Pompeii

Recensent:
Patrick van den Hul
01-09-2014

Totaalbeoordeling:

5.5
Blu-ray

Pompeii (Blu-ray)
Samenvatting

Milo (Kit Harington) heeft geen gemakkelijk leven achter de rug. Zijn geboortedorp werd op een dag overvallen door een legioen Romeinen onder leiding van de snode Corvus (Kiefer Sutherland). Vrijwel iedereen werd op brute wijze om het leven gebracht, waaronder de beide ouders van Milo. Door voor dood te spelen overleefde hij deze traumatische gebeurtenis en ontvluchtte hij de plek des onheils. Onderweg werd hij al snel opgepikt door een stel handelaren en als slaaf verkocht voor gevechten op leven en dood als gladiator. Milo is een rijzende ster en wint gevecht na gevecht. Dat brengt hem op een dag naar de prestigieuze arena in de stad Pompeii. Onderweg daarnaartoe ontmoet hij de mooie Cassia (Emily Browning). De vonk slaat meteen over, maar Cassia is van hoge afkomst en een romance tussen de twee lijkt onmogelijk. Net als de twee elkaar weten te vinden barst de hel los. De vulkaan bij de stad Pompeii barst uit en laat een ware ravage achter. Alles op haar pad wordt met de grond gelijk gemaakt. Milo en Cassia proberen, net als de andere inwoners van Pompeii, hun vege lijf te redden. En daarbij laat Milo de mogelijkheid niet onbenut om nog eens een appeltje te schillen met zijn aardsvijand Corvus.

Commentaar

Bijna iedereen weet wel iets van het noodlottige verhaal over de stad Pompeii. Misschien ben je erover onderwezen tijdens de geschiedenislessen of heb je een eerdere filmproductie of een documentaire gezien. De ruïnes zijn tot op de dag van vandaag een flinke toeristische trekpleister. Deze wereldwijde bekendheid maakt dat deze film bij voorbaat al een bepaalde mate van herkenning op zal roepen en dat zal de film geen windeieren leggen. Toch is de film geen groot financieel succes geworden, met tot nu toe een wereldwijde omzet van 80 miljoen dollar op een budget van 100 miljoen dollar. Het blijft gissen waardoor dit komt, maar misschien heeft het iets te maken met dat de film gedragen wordt door de relatief onbekende Kit Harington (Game of Thrones). Deze ging overigens tot het uiterste voor zijn rol om de ultrafitte fysieke gesteldheid te bereiken zoals die in het script omschreven wordt. Harington trainde op een bepaald moment 3 keer per dag, 6 dagen per week. Had hij maar wat meer tijd besteed aan het opvijzelen van zijn acteren, want daar lusten de honden geen brood van. De zoetsappige romantische relatie met zijn tegenspeelster Emily Browning werkt ook voor geen meter en is doorspekt met clichés. Zelfs ervaren acteur Kiefer Sutherland laat hier een bespottelijke prestatie zien en Carrie-Anne Moss weet niet op te vallen in een rol waarin ze bijzonder weinig te doen heeft. Joost mag weten wat er in de hoofden van castleden omging toen ze het script van deze film van regisseur Paul W.S. Anderson (Death Race, Alien Vs. Predator, Resident Evil) lazen en dachten: hier wil ik wel aan meewerken. Het script van Pompeii is exemplarisch voor werkelijk alles wat er mis is met Hollywood op dit moment. Natuurlijk hoeft een blockbuster niet de diepgang van een Shakespeare-stuk te hebben, maar je hoeft je publiek ook niet te behandelen als een stel domme koeien. Elke plotontwikkeling is voorspelbaar, elk personage ongeloofwaardig en elke dialoog houterig. Het toppunt is het einde, dat van het kaliber ‘zo slecht dat het onbedoeld grappig wordt’ is. Niet alles is slecht aan Pompeii. De muziek is – hoewel weinig origineel en bijna een kopie van Pirates of the Caribbean ­­– heerlijk episch en opzwepend. Daarnaast zijn de special effects van hoge kwaliteit en heeft men enorm veel oog gehad voor het recreëren van de stad Pompeii tot in de kleinste details. Ook het gebruik van 3D is weinig subtiel, maar maakt het geheel wel weer wat vermakelijker. Een goede film is echter gebouwd op meer dan alleen special effects en helaas is dit toch de enige troef die Pompeii in handen heeft. 

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur, Drama
Regio: B
Jaar: 2014
Speelduur: 105 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
3D: Ja
Geluidssporen:
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045242572

Extra's

 • Filmmakers commentary
 • Deleted scenes (23 min.)
 • The assembly (7 min.)
 • The journey (8 min.)
 • The costume shop (7 min.)
 • The volcanic eruption (7 min.)
 • The gladiators (6 min.)
 • The weapons of Pompeii (4 min.)
 • Pompeii: buried in time (24 min.)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van Pompeii is enigszins wisselvallig. Op de meeste momenten is deze zoals je van een recente film mag verwachten. Uitstekende scherpte en mooi verzadigde kleuren, daarnaast is er sprake van heel veel detail. Het is echter hier en daar wat inconsistent op de momenten dat het beeld wat donkerder wordt. Het schaduwdetail is dan niet uitermate goed en het gebrek aan detail neemt soms storende vormen aan. Zelfs op deze momenten is de kwaliteit niet onvoldoende, maar het staat wel in schril contrast met de betere momenten. Wanneer we bovenstaande opmerking in perspectief plaatsen, dan is de algehele kijkervaring prima.

Dan over de 3D versie. Pompeii komt op 3D Bluray-disc met een MVC-gecodeerde transfer in het originele beeldformaat van 2.40:1. De kwaliteit van de transfer is zeker goed te noemen. Er is voldoende diepte in het beeld aanwezig: er is vaak ruimte tussen objecten en personen waarneembaar en de brokstukken vliegen in de diverse scènes op je scherm af. In daglicht zijn de overzichtshots voornamelijk erg mooi en bieden veel diepte. In de nachtelijke scènes krijgt de transfer het moeilijker: de dieptewerking is minder aanwezig, contrast is niet goed waarneembaar en de kleuren lijden ook. Dit mag echter de pret te al teveel drukken want verder valt er genoeg te genieten van deze 3D-transfer van Pompeii.

Geluidskwaliteit

Deze BD-uitgave van Pompeii bevat een DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Deze komt pas echt tot leven in de laatste acte van de film, waar het geweld letterlijk losbarst. De chaos op film komt je huiskamer binnen en het audiogeweld is groot. De dynamiek in de track is groot en achterste speakers en subwoofer worden goed ingezet. Het is zonder meer indrukwekkend. Ook de muziek en dialogen nemen een juist plek in het geheel en samen is het goed in balans. Ook op andere moment bevat de track veel subtiele elementen die bijdragen aan de algehele kijkervaring. Binnen al het geweld blijven dialogen goed verstaanbaar. Simpelweg geen speld tussen te krijgen, een uitstekende audiopresentatie.

Extra's

Alle extra’s zijn in HD en hebben DTS-HD Master 2.0 audio (16bit/48kHz). De extra’s hebben helaas geen Nederlandse ondertiteling.

Filmmakers commentary
Het commentaar is ingesproken door de regisseur Paul W.S. Anderson en door producent Jeremy Bolt. Het biedt een breed inzicht in het maken van de film. Dit audiocommentaar heeft Dolby Digital 2.0 audio (448kb/s) audio.

Deleted scenes (23 min.)
Een behoorlijke collectie aan verwijderde scènes is hier te bekijken. Afzonderlijk of allemaal achter elkaar.

The assembly (7 min.)
Deze extra geeft een kort overzicht van de cast en de personages die ze vertolken.

The journey (8 min.)
Hier gaat het vooral over de sets en aankleding en het vinden van balans tussen authenticiteit en entertainment waarde.

The costume shop (7 min.)
De titel geeft het al weg: alles over de kostuums.

The volcanic eruption (7 min.)
Hier wordt uit de doeken gedaan hoe de uitbarsting digitaal tot leven is gebracht.

The gladiators (6 min.)
We zoomen hier in op de gevechten in de arena. Hoe het was om deze te filmen en de fysieke training die de acteurs moesten ondergaan.

The weapons of Pompeii (4 min.)
Alles over de wapens die in de film gebruikt worden.

Pompeii: buried in time (24 min.)
Deze extra heeft een wat langere speelduur en gaat over de echte historie achter de uitbarsting en hoe deze zich verhoudt tot de gebeurtenissen in de film. 

Conclusie

Milo is als slaaf gedoemd voor het leven, maar weet zich via gevechten in de arena op te werken en vindt de ware liefde. Maar de romance is van korte duur wanneer bruut natuurgeweld de stad teistert. Pompeii is een special effects-verhikel die het werkelijk alleen hiervan moet hebben. Verder is de film op alle fronten abominabel slecht. Alleen voor de echte liefhebbers dus. De beeldkwaliteit op deze BD-uitgave is goed en de audio uitstekend. Er is een redelijk aantal extra’s inbegrepen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Entertainment One.

Lees meer

Laatste reacties

De_Hollander  |  14-09-2014

Ik kan hier dus totaal geen neutraal oordeel over geven. Mijn ouders kwamen uit kleine dorpjes rondom Salerno (Napoli, zeg maar), waaronder ook het nog steeds b...
Lees meer >

Jeroen D  |  02-09-2014

Deze film heeft op rotten tomatoes een score van 29% en overal zijn de reviews zeer negatief. Dus die 4 die hier gegeven word valt reuze mee. Maar wat verwacht ...
Lees meer >

Werner  |  02-09-2014

Achteraf doe ik zulks ook wel eens. Zo vind ik het bijvoorbeeld interessant om een film of reeks die ik heel goed vind, zoals Game Of Thrones, eens af te toetse...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  02-09-2014

Klopt; ik had het in dit geval over de films die ik níet recenseer. Aha, duidelijk! (y)
Lees meer >

Werner  |  02-09-2014

Persoonlijk vind ik dat je met bovenstaande actie je hoofd volstopt met andermans meningen en daarmee erg bevooroordeeld kan worden bij het maken van je eigen r...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  02-09-2014

Zoveel hoofden zoveel zinnen. Het is altijd mijn mening geweest dat je je zo breed mogelijk moet informeren. Vooraleer ik een film ga kijken, kijk ik op imdb a...
Lees meer >

Werner  |  02-09-2014

Heb je in een ander topic zitten pesten, Wat ik niet erg netjes vond, zeker nu blijkt dat je blijkbaar niet wist waar het over ging. Niet dat ik niet tegen kri...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  02-09-2014

De taak van en recensent is om de film zo objectief mogelijk te bekijken en mbv een aantal kwalificaties er een cijfer aan te geven. Dit het liefst zonder eigen...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  02-09-2014

Het is maar goed dat ze hier op het forum af en toe heel erg laat zijn met het schrijven van een review en dat je de films dan vaak al hebt. Gelukkig zijn we h...
Lees meer >

Werner  |  01-09-2014

My 0.02 $ of contribution...
Lees meer >

scherpschutter  |  01-09-2014

Ik heb hem zelf elders besproken, vond hem na al die negatieve commentaren best meevallen: http://www.filmrecensies.net/filmrecensies/4122/Pompeii.html
Lees meer >

Kefke96  |  01-09-2014

Ik vond het een goede film voor wat het was. Verwacht geen nieuwe "Gladiator", al deed het me er vaak aan denken, maar ik heb me zeker vermaakt, en wil hem binn...
Lees meer >

rogue  |  01-09-2014

Een niet origineel, of zelfs slecht, script hoeft niet perse een beletsel te zijn voor een dergelijke film, die het grotendeels van het spektakel moet hebben. H...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  01-09-2014

Ik kan hier dus totaal geen neutraal oordeel over geven. Mijn ouders kwamen uit kleine dorpjes rondom Salerno (Napoli, zeg maar), waaronder ook het nog steeds b...
Lees meer >

Werner  |  01-09-2014

Ik heb ook een review in de pijplijn staan. Ik vind de film zeker geen draak, een heel conventionele rampenfilm met alle clichés die eigen zijn aan het genre. E...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld 3D DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
4

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:4
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:4
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 13
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots