Private War, A

Recensent:
Ludo Keeris
04-04-2019

Totaalbeoordeling:

8.5
Bioscoop

Private War, A (Bioscoop)
Samenvatting

Marie Colvin (Rosamund Pike) is een oorlogscorrespondent voor de Sunday Times. Ze doet vanuit het midden van de strijd haar verslag, vooral over de onschuldige bevolking. Zij krijgen door Marie de gelegenheid hun – vaak schrijnende – verhaal te doen. Tijdens een reportage over de Tamil-tijgers in Sri Lanka verliest ze een oog, maar dat weerhoudt haar er niet van om na genezing weer op pad te gaan. Naar Irak, Afghanistan of Libië. Op een Amerikaanse basis in Irak loopt ze freelance fotograaf Paul Conroy (Jamie Dornan) tegen het lijf. Ze vraagt hem om mee te gaan naar een mogelijk massagraf buiten Baghdad. Paul gaat mee en is sindsdien de vaste fotograaf van Marie. De verschrikkingen van de oorlog gaan Marie niet in de koude kleren zitten. Ze heeft vaak nachtmerries en verdringt deze door alcohol. Ze weigert echter te geloven dat ze aan het Post Traumatisch Stress Syndroom lijdt. Ze vindt het verslaan van de onrechtmatigheden aan het front belangrijker dan haar eigen welzijn. Ze zit dan vaak zo dicht bij de vuurlinie dat iedere kogel fataal kan zijn.

Commentaar

Om verslag te willen doen in oorlogsgebieden moet je stevig in je schoenen staan en veel lef hebben. Voor de Amerikaanse journaliste Marie Colvin, die voor de Britse krant The Sunday Times werkte, was dat van ondergeschikt belang. Ze reisde af, vaak met gevaar voor eigen leven, naar de getroffen gebieden om de onschuldige slachtoffers van het geweld een stem te geven. Ze deed verslag in Afghanistan, ontdekte een massagraf in Irak of legde dictator Khadaffi van Libië het vuur aan de schenen tijdens een interview.  En niet zelden wist zij mensen te behoeden voor het geweld, zoals in Oost-Timor, waar zij samen met twee Nederlandse journalisten de enige overgebleven leden van de pers waren in het kamp van de VN tijdens de onafhankelijkheidstrijd. Door haar toedoen werden 1500 vluchtelingen gered. Haar handelsmerk, een ooglapje, hield ze over aan een granaatscherf tijdens een aanslag in Sri Lanka. Colvin won diverse prestigieuze journalistieke prijzen, maar privé ging niet alles van een leien dakje. Ze leed aan PTSS, het post-traumatisch stresssyndroom. Wat ze zelf overigens ontkende. De nachtmerries en angstaanvallen zorgden ervoor dat ze vluchtte in alcohol. Het werk was voor haar een uitvlucht, het leidde de aandacht af van haar persoonlijke problemen. Het leverde haar een legendarische status op. De documentairemaker Matthew Heineman (Cartel Land) maakte met A Private War, over de ervaringen van Marie Colvin, zijn eerste speelfilm. Rosamund Pike (Gone Girl, A United Kingdom) kruipt op een voortreffelijke een aangrijpende manier in de huid van de journaliste. De film laat twee kanten van Colvin zien; die van onverschrokken en onverzettelijke journaliste, die tot het uiterste gaat om het verhaal te vertellen en dat van de vrouw die van feesten houdt, maar ook nachtmerries heeft en aan alcohol verslaaft is. Het geeft een interessant beeld, dat door Heineman zeer fraai in beeld is gebracht. Zijn documentaire achtergrond is duidelijk merkbaar in de scènes in de door geweld getroffen gebieden, waar Colvin interviews heeft met de lokale bevolking. De verhalen zijn echt, net als de emoties en dat zorgt voor een brok in de keel. De film is niet alleen een mooi portret van Marie Colvin, maar laat ook zien hoe belangrijk het werk van de journalisten in door oorlog getroffen gebieden is. De verhalen moeten verteld blijven worden, moeten gehoord worden. Zolang het in het nieuws is blijft het voor de agressor moeilijk om aanvallen uit te voeren op deze gebieden. Dat dit niet altijd geldt wordt duidelijk in Homs in Syrië, van waar Marie Colvin haar laatste verslag maakt. A Private War is niet alleen een zeer sterke en aangrijpende film, maar ook een film over het belang van het werk van een oorlogscorrespondent. Na het zien van deze film kun je voor hen alleen maar heel diep respect hebben.

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Biografie, Drama
Jaar: 2018
Speelduur: 110 min
Uitgever: Splendid Film

Conclusie

Marie Colvin is een alom gewaardeerde oorlogsjournaliste. Bij veel conflicten bevond ze zich in het midden van de strijd. Het leverde haar een legendarische status op. Rosamund Pike vertolkt de rol van Marie Colvin in de uitstekende en aangrijpende film A Private War. Het is niet alleen een portret van Colvin, maar vraagt ook aandacht voor het belangrijke werk van de oorlogsjournalisten, die vaak met gevaar voor eigen leven het verhaal vertellen.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.