Once Upon a Time... in Hollywood

Recensent:
Rogier Burghout
23-12-2019

Totaalbeoordeling:

7.5
UHD

Once Upon a Time... in Hollywood (UHD)
Samenvatting

Hollywood, 1969. TV-ster Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) heeft in veel succesvolle series gespeeld maar zit nu zonder werk. Hij wordt er niet jonger op dus hij is naarstig op zoek naar een nieuwe klus. Zijn beste vriend en tevens stunt-dubbel Cliff Booth (Brad Piitt) kent hetzelfde lot. Echter, Rick heeft beter geboerd dan zijn beste vriend dus hij kan genieten van een iets luxueuzer leven. Hij papt ook graag met de rijken van Hollywood, zo ook met zijn buren, Roman Polanski (Rafal Zawierucha) en Sharon Tate (Margot Robbie). Polanski heeft net een succesvolle film gemaakt (Rosemary’s Baby) en Rick ziet de ultieme kans om weer in de ‘big picture’ te komen. Echter had hij niet op de Manson-familie gerekend…

Commentaar

Once Upon a Time... in Hollwood (hierna OUATIH genoemd) wordt geadverteerd als de negende film van Quentin Tarantino. Tenminste, dan moet je Kill Bill Vol. 1 & Vol. 2 wel als één film rekenen. Want, Tarantino heeft gezegd dat hij na tien films wil stoppen met films maken en eigenlijk zit hij er nu al aan. Maar regisseurs roepen dat vaker (Steven Soderbergh is dar het meest bekende voorbeeld van) dus of je dit helemaal serieus moet nemen valt te betwijfelen. Tarantino is een filmmaker pur-sang en nog redelijk jong, dus het zou zonde zijn als hij zijn regisseurs-pet aan de wilgen gaat hangen na de tiende film. Er galmen al geluiden over het  maken van een deel 3 van Kill Bill, dus dat zegt al genoeg. OUATIH is en typische Tarantino-film met de kenmerkende tongue-in-cheek humor en voornamelijk dat Tarantino een loopje neemt met de werkelijkheid. Dit deed hij al in Inglourious Basterds waarbij hij ons voorschotelde wat er zou gebeuren als Hitler aan de winnende hand zou zijn in WOII. In OUATIH doet hij hetzelfde maar dan met de infameuze moord op Sharon Tate. De confrontatie met de Manson-familie zorgt voor de meest nagelbijtende scènes van de film. Vooral de confrontatie aan het einde is erg spannend en met een typische Tarantino-stijl. Acteerprestaties zijn erg goed, vooral van de hoofdpsersonen gespeeld door Brad Pitt. Pitt speelt de koele Cliff Booth met verve en hij gaat door het leven zonder zich echt zorgen te maken over alles, zelfs als de dood hem in de ogen kijkt. DiCaprio speelt de getormenteerde Rick Dalton geweldig met zijn opgekropte frustraties, zelfmedelijden en het besef dat hij richting het einde van zijn carrière aan het gaan is. Wat in de film er verder vooral uitspringt is het productie-ontwerp. De film ademt echt de jaren '60 en '70 uit en de swingende muziek maakt het compleet. Je moet echt van de humor en stijl van Tarantino houden om deze film leuk te vinden. De film heeft een laag tempo, maar dat is precies de bedoeling. Als ode aan de jaren '70 is de film in ieder geval meer dan geslaagd. Hou ja van de typische Tarantino-stijl, dan is de film echt een must om te bekijken.

Once Upon a Time... in Hollywood wordt uitgebracht op DVD, Blu-ray Disc, UHD en een Special Edition UHD. De reguliere UHD-uitgave wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Drama, Komedie/Humor, Speelfilm
Regio: A, B, C
Jaar: 2019
Speelduur: 161 min
Verpakking: UHD Duo Keepcase
Resolutie: 3840 x 2160
Beeldverhouding: 2.39:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 7.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Duits
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609634358

Extra's

  • Additional Scenes
  • Quentin Tarantino's Love Letter to Hollywood
  • Bob Richardson - For the Love of Film
  • Shop Talk - The Cars of 1969
  • Restoring Hollywood -- The Production Design of Once Upon a Time in Hollywood
  • The Fashion of 1969

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
Once Upon a Time… in Hollywood krijgt op UHD een 2160p-beeldtransfer mee in de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.39:1. de transfer krijgt HDR10-beeldverbetering mee. Deze transfer van Sony gooit weer hoge ogen. Het beeld is zeer scherp en heeft een mooie gradatie aan grain. Kleuren zijn warm en helder en representatief voor de jaren ‘ 60 en ’70. HDR10 geeft een mooie schakering aan kleuren mee, ook in het zwart. Contrast en zwartniveau zijn er goed. Het enige wat meer opvalt aan deze 4K-beeldtransfer is het archiefmateriaal. Hier zie je dat de resolutie en de kwaliteit van het beeld erg veel verschilt met die van de recente opnames. Buiten dit kleine opvallende punt is het een geweldige UHD-beeldtransfer.

Blu-ray Disc
Op Blu-ray Disc krijgt OUATIH een beeldtransfer mee in 1080p die ook zeer hoge ogen gooit. Het beeld is goed in balans met mooie, warme kleuren, scherpe resolutie en uitstekende zwartwaardes en contrast.

Geluidskwaliteit

UHD
Once Upon a Time... in Hollywood krijgt op UHD een DTS-HD Master Audio 7.1-audiotrack mee in de oorspronkelijke Engelse taal. Net als het beeld is de audio ook dik in orde. Stemmen komen netjes en helder uit de centerspeaker en alle voornaamste geluiden uit de voorste speakers. Spreiding is erg groot waardoor je altijd een vol geluidsbeeld hebt, niet in de laatste plaats door de vele muziek die wordt afgespeeld in de film. Een erg actieve en energieke audiotrack die de film erg goed ondersteunt en zelfs naar een hoger plan tilt.

Blu-ray Disc
De BD van OUATIH krijgt een DTS-HD Master Audio 5.1-audiotrack mee in de oorspronkelijke Engelse taal. De track doet eigenlijk nauwelijks af aan de track van de UHD. Spreiding is door de missende twee kanalen iets minder maar dat mag geen naam hebben.

Extra's

Once Upon a Time... in Hollywood krijgt maar een mager pakket aan extra's mee. Alles is in 1080p-resolutie en Nederlands ondertiteld. De Additional Scenes zijn als enige beschikbaar ook op UHD.

Additional Scenes (25 min)
Diverse verlengde scènes die niet veel informatie toevoegen.

Quentin Tarantino's Love Letter to Hollywood (5 min)
Een korte featurette met wat promotie-materiaal. Niet al te interessant zoals de titel doet vermoeden.

Bob Richardson - For the Love of Film (5 min)
Meer informatie over de cinematograaf van de film.

Shop Talk - The Cars of 1969 (6 min)
Een leuke kijk achter de schermen naar alle vintage auto's gebruikt in de film.

Restoring Hollywood -- The Production Design of Once Upon a Time in Hollywood (9 min)
Een featurette over het productie-ontwerp in de film. Erg interessant.

The Fashion of 1969 (7 min)
Een korte kijk naar alle gebruikte vintage kleding in de film.

Conclusie

Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) en zijn beste vriend en tevens stunt-dubbel Cliff Booth (Brad Pitt) zijn werkeloos in het Hollywood van de jaren '70. Ze willen beiden weer een hit en laat Rick nou net naast Roman Polanski wonen die net een succesfilm heeft gemaakt. Maar die woont samen met Sharon tate en de Manson familie ligt op de loer... Once Upon a Time... in Hollywood is een liefdesbrief van regisseur Tarantino naar het Hollywood van de jaren '70. De film heeft veel tongue-in-cheek-momenten en neemt alles overduidelijk wat minder serieus. Ook neemt Tarantino een loopje met de feiten en dat moet je wel liggen. Als je je hierover heen kan zetten heb je zeker wel een leuke filmavond. De UHD+BD-uitgave is prima met een mooie beeldtransfer, erg goede audio maar met een mager pakket aan extra's.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Drugs Geweld Grof DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots