When They See Us

Recensent:
Emnet Assefa
09-08-2019

Totaalbeoordeling:

8.5
Streaming

When They See Us (Streaming)
Samenvatting

Anthon McCray (14 - Caleel Harris), Kevin Richardson (15 - Asante Blackk), Yusef Salaam (14 - Ethan Herisse), Korey Wise (16 - Jharrel Jerome) en Raymond Santana (14 - Marquis Rodriguez) wonen in Harlem in New York City, niet ver van Central Park. Op de avond van 19 april 1989 gaan deze jongeren om verschillende redenen naar het park, waar ze  terechtkomen in een groep jonge Afro-Amerikanen en Latino’s, die wat kwajongensstreken uithaalt. Op dezelfde avond wordt de jonge vrouw Trisha Meili (Alexandra Templer) tijdens het joggen verkracht en mishandeld. In de dagen erna pakte de politie van New York een aantal van de jongeren op, op verdenking van deze aanval op Meili. Vijf van de tieners worden zwaar onder druk gezet om te bekennen, waarbij diverse rechten en regels door de politie worden genegeerd. Uiteindelijk moet een jury beslissen of de vijf schuldig zijn.

Commentaar

Deze vierdelige Netflix miniserie When They See Us vertelt het verhaal van vijf Afro-Amerikaanse jongens, wiens levens voor altijd veranderden nadat ze op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren. Ze werden onrechtmatig veroordeeld voor de brutale mishandeling en verkrachting van een jonge vrouw in Central Park in New York. De serie is gebaseerd op de gebeurtenissen die in 1989 plaatsvonden en bekend werden als de beruchte Central Park jogger-zaak. De jongens werden bekend als de Central Park Five.
Er is veel te doen geweest om deze Central Park Five. Hun verhaal is sinds het begin breeduit in de media gebracht. De media speelde een belangrijke rol in het demoniseren van de jongens. Vooral gezien het feit dat de openbare aanklager en de politie deze zaak totaal verkeerd hebben aangepakt. Een aantal jaar geleden is er een documentaire gemaakt over deze zaak door Sara Burns, maar die maakte weinig los, bij zowel publiek als de media. When They See Us verging het heel anders. Nu werd op een krachtige manier en op grote schaal naar buiten bracht hoe het de onschuldig veroordeelde jongens is vergaan. Regisseur Ava Duvernay (Selma) heeft prachtig werk gedaan door het verhaal op de meest boeiende manier in beeld te brengen. Van de cast tot het camerawerk en de art directie, iedereen draagt bij aan het op de juiste manier vertellen van dit hartverscheurende verhaal. Duvernay doordrong de jonge acteurs van het belang van dit verhaal en om het zo natuurgetrouw mogelijk te vertellen. Dat zien we ook terug in het spel van de jongens, dat uitermate sterk en aangrijpend is.
Ondanks – of misschien wel dankzij – het feit dat het verhaal zeer aangrijpend is en je de hele serie in één keer zou willen zien moet je na elke aflevering toch even op adem komen. De emoties gieren door de keel, vooral de eerste en laatste aflevering zijn emotioneel gezien erg uitdagend voor de kijker. Het getoonde onrecht en de manier van vertellen maakt het heel krachtig, waardoor bepaalde scènes zich nog vaak terug afspelen in je hoofd. Door de manipulaties van de politie wordt Korey, die alleen maar mee naar het politiebureau ging om zijn vriendje bij te staan, ineens als dader gezien. Of hoe Antrons vader zijn zoon maar laat bekennen, omdat hem verteld wordt dat zijn zoon dan naar huis mag. En ga zo maar door.
Over het algemeen is When They See Us een prachtig kunstwerk dat een bijzonder licht werpt op een belangrijk historisch incident, dat een betekenisvolle rol speelt in de discussie over de tekortkomingen van het Amerikaanse strafrechtsysteem. Naar aanleiding van deze serie is die discussie in ieder geval weer flink aangezwengeld. Bekijk zelf of dat terecht is of niet.

Filmspecs

Conclusie

Vijf jongens worden opgepakt in Central Park en aangezet om een verkrachting van een jogger te bekennen. Het leidt tot een geruchtmakende zaak. When They See Us is een emotioneel beladen Netflix-serie die het onrecht dat een aantal jongeren is aangedaan op een pijnlijke manier in beeld brengt. De serie bracht veel los en leidde in politieke kringen tot ophef. Het verhaal is sterk, goed in beeld gebracht en het spel van de jonge cast is voortreffelijk. Een zeer aangrijpende serie, die je beter niet in één keer achter elkaar kunt zien. Daarvoor spelen de emoties te vaak op.

Laatste reacties

Hazero  |  13-10-2019

Goed artikel, en een geweldige serie. Vond hem persoonlijk in het Netflix aanbod op https://www.streamwijzer.be/netflix-aanbod-belgie/ en hij sprak me erg aan. ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.