Vice

Recensent:
Patrick van den Hul
13-03-2019

Totaalbeoordeling:

6.8
Bioscoop

Vice (Bioscoop)
Samenvatting

Dick Cheney (Christian Bale) is misschien wel de man met de meest macht in relatie tot zijn bekendheid. Deze vicepresident had zo mogelijk meer invloed dan de president van dat moment: George W. Bush (Sam Rockwell). Deze bureaucraat in hart en nieren weet precies hoe hij de mensen om hem heen moet bespelen om de doelen in zijn persoonlijke agenda te bereiken. Als CEO van een grote oliemaatschappij heeft Cheney de fijne kneepjes van de machtspolitiek in de praktijk geleerd. Daarvoor liep hij al een in Washington rond als assistent van Donald Rumsfeld (Steve Carrell), die later minister van defensie zou worden. Cheney heeft onder andere plannen om Irak binnen te vallen. Maar er is toch helemaal geen duidelijk link tussen de aanslagen van 11 september 2001 en dit buurland gerund door de dictator Saddam Hoessein? Dat is voor Cheney geen onoverkomelijk probleem, als er geen link is dan maakt hij deze wel. De acties en beslissingen van Cheney hebben de wereld voorgoed veranderd.

Commentaar

Regisseur Adam McKay gooide in 2015 hoge ogen met The Big Short, een intelligente film over de kredietcrisis. Intellectuele inhoud en duiding van de staat van onze wereld werden daar gecombineerd met knap acteerwerk en bovenal gewoon puur entertainment. Het leverde hem de Oscar voor beste screenplay op in dat jaar. In 2018 probeert hij dit met Vice nog eens dunnetjes over te doen. Ditmaal staat niet de bankensector onder het vergrootglas, maar de politiek. En specifiek voornamelijk de tumultueuze periode na 11 september 2001, de periode waarin George W. Bush president was. Het leverde opnieuw een rits aan erkenning op, waaronder maar liefst 8 Oscarnominaties. Alleen de make-up en hairstyling afdeling mocht er ditmaal één naar huis nemen. Dit is terecht, want de transformaties die de acteurs hier ondergaan is zeker een van de sterkste punten van de film. Christian Bale staat er sowieso om bekend dat hij fysiek en mentaal tot het uiterste gaat voor zijn rollen. Hij is hier bijna onherkenbaar door een dikke laag make-up en een zo mogelijk nog dikkere buik. Hoewel dit soort zaken zeker helpen voor de geloofwaardigheid, ligt het niet in de kern van de kwaliteit van de film. Is Vice net zo goed als The Big Short? Nee, helaas bij lange na niet. De aanpak is bijna identiek. Compleet met een personage dat tegen de kijker praat om zaken soms wat nader uit te leggen. Maar wat in The Big Short zo goed werkte, werkt in Vice vaak averechts. De montage is behoorlijk ongebruikelijk en is vooral heel erg sturend. Bepaalde scènes bestaan uit een montage van dialoog en allerlei metaforische of historische beelden die deze uitspraak dan kracht bij moeten zetten. De boodschap is duidelijk: Cheney en iedereen om hem heen deugde niet. Nu mag een film best een standpunt innemen en wat artistieke vrijheden nemen, we hebben het hier immers niet over een documentaire. Maar McKay maakt het hier wel erg bont. Het is bijna alsof je naar een stuk omgekeerde propaganda zit te kijken. Juist door deze krachtige en botte aanpak verliest Vice paradoxaal genoeg aan kracht. Het maak de film tot aan karikatuur die bovendien weinig nieuws te vertellen heeft. Wie geboren is in of na de jaren ’90 zal misschien nog wat nieuwe dingen leren. Maar de kijker die bewust deze gebeurtenissen heeft meegemaakt, ziet vooral een herhaling van al bekende zetten. De nieuwe informatie die erin zit – bijvoorbeeld dat terroristische organisatie ISIS zou zijn ontstaan dóórdat de VS plots Irak binnenvielen – is meer een theorie die niet te verifiëren is. Moet je Vice dan helemaal overslaan? Misschien niet. Zeker niet als de materie je interesseert. De rolinvulling is heel goed gedaan en het acteerwerk van hoog niveau. Door de enorme hoeveelheid plot krijg je nooit de kans om je te vervelen. Vice is dus zonder meer onderhoudend. Er had echter veel meer in kunnen zitten als er gekozen was voor een iets meer gelaagde weergave van zaken.

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Biografie, Drama, Komedie
Jaar: 2018
Speelduur: 133 min
Uitgever: Entertainment One

Conclusie

Dick Cheney misschien wel de man met de meest macht in relatie tot zijn bekendheid. Deze vicepresident had zo mogelijk meer invloed dan de president van dat moment: George W. Bush. Vice is een bijzonder sturende en weinig genuanceerde film, waarbij de montage je behoorlijk op de zenuwen kan gaan werken. De rolinvulling is dan weer wel heel goed gedaan en het acteerwerk is van hoog niveau. Door de enorme hoeveelheid plot krijg je nooit de kans om je te vervelen. Vice is dus zonder meer onderhoudend. Er had echter veel meer in kunnen zitten als er gekozen was voor een iets meer gelaagde weergave van zaken.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.