Mortal Engines

Totaalbeoordeling:

6.5
UHD

Mortal Engines (UHD)
Samenvatting

De mensheid heeft na een allesvernietigende strijd niet alleen de wereldbevolking bijna uitgeroeid, maar ook de oppervlakte van de aarde teruggebracht tot een kale woestenij. Alle bestaande steden zijn verdwenen. De groepen mensen die de apocalypse wel hebben overleefd hebben mobiele steden gebouwd, waarmee ze de aarde rondrijden om zo de laatste vruchten van de aarde te plukken. De grootste van deze steden, London, trekt rond en jaagt alle kleinere steden na. Vervolgens worden deze steden letterlijk door London opgeslokt om vervolgens onderin de stad te worden vernietigd en te worden gebruikt als brandstof. In deze wereld zijn er slechts een paar opperbevelhebbers. Daaronder valt ook de stads-hoofd-historicus en architect Thaddeus Valentine (Hugo Weaving) die zo zijn eigen plannen heeft met de stad. Hij ontwikkelt in het geheim iets hyper-moderns waarmee London, volgens zijn zeggen, klaar is voor de toekomst. Bij de laatste annexatie van een kleinere stad is de opvallende verschijning Hester Shaw (Hera Hilmar) aan boord geklommen en probeert meteen Valentine te vermoorden. De jonge historicus en tevens bewonderaar van Valentine Tom (Robert Sheehan) probeert deze moordaanslag te verijdelen en jaagt Hester Shaw na die probeert te ontsnappen. Na een achtervolging bevinden ze zich beiden buiten de stad en moeten overleven van de elementen van de overgebleven woestenij. Hester is dit gewend, maar Tom niet en dit levert nogal de nodige wrijving op tussen de twee. Beiden gaan nu tegen wil en dank samenwerken om Valentine te stoppen. Tom moet nu uitvinden waarom Hester Valentine wilde vermoorden en wat haar moeder hiermee te maken heeft. Ook lopen ze London's Vijand Nr. 1 tegen het lijf, Anna Fang (Jihae), die zo haar eigen agenda heeft. Ze wil best haar hulp aanbieden, maar dan wel tegen een bepaalde prijs. Valentine zit echter niet stil en stuurt een niets-ontziende moordlustige cyborg op Hester Shaw af: Shrike (Stephen Lang), die zo zijn eigen historie heeft met Shaw. De strijd om te overleven is nu pas echt losgebarsten.

Commentaar

Mortal Engines is een effectrijk spektakel uit de koker van de makers van The Lord of the Rings- en The Hobbit-trilogieën. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Philip Reeve, uitgebracht in 2001. De filmrechten van het boek zijn in 2009 al gekocht door regisseur Peter Jackson. Samen met zijn echtgenote Fran Walsh en mede-producente, van eerder genoemde trilogieëen Philippa Boyens, heeft hij het script geschreven van Mortal Engines en de film tevens geproduceerd. Debuterend regisseur Christian Rivers is ook al bekend voor het trio, want Rivers heeft als storyboard artiest en designer meegewerkt aan de LOTR- en de Hobbit-films en heeft ook een paar korte films geregisseerd. Op zich dus een goede aanloop naar een succesvolle film zou je zeggen. Helaas is Mortal Engines dat niet helemaal geworden. De film is zeker onderhoudend door de indrukwekkende effecten, vooral van de mobiele steden en de vele actiescènes in de film die de vaart erin houden. Deze groteske en mechanische monstermachines zien er erg mooi gemaakt uit met een zeer realistisch ogend uiterlijk. De bewegende delen zien er erg vloeiend uit en ook de combinatie met live-action-opnames met acteurs is erg goed gedaan. Waar het voornamelijk erg rammelt is het verhaal en het script. Dialogen zijn erg eendimensionaal en de motivaties van de hoofdpersonen zijn nogal rechtlijnig en voorspelbaar. Het gehele verhaal is erg generiek met ook een hoofdpersoon die niet erg overtuigt om het hele film te dragen. Wellicht komt dit door de acteerkwaliteiten van de actrice, maar ook binnen het bereik van de ontwikkeling van haar karakter kan ze niet veel doen om het nog overtuigender te maken. Ook mede-hoofdrolspeler Robert Sheehan kan helaas geen extra gravitas aanbrengen in het duo wat we voornamelijk zien op het scherm. Zoals gezegd zijn de effecten en ook de actie erg goed in beeld gebracht en ook spectaculair. Het meest interessante personage is ironisch gezien ook gemaakt van CGI, namelijk Shrike. Overduidelijk geïnspireerd door The Terminator maakt deze niets-ontziende cyborg een interessante karakterontwikkeling door met een achtergrondverhaal dat best afwijkend is. Over het algemeen is Mortal Engines zeker een onderhoudend spektakel, maar dat is vooral te danken aan de indrukwekkende effecten en het imposante setdesign van de mobiele steden. Kijkers die zoeken naar een diepgravend verhaal over de motivatie van de acties van de mensen achter de apocalypse of over de nieuwe toekomst komen bedrogen uit. Mortal Engines draait voornamelijk om actie en spektakel en daar is de film ook best goed in geslaagd. De film is onderhoudend om te bekijken en zal voor een leuke filmavond zorgen, maar voor een echt boeiend verhaal in combinatie met de beste effecten, kun je toch beter een andere film opzetten, bijvoorbeeld uit de LOTR-trilogie (The Hobbit is ook wankel wat dat betreft) of recent bijvoorbeeld Blade Runner 2049.

Mortal Engines heeft diverse fysieke uitgaven gekregen, waaronder een UHD+BD-uitgave. Deze uitgave wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Avontuur, Fantasy
Regio: A, B, C
Jaar: 2018
Speelduur: 128 min
Verpakking: UHD Duo Keepcase
Resolutie: 3840 x 2160
Beeldverhouding: 2.39:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Atmos - Engels
 • Dolby Atmos - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Pools
 • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
 • Dolby Digital Plus 7.1 - Frans
 • Dolby Digital Plus 7.1 - Spaans
 • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Chinees, Deens, Engels, Fins, Frans, Grieks, Noors, Pools, Roemeens, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5053083181031

Extra's

 • Audio Commentary
 • End of the Ancients
 • Character Series
 • Welcome to London
 • In the Air
 • Film New Zealand

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
Mortal Engines is in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1 op UHD gezet met een resolutie van 2160p met zowel HDR10- als Dolby Vision beeldverbetering. En de beeldtransfer is werkelijk waar fabelachtig mooi. De film heeft een kleurenpalet dat voornamelijk donkere kleuren bevat zoals bruin, zwart en donkerblauw. Felle kleuren zoals rood krijgen kleine nuances, zoals de sjaal van Hester en springen er dan ook direct uit. De kleurschakering is door HDR10 en DV erg mooi en komen zeer goed over, ook bij donkere scènes. De bruine, metalen mobiele steden zien erg zeer imposant en indrukwekkend uit. Scherpte is zeer goed en detaillering is maximaal. Huidtonen en gezichten zijn ook haarscherp in beeld gebracht. Ook alle kostuums met de kleinste details komen  goed naar voren. Deze beeldtransfer is simpelweg perfect en ook een grote stap voorwaarts ten opzichte van de al geweldige Blu-ray Disc.

Blu-ray Disc
Mortal Engines is in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1 op Blu-ray Disc gezet. Ook deze transfer in 1080p is ook al zeer indrukwekkend voor het format. Scherpte en detail zijn erg goed aanwezig en ook de kleuren komen erg goed over. Ook het contrast en schaduwdetail bij donkere scènes worden erg goed weergegeven.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
Zowel de UHD als de BD van Mortal Engines krijgen een Dolby TrueHD 7.1-audiotrack mee met een Dolby Atmos-extensie in de oorspronkelijke Engelse taal. Net als de beeldtransfer is ook de audiotrack zeer imposant. De track is zeer actief met een continue surroundactiviteit uit alle kanalen. De muziek en de bombastische effecten geven de film een extra drive en energie mee. Spraak komt netjes en helder uit de centerspeaker. Dynamiek is maximaal en en er wordt een continue geluidsbeeld gegeven waardoor je als kijker midden in de film wordt geplaatst. Ook doet de subwoofer uiteraard mee en ondersteunt het geheel goed in het laag. Extra surroundactiviteit uit de hoogte maakt het geweldige plaatje helemaal af.

Extra's

Mortal Engines krijgt op de UHD+BD-uitgave een bescheiden pakket aan extra's mee. Op de BD staan alle extra's, op de UHD staan alleen het audiocommentaar en de making-of Welcome to London. Dit is ook meteen de meest interessante extra en dus extra mooi om deze in 4K-resolutie te kunnen bekijken.

Audio Commentary
Audiocommentaar met regisseur Christian Rivers. Een nogal droog verhaal zonder enige humor of andere emotie, maar wel interessant en goed te volgen.

End of the Ancients (3 min)
Een korte featurette die een kijkje geeft naar de historie van de gebeurtenissen in de film.

Character Series (22 min)
Opgedeeld in een aantal segmenten geeft dit een korte kijk en achtergrondinformatie over de verschillende hoofdpersonen in de film.

Welcome to London (26 min)
Meteen de meest interessante extra. Ook opgedeeld in een aantal segmenten geeft deze making-of een kijk achter de schermen de productie. Acteur Robert Sheehan (Tom in de film) is de gastheer van deze making-of. 

In the Air (5 min)
Een korte featurette over de diverse scènes die zich in de lucht plaatsvinden.

Film New Zealand (4 min)
Mortal Engines is volledig gedraaid in Nieuw-Zeeland. Deze featurette vertelt meer over die draaiperiode.

Conclusie

In een post-apocalyptische toekomst is de wereld volledig vlak en zijn alle steden weggevaagd. Een handjevol mensen leven op mobiele, rijdende steden die ze aarde afschuimen naar de laatste energiebronnen. De grootste stad, London, is een conglomeraat en slokt alle steden op die de stad op zijn pad tegenkomt. De stad wordt gerund door Thaddeus Valentine (Hugo Weaving) die snode plannen heeft om een uniek wapen te maken waarmee hij de wereld kan overheersen. Echter heeft hij een moorddadig verleden en dit verleden achtervolgt hem in de persoon van Hester Shaw (Hera Hilmar), een buitenbeentje die de wildernis heeft overleefd. Met de hulp van stadsjongen Tom (Robert Sheehan) gaat ze de strijd aan om gerechtigheid af te dwingen en het kwaad te stoppen. Mortal Engines is een zeer effectrijk spektakel met imposante digitale sets en steden die erg erg indrukwekkend uitzien. Alleen is men vergeten er een interessant en boeiend script aan bij te voegen want dat ontbeert wel. De film, geschreven en produceert door de voornaamste LOTR- en The Hobbit-makers, is best onderhoudend om te bekijken maar voor een echt boeiend verhaal in combinatie met de beste effecten kan je toch beter een andere film opzetten.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Geweld Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots