Baantjer: Het Begin

Totaalbeoordeling:

8.7
Blu-ray

Baantjer: Het Begin (Blu-ray)
Samenvatting

Amsterdam, 1980. Enkele dagen voor de kroning van Prinses Beatrix tot koningin is de stad onrustig door krakers die hun recht op een woning opeisen, en dat gaat er soms hard aan toe. Politieagent Jurre de Cock (Waldemar Torenstra) is net begonnen bij het korps en als partner is de ervaren Tonnie Montijn (Tygo Gernandt) toegewezen. Tonnie is nogal een apart geval, want hij kleedt zich bijna als een zwerver en start zijn dag het liefste in de kroeg om de hoek. Als ze gaan samenwerken merkt De Cock dat Tonnie toch wel iets meer een oogje toeknijpt als hem dat wat werk kan schelen. Tijdens een routinearrestatie ontsnapt een verdachte en De Cock zet de achtervolging in. Die eindigt in de grachten van Amsterdam met daarbij een extra bonus; een lijk met het woord "RAT" op zijn buik gekerfd. Het blijkt een kraker te zijn en een informant voor de politie. Omdat de hele stad Tonnie kent en weet dat hij een smeris is, gaat De Cock undercover in de groep krakers. Daar ziet hij ene bekende, namelijk de zus van Tonnie, Pien (Lisa Smit) die haar lidmaatschap van de krakers verborgen houdt voor haar broer. En uiteraard vallen Pien en de Cock als een blok voor elkaar. Echter hebben de krakers grote plannen om de kroning van Beatrix met geweld te willen verstoren. De Cock moet nu een keuze gaan maken; de liefde of gerechtigheid?

Commentaar

Baantjer: Het Begin beschrijft de dagen van De Cock (toen ook al met de toelichting "cee-ooo-cee-kaa") als groentje toen hij net bij het korps kwam. Waldemar Torenstra geeft het personage erg goed weer. De dappere, maar o-zo rechtvaardige agent die alles volgens het boekje wil doen. En daar tegenover staat Tonnie Montijn, die uiteraard een soort tegenpool is. En laat die vertolking maar aan Tygo Gernandt over, want die gaat er vol in en speelt het personage prachtig, met alle kleine improvisaties erbij. De film is erg goed opgezet, met een serieus en volwassen verhaal. Eindelijk geen romcom of actiekomedie van Nederlandse bodem. Wat dat betreft doet de film ook een beetje aan Lek denken, ook een film die vandaag de dag nog staat als een huis. De film is slechts losjes gebaseerd op de langlopende TV-serie Baantjer waarbij slechts wat karakters overeen komen, maar verder een geheel origineel verhaal is. Regie is in de handen van Arne Toonen, onder andere bekend van Afblijven!, Black Out en een aflevering van de TV-serie Van God Los, waar Tygo Gernandt in de filmversie de hoofdrol speelde. Ook de productie zelf ziet er zeer goed uit. De decoren, ook de staten van Amsterdam zijn aangekleed alsof we weer terug zijn in die tijd. Maar ook de kleding en andere rekwisieten, alles straalt de jaren '80 uit. Speciale vermelding (en tevens een AllesOverFilm.nl-linkje) is er voor het decor van de orthopeet Bob Donkers (gespeeld door Fedja van Huet). Dit is namelijk opgenomen in een echte orthopedische schoenmakerij, namelijk die van mede-forummer Claudio Santulli. Zeker iets om vanuit AllesOverFilm.nl trots op te zijn! Ook de rest van de bijrollen zijn zeer goed vertegenwoordigd. Ruben van der Meer en Horace Cohen spelen een erg grappig duo smerissen, die zo fout zijn dat het grappig wordt. Robert de Hoog speelt een enge crimineel die niet terugdeinst voor een beetje geweld en Jelka van Houten speelt een echte Amsterdamse wachtcommandant met een fout accent en die heerlijk overdrijft in haar rol. Omdat die momenten allemaal met nuance en niet overdreven wordt gebracht en het serieuze verhaal de boventoon voert, werken die kleine kwinkslagen en komische momenten. Baantjer: Het Begin is daarom een echte geslaagde misdaadfilm van Hollandse bodem, met een goed verhaal, goede productiewaarde en goede acteurs. Er mogen van mij betreft minder Nederlandse films gemaakt worden (vooral de romcoms), maar als er maar meer van films als Baantjer: Het Begin worden gemaakt.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Drama, Misdaad
Regio: B
Jaar: 2019
Speelduur: 113 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Paradiso Home Entertainment
EAN: 5414937043682

Extra's

  • Geen op de Blu-ray Disc
  • Check het forumtopic voor een leuke geschreven "Behind- the Scenes" van Claudio Santulli!

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Baanter: Het Begin staat in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.35:1 op een enkellaags Blu-ray Disc. De beeldkwaliteit is erg goed te noemen. Door het tijdperk waarin de film zich afspeelt zijn de voornaamste kleuren erg donker: bruin, groen en grijs. Zowel in de decoren als in de aankleding vind je dat terug. De omgeving van de krakers is killer met veel wit, zwart en licht (ijzig) blauw. De transfer weet dit allemaal erg goed weer te geven. Scherpte is goed aanwezig en ook in donkere scènes zie je goed het contrast tussen licht en donker. Ook schaduwen en zwartniveau zijn erg goed te noemen. Een goede transfer die zeker de kijkwaarde vergroot. 

Geluidskwaliteit

Baantjer: Het Begin krijgt op Blu-ray Disc een DTS-HD Master Audio 5.1-track in de oorspronkelijk Nederlandse taal. Net als de beeldkwaliteit is ook het geluid erg goed in orde. De audiotrack heeft wel een wat klassieke indeling, nameljk dat de voorste kanalen hoofdzakelijk worden ingezet met daarbij de achterste kanalen tijdens actiemomenten. Spraak komt netjes en helder uit de centerspeaker. Dat maakt de track wat onevenwichtig en niet meer helemaal van deze tijd, waarbij eigenlijk bij audiotracks een continu geluidsbeeld wordt gecreeerd, waarbij je als kijker middenin de actie zit. Dat levert een kleine puntenaftrek op, maar verder is deze audiotrack prima en vermaak je er zeker mee tijdens de film.

Extra's

Als de Blu-ray Disc van Baantjer: Het Begin opstart gaat de film meteen spelen, opvallend genoeg met Nederlandse ondertiteling. Die kan je gelukkig uitzetten. Er zijn geen extra's toegevoegd op deze uitgave. Lees echter wel even een leuk en interessant 'kijkje-achter-de-schermen' van Claudio Santullli in dit topic!

Conclusie

Groentje De Cock (Waldemar Torenstra) komt net bij de Amsterdamse politie werken, middenin de Jordaan en de Rosse Buurt. Hij krijgt de ervaren smeris Tonnie (Tygo Gernandt) als partner, die net alles even anders doet dan normaal. Samen gaan ze op onderzoek uit om de krakers te stoppen die de kroning van Beatrix met geweld willen stoppen. Baantjer: Het Begin is een serieuze politiefilm met een sterk verhaal en erg goed productie-ontwerp. De film ademt de jaren '80 van Amsterdam uit en als kijker zal je veel oude dingen van "vroeger" herkennen. Speciale vermelding is het decor van de orthopedische schoenmakerij van medeforummer Claudio Santulli waar een aantal sleutelscènes zijn opgenomen. De vertolkingen van de hoofdrolspelers zijn erg goed, maar ook alle bijrollen zijn erg goed bezet. De Blu-ray Disc is goed in orde met een goede beeld- en geluidskwaliteit, maar helaas zonder extra's. Zeker een grote aanrader!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Paradiso Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Rogier Burghout  |  26-09-2019

Weet je: ik heb het gewoon gedaan :lol:
Lees meer >

Werner  |  26-09-2019

Nogmaals proficiat Claudio, je winkel uitlenen als filmset is niet iedereen gegeven! Leuke herinneringen zijn dat voor later!
Lees meer >

Claudio Santulli  |  25-09-2019

Ha ha... (y)
Lees meer >

Rogier Burghout  |  25-09-2019

Dank jullie wel gents. En uiteraard graag gedaan Claudio, maar ik vond dat je medewerking aan de film wel een ereplek had verdiend en eigenlijk niet meer dan lo...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  25-09-2019

Wat een heerlijk verslag Claudio, doet me denken aan de verslagen van Herman(y) Edit: En natuurlijk Rogier ook bedankt voor de prima recensie!! Dank je Pe...
Lees meer >

peptalk  |  25-09-2019

Wat een heerlijk verslag Claudio, doet me denken aan de verslagen van Herman(y) Edit: En natuurlijk Rogier ook bedankt voor de prima recensie!!
Lees meer >

Claudio Santulli  |  25-09-2019

“Stilte, we draaien…” Het was uiteindelijk een hele delegatie, maar in eerste instantie kwam hij voor een paar steunzolen. Het is meestal best druk bij ons en ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Drugs Geweld Grof Seks DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
8.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots