilmd door gelauwerd regisseur Paul Greengrass, die zijn carrière is begonnen als regisseur van oorlogsdocumentaires. Daarna is Greengrass vooral bekend geworden van films als Bloody Sunday, United 93, The Bourne Supremacy en The Bourne Ultimatum.
Tom Hanks is een acteur die vele films op zijn naam heeft staan en ook al twee Oscars heeft gewonnen voor een hoofdrol. In de handen van deze twee mannen kan het verfilmen van het verhaal van kapitein Philips eigenlijk niet meer stuk gaan. En gelukkig maar, dat gaat het ook niet. Captain Philips is een geweldig spannend actiedrama die vooral leunt op de intense vertolkingen van zowel Hanks en ook nieuwkomer Barkhad Abdi. Wat Greengrass heel goed doet is de piraatleider niet als een eendimensionale en maniakale terrorist weer te geven maar als een man met een gezicht en een eigen verhaal. Muse heeft een achtergrond die ook wat sympathie kan oproepen, al maakt hij uiteindelijk keuzes waardoor je als kijker hem als de 'bad guy' gaat zien. Hanks is weergaloos als de kapitein die door lef de piraten heel wat in de weg legt maar waaraan je ook kan zien dat hij eigenlijk doodsbang is. Greengrass weet door zijn manier van intense en energieke manier van filmen veel spanning op te wekken. Als deze manier van filmen (ook door velen de 'shaky cam' genoemd) je ligt dan draagt het zeker bij aan de spanning en intensiteit van de film. Greengrass, Hanks en Abdi weten met Captain Philips een immens spannende film af te leveren die je zeker nog vaker wilt gaan zien.

Captain Philips wordt uitgebracht op Blu-ray Disc in een standaard keepcase met een standaard posterafbeelding en in een Special Edition Steelbook, met afwijkende coverart. De laatste wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur
Regio: A, B, C
Jaar: 2013
Speelduur: 134 min
Verpakking: Steelbook
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Duits
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609602449

Extra's

  • Audiocommentaar van regisseur Paul Greengrass
  • Capturing Captain Philips - 58 minuten achter-de-schermen
  • Limited Edition Steelbook verpakking

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Captain Philips wordt uitgebracht op Blu-ray Disc in de originele beeldverhouding van 2.40:1 en in 1080p HD via de AVC-codering. De transfer krijgt het 'Mastered in 4K'-predicaat mee wat ervoor moet zorgen dat het beeld van de hoogst mogelijke kwaliteit moet zijn.
Of de mastering via 4K hiervoor gezorgd heeft is niet bekend, maar wel is het duidelijk dat de transfer van Captain Philips heel erg goed is. Het beeld is uiterst scherp en ook alle kleuren en details zijn in orde. De transfer is volledig vrij van allerlei fouten en artifacten. Het enige wat opvalt aan deze transfer is dat de scènes in donkere en slecht verlichte ruimtes een overmatige hoeveelheid grain bevatten. Dit lijkt de keuze te zijn van de regisseur en valt dan als zodanig niet als tekortkoming benoemd te worden. 

Geluidskwaliteit

Captain Philips krijgt als audiotrack een DTS-HD MA 5.1-audiotrack mee in de originele Engels gesproken taal. De audiotrack is heel erg goed van kwaliteit; absoluut referentiemateriaal. De nerveuze actie en de diverse omgevingsgeluiden komen energiek uit de surroundspeakers. Ook de subwoofer doet goed mee en geeft de lage tonen goed weer. Spraak komt helder en duidelijk uit de centerspeaker. Ook de rustigere scènes krijgen een mooie ambiance en dat geeft de audiotrack een gebalanceerd karakter mee. Een geweldige audiotrack die de audioliefhebbers zeker tot genoegen zal zijn.

Extra's

Captain Philips krijgt een kleine selectie aan extra's mee die echter wel de moeite waard zijn. De extra's zijn in 1080p HD en zijn Nederlands ondertiteld.

Audiocommentaar van regisseur Paul Greengrass
Een erg informatief audiocommentaar van regisseur Greengrass. Hij heeft zeer veel achtergrondinformatie en heeft een energieke manier van vertellen. Zeker de moeite waard.

Capturing Captain Philips - 58 minuten achter-de-schermen (58 min.)
Een making-of die is onderverdeeld in drie featurettes: Embarkation (20 min.) vertelt over het ontstaan van het verhaal, het vervolg van de waargebeurde gebeurtenissen en hoe de productie tot stand is gekomen. Full Ahead (24 min.) beschrijft het filmen op het schip en de voorbereiding daarop. Stand fast (13 min.) vertelt vervolgens het filmen binnen de reddingsboot, en alles daar omheen.

Limited Edition Steelbook verpakking
Deze Blu-ray Disc is identiek aan de Blu-ray Disc die in de standaard uitgave zit. De Limited Edition Steelbook heeft afwijkende coverart, inside art (een afbeelding aan de binnenkant) en een papieren cover met informatie over de uitgave. 

Conclusie

Captain Philips vertelt het waargebeurde verhaal over de piraterij van een containerschip en het kat-en-muis-spel erna. De Blu-ray Disc van Captain Philips is een absolute aanrader met een zeer sterke transfer, perfecte audio en een prima selectie aan extra's. Voor liefhebbers van Steelbooks is deze steelbook een absolute aanrader.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots