Oculus

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

Oculus (DVD)
Samenvatting

Jaren na de dood van hun ouders Alan (Rory Cochrane) en Marie Russell (Katee Sackhoff) ontdekken Tim (Brenton Thwaites) en Kaylie Russell (Karen Gillan) de oorzaak van deze familietragedie: een vervloekte spiegel die de afgelopen 300 jaar een spoor van bloed en verderf heeft gezaaid. Kaylie heeft tijdens Tims jarenlange verblijf in een psychiatrisch ziekenhuis onderzoek gedaan naar de aanleiding van het ongeluk. Om de strijd aan te gaan met het kwaad zullen ze de angstaanjagende waarheid over hun verleden onder ogen moeten komen. De enige manier waarop dit kan is door de confrontatie aan te gaan met de demonen die in de spiegel huizen. Terwijl ze achterna gezeten worden door helse geesten en onverklaarbare verschijnselen komen Kaylie en Tim erachter dat hun familiegeschiedenis bestaat uit geweld, leugens en moord! Wat is verleden? Wat is heden? Wat is echt? Wat is bedrog?

Commentaar

Oculus is gebaseerd op de korte film  Oculus: Chapter 3 - The Man with the Plan van Mike Flanagan. Flanagan dient uiteraard ook als regisseur en schrijver van Oculus. Eerder maakte deze regisseur de low-budget horror film Absentia. De cast bestaat zowel uit relatieve nieuwkomers als bekende gezichten. Hoofdrolspeelster Karen Gillan kennen we vooral van de bekende tv-serie Doctor Who en de recente Marvel-film Guardians of the Galaxy. Nieuwkomer Brenton Thwaites was eerder dit jaar al te zien in de Disney-film Maleficent en The Giver. Nieuwkomers Annalise Basso en Garrett Ryan vertolken de jongere versies van de twee hoofdpersonages en waren hiervoor vooral te zien als gastrollen in verschillende tv-series. Acteur Rory Cochrane is onder andere bekend om zijn rollen in de tv-serie CSI: Miami en de film A Scanner Darkly. Ook actrice Katee Sackhoff vertolkt een rol in Oculus en kennen we van de tv-serie Battlestar Galactica en de film Riddick. Oculus is een spannende horrorfilm zoals we die niet vaak voorgeschoteld krijgen. Dit vooral omdat de film met de verwachtingen van de kijker weet te spelen. De vertolkingen van de acteurs zijn uitstekend, maar vooral overtuigend. Het script van Oculus is origineel en de uitwerking laat weinig te wensen over. Er hangt een aangenaam spannend sfeertje rond de film. Oculus weet ook een goed tempo te behouden en op geen moment te vervelen. Qua schrikmomenten is de film ook geen teleursteller. Oculus bevat een huiveringwekkende soundtrack. De manier van filmen is zeer goed voor een horrorfilm. Er wordt slim gebruik gemaakt van flashback-scènes in de film. Het einde komt wat gehaast over en had beter uitgewerkt kunnen worden. Nu blijft de kijker met onbeantwoorde vragen achter. Er vindt ook soms wat lichte verwarring plaats bij het kijken van Oculus, maar dat blijft gelukkig miniem. Dit vindt zich voornamelijk plaats in de scènes waarbij de overgang wordt gemaakt van heden naar verleden, op een bepaald moment zorgt het voor een verwarrend effect. De twee tijdperken liggen zo dicht op elkaar dat het op een gegeven moment zorgt voor een kruising. Uiteindelijk is Oculus een goede en effectieve horrorfilm die niet zonder haar imperfecties is.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2013
Speelduur: 99 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: A-Film Benelux
EAN: 8716777950487

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Oculus wordt op deze DVD-uitgave gepresenteerd in een anamorf 2.35:1 beeldformaat. De beeldkwaliteit voor deze DVD-uitgave is uitermate goed. De kleuren ogen mooi in zowel de dag- als nachtscènes. Ook aan scherpte schiet de beeldkwaliteit niet te kort. Compressiefouten zijn ook niet te vinden bij deze beeldtransfer. Wat wel storend werkt is dat in vrijwel alle nachtscènes het schaduwdetail niet goed uit de verf komt. Afgezien daarvan is de beeldkwaliteit voor Oculus heel goed verzorgd. De Nederlandse ondertiteling op deze DVD-uitgave is duidelijk leesbaar en bijna geheel onder in de zwarte balk geplaatst.

Geluidskwaliteit

De DVD-uitgave van Oculus geeft de kijker de keuze tussen twee Dolby Digital 5.1-tracks (448kb/s). De voorkeur bij het bekijken van de film gaat uit naar het Engelse audiospoor. Het geluid op deze DVD-uitgave is van hele goede kwaliteit. De dialogen zijn verstaanbaar in iedere scène en de muziek in Oculus zorgt ook ervoor dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de surroundkanalen. Omgevingsgeluiden komen zuiver over vanuit de front- en surroundspeakers. Oculus is een horrorfilm, dus speelt het geluid een grote rol bij het bekijken van de film. Wat beter had gewerkt was als er af en toe wat meer gebruik zou worden gemaakt van de subwoofer. Oculus heeft een prima geluidskwaliteit meegekregen op deze DVD-uitgave.

Extra's

Bij het opstarten van de DVD van Oculus krijgen we een aantal promotietrailers te zien. Vervolgens komen we in een statisch menu terecht met achtergrondmuziek. Helaas krijg je bij deze DVD-uitgave van Oculus als enige extra de trailer van de film. Ditzelfde geldt voor de Blu-ray Disc-uitgave. Terwijl er op buitenlandse uitgaves extra's aanwezig zijn als: verwijderde scènes, een featurette, audio commentaar en de korte film van Oculus.

Trailer (2 min.)
De trailer van Oculus, met Nederlands ondertiteling.

Conclusie

Jaren na de mysterieuze dood van hun ouders vinden Tim en Kaylie Russell de oorzaak van hun gezinstragedie: een vervloekte spiegel die een 300-jarige geschiedenis van bloedvergieten en vernieling met zich meedraagt. Oculus is een intelligente en spannende horrorfilm die het ver schopt met een origineel idee en met het puike camerawerk. Het acteerwerk is van hoog niveau en de karakters zijn heel goed uitgediept. Er zijn meer dan genoeg schrikmomenten voor de doorgewinterde horrorliefhebber. Aan perfectie weet deze film niet te tippen maar dat neemt niet weg dat dit een beter dan gemiddelde binnenkomst in het horrorgenre is. Het beeld en geluid op deze DVD-uitgave zijn ruim in orde. Het is jammer dat er, afgezien van de trailer van de film, niet meer extra's aanwezig zijn op deze DVD-uitgave. Oculus is een waardige aanrader voor de liefhebbers van horrorfilms.

Laatste reacties

Pastichio Rocker  |  02-11-2014

Voor goeie horrorfilms moet je niet bij Hollywood zijn.
Lees meer >

Marcel den Haan  |  02-11-2014

Zoals wel vaker, voor mij weer een voorbeeld van een tegenvallende recente horrorfilm. Nergens vond ik het eng worden, zou dit ook eerder een thriller noemen. S...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8.5
Geluidskwaliteit:9
Extra's:1
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots