Most Wanted Man, A

Recensent:
Patrick van den Hul
10-09-2014

Totaalbeoordeling:

7.6
Bioscoop

Most Wanted Man, A (Bioscoop)
Samenvatting

11 september 2001. Deze dag zal iedereen in het geheugen gegrift staan. Aan deze noodlottige dag ging een grondige voorbereiding vooraf. Het is de contraspionagediensten destijds niet gelukt om dit te stoppen. Anno 2014 zitten ze anders in de wedstrijd. Günther Bachmann (Philip Seymour Hoffman) staat aan het hoofd van een clandestiene eenheid dat het betere straatwerk doet. Officieel bestaan ze niet eens. Hij ligt dan ook geregeld in de clinch met de officiële Duitse inlichtingendienst en bij deze zaak ook met de Amerikaanse CIA, namelijk met de agente Martha Sullivan (Robin Wright). Günther komt een grote zaak op het spoor wanneer de half-Russische en fors gemartelde illegale immigrant Issa Karpov (Grigoriy Dobrygin) opeens in Hamburg opduikt in de islamitische gemeenschap dat door het team van Günther in de gaten gehouden wordt. Karpov zegt niks en geeft alleen een naam: Brue. Via de linkse advocate Annabel Richter (Rachel McAdams) wordt hij in contact gebracht met de dubieuze bankier Tommy Brue (Willem Dafoe). Günther en zijn team zijn echter een veel grotere vis op het spoor: Abdullah (Homayoun Ershadi), een verdachte terrorist. Daarbij wordt hij ogenschijnlijk geholpen door de Amerikaanse CIA-agente Sullivan (Robin Wright). Günther heeft niet veel tijd om de connecties duidelijk te maken tussen Karpov, Brue en Abdullah. Niemand wil elkaar helpen, het wantrouwen groeit, de belangen worden steeds groter en de tijd begint te dringen.

Commentaar

Philip Seymour Hoffman (The Master, 25th Hour, Capote) liet eerder in 2014 helaas veel te vroeg het leven. Postuum is hij nog een aantal keren op het witte doek te zien, waaronder in deze spionagethriller naar een boek van John le Carré en geregisseerd door onze landgenoot Anton Corbijn (Control, The American). Ironisch is het wel. Zijn personage komt nogal depressief over en is verslaafd aan sigaretten en drank. De overeenkomsten met het leven van Hoffman zijn hier niet van de lucht. Hij zet dan ook een wereldse rol neer, waarin hij veel bereikt met weinig. Soms heeft hij geen woorden nodig en zegt een uitdrukking al genoeg. Hij krijgt daarbij stevig tegenspel van een gevarieerde en grote cast vol bekende en minder bekende namen. Allemaal doen ze hun uiterste best om Engels met een Duits accent te spreken, de film speelt zich immers geheel af bij onze oosterburen. Dit aspect hadden ze gerust achterwege mogen laten. Engels is geen Duits, dus waarom het accent? Volgens Corbijn zelf was dit omdat hij de film niet gefinancierd had kunnen krijgen als de acteurs Duits hadden gesproken. Daarom heeft hij voor deze tussenweg gekozen. Maar over naar de film. A Most Wanted Man is een thriller van een kaliber zoals ze niet vaak meer gemaakt worden. De opbouw en het verloop van het verhaal zijn heel traag, maar langzaam loopt de spanning op totdat deze te snijden is. Doordat de tijd wordt genomen om verschillende wendingen uit te laten spelen, is de film van begint tot eind geloofwaardig. De werkelijkheid in deze film zou wel eens heel dicht bij de waarheid kunnen zitten, al zullen we daar waarschijnlijk nooit met zekerheid achter komen vanwege de geheimzinnige aard van de spionagewereld. De vele plotlijnen en dialogen maken het aardig complex, maar A Most Wanted Man biedt meer dan genoeg om je aandacht te grijpen en vast te houden. Zo is de hele uitstraling niet bepaald een pamflet voor Hamburg, in die zin dat het altijd donker, grijs en grauw is. Dit past wel perfect bij de film en doet veel voor de sfeer. Dit geldt ook voor de naargeestige en spannende muziek. A Most Wanted Man is een ouderwets degelijke thriller met spanning in de vorm van plotlijnen en wendingen in plaats van achtervolgingen en actiescènes. 

Filmspecs

Laatste reacties

Oakey  |  14-09-2014

De vele plotlijnen en dialogen maken het aardig complex Ik lees dit in meer recensies, maar ik heb de film gezien en ik vond het een vrij conventionele en recht...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
7.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.