Anna

Recensent:
Ludo Keeris
23-09-2019

Totaalbeoordeling:

7
Bioscoop

Anna (Bioscoop)
Samenvatting

Het is begin jaren ‘90 en de Sovjet Unie staat op het punt van omvallen, maar de KGB is nog zeer actief. Toch begint de westerse invloed al een beetje door te dringen en komen de eerste toeristen al naar Moskou. De Russische schoonheid Anna Poliatova (Sasha Luss) wordt op een Russische markt ontdekt door een modellenscout en ze vertrekt naar Parijs waar ze snel carrière maakt in de modellenwereld. Maar Anna blijkt meer te zijn dan alleen mooi, ze is eerder benaderd door Alex Tchenkov (Luke Evans) om agente te worden van de KGB. Anna twijfelt, maar als ze de belofte krijgt dat ze na vijf jaar haar eigen leven mag gaan leiden gaat ze akkoord. Aangestuurd door KGB-veteraan Olga (Helen Mirren) wordt ze een van de beste agenten van de KGB. Ze krijgt de ene opdracht na de andere om informatie te stelen van westerse diplomaten en zakenmensen of ze simpelweg uit de weg te ruimen. Haar schoonheid weet ze daarbij op een effectieve manier in te zetten. Ze weet de CIA, onder leiding van Lenny Miller (Cillian Murphy), telkens een stap voor te blijven. Anna haat haar werk, maar het idee dat ze na vijf jaar haar vrijheid krijgt geeft haar de kracht om door te gaan.

Commentaar

Na het science fiction avontuur Valerian and the City of Thousand Planets gaat Luc Besson met zijn nieuwe film Anna weer terug naar hem zo toevertrouwde actie-thrillergenre. Daarmee keert hij terug naar de stijl en sfeer die hij met La Femme Nikita  en - vooral - Lucy creëerde. Waar daar Scarlett Johansson in schitterde is het nu de beurt aan de als actrice onbekende Russin Sasha Luss. Ze had al een bescheiden rol in Valerian, maar heeft nu haar eerste hoofdrol te pakken. Als model heeft Luss al carrière gemaakt met veel posities op covers van belangrijke (mode)magazines. Als actrice moet haar carrière nog groeien en haar rol van Anna in de gelijknamige film is haar eerste stap. En dat gaat haar in de rol als KGB-agente redelijk goed af, maar heeft ze wel moeite om overtuigend over te komen als de scènes om meer emotie vragen. Ze had een jaar voorbereiding nodig voor haar intensieve en veeleisende rol, waarbij ze fysiek zwaar op de proef werd gesteld. In de film doet ze haar actiescènes vol overtuiging en doet ze het prima. Haar fysiek en uitstraling maken van haar een perfecte zowel verleidelijke als verraderlijke femme fatale, maar wel een die precies weet wat ze wil bereiken. Naast Lush zijn de belangrijkste rollen voor Helen Mirren, Luke Evans en Cillian Murphy. Helen Mirren als KGB-kopstuk met een Russisch accent komt wat geforceerd over, maar het zorgt (onbewust?) ook wel voor een wat komische noot. Welshman Evans speelt net als Mirren een Rus en dat gaat hem goed af. Ook hij heeft zo’n typisch accent, maar dat past hem beter dan Mirren. En Brit Murpy is een Amerikaanse CIA-officier.
Anna heeft z’n spannende momenten en door de vele plotwendingen is er geen tijd om de aandacht te laten verslappen. De voor Besson zo karakteristieke overdadige gewelddadige scènes zijn ook nu weer van de partij. Dat Anna het er daarbij zonder kleerscheuren vanaf brengt als ze het moet opnemen tegen tien, twintig of meer opponenten moet je maar door de vingers zien. Zo zijn er nog wel een paar plotgaten, maar het zijn slechts details in een verder onderhoudende spionagethriller, die voor fans van Luc Besson zeker aan te raden is.

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Actie, Thriller
Jaar: 2019
Speelduur: 119 min
Uitgever: Independent Films

Conclusie

Anna Poliatova wordt gescout als model, maar eigenlijk is ze agente van de KGB, die in het westen diverse informatie van zakenmensen of diplomaten moet vergaren of anders hen om zeep helpen. Anna geniet niet van haar taak, maar de gedachte dat ze over vijf jaar een vrij mens zal zijn houdt haar op de been. Met Anna gaat regisseur Luc Besson na zijn science fictionfilm Valerian weer terug naar zijn actiethrillers met herkenbare stijl. Anna is een prima spionagethiller met veel plotwendingen. Dat er ook een flink aantal plotgaten in het verhaal zitten mag de pret niet drukken. Nieuwe ster Sasha Luss, in haar eerste hoofdrol, brengt het er redelijk goed vanaf, al kan ze niet in elke scène overtuigen. Fans van Besson zullen echter niet teleurgesteld zijn.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.