Death Wish (2018)

Recensent:
Rogier Burghout
07-08-2018

Totaalbeoordeling:

7
UHD

Death Wish (2018) (UHD)
Samenvatting

Het gezin Kersey heeft het goed. Vader Paul (Bruce Willis), is een succesvol chirurg, moeder Lucy (Elisabeth Shue) is op weg om te promoveren naar dokter en dochter Jordan (Camila Morrine) is net aangenomen op de universiteit. Paul is jarig en het hele gezin besluit uit eten te gaan. Op het laatste moment wordt Paul echter opgeroepen voor een spoedoperatie. Moeder en dochter blijven alleen thuis en worden dan overvallen door een bende inbrekers. Wanneer moeder en dochter zich proberen te verdedigen tegen de inbrekers gaat het finaal fout en wordt Lucy om het leven gebracht en dochter Jordan belandt in coma in het ziekenhuis. Paul is ten einde raad en kan een tijd niet werken. Wanneer hij weer aan het werk gaat wil hij ook wat de status is van het politieonderzoek. Rechercheur Kevin Raines (Dean Norris) heeft een aantal aanknopingspunten, maar omdat Chicago geteisterd wordt door inbraken ligt het dossier Kersey ergens op een stapel. Paul ziet deze trend ook en besluit het schorem op de straat zelf aan te pakken. Zo probeert hij ook een eigen onderzoek op te starten naar de daders die zijn vrouw en dochter van hem hebben weggenomen. Wanneer Paul zowaar verder komt met het onderzoek en tegelijkertijd de straten zuivert van allerlei onheil moet hij uitkijken dat hij zelf niet het onderwerp wordt van een politieonderzoek.

Commentaar

Death Wish is een remake van de gelijknamige film uit 1974 met Charles Bronson in de hoofdrol. Voor Bronson was dit de doorbraak in het actiegenre (ironisch genoeg was Bronson ook in de running voor de hoofdrol in Die Hard, dat op zijn beurt de doorbraak was voor Bruce Willis in het actiegenre) en op het eerste deel kwamen nog vier vervolgen. In deze remake is de actie verplaatst van New York naar Chicago en is Paul Kersey geen architect maar een chirurg. Met deze laatste aanpassing wilde scenarist Joe Carnahan (die ook als regisseur aan het project verbonden was maar zich terugtrok) de dualiteit van Paul aangeven: overdag levens redden en 's avonds levens nemen van diegenen die het niet verdienden om te leven. Voor regisseur Eli Roth is Death Wish de eerste stap buiten het horror-genre, in welk hij tot nu toe alleen maar films heeft gemaakt. Maar de actie in Death Wish is soms luguber genoeg om te denken dat Roth het toch niet helemaal kon laten. De film is over het algemeen voldoende, maar boort geen nieuwe maatschappelijke thema's aan. Deze thema's worden wel aangeboord, via het zogenaamde "gesprek van de dag" dat in de film wordt gevoerd, o.a. via een radiozender met luisteraars die reageren op stellingen van de DJ's. Regisseur Roth wilde dat dit zo authentiek mogelijk gebeurde, dus hij liet de DJ's zichzelf regisseren met een reactie op een stelling die ze voor het eerst voorlazen. Ook heeft Roth diverse echte filmpjes van YouTube gebruikt. Toch maakt het niet echt de impact die Roth voor zich had. Het komt zelfs een beetje achterhaald over. Dat komt omdat wapenbezit en het gebruik ervan in Amerika een dagelijkse discussie is, terwijl hier in Europa deze discussie eigenlijk niet meer wordt gevoerd.
De cast geeft verder een prima prestatie. Bruce Willis komt zowaar redelijk gemotiveerd over, maar zijn emotionele bereik is wel een erg veel achteruit gegaan sinds zijn rol in bijvoorbeeld The Sixth Sense. Vincent D'Onofrio speelt zijn broer en eigenlijk zijn geweten, en vaak loopt hij een beetje doelloos rond in de film. Dean Norris speelt eigenlijk zijn rol uit Breaking Bad en doet dit prima. De film zelf zit verder als actiefilm redelijk in elkaar en volgt een redelijk standaard stramien. De actie is best goed maar soms een beetje over-de-top, vooral de martelscènes. Death Wish heeft een speelduur waarbij alles vlot voorbij loopt en waarbij je aan het einde een prima actiefilm hebt gezien, maar verder niks memorabel. De film kan ook zeker niet tippen aan het origineel, zeker al omdat Bruce Willis absoluut niet in de buurt komt van Charles Bronson. Wellicht wel als deze film eerder was gemaakt en Willis nog wel eens zijn best deed voor een rol. Nu is dat een stuk minder zo, en dat is toch jammer want Willis kan het zeker wel, zo heeft hij eerder bewezen.

 

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie
Regio: B
Jaar: 2018
Speelduur: 108 min
Verpakking: Blu-ray Duo Keepcase in Slipcase
Resolutie: 3840 x 2160
Beeldverhouding: 2.39:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch Film Works
EAN: 8719372007419

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Extended Scene - Sway in the Morning
  • Extended Scene - The Mancow Show
  • Vengeance & Vision

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Blu-ray Disc:

Death Wish staat in het oorspronkelijk beeldformaat van 2.39:1 op Blu-ray Disc. De beeldkwaliteit is dik in orde. De film heeft een nogal grauw palet en alle kleuren zijn wat onderkoeld. De beeldtransfer geeft deze visie van de makers erg goed weer. Ook speelt de film zich vaak af in het donker. De donkere stegen en slecht verlichte straten komen goed over, met een net contrast en een goed zwartniveau. Verder heeft de transfer een nette hoeveelheid aan grain en is mooi scherp. De overgang tussen de verschillende omgevingen, zoals de felle (ziekenhuis) en de donkere (de straten bij nacht) gaat prima en levert verder geen gekke dingen op. Een zeer nette beeldtransfer.

4K UHD:

De UHD-versie staat ook in het originele beeldformaat van 2.39:1 in 2160p op 4K UHD. De transfer beschikt over HDR en dat is voornamelijk goed te zien tijdens de donkere scènes. Het contrast en het zwartniveau is even wat gedetailleerder dan de transfer op Blu-ray Disc. Verder is de transfer wat scherper en komt het grain nog beter naar voren. Een nette UHD-transfer van DFW.

 

Geluidskwaliteit

Zowel de Blu-ray Disc als de UHD-Disc van Death Wish hebben een DTS-HD MA 5.1-audiotrack in de oorspronkelijk Engelse taal. Let op, deze track wordt geflagged als Nederlandstalig maar is wel degelijk in het Engels. De audiotrack zelf is nogal tam. Het volume is laag en de spreiding is minimaal. Het geluid van de film wordt voornamelijk via de voorste luidsprekers afgespeeld en de surroundkanalen worden niet veel gebruikt. De track mist ook een punch, wat kracht. Ook in het laag is dat minimaal. Een zeer zwakke audiotrack die het thema van de film niet echt versterkt.

Extra's

De UHD/Blu-ray Disc-release van Death Wish wordt verpakt in een dubbel-UHD-keepcase met kartonnen slipcase. Op zowel de Blu-ray Disc als de UHD-disc staat hetzelfde pakket aan extra's. De extra's zijn in 1080p HD en zijn niet ondertiteld.

Deleted Scenes (6 min) 
Een viertal verwijderde scènes achter elkaar gemonteerd.

Extended scene - Sway in the morning (3 min)
Een verlengde scène uit de radioshow.

Extended Scene - The Mancow Show (2 min)
Nog een verlengde scène uit de radioshow.

Vengeance & Vision (12 min)
Een featurette waarin voornamelijk Eli Roth vertelt over het maken van de film. Er zitten best interessante stukjes tussen met leuke achtergrondinformatie.

Conclusie

Wanneer de echtgenote en de dochter van Paul Kersey van hem worden weggenomen besluit Paul het recht in eigen haden te nemen. Tijdens het schonen van de starten komt hij zelfs ook de daders op het spoor die verantwoordelijk zijn voor zijn lijden. Maar gaat Paul hier niet bij te ver? Death Wish is een remake van de gelijknamige film uit 1974 maar kan niet tippen aan het origineel. Bruce Willis heeft helaas wat van zijn gravitas en stoerheid verloren met het maken van allerelie hersenloze B-films waarin hij slapend zijn rol speelde. De actie is verder prima maar soms wel wat over-de-top. Het thema van wapenbezit is voor ons Europeanen nou niet echt dagelijkse gesprekskost en zo blijft Death Wish toch wat tam. De UHD/Blu-ray Disc-release is redelijk netjes met een erg goede beeldkwaliteit maar met een matige geluidskwaliteit en een klein pakket aan extra's.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch Filmworks.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:5
Extra's:6
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots