Murder on the Orient Express

Recensent:
Ludo Keeris
07-03-2018

Totaalbeoordeling:

6.8
Blu-ray

Murder on the Orient Express (Blu-ray)
Samenvatting

De beroemde Belgische detective Hercule Poirot (Kenneth Branagh) is toe aan vakantie. Verschillende zware misdaadzaken hebben zijn mentale tol geëist, waardoor hij zich wil focussen op niets anders dan schilderijen en boeken van Charles Dickens. Het lot besluit echter al snel anders; Poirot wordt verzocht Caïro te verlaten voor Londen waar een onmogelijk zaak om zijn aandacht schreeuwt. De enige reden waarom hij instemt, is omdat zijn vriend Bouc (Tom Bateman) de detective een 1e klas plek aanbiedt in zijn Oriënt Express-trein. In de reis van drie dagen is er genoeg tijd om van Dickens' verhalen en rust te kunnen genieten. De eerste nacht wordt de trein opgeschud door een sneeuwstorm. En een moord. De Oriënt Express zit vol merkwaardige, illustere types, allemaal ogenschijnlijk vol leugens en geheimen. Het is aan Poirot om deceptie van waarheid te scheiden en vast te stellen wie de misdaad op zijn geweten heeft.

Commentaar

Agatha Christie's Hercule Poirot is één van de bekendste literaire detectives ter wereld, wellicht enkel ondergeschikt aan Sherlock Holmes. Van de grote hoeveelheid boeken, korte verhalen en ander geschreven werk waarin de Belgische detective een rol speelt, is Murder on the Oriënt Express uit 1934 waarschijnlijk het beroemdste, met een bioscoopverfilming in 1974 en tv-versies in 2001, 2010 en 2015. Shakespeariaans acteur en bewezen regisseur Kenneth Branagh (Wallander, Thor, Hamlet) geeft Agatha Christie's verhaal een nieuwe update voor op het zilveren scherm. Murder on the Oriënt Express oogt zeer stijlvol. Over elk frame is duidelijk nagedacht en het is Branagh en zijn team uitstekend gelukt om de sfeer van de jaren '30 neer te zetten. De scènes van de trein door immense landschappen zijn adembenemend en in de Oriënt Express zelf is er visueel constant iets om je als kijker over te verbazen. Het antisemitisme en de discriminatie, die toen vrij gangbaar waren, worden totaal niet geschuwd, wat zeker noemenswaardig is. Alleen voor de klassieke stijl en ambiance van Murder on the Oriënt Express is de film zeker de moeite waard. Het ontbreekt in deze versie van Agatha Christie's boek helaas aan echte spanning, drama of mysterie. Er is als kijker weinig zelf op te lossen, geen aanwijzingen te volgen. Alles komt voorbij en wordt gepresenteerd als logische stappen, zonder ruimte voor twijfel of eigen interpretaties. De acteurs zijn van hoge kwaliteit – net als in de versie uit 1974 bestaat de cast uit de crème-de-la-crème van Hollywood – , maar spelen allemaal vrij afstandelijk, bijna alsof het een toneelversie van Christie's boek is. Buiten Michelle Pfeiffer komen ze allemaal wat vlak over, hoewel Leslie Odom Jr. als Dr. Arbuthnot zeker wel zijn best lijkt te doen. Niemand brengt iets van diepgang of oprechte emotie, waardoor je je als kijker nauwelijks in het verhaal en helemaal niet in de personages kunt inleven. De film uit 1974 had bijvoorbeeld veel meer emotie en spanning, de versie met David Suchet als Poirot zag de detective een stuk menselijker en echt in conflict. Branagh's Poirot is zeker excentriek, maar eigenlijk ook niets meer. Wanneer je puur voor de sfeer gaat en alles over je heen laat komen is er in Murder on the Oriënt Express genoeg om je als kijker mee te vermaken. Voor wie meer inhoud gaat is bij deze film minder aan het juiste adres, die zou de versie uit 1974 eens op moeten zoeken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Detective
Regio: A, B, C
Jaar: 2017
Speelduur: 114 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - EAD
 • DTS 5.1 - Duits
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Italiaans
 • DTS 5.1 - Japans
 • DTS 5.1 - Russisch
 • DTS 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Frans, Spaans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: 20th Century Fox Home Entertainment

Extra's

 • Agatha Christie: An Intimate Portrait
 • Let's Talk About Hercule Poirot
 • Unusual Suspects: Part One
 • The Art of Murder
 • Unusual Suspects: Part Two
 • All Aboard: Filming Murder on the Orient Express
 • Unusual Suspects: Part Three
 • Music of Murder
 • Deleted Scenes
 • Audiocommentaar
 • Theatrical Trailers
 • Gallery

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Murder on the Oriënt Express staat in 2.39:1 beeldformaat met een 1080p-resolutie op de Blu-ray Disc. Er is gebruik gemaakt van een 50GB dubbellaags disc, die bijna volledig is beschreven. Voor de videocodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC-codec. Je hoeft weinig woorden vuil te maken over deze beeldtransfer. Het ziet er gewoon formidabel strak en gedetailleerd uit. In het commentaar wordt al genoemd dat over elk frame nagedacht lijkt te zijn en dat zien we terug op deze Blu-ray Disc-uitgave. De film is opgenomen op het ‘ouderwetse’ 65mm-filmmateriaal, maar het toont hier nog maar eens hoe geweldig dat er uit kan zien. De kleuren tonen bijzonder fraai en levendig en alle tinten zijn aanwezig, van het warme Caïro tot het kille en besneeuwde berglandschap. De landschapsshots zijn fenomenaal en hoe groter het doek/beeldscherm, des te mooier komen deze over. De detaillering en zwartniveau zijn uitmuntend. De trein rijdt in een aantal scènes in de nacht door de bergen en alles blijft daar even goed zichtbaar. Ook in de trein zijn alle details en structuren uitstekend zichtbaar. Kortom, we kunnen stellen dat we hier te maken hebben met een bijzonder goede beeldtransfer.

Geluidskwaliteit

De meest interessante geluidstrack op de Blu-ray Disc-uitgave van Murder on the Oriënt Express is een Engelstalige DTS-HD Master Audio 7.1-track. Ondanks dat er geen Dolby Atmos op de Blu-ray Disc staat is het toch nog steeds een geluidstrack om je vingers bij af te likken. De ruimtelijkheid van deze geluidstrack is bijzonder fraai. Continu is het geluid van de trein om je heen, je reist zelf mee op het spoor. Overal zijn subtiele of zeer aanwezige geluidseffecten geplaatst. Waar nodig heerst ook stilte, met alleen de trein op de achtergrond. Dialogen blijven altijd goed uit het midden komen, al lijkt het dat het niveau iets onder de rest van het geluid te zitten. Zeker als na een dialoogscène de trein passeert dendert deze werkelijk door je (huis)kamer. Het LFE-kanaal gaat dan in de overdrive met een bijzonder strak laag. In bijna alle opzichten is dit een voortreffelijke geluidstrack, die op momenten demo-waardig is.

Extra's

Met animaties in stijl van de film is het menu van Murder on the Oriënt Express mooi vormgegeven. De extra’s op deze Blu-ray Disc-uitgave zijn in HD-resolutie en voorzien van Nederlandse ondertiteling, ook het commentaar.

Agatha Christie: An Intimate Portrait (19 min)
Originele geluidsopnames van Agatha Christie leiden deze korte film in, waarna haar kleinzoon en achterkleinkind vertellen over de schrijfster. Daarnaast komen er historici, acteurs en schrijvers aan het woord. Het gaat dan meer over hoe zij denken over Agatha Christie en welke herinneringen zij hebben over haar of haar boeken dan over haarzelf. Daarna focust men op het verhaal van Murder on the Oriënt express. Ondanks dat het niet heel uitgebreid wordt gebracht is het toch een interessante uiteenzetting.

Let's Talk About Hercule Poirot (10 min)
Agatha Christie bedacht het karakter Hercule Poirot in eerste instantie voor het boek The Mysterious Affair at Styles. Maar uiteindelijk werd hij het meest bekende karakter uit haar repertoire. Poirot heeft een heel bijzonder en geraffineerd karakter, helemaal samengesteld door Christie.

Unusual Suspects: Part One (5min)
In drie gesplitste items worden de belangrijkste karakters van de trein geïntroduceerd en geanalyseerd en de acteurs die hen spelen. In dit eerste deel zijn dat Ratchett, Masterman en Hector McQueen.

The Art of Murder (16 min)
De Making of van Murder on the Oriënt express, van het aankopen van de filmrechten via het enorme logistieke proces tot het uitwerken van alle details van Hercule Poirot zelf.

Unusual Suspects: Part Two (6 min)
Dit tweede deel gaat over Mrs Hubbard, Mary Debenham, Miss Pilar Estravados en prinses Dragomiroff.

All Aboard: Filming Murder on the Orient Express (16½ min)
Een interessant item dat gaat over hoe enorm dit project eigenlijk was. Er werd op 65mm-film gedraaid, waarvoor speciaal een ontwikkellaboratorium werd gemaakt in Groot-Brittannië. De sets en locaties zijn groots opgezet en de manier van filmen vroeg veel inzet van alle betrokkenen.

Unusual Suspects: Part Three (7 min)
In het laatste deel zien we conducteur Pierre Michel (gespeeld door Marwan Kenzari), Biniamino Marquez, Dr. Arbuthnot, graaf Rudolph Andrenyi en gravin Elena Andrenyi, Gerhard Hardman en Bouc.

Music of Murder (7 ½ min)
De filmmuziek werd gecomponeerd door Patrick Doyle. De componist kent regisseur Kenneth Branagh al sinds 1987 en ze hebben vaker samengewerkt aan films. Deze keer kreeg Doyle de ruimte om een beetje te experimenteren en variaties te proberen

Deleted Scenes (17 min)
Verwijderde scènes die eventueel te bekijken zijn met commentaar van Kenneth Branagh en scenarioschrijver Michael Greene. Het begint met een alternatieve openingsscène, daarna volgen nog 12 scènes die eruit geknipt zijn, waaronder een met Marwan Kenzari.

Audiocommentaar
Ga er maar voor zitten. Regisseur Kenneth Branagh en scenarioschrijver Michael Greene vertellen honderduit tijdens dit audiocommentaar. Van analyses van de boeken van Agatha Christie, het karakter van Poirot en hoe de overige karakters in het verhaal geïntroduceerd moesten worden tot verhalen over de locaties, studio’s en setopnames. Heel enerverend!

Theatrical Trailers (3½ min)

Twee trailers van de film, waarbij de eerste een overzichtelijke uiteenzetting is van de betrokkenen. Wie is wie? De tweede trailer is een standaard bioscooptrailer.

Gallery (3 min)
Wie kiest voor automatisch afspelen krijgt 3 minuten lang foto’s te zien van de voornamelijk de set. Er zitten een aantal hele mooie plaatjes tussen.

Conclusie

Tijdens een lange treinreis van Caïro naar Londen wordt een van de passagiers in de nacht vermoord. Befaamd detective Hercule Poirot zit in dezelfde trein en moet de moordenaar zien te vinden voordat de trein z’n einddoel bereikt heeft. Murder on the Oriënt Express ziet er prachtig stijlvol uit en voelt aan als een echte traditionele misdaadfilm. Ogenschijnlijk hadden de filmmakers meer interesse in stijl dan het vertellen van een spannend verhaal waardoor het mysterie niet goed tot zijn recht komt. Gelukkig komen zowel beeld als geluid echt heel goed over op deze Blu-ray Disc-uitgave door middel van geweldige transfers, die beide kunnen dienen als demo-materiaal. Een pakket extra’s maken dit tot een vrij complete uitgave en dat maakt een aanschaf waard voor degenen die een technisch perfecte uitgave willen. Het verhaal had beter gekund, maar het is geen slechte film.

Laatste reacties

rogue  |  10-03-2018

Je mag het eigenlijk geen deel 2 noemen, maar men heeft plannen om Death On the Nile (ook een Hercule Poirot-verhaal) met dezelfde regisseur en scenarioschrijve...
Lees meer >

Pieter D  |  09-03-2018

Ach, ik vind dat wel meevallen en in dit geval prima zolang het bronmateriaal eer wordt aangedaan en de makers voor serieuze kwaliteit gaan, en dat kan je in di...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  08-03-2018

Je bedoelt zeker een remake van de film uit 1978? Want de Blu-ray van die film ligt bij mij in de kast. 9537 Hmmm. het tekent weer de inspiratieloosheid bij ...
Lees meer >

elvis  |  08-03-2018

oke ik bedoel Death On the Nile dat was en dat was toch de 2e die op video kwam
Lees meer >

Ludo Keeris  |  08-03-2018

Tja, Murder on the Oriënt Express is ook een remake... Al geeft Branagh er wel een eigen draai aan. Is maar goed ook, want een regelrechte kopie zou alleen maar...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  08-03-2018

Je mag het eigenlijk geen deel 2 noemen, maar men heeft plannen om Death On the Nile (ook een Hercule Poirot-verhaal) met dezelfde regisseur en scenarioschrijve...
Lees meer >

Werner  |  08-03-2018

Christie heeft rond de honderd Poirots geschreven, dus we kunnen nog wel een tijdje verder...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  07-03-2018

Deel 2? Bestaat er dan een deel 2 van Murder on the Orient Express? Praat me bij! Je mag het eigenlijk geen deel 2 noemen, maar men heeft plannen om Death On t...
Lees meer >

rogue  |  07-03-2018

Deel 2? Bestaat er dan een deel 2 van Murder on the Orient Express? Praat me bij! Het einde is een opening naar een nieuwe film, meer zeggen we niet ;).
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  07-03-2018

ik vond heel goede film ik kijk uit naar deel 2 deze komt in mijn collectie op 4k Deel 2? Bestaat er dan een deel 2 van Murder on the Orient Express? Praat me b...
Lees meer >

rogue  |  07-03-2018

Ik ben het geheel met Ludo eens dat de film geen enkele echte spanning heeft, je wordt simpelweg van de ene naar de andere gebeurtenis meegenomen. Desondanks is...
Lees meer >

Pieter D  |  07-03-2018

Noem me maar bevooroordeeld, maar ik kan tegenwoordig nog maar moeilijk naar een Agatha Christie kijken als de rol van Poirot niét wordt gespeeld door David Suc...
Lees meer >

elvis  |  07-03-2018

ik vond heel goede film ik kijk uit naar deel 2 deze komt in mijn collectie op 4k
Lees meer >

Werner  |  07-03-2018

Noem me maar bevooroordeeld, maar ik kan tegenwoordig nog maar moeilijk naar een Agatha Christie kijken als de rol van Poirot niét wordt gespeeld door David Suc...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9.5
Extra's:8
6.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots