Darkest Hour

Totaalbeoordeling:

7.2
DVD

Darkest Hour (DVD)
Samenvatting

Mei 1940. Duitse troepen hebben aanzienlijke delen van Oost-Europa ingenomen en beginnen hun opmars naar het westen. Nederland en België worden binnen de kortste keren overrompeld en het lijkt niets meer dan een kwestie van tijd voordat de opmars naar Frankrijk kan beginnen. Binnenkort ligt enkel Het Kanaal nog tussen het Nazi-regime en het Britse Rijk. De appeasment-politiek van Premier Neville Chamberlain (Ronald Pickup) heeft in veel ogen gefaald; heer Hitlers veroverdrang is duidelijk niet te stoppen. Een nieuwe crisis vereist een nieuwe leider. Chamberlains conservatieve partij schuift Lord Halifax (Stephen Dillane) naar voren met de zegen van koning George IV (Ben Mendelsohn), maar de oppositie wil daar niets van weten. De extravagante en eigenwijze Sir Winston Leonard Spencer-Churchill (Gary Oldman) is voor hen de enige goede kandidaat. Sir Winston heeft al jaren gewaarschuwd voor de opkomst van Hitler en aan iedereen die het wilde horen verkondigt dat deze huisschilderende korporaal met grootheidswaanzin gestopt moet worden voordat het te laat is. Vredesonderhandelingen zijn voor de kersverse premier geen optie, men moet vechten tot de laatste man in de verdediging van het Britse eiland. Duitse troepen vallen Frankrijk binnen en hebben in de kortste keren de aanwezige Britse legers omsingeld. Als er per dag duizenden jongens sterven zonder dat er vanuit Londen iets voor hen gedaan kan worden, blijf je vechten of is het sluiten van vrede toch een optie?

Commentaar

Een van de meest iconische politieke leiders ooit is Winston Churchill. Hij inspireerde een natie, een generatie en toonde iedereen hoe standvastig en vastberaden het Britse Rijk kan zijn. Darkest Hour beslaat zijn eerste weken als premier, het politieke gekronkel achter de schermen en Churchills eigen worstelingen met de taak die voor hem lag.

Dit is Gary Oldmans film. Er is een redelijk verhaal aanwezig, acteurs Stephen Dillane, Kristen Scott Thomas en Ben Mendelsohn zetten goed werk neer, de enscenering is bij vlagen geïnspireerd, maar de gehele film draait op Oldman's vertolking. Steengoede acteurs als Albert Finney, Brendan Gleeson en Brian Cox hebben hem in andere films prima neergezet, maar Gary Oldam 'is Churchill'. Zijn uiterlijk, voorkomen, manier van bewegen en spreken maken het een zeer afgerond personage. Hij toont de bekende dramatiek en impulsiviteit van Churchill, maar ook zijn twijfels en droge humor.  Oldman heeft dan ook volledig terecht een Oscar gewonnen voor zijn rol. Wanneer kijkers geïnteresseerd zijn in steengoed acteerwerk, moeten ze sowieso Darkest Hour eens gaan bekijken. Als film op zich brengt Darkest Hour helaas niet veel nieuws mee – ook wel lastig bij een onderwerp waar al zoveel over bekend is. Zeer veel expositie wordt gegeven door dialogen in plaats van dat het wordt getoond. Er wordt bijvoorbeeld veel gesproken over Churchills verleden en de grote bezwaren tegen zijn premierschap, maar als kijker maakt dit relatief weinig impact. Zeker wanneer er verscheidene momenten in Darkest Hour zijn waar er niet echt iets lijkt te gebeuren behalve Churchill die koppig/eigenaardig doet, had er best iets meer achtergrondinformatie getoond kunnen worden. In de scènes tussen Churchill en zijn vrouw of Churchill en zijn secretaresse is ruimte voor ontwikkeling en diepgang, wat zeer welkom is. De oorlog zelf is op één scène na volledig op de achtergrond waardoor de urgentie misschien iets minder is dan had gekund. Alle politieke intrige is een versimpelde versie van de waarheid, maar zeker een mooie toevoeging.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Biografie, Oorlog
Regio: 2
Jaar: 2018
Speelduur: 123 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Turks
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5053083146207

Extra's

  • Audiocommentaar met regisseur Joe Wright
  • Into Darkest Hour
  • Gary Oldman: Becoming Churchill

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Darkest Hour is op deze DVD-uitgave te bekijken in het anamorfe 1.85 beeldformaat. De film bestaat volledig uit bruin- en grijstinten, conform aan de taak waarin deze zich afspeelt. Er is sprake van een vrij hoog contrast, waardoor de aanwezige kleuraccenten goed naar voren komen. Hier en daar ogen scènes iets te donker of een tintje te flets, maar nergens storend. Ook de zwartwaarde is hoog, wat zorgt voor diepe tinten. Gedurende Darkest Hour speelt regisseur Wright en diens team hier en daar op mooie wijze met belichting van een scène, wat mooie beelden oplevert en de film zijn dynamiek geeft. Af en toe is er duidelijke ruis te bespeuren en de aanwezige CGI ziet er wat gekunsteld en goedkoop uit, maar daarbuiten zijn er geen grote aanmerkingen op deze disc.

Geluidskwaliteit

Op deze DVD-uitgave is Darkest Hour te bekijken met een Engels-, Frans-, Duits- en Italiaanstalig Dolby Digital 5.1 audiospoor (448 kb/s). Hieronder wordt enkel het Engelstalig audiotrack besproken. Bij een film zoals dit, zijn de dialogen het allerbelangrijkste. Deze staan dan ook relatief hard in de audiomix en al het gesproken woord is scherp en helder te horen. Buiten het middenkanaal is soms dialoog via de voorste surroundkanalen te horen, bijvoorbeeld bij scènes die zich afspelen in het Britse Lagerhuis. De geluidseffecten zijn redelijk gelaagd en dienen Darkest Hour afdoende, maar blijven redelijk op de achtergrond. De omgevinggeluiden maken via de surroundkanalen een echte impact bij scènes waarin er oorlogsvliegtuigen voorbijkomen, er beelden van de strijd rond Duinkerke worden getoond en – in iets mindere mate – wanneer Churchill met de metro gaat. De indringende, bij vlagen dramatische muziek van componist Dario Marianelli is een sublieme aanvulling op de film en weet een prachtige sfeer neer te zetten. Je wordt als kijker door de muziek echt in Darkest Hour meegezogen. Naast de Darkest Hour-suite is het werk van pianist Vikingur Olafsson voor de film een absoluut hoogtepunt.

Extra's

Vanuit het hoofdmenu is Darkest Hour integraal of vanaf één van de twintig hoofdstukken af te spelen. Zowel het audiospoor als de ondertiteling is in te stellen. Op deze DVD-uitgave zijn er hiernaast verschillende extra's aanwezig.

Audiocommentaar met regisseur Joe Wright
Regisseur Joe Wright bespreekt onder andere de ontstaansgeschiedenis en ontwikkeling van de film, het selecteren en de acteerprestaties van de acteurs en de moeite die gedaan is om Darkest Hour zo realistisch en historisch accuraat mogelijk te maken. Een vrij leerzame extra.

Into Darkest Hour (8 min.)
Een promotionele featurette waar verschillende aspecten van de film worden besproken; casting, bouwen van sets, de historische accuraatheid en Joe Wrights visie op Darkest Hour. Er is redelijk wat overlap met Joe Wrights audiocommentaar, maar daarbuiten is een aardige enigszins informatieve extra.

Gary Oldman: Becoming Churchill (4 min.)
Een tweede promo met een duidelijkere focus op Gary Oldman al acteur, diens eigen gedachte over het spelen van Churchill en de mening van cast en crew over Oldmans werk in Darkest Hour. Een wat lichte extra, zeker als je als kijker weet dat er informatievere featurettes zijn specifiek over Gary Oldmans make-up waar men een Oscar voor heeft gewonnen.

Conclusie

Darkest Hour toont een zeer menselijke Churchill die zich in de eerste weken als premier moet bewijzen tegenover zijn volk, koning en het parlement terwijl hij een harde vuist tracht te maken tegen Hitlers veroverdrang. Gary Oldman zet één van zijn beste rollen neer en is een genot om naar te kijken. Zijn Churchill is gelaagd en innemend. Hierbuiten is Darkest Hour een kleine, solide film. Qua beeld en geluid is er weinig op deze DVD-uitgave aan te merken. De extra's zijn een leuke toevoeging met het informatieve audiocommentaar als hoogtepunt. Voor fans van Gary Oldman zeker het kijken waard.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

9 Angst Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots