Under Sandet (Land of Mine)

Recensent:
Patrick van den Hul
31-03-2016

Totaalbeoordeling:

8.2
Bioscoop

Under Sandet (Land of Mine) (Bioscoop)
Samenvatting

Het is 1945 en de oorlog is net voorbij. Iemand moet gedacht hebben dat de invasie niet in Normandië, maar aan de westkust van Denemarken zou plaatsvinden. Langs de hele kust zijn namelijk anderhalf miljoen landmijnen geplaatst. De Deense autoriteiten moeten zorgen dat deze geruimd worden, zodat de prachtige Deense stranden weer vrij toegankelijk kunnen worden voor publiek. Daarvoor worden maar liefst 2000 jonge Duitse krijgsgevangenen ingeschakeld. Ze krijgen de ondankbare taak om de mijnen één voor één met hun blote handen onschadelijk te maken. Dit is een taak die niet bepaald zonder gevaar is. Ongeveer de helft van deze jonge Duitse jongens overleeft dit uiteindelijk niet. Eten krijgen ze nauwelijks en ze worden door de keiharde Deense commandant Carl Rasmussen (Roland Møller) als beesten behandeld. Op enige sympathie hoeven de jonge Duitse soldaten niet te rekenen. Maar voor hen die het lukt om deze paar gruwelijke maanden te overleven wacht de vrijheid in hun thuisland Duitsland.

Commentaar

Under Sandet (Engelse titel: Land of Mine) is een internationale co-productie tussen Denemarken en Duitsland. De film is opgenomen in Denemarken, waaronder op enkele historische locaties. En de regisseur is Martin Zandvliet. Hij maakte eerder Dirch en Applaus, beide Deense films. Het verhaal van Under Sandet is indrukwekkend, des te meer omdat je als kijker weet dat het waargebeurd is. We volgen een kleine groep jongens onder leiding van een commandant. Dit is een heel slimme keuze, want hierdoor wordt een grote gebeurtenis weer teruggebracht tot iets kleins. In het begin is de commandant vooral heel streng tegen de jongens en heeft hij weinig medeleven. Er is sprake van veel haat jegens Duitsers. Na verloop van tijd leert hij de jongens echter steeds beter kennen en krijgt hij meer empathie voor hen. Ook als kijker maak je deze ontwikkeling door en begin je meer en meer mee te voelen. Naast dat deze film sterk drama levert is het continu spannend of de mensen die je volgt de volgende dag, het volgende uur of de volgende minuut nog wel zullen overleven. Under Sandet is een uitermate eenvoudige film en daar ligt nu net ook de kracht. Met een beperkte cast en vrijwel de hele film één locatie, raak je diep betrokken bij het verhaal en bij het lot van de jongens. Daarbij is de speelduur van iets meer dan anderhalf uur ook precies passend. Er is genoeg ruimte voor diepgang, maar het wordt nergens langdradig. Deze film is zeker de moeite waard als je een van de minder vertelde verhalen van de oorlog wil ervaren. 

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Drama, Historie, Oorlog
Jaar: 2015

Laatste reacties

MJK1988  |  03-04-2016

Deze film was de publieksfavoriet op het afgelopen filmfestival in Rotterdam. Ook tijdens het PAC Festival kreeg deze lovende reacties. Favoriet was toen wel RO...
Lees meer >

BigLebowski  |  31-03-2016

Deze film was de publieksfavoriet op het afgelopen filmfestival in Rotterdam.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.