China's Van Goghs

Recensent:
Ludo Keeris
22-11-2016

Totaalbeoordeling:

7.5
Bioscoop

China's Van Goghs (Bioscoop)
Samenvatting

In het zuidoosten van China ligt de plaats Dafen. Hier is de industrie van de schilders. Elk jaar worden duizenden beroemde schilderijen nagemaakt. Monet, Da Vinci, Vermeer, alles wordt nageschilderd. Zhao Xiaoyong richt zich volledig op de schilderijen van Van Gogh. Samen met zijn vrouw, broer en zwager runt hij een klein atelier waar ze kopieën schilderen van de Zonnebloemen, het Café in Arles of de Aardappeleters. Ze zijn nauwelijks van echt te onderscheiden. De schilderijen gaan naar Europa, waar ze verkocht worden in de diverse souvenirshops, waaronder ook op het Museumplein in Amsterdam, onder de rook van het Van Gogh-museum. Zhao Xiaoyong is idolaat van Van Gogh en zijn droom is om naar Europa te gaan om de echte schilderijen van Van Gogh te zien. Zo’n reis is alleen ontzettend duur, daarvoor moet je eerst heel veel schilderijen namaken.

Commentaar

Gedurende zijn leven verkocht Vincent Van Gogh één schilderij. Zhao Xiaoyong verkoopt er honderden per jaar. Allemaal met de afbeelding van schilderijen van Van Gogh. De Zuid-Chinese stad Dafen staat bekend als de oil-painting-village. Bijna de gehele lokale industrie draait om het schilderen. Vroeger begonnen er zo’n 100 mensen, nu verdienen er meer dan 10.000 mensen hun brood mee. Slechts een enkeling maakt eigen werk, vaak geïnspireerd op de stijl of werk van de grote schilders, maar de meesten kopiëren het bestaande werk van de grootmeesters. Zhao Xiaoyong schildert alleen maar Van Gogh-schilderijen en hij beheerst dat bijna tot in de perfectie. Maar naar eigen inzicht nog niet genoeg, want hij wil naar Amsterdam om de echte Van Gogh’s te zien en daarmee inspiratie opdoen om zich te verbeteren.
De Chinese regisseur Yu Haibo is van oorsprong fotograaf en bezocht in 2004 voor het eerst de schilders in Dafen voor een fotoserie. In 2006 won hij daar een prijs mee tijdens de World Press Photo. De kleurrijke wereld van de schilders leent zich ook voor een film en in 2011 begon Yu Haibo, samen met Kiki Tianqi Yu, aan de documentaire China’s Van Goghs. Yu Haibo heeft een documentaire gemaakt zonder commentaar, zonder interview, puur observerend. Maar je merkt dat hij op de achtergrond veel invloed heeft gehad op de ontwikkeling van het verhaal en de stappen die Zhao Xiaoyong zet. Het is niet puur registrerend geweest, maar je voelt de hand van de maker(s). Dat is op zich niet erg en in China’s Van Goghs stoort het nauwelijks. Maar je mist daardoor wel de echte emotie van Zhao. Tijdens de paar momenten dat de emoties wel oprecht zijn, word je meer in de film gezogen. Zoals bij de scène waar men de film Lust for Life uit 1956 kijkt, met Kirk Douglas als Vincent Van Gogh. Hier wordt de adoratie voor Van Gogh heel zichtbaar.
China’s Van Gogh
laat niet alleen het leven van de Chinese schilders zien, maar geeft ook een inzicht in de manier van leven in een doorsnee Chinese stad. En hoe men zich richt op de Westerse wereld om geld te verdienen. Men eet, slaapt en werkt in het atelier om veel te produceren, wat dan voor relatief weinig geld naar Europa wordt geëxporteerd. Daar hangen de schilderijen van Zhao Xiaoyong voor veel geld in de souvenirwinkel op het Museumplein. Zhao wil zijn prijzen wel verhogen, maar dat is lastig, omdat de klant dan niet meer geïnteresseerd is. China’s Van Gogh laat daarmee ook de wereldhandel op macroniveau zien. Dat het werk van Zhao mogelijk illegaal is komt in z’n geheel niet bij hem op. Voor hem is het puur een eerbetoon aan zijn grote voorbeeld. Het is dan wel handig dat hij er z’n brood mee kan verdienen.

China’s Van Goghs is nog te zien op het Idfa-festival in Amsterdam (t/m 27 november) en draait vanaf 15 december in de bioscoop.

Filmspecs

Regisseur

Yu Haibo, Kiki Tianqi Yu

Acteurs

-
Medium: Bioscoop
Genre: Documentaire
Jaar: 2016

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Drugs
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.