Minions

Recensent:
Patrick van den Hul
04-11-2015

Totaalbeoordeling:

7.5
Blu-ray

Minions (Blu-ray)
Samenvatting

De Minions zijn al bijna zo oud als de aarde zelf is. Ze leven in de groepen en hebben maar één doel in het leven: het vinden van een slechterik die kwaadaardig genoeg is om te dienen. Het lukt ze door de eeuwen heen om deze te vinden, maar niet om de relatie in stand te houden. Doordat deze klunzige wezentjes telkens fouten begaan, komt hun baas meer dan eens op ongemakkelijke manier ten val. De Minion gemeenschap raakt hierdoor in een collectieve depressie. Gelukkig zijn dat Stuart, Kevin en Bob die opstaan om de wijde wereld in te gaan en toch weer een nieuwe meester te zoeken. Ze komen uiteindelijk terecht op ‘villain-con’, een soort grote beurs waar alle slechteriken op aarde zich verzamelen. Daar worden ze gerekruteerd door Scarlet Overkill (Sandra Bullock). Deze heeft uitdagende opdracht voor de Minions, die hen brengt naar de Britse hoofdstad Londen. Zal het ze dit keer wél lukken om deze opdrachten te volbrengen en de relatie met hun baas in stand te houden? 

Commentaar

Despicable Me (in Nederland ook wel bekend als ‘Verschrikkelijke Ikke’) deel 1 en deel 2, waren wereldwijd zeer succesvolle films. Dit succes was voor een groot deel – wellicht zelf het grootste deel – te danken aan de kleine gele mannetjes genaamd de Minions. Zij krijgen dan nu eindelijk hun eigen film. Deze bracht wereldwijd ruim meer dan 1 miljard dollar op in de bioscopen. Het is daarmee de eerste animatiefilm die niet van Disney/Pixar is die deze magische grens heeft overschreden. En dat met een relatief bescheiden productiebudget. Zoveel geld ging er namelijk niet op aan de cast, aangezien alle van de maar liefst 899 Minions in de film worden ingesproken door regisseur Pierre Coffin. Dit is geen enorme opgave, want ze spreken heel weinig. Als er dan toch wat uit hun monden komt dan is dat een mengelmoes van Engels, Spaans, Duits, Frans, Italiaans, Portugees, Maleisisch, Hebreeuws en gewoon domweg gebrabbel oftewel nonsens. Hun taaltje is een van de dingen die de Minions zo grappig maakt. Het is kolderiek, maar toch nog met wat herkenning erin vanuit de verschillende talen. De enorm grote ogen (of een enkel oog in sommige gevallen) helpen ook enorm voor hun schattigheid. Daarnaast is de kern van alle grappen natuurlijk hun klunzigheid en kinderlijkheid. Dat wordt in deze film maximaal uitgemolken. Daarbij moet gezegd worden dat de slapstick grappen doel blijven treffen. Vanuit die invalshoek bekeken kunnen de Minions duidelijk wel een hele eigen film aan. Ook de animatie ziet er weer heel gelikt uit. Hier is simpelweg niets op aan te merken. Wel zijn de overige personages relatief kleurloos vergeleken met de gele hoofdrolspelers. Minons kent echter een groot nadeel. Het script is echt niet goed genoeg. Het springt enorm van de hak op de tak en de logica is soms ver te zoeken. Er is niet echt een rode draad en het zal je ook nergens lukken om echt een emotionele connectie te maken. Hierdoor is Minons een redelijk structuurloze aaneenschakeling van grappen geworden. De kleintjes zullen het verschil niet eens merken en hun ogen uitkijken, maar voor de volwassen kijker kan dit toch wat tegen gaan staan. Ondanks deze makke is Minons nog steeds een vermakelijke film, maar er had zeker meer in gezeten.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie, Familie, Komedie
Regio: B
Jaar: 2015
Speelduur: 91 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Atmos
 • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
 • Dolby Digital 5.1 - Hebreeuws
 • Dolby Digital 5.1 - IJslands
 • Dolby Digital 5.1 - Kroatisch
 • Dolby Digital 5.1 - Turks
 • Dolby Digital Plus 7.1 - Duits
 • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
 • Dolby TrueHD 7.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5053083037246

Extra's

 • Mini-films
 • De wereld rond – interactieve kaart
 • Achter de brillen – de achtergrond van Minions
 • Jingle Bells – Minions Stijl

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Minions heeft de originele, nogal speciale, beeldverhouding van 1.85:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk.

Net als bij de vorige delen blinkt ook deze BD technisch weer uit in de beeldkwaliteit. Dit zien we vaak bij animatiefilms. Doordat ze geheel uit de computer komen, kan perfectie akelig dicht worden benaderd. De enige beperking zou kunnen zijn dat het oorspronkelijke beeld niet op goede wijze wordt overgezet. Daar is hier gelukkig geen sprake van. De beeldkwaliteit is vlekkeloos, letterlijk en figuurlijk. De transfer is altijd haarscherp. De kleuren spatten van je scherm en het contrast is ook dik in orde. Daarbij is er sprake van voldoende schaduwdetail. Er zijn geen gebreken in het beeld.

Geluidskwaliteit

Minions wordt op deze BD-uitgave ondersteund door een Dolby TrueHD 7.1-track (24bit/48kHz) met een geïntegreerde Dolby Atmos-track in de originele Engelse taal. Daarnaast is er ook een Nederlands gesproken variant opgenomen in Dolby Digital 5.1 (48kHz) opgenomen. De geluidskwaliteit is zonder meer uitstekend te noemen. Er zit veel actie in de film en op die momenten worden subwoofer en achterste speakers op uitstekende wijze ingezet. Van defecten is geen sprake. De track krijgt alleen een puntje aftrek vanwege de wat beperkte specificaties van de Nederlandse versie van de audio. Op de Engelstalige track valt niets aan te merken.

Extra's

Vanuit het hoofdmenu zijn een aantal extra’s te bekijken, deze worden hieronder nader omschreven. De extra’s zijn in HD met Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) audio en Nederlandse ondertiteling.

Mini-films (ongeveer 12min.)
Er zijn hier drie korte filmpjes te kijken die dezelfde kwaliteit hebben als de hoofdfilm. Ze duren ongeveer vier minuten per stuk en daarmee samen ongeveer 12 minuten. De eerste twee hebben de Minions in de hoofdrol en in de derde is het een baby. Deze filmpjes zijn zeker de moeite waard om even te kijken, mits je de hoofdfilm ook de moeite waard vond. De audio is Dolby Digital 5.1 (640 kb/s).

De wereld rond – interactieve kaart
Deze interactieve extra is leuk vormgegeven. Via een wereldkaart kun je naar heel veel locaties uit de film reizen. Binnen die locatie zijn er korte making of filmpjes, interviews en foto’s te zien. Soms is de locatie ook nog weer verdeeld in meerdere subonderwerpen. Daarmee is de exacte totale speelduur moeilijk te bepalen, maar je bent er zeker een hele tijd zoet mee. Of wellicht de kinderen? Het enige nadeel van deze opzet is dat je wel heel vaak terugkeert naar het hoofdmenu, met laadtijd en veel extra klikken tot gevolg.

Achter de brillen – de achtergrond van Minions
Ook hier zien we weer een leuke interactieve manier van presenteren van de extra’s. Je ziet de zij-aanblik van een huis, dat de productiestudio moet voorstellen. Je kunt vervolgens doorklikken op verschillende kamers, waarna je bijvoorbeeld een filmpje te zien krijgt met meer achtergronden over het maken van de films.

Jingle Bells – Minions Stijl (2 min.)
Deze extra duurt maar kort, maar is de meest hilarische van allemaal. Je moet wel goed opletten. Want de Minions doen het één keer voor en daarna ben je zelf aan de beurt voor de karaoke versie.

Conclusie

De Minions proberen al eeuwenlang een meester te vinden die ze kunnen blijven dienen. Maar door hun eigen klunzigheid moeten ze telkens weer op zoek. In de huidige tijd lijken ze eindelijk iemand te hebben gevonden, maar kunnen ze haar opdrachten volbrengen? De kleine gele mannetjes uit de Despicable Me-films zijn terug met een geheel eigen speelfilm: Minions. Deze blinkt weer uit in slapstick humor, maar het verhaalt rammelt aan alle kanten en lijkt wat gehaast in elkaar gezet. De BD-uitgave is zeer compleet te noemen met een meer dan uitstekende beeld- en geluidskwaliteit en daarnaast een flink pakket aan extra’s. Tenslotte is de Blu-ray keepcase niet blauw maar geel, wat wil een mens nog meer?

Laatste reacties

Frank  |  28-11-2015

De notice board staat op de disc (eerste scherm bij The Break Room). De safety video krijg ik niet gevonden. Deze duurt 52 seconden volgens de BBFC. Ik zou denk...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  17-11-2015

Hier ook aangepast! ;-) Goed bezig(y) Nog even wat bijslijpen met het verdwaalde ATMOS en de 2x vermelde engelse track en het wordt super;) Zag wat veranderi...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  17-11-2015

Hier ook aangepast! ;-)
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  17-11-2015

Aangepast. Nu de duitse en franse audio track nog...... al is het maar een kleine aanpassing, denk toch ook dat je je info zo correct mogelijk wilt geven?
Lees meer >

Claudio Santulli  |  16-11-2015

Van het weekend bij het druilerige weer en dito sfeer deze film in 3D gekeken. Best een leuke en luchtige film. Niet hoogstaand of enorm verrassend, maar luch...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  16-11-2015

Zowel Patrick als Werner hebben wat aan te passen in hun reviews mbt tot de Duitse en Franse audio track, beiden zijn Dolby Digital Plus 7.1 ATMOS en niet wat d...
Lees meer >

Frank  |  09-11-2015

De notice board staat op de disc (eerste scherm bij The Break Room). De safety video krijg ik niet gevonden. Deze duurt 52 seconden volgens de BBFC. Ik zou denk...
Lees meer >

Frank  |  08-11-2015

Dus dan missen we alleen dit: Nee, ook die staan er op. Er zijn 20 items. De recensie van Werner meldt er op dit moment 18.
Lees meer >

pietdvd  |  08-11-2015

Dus dan missen we alleen dit: Notice Board (stills) Safety Video
Lees meer >

Frank  |  08-11-2015

Er is ook een steelbook beschikbaar voor de 2D versie, lag gisteren in MM Wilrijk. Die heb ik hier in Nederland niet zien liggen.
Lees meer >

Werner  |  08-11-2015

Aangepast.
Lees meer >

smooth Ron  |  08-11-2015

Er is ook een steelbook beschikbaar voor de 2D versie, lag gisteren in MM Wilrijk.
Lees meer >

Frank  |  08-11-2015

Nee, geen slipcover. De 2D-versie zit wel verpakt in een gele keepcase (3D in een blauwe). De DVD eveneens in een gele.
Lees meer >

jurgen42u  |  08-11-2015

Heeft de Blu-ray een slipcover en is de film het waard om aan te schaffen? Ik heb namelijk de film zelf nog niet gezien, dus zou voor mij blinde aankoop zijn.
Lees meer >

Werner  |  08-11-2015

Dan moet ik het misschien eens herbekijken; maar ik geraak compleet niet uit de navigatie wijs! Dat je via dat vliegtuigje naar een andere extra kan navigeren, ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.