Aquaman

Recensent:
Patrick van den Hul
24-12-2018

Totaalbeoordeling:

7.1
Bioscoop

Aquaman (Bioscoop)
Samenvatting

Arthur (Jason Momoa) heeft geen makkelijk jeugd gehad. Hij is gedwongen opgegroeid zonder zijn moeder. Arthur was het resultaat van een verboden liefde tussen de zee koningin Atlanna (Nicole Kidman) en vuurtorenwachter Tom (Temuera Morrison). Koning Atlan (Graham McTavish) kon het niet verkroppen dat zijn koningin op het land zou leven en ontbood haar terug naar het zee koninkrijk Atlantis. Atlanna voelde zich hiertoe gedwongen, omdat ze alleen zo het leven van haar geliefde Tom en hun zoon Arthur kon veiligstellen. In de jaren dat Arthur opgroeide ontdekte hij langzaam dat hij geen gewone jongen is, maar een met een bijzondere affiniteit voor de zee. Hij kan pijlsnel zwemmen en onder water ademen. Ook heeft hij een bijzondere macht over alle dieren die in het water leven. Wanneer hij te horen krijgt dat de nieuwe koning Orm (Patrick Wilson) vastbesloten is om een oorlog te ontketenen tussen de zeevolkeren en de mensheid, blijkt hij de uitgewezen persoon te zijn om dit te voorkomen. Arthur is immers het product van ouders uit beide werelden en daarom als geen andere uitverkoren om ze weer te verenigen.

Commentaar

Aquaman is misschien wel het grootste stripboekverhaal dat nog niet op grote schaal door Hollywood verfilmd was. Met een geschat budget van 160 miljoen dollar kunnen we gerust stellen dat die grote schaal nu wel is bereikt. Jason Momoa mag de hoofdrol op zich nemen en past goed in deze gedaante. Velen zullen hem misschien nog kennen van zijn rol in Game of Thrones. De regie is verrassend genoeg in handen van horror-regisseur James Wan. Hij maakt onder andere een aantal Saw-films, die van een ander genre en een heel andere schaalgrootte waren. Hij weet zich prima staande te houden met een groter budget, zij het vooral in het begin. Aquaman gaat namelijk gebukt onder een probleem dat we de laatste jaren steeds meer zien in de grootste Hollywood blockbusters. Het begint allemaal nog redelijk kleinschalig en dat is ook het moment waarop het verhaal nog weet te boeien. De personages worden wat uitgediept waardoor je je met hen kunt identificeren. En soms is een kleinschalig gevecht of achtervolging veel boeiender dan een grote veldslag bomvol CGI. Na verloop van tijd schaalt de film steeds verder op en wordt daarmee eigenlijk steeds minder interessant. Meer is niet altijd beter. De veldslag aan het einde lijkt bijna oneindig en de film is dan ook al een goede 2 uur bezig. Door doorsnee saaiheid wordt soms wat onderbroken door de eigenzinnige humor, maar te weinig om echt het verschil te maken. Waar bijvoorbeeld Deadpool echt de komische route neemt, is de humor hier meer een figurant. Daarnaast ligt de milieuboodschap er wel heel dik bovenop. Al het afval van de mens wordt door het zeevolk op het strand gedumpt. En de zeevolkeren moeten de mensheid wel aanvallen, omdat deze anders hen compleet vernietigd. Het gaat niet eens om het waarheidsgehalte van de boodschap – we hebben een serieus milieuprobleem – maar het gebrek aan subtiliteit waarmee deze boodschap er bij je ingeramd wordt. En dat voor een probleem wat bij menigeen toch al wel bekend was. De oplossing – betere samenwerking – is ook niet nieuw. Aquamen kent geen gebrek aan actie en de special effects zijn van het hoogste niveau. Maar uiteindelijk is het niet duidelijk of het nu de actie, de humor of het gevoel is wat vooral over moet komen. Het gevolg is dat geen van allen echt goed werken. Voor de superheldenliefhebber is dit misschien nog een leuke film, maar je hoeft niets nieuws onder de zon te verwachten.

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Actie, Avontuur, Fantasy
Jaar: 2018
Speelduur: 143 min
Uitgever: Warner Brothers

Conclusie

Arthur is het resultaat van een verboden liefde tussen de zee koningin Atlanna en vuurtorenwachter Tom. Wanneer hij te horen krijgt dat de nieuwe koning Orm vastbesloten is om een oorlog te ontketenen tussen de zeevolkeren en de mensheid, blijkt hij de uitgewezen persoon te zijn om dit te voorkomen. Arthur is immers het product van ouders uit beide werelden en daarom als geen andere uitverkoren om ze weer te verenigen. Aquamen kent geen gebrek aan actie en de special effects zijn van het hoogste niveau. Maar uiteindelijk is het niet duidelijk of het nu de actie, de humor of het gevoel is wat vooral over moet komen. Het gevolg is dat geen van allen echt goed werken. Voor de superheldenliefhebber is dit misschien nog een leuke film, maar je hoeft niets nieuws onder de zon te verwachten.

 

Laatste reacties

Marcel Hoeve  |  24-12-2018

Aquaman (Bioscoop) Aquaman is misschien wel het grootste stripboekverhaal dat nog niet op grote schaal door Hollywood verfilmd was. Lees dit artikel Not Foun...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
8.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.