Resident Evil (SE)

Totaalbeoordeling:

5.8
DVD

Samenvatting

Nabij en diep onder de straten van Raccoon City ligt een ondergronds onderzoekcentrum dat volledig door een supercomputer bestuurd wordt. Dit geheime onderzoekscentrum, de 'Hive' geheten, is eigendom van de Umbrella Corporation. Deze organisatie houdt zich bovengronds bezig met het leveren van computertechnologie, medische producten en gezondheidszorg. Slechts enkele ingewijden weten dat deze organisatie zich ondergronds bezig houdt met allerlei activiteiten waarmee grof geld verdiend wordt maar het daglicht niet kunnen verdragen. Zo houdt de organisatie zich o.a. bezig met het vervaardigen van viraal wapenarsenaal. Als in één van de vele laboratoria die zich in de Hive bevinden het uiterst besmettelijke T-virus ontsnapt, grendelt Red Queen, zoals de uiterst intelligente computer wordt genoemd, het totale complex hermetisch af waardoor het meer dan 500 koppen tellende personeel ten prooi valt aan het gevaarlijke virus. Twee bewakers van de Hive, Alice (Milla Jovovich) en Matt (Eric Mabius), vergezellen een speciaal tot op de tanden bewapent commandoteam om Red Queen uit te schakelen. Echter, Red Queen laat niemand ongeschonden de Hive betreden en er vallen slachtoffers onder de leden van het commandoteam. Toch slaagt het resterende gedeelte van het team er in om de computer tijdelijk uit te zetten waardoor de aangebrachte beveiligingen ongedaan gemaakt worden. De verassing is totaal compleet als het team toch nog op overlevende personeelsleden stuit. Dan wordt het opeens duidelijk waarom Red Queen het beveiligingssysteem in werking heeft doen treden...

Commentaar

In 2002 werd, in navolging van films als Mortal Kombat en Lara Croft's Tombraider, een nieuwe titel aan de lijst van verfilmingen van populaire video- en computergames toegevoegd. Gebaseerd op de succesvolle Resident Evil computerspellen van Capcom uit 1996 en 1998 maakte Paul Anderson, niet te verwarren met dé Paul Anderson van Magnolia (1999), Resident Evil. Deze non-stop actie horrorprent is een heerlijke popcorn beleving van jewelste en is, zoals je verderop bij de bespreking van het beeld- en geluid kunt lezen, een welkome aanvulling voor video home entertainment. Niet dat de verhaallijn zo bijster spectaculair is. Integendeel, het verhaal is slap met een sukkelige dialoog waarbij het horrorniveau, op een enkel fragment na, van bedenkelijke aard is. Het is dan ook jammer dat door meningsverschillen tussen beoogd regisseur George Romero en Capcom over het script, resulteerde in de mededeling van eerstgenoemde dat deze niet langer beschikbaar was om de regie in handen te nemen. Dit houdt niet in dat Romero, de maker van de moeder der zombiefilms Night Of The Living Dead (1968), het beter zou hebben gedaan dan Anderson. Weliswaar kunnen we de nodige kritiek uiten op het slappe verhaal, maar de visuele donkere stijl met de koele blauwe tinten die Anderson heeft gebruikt is prachtig in beeld gebracht. De gebruikte speciale effecten variëren van erg goed tot middelmatig en hier en daar is er zelfs sprake van het betere jatwerk. Naast de vele actiescènes is de muzikale bijdrage van rockartiest Marilyn Manson en componist Marco Beltrami één van de pijlers waar de film op steunt. Naast stevige metaalachtige gitaarmuziek zitten er ook melodische en specifieke klankstructuren in de film verwerkt die de scènes versterken. De muziek is koud, gevoelloos en gewelddadig en zorgt ervoor dat de spanning in de film gewaarborgd is.
De cast doet heel aardig zijn best om goed over te komen. Toegegeven, niemand van de acteurs speelt op Oscar nominatieniveau, maar datgene wat o.a. de mooie Milla Jovovich (Fifth Element) neerzet is meer dan behoorlijk, hoewel het karakter dat zij speelt (Alice) maar een vaag personage blijft. Dit geldt trouwens voor alle karakters in deze film. Ook enige vergelijking met het computerspel gaat voor wat betreft de karakters niet op. De namen die in de film zijn gebruikt komen in geen van de Resident Evil games voor. Toch zijn er vele herkenningspunten uit het spel in de film te ontdekken waardoor het voor de echte Resident Evil gamer een ware beleving zal zijn om naar deze film te kijken. Maar ook voor een ieder die de game niet kent biedt Resident Evil meer dan genoeg actie en spanning om van te genieten.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 96 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582001341

Extra's

 • Theatrical trailer
 • Cast & Crew
 • Scoring Resident Evil (11 min)
 • The Costumes (3 min)
 • Set Design (4 min)
 • Zombie Make-up Tests (1 min)
 • Production Notes (4 pagina's)
 • B-Roll (16 min)
 • The Making Of Resident Evil (27 min)
 • Music Video Slipknot - My Plague

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van Resident Evil is anamorf vastgelegd in de aspect ratio van 1.78:1. Dit betekent dat er iets 'gesneden' is in het frame want de originele beeldverhouding waarmee de film in de bioscopen werd vertoond bedraagt 1.85:1. De stilistische koele kleuren worden helder op het scherm weergegeven. De beeldscherpte is prima waarbij we vaststellen dat edge enhancement nauwelijks aan de orde is. Het contrastniveau is prima ingeregeld met een goed schaduwdetail. Daardoor is de film ook in de talrijke donkere scènes prima te volgen. Ondanks het feit dat film recent (2002) is gemaakt zien we dat de print niet vrij is van onrechtmatigheden. Zo nu en dan zien we toch een minuscule beschadiging en een wit vlekje, als gevolg van negatief vuil op de print. Daarnaast is in een beperkt aantal donkere scènes een niet storende hoeveelheid fijne korrel in de transfer aanwezig. De hoge bitrate waarmee het video is gecomprimeerd draagt bij aan een uitstekende detaillering en dieptewerking van het beeld. Compressieproblemen zijn dan ook niet aangetroffen. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed onder in het beeld geplaatst en heeft een prettig leesbaar lettertype. De film is onderverdeeld in 15 chapter stops. De layer change van deze DVD-9 valt nauwelijks op. Een prachtige transfer die gezien de kleine probleempjes net niet in aanmerking komt voor de volledige score van 10 punten.

Geluidskwaliteit

Het geluid bij Resident Evil is wat je mag verwachten van een moderne high tech zombiefilm. En we krijgen zelfs meer dan we hadden verwacht. Een tweetal perfect uitgebalanceerde geluidstracks die de film een extra cachet geven. Alle kanalen worden discreet aangestuurd waardoor het geluid een duidelijk gedefinieerde richting heeft en voor een heerlijke ambiance zorgt die de beelden perfect ondersteunt. Het volledige frequentiegebied, van laag tot hoog, wordt via alle luidsprekers probleemloos weergegeven waardoor de mix uitblinkt in dynamiek en spreiding. Het effectkanaal worden agressief in split-surround aangestuurd waardoor je midden in de actie zit. Bij het gebruik van de subwoofer loop je de kans op een burenruzie want ook hier geldt dat het LFE kanaal agressief wordt aangestuurd. De aangesloten woofer zorgt voor een heerlijk voelbare ervaring die beleven van een film zo aantrekkelijk maakt mits er goed gebruik van wordt gemaakt. En dat is dus in deze mix absoluut het geval. De DTS track die is vastgelegd met een bitrate van 1509 kb/s (full bitrate) geniet duidelijk de voorkeur ten opzichte van de Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s). De definitie van de geluidsvelden en het dynamische karakter van het geluid komen beter tot zijn recht wanneer de DTS track is geselecteerd. Universal biedt op het gebied van audio datgene wat wij als DVD freaks mogen verwachten van een SE release. Gewoon een tweede disc waarop het bonusmateriaal is aangebracht waardoor het mogelijk is om de geluidstracks van de film op disc 1 met de hoogst mogelijke bitrate vast te leggen. En zie hier…het resultaat mag er wezen. Twee tracks van demonstratiekwaliteit.

Extra's

Met recht mag deze DVD release zich Special Edition noemen. De DVD wordt geleverd in een luxe digipack met een slipcase. Alle selectiemenu's worden in 16:9 weergegeven en zijn voorzien van Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) geluid. Al het bonusmateriaal, behalve het audiocommentaar, bevindt zich op de tweede disc. Alle extra's op disc 2 zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling en worden in het aspect 4:3 weergegeven. Daar waar een andere specificatie van toepassing is wordt dat aangeven.

Disc 1

Audiocommentaar
Het audiocommentaar is ingesproken door regisseur Paul Anderson, co-producer Jeremy Bolt en de actrices Milla Jovovich en Michelle Rodriguez. Al vanaf het begin van deze track weet je dat het een zooitje gaat worden. De dames denken dat ze op een theekransje zijn uitgenodigd in plaats van een geluidsstudio om iets zinvols over de film mee te delen. Ze tetteren maar raak en de heren krijgen niet de kans om maar ook iets van een zinvolle opmerking te maken die betrekking heeft op de film. Toch is het een heel leuk commentaar om te beluisteren. Helaas is het commentaar niet ondertiteld. Maar ja, dat is ook vrijwel onmogelijk met al dat gewauwel en gekrakeel.

Disc 2

Theatrical Trailer
Tegenwoordig vrijwel standaard op elke DVD release aanwezig. Deze trailer van Resident Evil is in het aspect van 1.85:1 (anamorf) met Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) geluid.

The Making Of "Resident Evil" (27:18)
Middels interviews met Cast & Crew, die worden afgewisseld met beeld van voor en achter de camera, wordt de kijker geïnformeerd omtrent de productie van de film.

Scoring "Resident Evil" (11:07)
In deze extra zien we interviews met rockster Marilyn Manson, componist Marco Beltrami en regisseur Paul Anderson. De heren lichten de gekozen muziekstijl toe en welke invloed deze heeft op de film.

The Costumes (3:26)
In deze korte special zien we een interview met de kostuumontwerper Richard Bridgland. Hij vertelt en toont de kijker hoe de commando's uitgerust zijn in de film. Vervolgens vertelt Milla Jovovich iets over de jurk die ze aan heeft?!?. Ook Michelle Rodriguez komt aan het woord en ze vindt het erg leuk dat ze met een machinegeweer heeft mogen rondlopen.

Set Design (4:06)
Aan de hand van fragmenten uit de film toont Richard Bridgland de gebruikte decors. Hij vertelt o.a. dat de decors gerelateerd moesten zijn aan de authenticiteit van het spel.

Zombie Make-up Tests (1:00)
We zien een 1 minuut durend filmpje waarbij je jezelf afvraagt waarom de hier toegepaste make-up en grimeertechnieken niet zijn gebruikt in de film. Je ziet namelijk een aantal acteurs als zombie over het scherm bewegen in een stijl die we niet terugzien in de film.

Production Notes
In een viertal stills wordt nadere informatie gegeven over de productie van de film.

B-Roll (16:00)
Hier zien we opnames van de set op meerdere locaties ten tijde van het filmen.

Cast & Crew
Interviews en biografieën (Engels) van de volgende medewerkers aan de film:
a. Milla Jovovich – Acteur
b. Michelle Rodriguez – Acteur
c. Eric Mabius – Acteur. De getoonde foto is van James Purefoy
d. James Purefoy – Acteur. De getoonde foto is van Eric Mabius
e. Paul Anderson – Regisseur/schrijver (4 min 39)

Alleen interviews met
f. Bernd Eichinger – Producer
g. Samuel Hadida
h. Jeremy Bolt – Producer
i. Jaymes Butler – Trainer Acteurs

Music Video Slipknot-'My Plague'

Conclusie

Resident Evil is gebaseerd op het gelijknamige computerspel. De film is een aaneenschakeling van spectaculaire actie, spannende momenten van angst en horror. De film is een echte popcorn film die bij uitstek bekeken moet worden met het verstand op nul. Het acteerniveau en de verhaallijn zijn zwak maar de getoonde beelden met een gewelddadig goed geluid vergoeden enorm veel. Deze Special Edition is er één om je vingers van af te likken. Niet veel films uit het horror genre bieden de kwaliteit zoals Resident Evil op DVD is vastgelegd. Het beeld mankeert op een paar kleinigheden na niets. De beide geluidstracks waarmee het geluid is vastgelegd zijn vrijwel perfect. De DTS track met zijn full bitrate is een waar genot voor de oren. De DVD heeft een behoorlijk aantal extra's meegekregen die stuk voor stuk leuk zijn om te beluisteren en te zien. Voor de liefhebber van het genre en van het spel is deze verfilming een absolute must have. Tenslotte rest ons niet anders dan Resident Evil de status van DVD.nl TOPPER toe te kennen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Eric Jansen  |  22-04-2006

Heb hem gisteren aangeschaft na het lezen dat veel mensen hem goed vonden en vanwege de lage aanschafprijs maar was toch teleurgesteld nadat ik hem had gezien. ...
Lees meer >

Chris Taylor  |  28-08-2005

Maar ik zei "100 zombiefilms" (I Know What You Did Last Summer is niet echt te vergelijken met het genre van Resident Evil bijvoorbeeld), maar goed... een 1 v...
Lees meer >

Sneaker  |  27-08-2005

Gisteren gezien en vond het een hele vermakelijke horrorfilm. Een aantal goede schikmomenten, goed opgebouwde spanning, een lekker sfeertje en leuke monsters. D...
Lees meer >

shihuandgi  |  30-05-2005

In mijn ogen is het zombiegehalte van Jack Frost (nr. 84 in deze lijst) nogal laag, ongeveer 0,000000000. In Seven heb ik geen zombie gezien. Ik mis Blade I ...
Lees meer >

Bart de Graaf  |  30-04-2005

RE is gewoon een puur entertaiment film. Als je kijk naar wat voor budget Anderson had om deze film te maken vind ik het echt een fantastische prestatie. Teven ...
Lees meer >

erwin payne  |  03-02-2005

hehe goeie film man (helaas niet in de bios gezien) maar ik ben wel naar deel 2 gegaan maar daar heb ik me twijfels aan ik vond de film wel leuk maar het had...
Lees meer >

Movie_G  |  20-09-2004

he hee leuke film :D
Lees meer >

Ron-G  |  15-09-2004

Ik niet, ik vond het een leuke en vermakelijke film, maar ja ieder zijn smaak, maar voor mij een lekkere relax film, met een goudgele rakker erbij en een doos p...
Lees meer >

scheur  |  15-09-2004

Vreselijke film, letterlijk en figuurlijk. De kwaliteit van de DVD is dan niet meer relevant. Sluit me hier bij aan, heb me dood zitten vervelen tijdens deze...
Lees meer >

MikeV  |  14-09-2004

Vreselijke film, letterlijk en figuurlijk. De kwaliteit van de DVD is dan niet meer relevant.
Lees meer >

Ron-G  |  09-06-2004

Ooit een stukje gezien in een vakantiehuisje met canal+ en de film pakte me gelijk ondanks de 5 a 10 minuten die ik er maar van gezien had, eenmaal thuis gelij...
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  31-05-2004

Qua spanning niet te vergelijken met de geweldige games. De film is opzich best aardig maar ik ben het er mee eens dat een beetje meer "gore" geen kwaad had gek...
Lees meer >

Wizz-Art  |  31-05-2004

Besteld en onderweg :wink: had m al gezien bij een maat van me, erg vermakelijk, maar een dts track van 1509 kb/s JEZUS! Das volgens mij ook meteen de hoog...
Lees meer >

Chris W  |  27-05-2004

Besteld en onderweg :wink: had m al gezien bij een maat van me, erg vermakelijk, maar een dts track van 1509 kb/s JEZUS! Das volgens mij ook meteen de hoog...
Lees meer >

DaRick  |  23-05-2004

Ik vind het een toppertje, en zit met spanning te wachten op het vervolg. Ben benieuwd of die net zo goed wordt. hopelijk wordt die dan niet door de media o...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
3.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 204
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.