Jack Reacher

Totaalbeoordeling:

9
UHD

Jack Reacher (UHD)
Samenvatting

In een Amerikaanse stad worden op klaarlichte dag vijf mensen door een professionele scherpschutter vanaf een lange afstand doodgeschoten. De ogenschijnlijke dader doet niet veel moeite om te ontsnappen en de politie kan hem snel inrekenen. De opgepakte man werkt mee aan zijn arrestatie maar wil maar één ding: praten met Jack Reacher (Tom Cruise). Reacher is al jaren van de aardbodem verdwenen en vertoeft in de schaduwen van de maatschappij. Hij heeft echter het nieuws gezien en besluit weer op te duiken en met de vermoedelijke dader in gesprek te gaan. De autoriteiten zijn blij verrast dat Reacher opduikt maar deze blijheid verdwijnt al snel als ze horen hoe Reacher te werk wil gaan. Reacher gaat met de gearresteerde man in gesprek met als doel hem iets aan te doen, maar als hij te horen krijgt wat de vermoedelijke dader te zeggen heeft dan draait hij als een blad aan een boom om. Reacher gaat vervolgens op onderzoek uit om te onderzoeken of de man die is opgepakt wel echt schuldig is. Hij begeeft zich daarmee in een wespennest dat zijn weerga niet kent.

Commentaar

Boeken zijn voor Hollywood een oneindige bron van inspiratie. Het was dan ook niet de vraag ‘of’ maar ‘wanneer’ het karakter Jack Reacher uit de veelgelezen boekenreeks van Jim Grant – die schrijft onder het pseudoniem Lee Child – de stap naar het witte doek zou maken. Het nadeel van het verfilmen van boeken is dat trouwe fans een zeer specifieke mening hebben over hoe een en ander naar de film vertaald zou moeten worden. Dit begint al bij de casting en ook hier was er grote opschudding over het casten van Tom Cruise in de hoofdrol. Met zijn 170 cm in lengte en zijn donkere haren ligt dit ver van de omschrijving in de boeken: 196 cm lang, een gewicht van meer dan 100 kilo, helder blauwe ogen en blond haar. Regisseur Christopher McQuarrie heeft zich hier weinig van aangetrokken en zag in Cruise de perfecte acteur voor de rol van Jack Reacher. De twee hebben al vaak samengewerkt, ook o.a. aan twee Mission: Impossible-vervolgen, namelijk Rogue Nation en Fallout. Ook voor de delen 7 en 8 uit de M:I-reeks werken de twee weer samen en die komen respectievelijk 2021 en 2022 uit. Regisseur McQuarrie heeft wel gelijk gehad met het casten van Cruise als Jeack Reacher want de acteur weet de juiste toon, benadering en het karakter van Reacher perfect weer te geven. Een man die professioneel en onverschrokken zijn werk doet, maar die er wel een erecode op nahoudt en de ontschuldigen wilt beschermen, ook al lijken ze dat soms wel. Jack vormt zijn eigen mening wel, die hoef je niet aan hem op te leggen. Jack Reacher begint als een simpele 'who-done-it', maar weet door het sterke script en het sterke spel van o.a. Cruise de aandacht vast te houden. De film lijkt een beetje op een klassieke detective: een moord wordt gepleegd en de onverschrokken detective gaat aan het werk, maar lijkt niet zo onschendbaar als dat het lijkt. Cruise lijkt dan ook ongeïnteresseerd zijjn  rol te spelen, maar laat je hierdoor niet afleiden: dit is het karakter dat hij speelt en doet dat erg knap. Ook heeft McQuarrie weg willen blijven van het kopïeren als genre-films als Jason Bourne, en ook dat is goed gelukt. Geen overdadige actiescènes met groots opgezette achtervolgingen en stunts, in Jack Reacher blijft het allemaal wat kleiner en dichterbij het verhaal. Wat ook knap is dat de film herkijkwaarde heeft, ondanks als je het einde al kent. Het is een goede film geworden met een sterk script en goede vertolkingen. Er werd dan ook snel besloten  tot een vervolg: Jack Reacher: Never Go Back.

Jack Reacher is eerder op DVD en Blu-ray Disc uitgebracht. Recent heeft Paramount deze film en het vervolg uitgegeven op UHD+BD. Deze UHD+BD-uitgave wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Misdaad, Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 2012
Speelduur: 125 min
Verpakking: UHD Duo Keepcase
Resolutie: 3840 x 2160
Beeldverhouding: 2.35:1 Ultra UHD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Duits, Frans, Italiaans, Japans, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment Benelux
EAN: 5053083154516

Extra's

 • Audio commentary with director Christopher McQuarrie and actor Tom Cruise
 • Audio commentary with composer Joe Kramer
 • When the Man Comes Around" featurette
 • You Do Not Mess with Jack Reacher: Combat & Weapons
 • The Reacher Phenomenon

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Blu-ray Disc
Paramount staat erom bekend dat ze net als Sony eersteklasse beeldtransfers produceren voor hun HT-uitgaven. Dit is ook het geval bij Jack Reacher. Uitgebracht in het oorspronkelijke 2.35:1 staat Jack Reacher met een 1080p-rersolutie op BD. De beeldkwaliteit is verbluffend mooi. De transfer is scherp, kleuren zijn helder en duidelijk. Ook contrast en zwartwaardes zijn erg sterk. In donkere scènes is schaduwdetail ook erg goed gedaan. Nergens is een foutje te bekennen in deze transfer. Heel erg goed gedaan.

UHD
De transfer op UHD van Jack Reacher kan al uitgaan van een zeer sterke bron, namelijk de transfer op BD. Uitgebracht in het oospronkelijke beeldformaat en met een resolutie van 2160p is deze 4K-transfer van Jack Reacher meer een verfijning dan een echte significante verbetering van de BD-transfer. De verhoogde resolutie geeft wat meer scherpte en meer detail. Dolby Vision en HDR10-beeldverbtering geven de kleuren wat meer kracht en komen wat frisser over. Ook de kleurenschakering komt wat gedetailleerder over. Verder een zeer sterke transfer.

NB: Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

Blu-ray Disc
Jack Reacher krijgt op Blu-ray Disc een DTS-HD Master Audio 7.1-track mee in de oorspronkelijke Engelse taal. Het is een zeer actieve audiotrack met eigenlijk altijd surroundactiviteit. Het geluidsbeeld van de film is al zeer actief en deze aduotrack weet dat erg goed te banadrukken. Spreiding is optimaal en de dynamiek van de track is erg goed. Ook de subwoofer wordt goed aangewend in het laag. Een zeer goede audiotrack.

UHD
Op de UHD staat dezelfde audiotrack als de BD. Jammer dat deze geen upgrade heeft gekregen naar een DTS:X- of een Dolby Atmos-audiotrack.

Extra's

Op de UHD van Jack Reacher staan alleen de twee audiocommentaren, alle extra's staan op de bijgeleverde Blu-ray Disc. Deze zijn in 1080p HD en zijn Nederlands ondertiteld.

Audio commentary with director Christopher McQuarrie and actor Tom Cruise
Een interessant audiocommentaar waarbij de twee hun samenwerking bespreken en de totstandkoming van de film.

Audio commentary with composer Joe Kramer
Componist Joe Kramer bespreekt het maken van de muzikek van de film. Het audiocommentaar speelt over alleen de muziektrack van de film, zonder dialogen en geluidseffecten. 

When the Man Comes Around (27 min)
Een erg interessante featurette die veel lijkt op een making-of. Hier wordt de totstandkoming van de film, inclusief de goedkeuring van de auteur, besproken en toegelicht.

You Do Not Mess with Jack Reacher: Combat & Weapons (10 min)
In deze featurette wordt het maken van de actiescènes en de gebruikte wapens besproken.

The Reacher Phenomenon (11 min)
In deze featurette vertelt de auteur Lee Child over het karakter Jack Reacher, het succes en de fanbase van de boeken.

Conclusie

Als een scherpschutter wordt gearresteerd die meerdere mensen heeft doodgeschoten wil hij maar één ding: praten met Jack Reacher (Tom Cruise). Deze komt schoorvoetend weer uit de schaduwen en de vergetelheid om de man te ondervragen. Als Reacher te horen krijgt wat de man heeft te zeggen gaat hij hem in plaats van iets aan te doen hem helpen en onderzoeken of de man echt schuldig is. Reacher komt dan in de problemen als nooit te voren. Jack Reacher is een knap gemaakte 'who-done-it' met een sterk verhaal, script en vertolkingen. De actiescènes zijn wat meer ingedamd maar erg sterk en niet overdreven. Een sterke film en een vervolg werd dan ook snel gemaakt. De UHD+BD-uitgave bevat een sterke beeldtransfer en audiotrack op Blu-ray Disc, met daarbij een UHD die een kleine upgrade heeft in beeldkwaliteit en dezelfde audiotrack. Deze uitgave is leuk als toevoeging op je UHD-collectie maar gezien de technische specificaties niet perse de upgrade waard.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9.5
Geluidskwaliteit:9.5
Extra's:8.5
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots